Шефът на НАТО: Източна Европа е модел за Северна Африка

Андерс Фог Расмусен

© Reuters

Андерс Фог РасмусенБившите комунистически държави в Централна и Източна Европа могат да служат като модел за подражание от страните в Северна Африка и Близкия изток в борбата си за демокрация и свобода", заяви генералният секретар на НАТО.


Андерс Фог Расмусен каза в четвъртък във Варшава, че НАТО ще се намеси със сила в Либия, където частите на Муамар Кадафи бързо напредват към последните защитници на опозицията, единствено с мандат от ООН и силна подкрепа сред либийците за интервенция на Запада.


"Когато погледна към  Централна и Източна Европа, аз съм изключителен оптимист за бъдещето, което можем да постигнем в Северна Африка", каза Расмусен на семинар с участието на президента Бронислав Коморовски и министрите на отбраната на бившите комунистически страни - членки на НАТО. "Преди 20 години вие успяхте да смените режима, да промените границите, да преминете към демокрация", допълни той, цитиран от "Ройтерс".
Коморовски направи паралел между днешното международно объркване как да се реагира на събитията в Северна Африка и реакцията на Запада на протестите от 1989 г.


"В края на 1989 и началото на 1990 година, когато Полша и другите държави си извоюваха свобода, имаше изненада, понякога неприятна изненада, за мнозина, които не знаеха как да реагират", посочи той.


Някои западни лидери по това време посрещнаха хладно перспективата за обединение на двете Германии и се опасяваха от дестабилизиращ ефект от промените, заливащи Източна Европа, и от реформаторските опити на Михаил Горбачов в СССР.


Днес трябва да си спомним за този първи период на трансформация, през който минахме, и който би могъл да ни помогне да разрешим ситуацията в Северна Африка с уважение към всички местни различия и характеристики", допълни Коморовски.


По повод събитията в Либия шефът на НАТО каза: "Готови сме да помогнем, ако има нужда и при изработена правна перспектива. В дългосрочен план ние също така мислим как НАТО може да помогне на северноафриканските държави в прехода към демокрация."


Разнопосочните интереси в Съвета за сигурност на ООН забавят гласуването на резолюция за спиране със сила на кръвопролитията в Либия. САЩ, които първоначално реагираха хладно на идеята за зона, забранена за полети, от четвъртък заговориха за въздушни удари с цел спиране на частите на Кадафи. Според последните противоречиви съобщения от Либия армията на полковника атакува летището на Бенгази - последната голяма крепост на противниците му.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ахххх, трогнат съм до слъзи!
  Само да допълня мисълта му - Западна Европа е модел и идеал за Източна Европа

 2. 2 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Каквото и да ни е положението, да сравняват Източна Европа с тия племенни държави е меко казано некоректно. Държави като Полша, Чехия, Словакия, Унгария, та дори Румъния и България имат ценностни системи, които са коренно противоположни на тези, в държавите от Северна Африка. Там просто няма начин да има нежни революции и мирни преходи.

 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1036 Весело

  Вече започнах да се обърквам, от Световната банка, ни казват, че сме зле и умираме от глад. От НАТО ни сочат за пример на Африка. Не мога да разбера, кое е по-добре, ние да станем като тях или те като нас!!!

 4. 4 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Жалко за г-н РАСМУСЕН след като прави такъв паралел между ИЗТОЧНА ЕВРОПА и СЕВЕРНА АФРИКА...............?????!!!!.......а и след като такива тапири са начело на най- елитната военна машина, не се учудвайте защо не могат да вземат едно елементарно решение за ЛИБИЯ...........КАДАФИ ги сготви всичките....!!!!!.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 5. 5 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Шефът щом казва ,че ще влязът ---ще влязът.

 6. 6 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Е тия вече с чалмите ли ни сравняват ? Айде за нас иди дойди . Тука си е ориент , ама Чехия е сърцето на Европа.

 7. 7 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 655 Неутрално

  ей че сте ганиовци!!
  Вземете прочетете пак новината че като гледам колко ви е акъла... най-просто казано мисълта му е че С.Африка, трябва да върви по стъпките на прехода от бившите комунистически държави, изобщо не става дума за етническо сравнение! КЪДЕ СРАВНЯВА ЕТНОСИТЕ???
  Също така не си мислите че там са първобитни и не знаят как се включва компютър, само ще ви кажа че там училището е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и цари пълна дисциплина, те ако дойдат ТУКА ще се УПЛАШАТ от анархията в нашите училища!

 8. 8 Профил на fawni42
  fawni42
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Щом ние сме примера с наш'та червена олигархия начело на държавата,какво да говорим?

 9. 9
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:31 на 17/03/2011 от неговия автор.

 10. 10 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#9] от "xxxl":

  евввааалллаааа......+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 11. 11 Профил на Lyuboznaiko
  Lyuboznaiko
  Рейтинг: 171 Неутрално

  щом мисълта на биг бос на НАТО ражда подобни глобални глупости - очевидно,че и НАТО го е закършил здраво като институция изобщо
  да сравниш Източна Европа със Северна Африка в каквото и да е отношение - е все едно да сравниш пустинята с плажа на Каваците

 12. 12 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Аз пък не им мисля злото на северноафриканците..и ако мислят да следват българският пример ще ги предупредя да се подготвят за масова емиграция, масова бедност и мизерия, масови лъжи...и тук таме някое олигарсче...Хайде да не се лъжем сега-та нали това е България след светъл 22 годишен преход за пример!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 13. 13 Профил на ojo72
  ojo72
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Демокрацията се оказа пагубна за България

 14. 14 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#13] от "наблюдател":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 15. 15 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Господин Шеф на НАТО,господин Расмунсен!
  Бива бива ама чак толкова.

 16. 16 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#12] от "ostin22":

  Какъв Български "пример" бе Остин.Съветски модел си е, изпълнен от хора като съветския гражданин Андрей Луканов и още една купчина като него докато стигнеш до серГей Дмитриевич Станишев.

 17. 17 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#12] от "ostin22":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 18. 18 Профил на optimu_s
  optimu_s
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Щом тази мисъл може да излезе от шефа на НАТО, със сигурност нивото на познание на история и геополитика у съвременните западни политици е неизмеримо ниско/ а на нашите дори елементарното ниво на култура е по-ниско/. На тях скоро ще им трябва и подробна карта за да се почешат по собственият си нос, ако искат и да го намерят къде е. То бива, ама не бива чак толкова голяма късогледост от човек на такъв пост!
  Дали съзнават каква отговорност биха поели пред света с такива действия?! По-добре мълчаливо бездействие, отколкото не добре изяснено, объркано действие, щом не са се постарали да са на ясно каква е историята, какво е реалното настояще, няма как и да улучат бъдещето!

 19. 19 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "optimu_s":

  Имат си генетична обремененост.дядовците им и прадядовците им са мислели също тъй умно като Расмунсен.Затова Гърция окончателно и безвъзвратно е загубила Констнтинопол , западна Мала Азиия и Кипър.Е като компенсация са и дали нашата Тракия.Със сърбия случая е аналогичен,само дето тя загуби и онова дето и не и се полагаше.И с Румъния ситуацията е долу горе същата.
  Много са умни тия Расмунчета.

 20. 20 Профил на optimu_s
  optimu_s
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#19] от "sbssbs":+

  О, да! Като оптимист не мога да не добавя -само колко жалко е това!

 21. 21 Профил на jako
  jako
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сега остава наистина американците да ударят и Либия, за да се повтори ситуацията в Ирак.

  САЩ готови за военен удар срещу Кадафи
  http://avtorski.pogled.info/article/19594/SASHT-gotovi-za-voenen-udar-sreshtu-Kadafi

 22. 22 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#21] от "jako":
  Абсурд!Никой няма да я удари още по малко да я завладява.
  След втората световна война никой не е искал да я вземе.Предлагали са я и на Сталин.И той е отказал.
  Някой да иска Столипиново?

 23. 23 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 116 Неутрално

  Господинът говори без да познава арабите! Въобще техният манталитет не е като на източноевропейците. И тук веднага отбелязвам, че нищо лошо не казвам за арабите. Просто техният светоглед е по- друг чисто исторически. Той е определен от религия, историческо минало, ценностна система.
  За да ме разберете - ако един човек ти даде чашата с която пие чай или кафе да си пийнеш за нас европейците това не е много приемливо. но в някои арабски страни това е ОСОБЕН ЖЕСТ НА ВНИМАНИЕ!
  Така, че нека Расмусен не говори за неща които не разбира! !

  Пътят е целта! Конфуций
 24. 24 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Района на Северна Африка се нуждае освен международно сътрудничество, инвестиции, икономическо развитие също в по голяма степен на демокрация и справедловост - каква то и да е била по отделно историята на всяка отделна страна.

  За това в лицето на ЕС те имат шанс да намерят добри партьори. Сега е времето на търсенето и създаването на тези нови форми на партньорство, а потенциала им е вече на лице.

  ЕС се опитва да води диалог с района като цяло и със страните по отделно, но за сега това начало е трудно.

 25. 25
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:36 на 17/03/2011 от неговия автор.

 26. 26 Профил на Californian
  Californian
  Рейтинг: 442 Неутрално

  така е за съжаление!
  И истината боли като чета коментарите!
  Но си е самата истина за човек прекарал дълго време на хубавото само като види няколко снимки или кадъра от дружба младост или люлин и просто ще се самоубие ако го накарат да живее там
  мизерия гадост и всичко - лесно се свиква на хубавото трудно на лошото
  А източна европа има още дълъг път да измине докато стигне запада кофтито е- че все повече хора от източна европа емигрират и демографската структура се променя от христяни към ислямисти

 27. 27 Профил на petkan
  petkan
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Щом ние ще сме им учителите по демокрация и свобода, далеч ще стигнат. След 20 годишен "преход" Световната банка ще ги обяви за най-западналите икономики в цяла Африка. Ще има да пестят от храна и лекарства, от медицински услуги и образование. Направо им завиждам! Чака ги светло капиталистическо бъдеще.

 28. 28 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Андерс Фог Расмусен-ТОЗИ ТЪПАНАР СЛУГА НА сащ КОМАНДОРИТЕ НАМЕРИЛ КОГО И КАКВО ДА ДАДЕ ЗА ПРИМЕР??? Тези хазари с тяхната ГОЛЯМА И НЕНАСИТНА НАГЛОСТ И НАХАЛСТВО ...ПРОСТО НЯМАТ КРАЙ!!! То бива...бива, ама чак пък толкова!??? То като че ли България е цъфнала, та вързала-та я дават за пример!!! Сигурно утре ще почнат да я дават като пример и затова, че е ...много робски настроен и е търпелив, ...че си търпи нахалните управляващи, наричани по между си политици и елит!??? За това, че БОДИГАРДОВЕТЕ НА СЪЩИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ МОГАТ ДА МИНАВАТ КРЪСТОВИЩАТА СЪС СТО КИЛОМЕТРА В ЧАС ПРИ НЕВКЛЮЧЕНИ СИРЕНИ И СВЕТЛИНИ, НО АКО НЯКОЙ ПРЕМИНЕ НА ЗЕЛЕНО И ТЕ ГО УДАРЯТ, БОДИГАРДОВЕТЕ НАПРАВО ЩЕ ИМАТ ПРАВО ДА ...ВАДЯТ ПИСТОЛЕТИТЕ СИ И ДА СТРЕЛЯТ НА МЕСО???????????????Циганска-българска работа, в това са ни превърнали тези уж наши политици елит-масони и "шабес-гоими"-с две думи БОКЛУЦИ ОТВСЯКЪДЕ!!!

 29. 29 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Иска да каже, че Сърбия е модел за Либия.

 30. 30 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Най-голямата земна военна машина се оглавява от пълен глупак!Ако има извънземни ще ни затрият без да се замислят!

 31. 31 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Абе като ви чета, не се чудя що сме на последно място в ЕС. Толкова сте объркани и противоречиви!
  Аз пък се кефя какво е казал! Прав е човекът, разбира се.
  А вие -хем България е най-лошото място на света, хем се обиждате, че ви сравнявали със Сев. Африка. Хем сте демократи и мразите Русия, хем говорите и против Америка и НАТО. Хем ние българите сме били най-прости и загубени, хем и западняците и шефовете на НАТО били прости.

  Знаете ли се кво искате изобщо?
  И разбира се, нищо от горните неща не е вярно.
  Нито България е лошо място.
  Нито ви сравнява човека с арабите. Дава ни за пример, като път и посока, по която да се движат страните без демокрация.
  Нито ние българите сме прости. Нито западняците са прости! Има всякакви и от нас, и от тях. Нито НАТО ни е виновно, нито пък американците са гадни!
  Ама и руснаците и те не са гадни. Не можете да го асимилирате, м?
  Гадни народи между впрочем няма. Има гадни системи, като комунизмът е най-гадната, ама и в Русия отдавна няма комунизъм.

 32. 32 Профил на bukkake
  bukkake
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Този даже не осъзнава уникалността ни...

 33. 33 Профил на conserva
  conserva
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Прост, глупав, необразован и нетактичен човек...

 34. 34 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#12] от "ostin22":

  Поддържам мнението ти! Сега в Либия ще се появят много "репресирани" от Кадафи, ще се нарекат седерасти и демосрати, и мамма мия .....

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 35. 35 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#31] от "jakoshiba_mazki":

  Не се обърквай, след 10.11.1989 имаме свобода на словото и е нормално да имаме различни мнения

 36. 36 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Аз не мисля , че този Расмусен се е объркал чак толкова.
  Вярно, на пръв поглед ни изглежда смешно да ни дават за пример на когото и да било , освен на републиките, които произвеждат само банани, но
  нека не забравяме, че така, както преди имаше разлика от европейска държава до европейска държава,
  така сега вече се появи и разлика от източноевропейска до източноевропейска.
  И , когато въпросният Расмусен дава за пример източноевропейските държави , той логично има в предвид образцовите такива, а не изтърсаците , сред които сме ние .
  Сиреч :
  Преди не ни брояха за европейска държава. Сега не ни бръснат даже и за източна.
  Въобще, за нас вече не важат никакви понятия и определения . Нито географски , нито във времето нито в пространството.
  Просто ни няма никъде.
  Или , както някой бе казал : "Нема такава държава" ...

 37. 37 Профил на www_
  www_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Радвайте се ,че не е казал обратното !

 38. 38 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#30] от "jelev_jelqzko":

  Мисли бе човек преди да пишеш!Той не е глупак а циник!Да източна Европа може и е добър модел за западняците!Преди бяха независими имаха си военен блок и живееха добре!Сега са зависими от западняците,те дори имат военни бази на тяхна територия в тях е и хляба и ножа!Да ние сме добър модел за Африка но от гледна точка на световните монополи!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK