Бунтовниците: Само смелост не стига, искаме оръжие

Опозицията няма лидери, организация и планове


"Не искаме (сухопътни - бел. ред.) сили, а западни инструктори и оръжия. Имаме нужда от калашници, ракети стингър, противотанково оръжие. Това ни трябва на нас."
Фаузи Буктиф, инженер по петролни проекти, който сега управлява тренировъчна база край Бенгази

Бунтовниците, които се сражават срещу силите на либийския лидер Муамар Кадафи, са пълни с ентусиазъм, но имат нужда от ръководство, организация, въоръжение, инструктори и поне някакъв план за действие, за да се възползват от продължаващите вече четвърти ден удари на западната коалиция в Либия, коментира "Ройтерс" след интервю с местен военен инструктор от бунтовническа база край Бенгази.


"Очакваме подкрепа. Нуждаем се от муниции. Нуждаем се от оръжия. Нямаме достатъчно, за да се придвижим на запад към Триполи и Сирт. Не искаме (сухопътни - бел. ред.) сили, а западни инструктори и оръжия", казва Фаузи Буктиф, който преди е бил инженер по петролни проекти, а сега управлява тренировъчна база край Бенгази.
Буктиф не уточни колко доброволци обучава в базата, която е бивш тренировъчен лагер на силите на Кадафи, но каза, че те имат на разположение само оръжия от стария режим, а те не са достатъчни за създаване на армия. Той твърди, че дори парите им да свършат, "ние имаме достатъчно петрол, за да платим за всичко, няма проблем".


За да се възползват от ударите на западната коалиция, които в събота не позволиха на силите на Кадафи да превземат "столицата" на опозицията Бенгази, и за да напреднат към Триполи, неопитните бунтовници ще трябва да се превърнат в организирана сила. В противен случай има риск гражданската война да стигне до безизходно положение, коментират анализатори пред "Ройтерс".


Наблюдатели отбелязват странния факт, че сред силите на бунтовниците почти няма и следа от войниците, които в началото на кризата дезертираха от правителствената армия.


На въпроса кой командва един от доброволците, Мохамед Бхрека, повдига рамене: "Никой. Ние сме доброволци. Просто дойдохме тук. Няма никакъв план." Очевидци разказват, че някои от доброволците са въоръжени само с ножове или метални пръти. Радиопредаватели не се виждат.


Буктиф се надява скоро Националният либийски съвет - самопровъзгласилата се власт в Бенгази, да отправи официално искане, но военни експерти се съмняват, че Западът ще изпрати исканите инструктори или оръжия от опасения за политическите и юридическите последици. САЩ например искат първо да проучат кои точно са бунтовниците, за да не се окаже, че сред тях има и хора на "Ал Кайда".


Вчера продължаваха сраженията край Мисрата, докато самолети на коалицията не бомбардираха частите на Кадафи и това сложи край на обстрела срещу града.


Британският военен експерт Ричард Холмс дава пример с американското участие във Виетнам, което се започна със съветници и се завърши със сухопътна операция и много американски жертви, отбелязва "Ройтерс".


Дипломати от коалицията ще се съберат в Лондон за сглобяване на комитет, който да взема политическите решения. Трети ден посланиците на НАТО дебатираха как алиансът да помогне, като Париж продължи да настоява ролята му да е само техническа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK