Франция обвинявана, че разцепила коалицията срещу Кадафи

Франция обвинявана, че разцепила коалицията срещу Кадафи

© ReutersСамо броени дни след началото на кампанията за прилагане на резолюция 1973 на ООН в коалицията има силно недоволство срещу френския президент Никола Саркози, че в желанието си неговите самолети да са първите, ударили в Либия, е предизвиквал разцепление и растящо объркване.


Париж се опитва да измести НАТО и започнал акцията, без да уведоми съюзниците си, с което разгневил американците и британците, твърди в."Файненшъл таймс", цитирайки западни дипломатически източници.


Действията на французите объркват и намеренията командването на "Зората на Одисеята" да бъде предадено на НАТО. Във вторник бе съобщено, че Норвегия е оттеглила своите самолети, докато се изясни какво точно става.
Напрежението в алианса продължава да расте, като в понеделник на заседанието на НАТО на ниво посланици представителите на Франция и Германия са напуснали залата. Причината били критиките на генералния секретар Андерс Фог Расмусен срещу Париж, че е усложнил участието на организацията, а срещу Германия - че не участва активно.


Турция, която има резерви относно военната интервенция, също блокирала в неделя решението да се прехвърли командването и контрола над операцията. Анкара била недоволна ,че нейни представители не са били поканени на спешно свикана в Париж в събота среща на върха за обсъждане на кризата.


"Има сериозно напрежение между французите, от една страна, и американците и британците", казва западен дипломат, който допълва, че западните държави са подготвяли седмици наред начина, по който НАТО ще поеме командването след първите удари. "Тъкмо бяхме на крачка да постигнем споразумение в НАТО и французите изненадващо блокираха всичко, което в началото ни обърка... Но после стана ясно - Саркози искаше да обяви ударите, след като излезе от срещата в Париж, където водеше шоуто", допълва дипломатът, цитиран от "Файненшъл таймс".


Французите отхвърлят обвиненията ,че са действали самостоятелно, като казват, че планът винаги е предвиждал френските самолети да започнат операцията, последвани от ракетни удари на САЩ и Великобритания.


"Въздушните удари бяха координирани с партньорите ни. Знаехме какво правеха те и действията ни бяха реципрочни. Съвсем ясно е, че всички участници в операцията бяха напълно информирани. Друг въпрос е дали НАТО, която не е част от операцията, трябваше да бъда надлежно и напълно информирана", казва френски дипломатически източник.


Париж винаги се е противопоставял на това НАТО да оглави операцията с аргумента, че това ще изпрати погрешен сигнал към арабския свят. В понеделник френски представител дори заяви, че Арабската лига не искала НАТО да оглавява операция "Зората на Одисеята". Веднага от Лондон казаха, че няма такова нещо.


Италианците са на обратното мнение. "Италия трябва да си върне контрола над това как се използват базите й в операцията. Ако започне множене на командните й центрове, ще преосмислим позицията си", каза външният министър Франко Фратини.


В понеделник американският генерал Картър Хем заяви в Пентагона, че САЩ са  повели операцията, но че ден по-късно коалицията е извършила 70-80 полета над Либия, като повече от половината от тях са били на самолети на други държави.


Във Вашингтон не искат страната да бъде въвлечена в трета продължителна война в мюсюлманска държава, съобщават, че бомбардировките ще бъдат ограничени и в рамките на няколко дни ръководството на кампанията ще бъде прехвърлено от Африканското командване на американската армия към друга структура.


"Моето усещане е, че ако не се случи нещо необичайно или необикновено, ще последва намаляване на честото на атаките", каза ген. Хем. "Смятаме, че прехвърлянето на командването ще стане в рамките на няколко дни, не на седмици", каза в Чили и американският президент Барак Обама без да посочва коя организация има предвид.


Световните агенции изтъкват, че противниците на Муамар Кадафи в Либия засега не се възползват от възможностите, които им създават въздушните удари. Западът не желае да заема страна в гражданската война, не осигурява въздушна подкрепа за бунтовниците и твърди, че операцията е за защита на цивилното население, а не за отстраняване на Кадафи.  В същото време разбунтувалите се либийци настояват да получат още помощ, "защото Кадафи живи ще ни изяде".


Ако полковникът се окопае в контролираните от него западни части на страната, има опасност кризата да се проточи и никоя от страните да не желае да преговаря.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (250)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Дребно комплексирано човече.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  Саркози гледа да запуши устата на сем.Адамс,което го обвини,че е вземал пари от тях за избори!
  Ама чесно казано и аз си мисля,че може и да е вярно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Reci
  Reci
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ЕС-на 4 парчета!

  ЕС определено е най-отрицателно засегната от послените политически и икономически събития.
  Достатъчно е да погледните акцията в Либия.До САЩ като съюзници виждаме Англия,Франция,Испания и Италия.В тази снимка Германия я няма.
  Германците си сменят ядрената политика индивидуално,без да се съобразяват с другите членове на съюза.
  В еврозоната на изпадналите в бордж държави все още им се чудят как да им помогнат.Все още фактическо решение на проблема няма.
  Англия пък от друга страна се мъчи да си оправи проблемите.Обаче интересно, действа всякаш е в съюз не с ЕС,а със САЩ.
  Швеция и Дания,които не са в еврозоната са добре.Казват,че даже и да закъсат,понеже не са в зоната лесно ще се оправят.
  До преди няколко години всички решения се вземаха от 1-2 държави, докато сега това се разсея...
  Сега като погледнем ЕС виждаме 4 части:
  1.Евро зона
  2.Англия
  3.Дания и Швеция
  ...

  Прочитане на целия коментар 4.Останалите на страна источно-европейски държави.
  Тука разбира се възниква въпроса:Как тия държави дето не могат да вземат нито едно общо решение по нито един серьозен проблем ще станат един единен съюз?
  И като гледам всеки отбягва тоз въпрос,правят се оглушки.

  * Политикаджиите на големите държави в ЕС се правят пред своите гласоподаватели че те уж командват съюза.
  *Политикаджиите на малките държави пък се страхуват от пълно загубване на своя сувернитет и се мъчат да доказват главно себе си.
  *Разорените пък ''квото отскубна е кяр'' е девизът им.
  *Във външната политика пък от всяка уста различен глас се чува.
  Бъдещето на ЕС е много тъмно.Така се разбира,че дори глобалната криза не ги е вразумила.

  Yol biter-huy çıkmaz!
 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  "... коалицията има силно недоволство срещу френския президент Никола Саркози, че в желанието си неговите самолети да са първите, ударили в Либия ... а срещу Германия - че не участва активно ..."

  Иначе казано ... няма угодия!

  TAKE THE RED PILL!
 5. 5 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Известно е, че президентът ползва финансова подкрепа от Либия. не забравяй, че той първи посети Триполи след освобождаването на сестрите. Франция си имаше обективни интереси в страната.

 6. 6 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 914 Любопитно

  С французи координирани военни действия - никога!!! 6овинизмът е неле4има болест съ6то като глупостта!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 7. 7 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 971 Неутрално
 8. 8 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#2] от "lz2":
  Абсолютно е вярно!!! Нали и Кадафи е уж еврейн по майка, а Саркози също и то унгарски! Та "те" се смятат за богоизбрани и длъжни да си помагат винаги и навсякъде!!!??? Само където на Сарко не му хареса, да се тръби навсякъде, че е ВЗЕМАЛ ПАРИ ЗА ИЗБОРИТЕ СИ!!! Само си сппомни, когато в началото Сарко подкрепи Египетският президент и Йеменският! Почти беше готов да подкрепи и Кадафи, ...но май ТРЯБВАШЕ ДА СИ СМЕНИ ПОЗИЦИИТЕ!??? Защото никой не знае КАКВИ НАРЕЖДАНИЯ Е ПОЛУЧИЛ ОТ ЧИЧКО РОТШИЛД!!???

 9. 9 Профил на liberville
  liberville
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Е, какво друго да очакваме от Сарколион..? Все пак е нисък французин, който не се е окичвал с лаврови клонки досега..)

 10. 10 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#8] от "ebter": Все пак ...има карта с ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ТЕРИТОРИИТЕ В АРАБСКИЯТ СВЯТ И В АФРИКА!!! мОЖЕ БИ тУРЦИЯ ЗНАЕ ЗА ТЯХ, ЗАТОВА СЕ ДИСТАНЦИРА ОТ военни операции на нато!???

 11. 11 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Когато тези, които могат да свършат една работа не искат, ще я свършат тези, които не могат.

  gradinko.bg
 12. 12 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ЗНАЧИ ...ВСИЧКИ ТЕЗИ СЪБИТИЯ СА ПРЕДВИДЕНИ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН ОТ НАШИТЕ ПРОРОЦИ!!! ЕТО ПРИМЕР ЗА ПОЯВАТА НА МАХДИ КАКВО ПИШЕ: Какво е Махдизъм?
  Разнообразни хадиси, разкриващи, че Коранът съобщава за Махди
  Разнообразни айяти от Корана, които ни подсказват за Последните времена и Махди
  Знаменията за Последните времена настъпват едно след друго
  Няма съмнение в пристигането на Махди

  Знамения за появата на Махди

  Нарастване на покварата (фитнах)
  Всеобща поквара
  Религиозните забрани получават одобрение
  Войната между Ирак и Иран
  Окупацията на Афганистан
  Спиране на течението на река Ефрат
  Слънчевите и лунни затъмнения през месец Рамадан
  Знак от Слънцето
  Изгряване на комета
  Щурм в Кааба и последвалото кръвопролитие
  Забелязването на огън от изток
  Случването на големи и забележителни събития
  Сменяне на системите
  Угнетяване на Мюсюлманите
  Злочестина като парчета от тъмна нощ
  Широко разпространени масови убийства
  Убиване на невинни хора
  Загубата на надежда в Махди
  Бедност
  Убиването на кралете на Дамаск и Египет
  Поробването на египтяните
  Влошаване на икономическите условия
  Войни и анархия
  Разрушаването на огромни градове: Войни и бедствия
  Застрояването наново на разрушени места
  Земетресения
  Нарастване на убийствата
  Братоубийства
  Хората ще убиват лидерите си
  Крах на моралните ценности
  Отричане на истинската религия и моралните ценности на Корана
  Социално израждане
  Появата на лъжемесии
  Науката и технологията

  Пророкът Мохамед (с.а.с.) е предсказал за появата на Махди и настъпването на Златния век

 13. 13 Профил на rotorblade
  rotorblade
  Рейтинг: 488 Весело

  Ами сега кой ще им занесе демокрация на либииците ....!?

  Между другото гледайки физиономиите на Саркози, се сещам за Луи дю Финес.. единия от тях ми е по-симпатичен

 14. 14 Профил на Дони Тръмп
  Дони Тръмп
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#3] от "Reci"
  Ако ЕС се разпадне пригответе се за Трета Световна Война

 15. 15 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#12] от "ebter":
  Спиране на течението на река Ефрат -още не съм чувал за спиране на течението на река Ефрат, ...но някой знае ли ..какво може да се случи!? Все пак има ...язовири!? А под Ефрат е ИМАЛО ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВА ЗЛАТО!???

 16. 16 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#15] от "ebter":Убиване на невинни хора
  Загубата на надежда в Махди
  Бедност
  Убиването на кралете на Дамаск и Египет
  Поробването на египтяните
  Влошаване на икономическите условия
  Войни и анархия
  ЗНАЧИ ОЩЕ ИМА СЪБИТИЯ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧВАТ??? УБИИСТВАТА НА ЦАРЕТЕ-ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА СИРИЯ И ЕГИПЕТ??? НАПАДАНЕ В САУДИТСКА АРАБИЯ И УБИИСТВО НА НЕВИННИ???

 17. 18 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1518 Любопитно

  До коментар [#12] от "ebter": ВСИЧКИ ТЕЗИ СЪБИТИЯ СА ПРЕДВИДЕНИ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН ОТ НАШИТЕ ПРОРОЦИ!!!

  Ето, ето... някой са го пуснали днес от изолатора и има достъп до РС.
  Лечението обаче не е успе6но...
  Добро утро на форумния 6ут

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 18. 19 Профил на kulan
  kulan
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Баницата още не опечена, а ционистките палачи се акраха за нея...нищо ново под слънцето, цинизъм в гигантскимащаб, лошото е, че умират човешки създания !!!

  чюфютю-комуно-фашизо-демократичната паплач, обича да стриже овцестадото ! Подстрига ли се днес ?!! Беееееееееееееееегом ! Найс, а ?!
 19. 20 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Прав беше Доналд Ръмсфелд, когато преди няколко години характеризира "Стара Европа" като "склеротична", старомодна и мудна, в противовес на "младите демокрации" от предимно източната половина на континента.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 20. 21 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Джуджето просто не е отборен играч. Още през 2006 или 2007, не помня вече, когато освободиха сестрите той отново потвърди тази черта от характера си, като прецака германците. Слава богу беше в наша, българска, полза и на горките хорица, дето гниха 8 г. по либийските затвори. В общи линии обаче той си остава като задействана, но неизбухнала граната и човек никога не знае кога и по какъв повод тази граната ще експлоадира. Аз не бих искал да имам Сарко в отбора си. Меркел и затова не се включи. Вижте какво правят норвежците...а Камерън се насади на такива яйца, че ще се чуди как да ги мъти...

  Вяра. Надежда. Любов.
 21. 22 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ха ха ха, хиените се сбиха за кокала преди да хванат плячката. Либия има 40 млрд барела петрол х 100 долара = 4000 млрд долара. Обаче само английския дълг е 7000 млрд., а на САЩ - 14000 млрд., за кой по напред. Пожелавам успех на Сарко в краденето, щото неговата кражба ще стабилизира еврото.

  икономист - неграмотник с диплома
 22. 23 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#18] от "B52": Защо се сърдиш на подобни писания??? Ами ако наистина е така, КАКТО ТИ ПИША??? Я да видим-кой е тогава лудият за връзване!???МАЙ ЧЕ СИ ТИ!!!

 23. 24 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#21] от "smehur_co":Майче си ...прав!!!

 24. 25 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Пуцайте яко срещу Кадафи

 25. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 27 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#26] от "master_yoda":

  После ще разказваш къде е по-добре: в 11 мерното или в 26 мерното пространство.

  Yet another blue planet.
 27. 28 Профил на Anton Angelov
  Anton Angelov
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#12] от "ebter":


  До коментар [#8] от "ebter":

  хора , петрола няма нищо общо - той е малък бонус четете "8" и "12"
  истинската причина за войната и революциите (и нашите 1989) трябва да слушкаме Ротшилд и Рокфелер

 28. 29 Профил на cenka_chokova
  cenka_chokova
  Рейтинг: 381 Неутрално
 29. 30 Профил на kaka_poca
  kaka_poca
  Рейтинг: 541 Неутрално

  УНГАРСКИЯТ евреин Миклош Шаркоши (Никола Саркози) по повод на предстоящите президентски избори във Франция, на които много му се иска да бъде преизбран - въпреки катастрофално падналият му рейтинг - със започването на тази война играе "ва банк" (всичко или нищо). Той следва примера на Маргарет Тачър от недалечното минало, която при сринатия си рейтинг във Велигобритания заради масовото обедняване на британците заради нейните либерални реформи (Тачаризъм), предприе войната всрещу Аржентина - т. нар. Фолклендска криза - и завършвайки я успешно, изведнъж се окъпа във всенародната любов, която й позволи да бъде преизбрана в още два мандата. Но дали този сценарий ще бъде повторен от Саркози ???

 30. 31 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#27] от "uran":

  Мерността е нищо, движението е всичко. Но ето- виждам, че се задава един свободен кварк. Трябва да го яхна! Ча-о-о-о-о-о...!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 31. 32 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#20] от "Okoto":

  Прав си, Саркозито не само е муден и нерешителен, ами едва ли знае как се садят компири. Затова му пращаме земеделско аташе в Париж да го светне. Компирите се държат на тъмно в Лувъра докато покълнат и после за заравят леко в Люксембургската градина.

 32. 33 Профил на nemeca
  nemeca
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Толкова жалки са всички участници в тази така наречена коалиция, че просто не е истина. Толкова необмислени действия, без план, без цел, без посока. Просто едно "пуцане" без идея. И както казват по селата - "И ко паим ся?". Превиждам не победа на Кадафи над Запада - а просто отказване от военни действия и бърсане на лай....ни задни части заради първосигнални решения.

 33. 34 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Ето как Кадафи унищожава народа си.
  (цитирано по http://poligraff.net/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B2-%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83-%D0%9A%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%84%D0%B8/2909)

  Помощи за безработица - 730 $. * Заплата на мед. сестра - $ 1000. * За всяко новородено се плаща - $ 7,000. * за всяко ново семейство- $ 64 000 - да си купят апартамент. * В началото на частния бизнес - еднократна финансова помощ - 20 000 $. * Големи данъци и налози - забранени. * Образование и медицината - са безплатни. * Образование и стажове в чужбина – на държавни разноски. * Вериги магазини за големите семейства - със символични цени на основните хранителни продукти. * За продажбата на продукти с изтекъл срок на годност - затвор. * Част от аптеките - с безплатно обслужване. * По отношение на фалшификациите - смъртното наказание. * Наеми - липсват. * Начин на плащане за електроенергия за населението - безплатно. * Продажба и употреба на алкохол - е забранен. * Кредити за покупка на кола и апартамент – с облекчен режим . * Сделки с недвижимо имущество - забранени. * Закупуването на автомобил - до 50% се заплаща от държавата ,а за милицията - 65%. * Петролът е по-евтино от водата : 1 литър бензин = $ 0,14 . 19.03.2011 19:17 (UTC)

  Yet another blue planet.
 34. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 36 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#30] от "kaka_poca":

  Да, това е мн. вярно.
  Путин също си вдигна рейтинга с войната в Чечня, преди това не беше известен.

 36. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Весело

  Световните агенции изтъкват, че противниците на Муамар Кадафи в Либия засега не се възползват от възможностите, които им създават въздушните удари.
  В същото време разбунтувалите се либийци настояват да получат още помощ, "защото Кадафи живи ще ни изяде".

  Ха-ха-хааа!
  Че к'во очаквахте?
  Те така убаво си гледаха собствената "революция" по талавизуръ, даваха "потресаващи" интервюта и чупеха смешни стойки пред фоторепортерите - пък сега да си развалят рахатлъка?
  Да, да!

 38. 39 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  След толкова години социалистическо управление как няма да е разцепен ЕС? След социализма има само разделение и бедност. ЕС просто си върви по тоя път от много години. Сега германците се усещат, може би искат да направят завой но по-скоро ще бъдат заклеймени от останалите, че ги предават, вместо да последват по-разумната икономика и политика.

  А за акцията срещу Либия, със сигурност нещо не са се разбрали за обезщетенията. А даже не са почнали, само някакви ракетни удари. Без мироопазващи сили там на място няма да се стигне до спазване на човешки права. Всичко това струва доста, никой данъкоплатец не би бил доволен някой президент да му похарчи данъците за военна кампания ако насреща няма обезщетение.

  Отделете време навреме.
 39. 40 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#3] от "Reci":


  Такива ужасно глупави коментари относно Европа и отделните държави са любимото занимание на руснаците. Те много обичат да ги правят. И никога не познават. Европа си остава Европа, където хората живеят добре и си свиркат, пък Русия си остава изостанала страна, в която хората живеят зле и се раздират между комплексите си спрямо Запада и манията си за величие и грандоманията си.

 40. 41 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  До коментар [#22] от "tel_112":

  Проблема е, че като сложиш англета и хамериканците от едната страна, а франсетата от другата в исторически аспект франсетата винаги за били губещата страна. Да видим сега каква ще я измътят.

  Жената е покана за щастие
 41. 42 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Ебтер, ти от коя психиатрия избяга? Верно, че за известно време е забавно да се четат шизофрениите ти, но по принцип бързо омръзват и стават досадни. Пий си хапчетата редовно, човече, и ограничи достъпа до интернет. Не ти действа добре.

 42. 43 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#34] от "uran":

  На подобни партенка можеш да хванеш баба на село, но тя едва има ли Интернет. И Ебтер разбира се. Ти не обърна ли внимание, че доходът на човек в Либия е като този в България.

  Токът и наемите били безплатни, а безработните с 700$. Но нямали пари за еднократни спринцовки. Ха-ха. Имат май пари само за синовете му.

 43. 44 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  ДОПЪЛНЕНИЕ към това което съм постнал преди това: Всеки ще се жалва от намалелите печалби... богатите ще бъдат почитани поради парите им... (Mухаммад ибн 'Aбд aл-Расул Барзанджи, Aл-Иша'aх ли-ашрат aл-сa'aх, стр. 146)  Свиване на пазарите, намаляване на печалбите… (Mухаммад ибн 'Aбд aл-Расул Барзанджи, Aл-Иша'aх ли-ашрат aл-сa'aх, стр. 148)  Бизнесът ще изпадне в застой. Всеки ще се жалва: “Не мога да продавам, купувам или печеля пари.” (Mухаммад ибн 'Aбд aл-Расул Барзанджи, Aл-Иша'aх ли-ашрат aл-сa'aх, стр. 152)  Войни и анархия

  Пратеника на Аллах (с.а.с.) каза: “Хардж (ще нарастне).” Те попитаха: “Какво е Хардж?” Той им отговори: “(Това са) убийства, предумишлени убийства.”(Букхари)  Часът ще настъпи, когато насилието, кръвопролитието и анархията станат често срещани. (Mунтакхаб Канзул Уммаал)  Светът няма да достигне до своя край, докато не настъпи ден, в който ще има масови убийства и кръвопролития. (Муслим)
 44. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#33] от "nemeca":

  Бъди сигурен, че идеята я има. И то отдавна.

  Както можем да сме 100% сигурни, че Сарко със спихнатия рейтинг баш преди изборите и пословичната френска самовлюбеност и неадекватност да се мислят за самия връх на сладоледа са причината за неразбориите.

 45. 46 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Личното отмъщение на Саркоитоза.

  Orda
 46. 47 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#43] от "gianni":

  Ти се хващай за която си искаш партенка. Аз си цитирам източниците.

  Yet another blue planet.
 47. 48 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#34] от "uran":
  АБЕ ...АКО ВСИЧКО ТОВА Е ИСТИНА??? КАКВО ИСКАТ ЛИБИИЦИТЕ ОТ НЕГО-ТОЕСТ ВРАГОВЕТЕ НА ЛИБИИЦИТЕ ОТ НЕГО??? ДА ГИ УМОРИ ОТ ГЛАД ЛИ???///КАДАФИ ВЕРОЯТНО Е МРАЗЕН ЗА ТОВА : Помощи за безработица - 730 $. * Заплата на мед. сестра - $ 1000. * За всяко новородено се плаща - $ 7,000. * за всяко ново семейство- $ 64 000 - да си купят апартамент. * В началото на частния бизнес - еднократна финансова помощ - 20 000 $. * Големи данъци и налози - забранени. * Образование и медицината - са безплатни. * Образование и стажове в чужбина – на държавни разноски. * Вериги магазини за големите семейства - със символични цени на основните хранителни продукти. * За продажбата на продукти с изтекъл срок на годност - затвор. * Част от аптеките - с безплатно обслужване. * По отношение на фалшификациите - смъртното наказание. * Наеми - липсват. * Начин на плащане за електроенергия за населението - безплатно. * Продажба и употреба на алкохол - е забранен. * Кредити за покупка на кола и апартамент – с облекчен режим . * Сделки с недвижимо имущество - забранени. * Закупуването на автомобил - до 50% се заплаща от държавата ,а за милицията - 65%. * Петролът е по-евтино от водата : 1 литър бензин = $ 0,14 . 19.03.2011 19:17 (UTC) ///

 48. 49 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1365 Весело

  До коментар [#34] от "uran":

  Да, да и един мармот завива шоколад

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 49. 50 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#22] от "tel_112":

  Абсолютно вярно .....сдърпаха се ,много далеч преди победата ,кой да грабне по -голямо парче от баницата ....трогателни са ..тия ,,освободители"

 50. 51 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#48] от "ebter":

  Не знам дали е истина. Копирал съм го от коментар. Ето още една статия с такъв коментар.
  http://www.dnes.bg/index/2011/03/21/evropo-svikvai-s-kolebaniiata-na-sasht.114113

  Yet another blue planet.
 51. 52 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Тия ся ше се изпокарат кой е по-най- големия и велик демкратичен герой.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 52. 53 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#37] от "selianin":
  Права е бившата жена на Саркози ,като го нарича -смешен малък мъж

 53. 54 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#53] от "Irina":

  Един президент, хубавице, не може да бъде нито малък нито смешен по ред причини. Честита пролет!

  Yet another blue planet.
 54. 55 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Сигурно е предубеждение, но винаги съм изпитвал съмнение във французите като надеждни съюзници за каквото и да е.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 55. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 57 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#47] от "uran":

  Дай някой източник, ама да не е коментар под статия щото звучи много несериозно.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 57. 58 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Шанс за Кадафи,от глупостите и съперничеството на запада,великите сили наистина се смешни когато всеки се прави на велик.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 58. 59 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#54] от "uran":

  Е ,като стъпи на портофейла -става висок и красив левент

 59. 60 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#54] от "uran":

  Честита и на теб

 60. 61 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#51] от "uran":

  Еми не се ли сещаш, че някой го е съчинил и ходи, и го разпространява !?

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 61. 62 Профил на barcelona_oleee
  barcelona_oleee
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#39] от "dreamer":
  очакваха,че опозицията 6е помете кадафито,да ама не-араби.

 62. 63
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:35 на 22/03/2011 от неговия автор.

 63. 64 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#57] от "Ian Smith":

  Би ли ми посочил един който и да е за каквото и да е сериозен източник по въпросите за "либийската криза" от "революцията" насам. Може би Ал-Джазира от Катар - дето се правят на шутове че да не стигнат "революциите" до техния емир? Може би достоверните твърдения на бунтовниците че Кадафи използва живи щитове?

  Или може би трябваше да започнем с белезите от ужасните изтезания на българските медици? (да ме порости Господ)

  Или пък с оръжията за масово поразяване на Садам?

  В този либийски цирк единствената позизция на разумния човек е да наблюдава безпристрастно. Безпристрастният ум се дразни когато му поднасят откровени лъжи. По тази причина съм написал няколко коментара по либийската тема.

  Yet another blue planet.
 64. 65 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Вчера един човек ретуатна една от нашите статии с коментар :"Ние сме водени от французите" Тихо, че шеф-момчето е французин

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 65. 66 Профил на piranka
  piranka
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Животът не е просто кино, а и там главната роля се дава на най-подходящия артист !

 66. 67 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#18] от "B52":

  Ало, "дежурния", докога ще ти се обяснява, че 2+2 = 4 само в математиката!!!! Що се не опиташ да живееш малко и в свят на съмнения. Държиш се като социалистически милиционер - раздаваш присъди, пращаш в психиатрии, разпореждаш пиене на лекарства. Това издава СИЛНО КОМПЛЕКСИРАНА ЛИЧНОСТ!!! Научи се на толерантност и уважение в живота!

 67. 68 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Следвата жертва след Либия, е Иран

 68. 69 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#51] от "uran":
  Мисля, че данните са взети от тази статия. Виж коментар № 9.
  Не му бях обърнала внимание.
  http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/gavinhewitt/2011/02/desert_raids_from_malta.html

 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 71 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Весело

  До коментар [#54] от "uran":

  Тя, жена му, намеква за това

  http://www.prikachi.com/images/814/3117814q.jpg

 71. 72 Профил на Limp Bizkit
  Limp Bizkit
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не се чудете, все пак става въпрос за... французи....

 72. 73 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#64] от "uran":наистина от информация и прочетено тук и там се оказва,че Либия почти е построила комунизма-На всяко младо семейство апартамент,няма наеми няма налози и високи данъци безплатен е тока образованието и здравеопазването помощи -за безработица 750 долара,за лека кола 50%,цената на бензина 014 долара по евтино от водата,забранено продажба на недвижимо имущество ,смъртно наказание за фалшификаторите,забранен алкохол и тн Ако това е верно за какво се борят тези "бунтовници" и кои са те?

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 73. 74 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Бас държа че най-големи инвистиции в Либия имат Франция ( ТОТАЛ ), Великобритания ( ВР), Италия ( ЕНЕЛ ) и т.н.

  Да се чуди човек защо не реагират така като се колят и бесеят в Централна Африка
  ПАРИ, ПАРИ И ПАК ПАРИ ВСИЧО Е ПАРИ

 74. 75 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1356 Весело

  До коментар [#30] от "kaka_poca":

  Како Роса, ако не си разбарала още, когато "всенародната любов" приеме формата на количество бюлетини, пуснати в урните по свободната вола на избирателя, става дума за съвременната форма на управление на държавата, наречена парламентарна демокрация.

  А това, че наричаш Саркози "унгарски евреин", означава, че теб пък могат за те определят като "тъмен балкански субект", поразен от вируса на антисемитизма и бактерията на атакизма.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 75. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 77 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#76] от "uran":

  Честита и на теб.
  И честит празник на Велико Търново!

 77. 78 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#73] от "омбре":

  Въпрос за 1000000 долара.

  Най-вероятно борба за власт между основните племена. Сигурно на едно от племената вече му е дотегнало 40 години все едни да са отгоре а другите отдолу все едни да вземат по много а други да вземат по малко от впечатляващите богатства на Либия. Настъпи и подходящ политически контекст за изрязяване на такова недоволство.

  Yet another blue planet.
 78. 79 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 168 Неутрално

  До коментар [#34] от "uran":

  Та той е постигнал комунизма. В пустинни условия даже.

 79. 80 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#16] от "ebter":

  давай по - накратко ,че не вдявам в каква посока ми насочваш мисълта.......?????????!!!!!!!!!!!!!!!!...............

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 80. 81 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 168 Неутрално

  До коментар [#53] от "Irina":

  Разбрах какво е имала в предвид

 81. 82 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#22] от "tel_112":

  и аз........и аз.......!!!!!......++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 82. 83 Профил на 888888
  888888
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ian Smith":

  Майка ми е там и до колкото знам почти всичко е вярно. А ти, всезнайко, спри да се правиш на толкова компетентен по всички въпроси! Майка ми живее в Либия 24 години.

 83. 84 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#73] от "омбре":

  И ти си взел на сериозно тези басни? Накрая сам се питаш, ако това е вярно, за какво са тези бунтовници.
  Ами не е вярно очевидно.

  Пък много от арабските страни имат такива привилегии за населението - Кувейт, Дубай - богати страни, богати на петрол. И Либия е богата на петрол, но тази "информация" просто не е вярна.

 84. 85 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#34] от "uran":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 85. 86 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#64] от "uran":

  "Безпристрастният ум се дразни когато му поднасят откровени лъжи. "

  Ами тогава недей ни поднася откровени лъжи . Обиждаш интелигентността ни, това първо и второ - излагаш себе си . Последното е твое човешко право разбира се.

  Снимковият и филмовият материал за Либия е огромен и от какви ли не източници. Не знам какво не си разбрал.
  Разбира се някой може да е преувеличил броя на убитите или работата със живите щитове, но след като дори Кадафи не отрича настъплението срещу бунтовниците с танкове, артилерия и авиация то дали това става без жертви !? Ти как мислиш !?
  Като познавам зловещата природа на комунистическите и социалистическите диктатори аз смятам , че това става с МНОГО жертви.
  Точното броене оставям на теб.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 86. 87 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 247 Любопитно

  РФИ: България е против военната операция в Либия
  22 март 2011 | 12:06 | Агенция "Фокус"
  Начало / Европейски съюз
  Париж. Международната военна намеса в Либия, която беше започната по инициатива на Париж, не само предизвика гнева на Москва и Пекин, но също така успя да раздели страните от Европейския съюз в мнението им относно операцията, коментира френското радио РФИ.
  Съвсем изненадващо именно от България дойдоха най-яростните критики срещу войната в Либия. Вчера пред медиите българският премиер Бойко Борисов окачестви въздушните удари, провеждани от международната коалиция, като „авантюра, основана на петролни интереси”.
  „Никога няма да оставя нашите пилоти да вземат участие в това”, отсече Борисов. Тази позиция е в разрез с по-скоро отстъпчивия тон на България в ЕС, която влезе в съюза през 2007 година с цената на многобройни условия, коментира радиото.

  Ортодоксален комунист
 87. 88 Профил на kaka_poca
  kaka_poca
  Рейтинг: 541 Любопитно

  СПОМНЯМ СИ, че бившата жена на Саркози го нарече "... малък, смешен мъж ... ". Това беше същата Сесилия (бивша Саркози), която веднага след избирането на Саркози за президент, взе самолета и отиде в палатката на Кадафи да води лично преговори с него за освобождаването на българските медицински сестри. Достойна постъпка, макар и по женски наивна и емоционална. И заради нея, вярвам на мнението й за Саркози

 88. 89 Профил на Боян Магесник
  Боян Магесник
  Рейтинг: 594 Гневно

  И какво ще стане най-накрая: Норвегия оттегля самолетите си, Турция блокира прехвърлянето на контрола на операцията, Русия изказва несъгласие, Индия също, арабските съюзници оттеглят подкрепата си. С две думи НАТО се разцепва заради неразбирателства между основните страни членки, Кадафи необезпокояван си възвръща контрола над страната и така се бетонира, че и внуците му да имат гарантирана доживотна власт. Революцията е потушена с кръв, а всички симпатизирали на бунтовниците се чувстват предадени и изоставени от Запада. Християнския запад. Браво Европейци, браво НАТО! Ако Кадафи е предвиждал такъв ход на събитията, значи е забележителен стратег или има такива под свое командване. Тъпаци!

  Potestatem obscuri lateris nescis!
 89. 90 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#89] от "Боян Магесник":

  Спокойно. Това няма да допуснат да се случи.
  Иначе на всички им потъват гемиите безвъзвратно.
  И на политици, и на "световните сили".
  Пред такава алтернатива няма да допуснат Кадафито да ги направи за пет стотинки.

 90. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 91. 92 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#89] от "Боян Магесник":Би ли обяснил каква е тази революция -мотиви,цели ,кой я оглавява и тн,Нещо много неясно ми се вижда май основата е петрола...за това става дума.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 92. 93 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#53] от "Irina":

  АДМИРАЦИИ.............!!!!!!!!!!!!!!!!.............++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++............................

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 93. 94 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1365 Весело

  До коментар [#88] от "kaka_poca":

  Докато сте настоящи съпруги сме мноооо добри, като станете бивши ставаме ужасни. Най-ужасните. Ми що се жените за нас бре !?

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 94. 95 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Двама се карат....КАДАФИ печели...

  الرجل الكبير
 95. 96 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 568 Любопитно

  по начало плановете на пентагона бяха да стои настрана от "директни действия" аз самия съм изненадан как стана така че се включиха директно в конфликта изстрелвайки ракети...?!
  президента прояви неопитност и позволи да бъде лесно манипулиран от заобикалящите го представители и най вече хилари!

 96. 97 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#86] от "Ian Smith":

  Много интересно разсъждаваш. Най интересното е, че с всичка сила защитаваш въоръжените либийски революционери, тръгнали да катурнат тиранина и да изградят светлото си бъдеще.

 97. 98 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#86] от "Ian Smith":

  Празни приказки и обиди.

  Yet another blue planet.
 98. 99 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 721 Весело

  Да попитам,колко от Вас са живели в Арабския Свят?
  Имате ли представа изобщо за какво става въпрос?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 99. 100 Профил на barcelona_oleee
  barcelona_oleee
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#53] от "Irina":за сега си номер 1.късмет .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK