Колко радиация е опасна

Момиче, изолирано в импровизиран лагер за изследване и изолиране на облъчени от радиацията хора в Нихонмацу, северна Япония, гледа кучето си през прозорец.

© Ройтерс

Момиче, изолирано в импровизиран лагер за изследване и изолиране на облъчени от радиацията хора в Нихонмацу, северна Япония, гледа кучето си през прозорец.Япония поиска от органите на местното самоуправление да правят по-редовни проверки за радиация след трите експлозии в реакторите на АЕЦ "Фукушима-1" и след като в Канагава, близо до Токио, е засечена радиация, превишаваща нормалните нива девет пъти, съобщи "Ройтерс". Агенцията изброява няколко факта за опасностите за здравето при високи нива на радиация.


Главният секретар на японското правителство Юкио Едано заяви, че нивата на радиация около пострадалата централа на северното крайбрежие са достигнали 400 милисиверта (mSv) за час, или 400 пъти над нивото отпреди експлозиите, което е било 1000 (микросиверта) μSv/h за час.


Излагане на радиация от 350 mSv е бил критерият за евакуиране на хората след катастрофата в Чернобил, твърди Световната атомна асоциация.
Годишно хората са изложени на естествена радиация от около 2 mSv.


Екипажите на самолети, извършващи маршрута Ню Йорк - Токио, през полярния кръг, са изложени на 9 mSv годишно.


Радиация от 100 mSv годишно е най-ниското ниво, при което ясно се отчита нарастване на ракови заболявания. Натрупана радиация от 1000 mSv вероятно би причинила рак с фатални последствия на пет от всеки 100 души, изложени на подобно облъчване.


Еднократно облъчване с 1000 mSv причинява лъчева болест, но не и смърт. Еднократно облъчване от  5000 mSv би убило в рамките на месец половината изложени на радиацията хора.


"Много силна радиация, като тази в Чернобил и върху японските служители в атомната електроцентрала, едва ли ще сполети населението", казва Лам Чин-уан, химик-патолог от университета в Хонконг.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK