Радиацията в морската вода край Фукушима надвишава нормата 3355 пъти

АЕЦ "Даиичи" край Фукушима

© Reuters

АЕЦ "Даиичи" край ФукушимаСъдържанието на радиоактивен йод в морската вода край авариралата атомна централа "Даиичи" в префектура Фукушима превишава пределно допустимата норма 3355 пъти, съобщи в сряда сутринта агенция "Франс прес", като се позовава на японски медии.


В понеделник сутринта Агенцията за ядрена безопасност съобщи, че на 30 метра от бреговата линия в района на Пети и Шести реактори на авариралата централа съдържанието на радиоактивен йод превишава нормата 1150 пъти.


В сряда Япония за първи път призна, че съществуващите стандарти в нейните ядрени централи са недостатъчни и трябва да бъдат подобрени. В страната има 55 ядрени реактора, които осигуряват 30% от електричеството и този дял се очаква да достигне 50% до 2030 г., един от най-високите показатели в света.
"Не сме в състояние да кажем, че нещата ще бъдат овладени за определен период от време", каза главният секретар на правителството Юкио Едано на пресконференция в сряда.


Япония се бори с най-тежката ядрена катастрофа в света след чернобилската през 1986 г. Тя бе предизвикана от разрушителното земетресение и последвалото цунами на 11 март т.г., които тежко повредиха четири от шестте реактора в АЕЦ "Даиичи" и оставиха 27 500 души загинали или изчезнали и стотици хора без дом.


Операторът на централата Tokyo Electric Power (TEPCO) призна, че овладяването на кризата в реакторите във Фукушима ще продължи дълго време и че средствата, които е осигурила чрез банкови заеми на стойност 24 млрд. долара няма да й стигнат да се справи със ситуацията и да изплати щетите от аварията. Това засили предположенията, че правителството ще се заеме със спасяването на TEPCO.


Междувременно президентът на компанията Масатака Шимидзу постъпи в болница с високо кръвно налягане.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK