Япония изравни аварията във Фукушима с тази в Чернобил

Япония изравни аварията във Фукушима с тази в Чернобил

© Associated PressЯпония вдигна до максималната седма степен оценката на инцидента в атомната централа край Фукушима, с което катастрофата се нареди до експлозията на реактора в АЕЦ "Чернобил" през 1986 г. - най-лошата в историята на ядрената енергетика.


Досега оценката бе от пета степен, но Агенцията за ядрена и индустриална безопасност (NISA) на страната обясни, че това е било валидно за първите дни след земетръса с цунами от 11 март. Днес повредената централа не гори, но продължава да излъчва радиация в хиляди пъти над нормите, а инженерите са далеч от успех в опита си да охладят прегрелите реактори.


"Това е предварителна оценка, окончателната ще даде Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)", се казва в японското съобщение.
В същото време има специалисти, които смятат, че това е прекалено сериозна оценка, защото според тях аварията в АЕЦ "Чернобил" е била несравнимо по-мащабна и извън всякакъв контрол.


"Въобще не е за това ниво. Чернобил беше нещо ужасно - гръмна и нямаше контрол над ситуацията, те просто бяха с вързани ръце. Японската операция продължава и единственият проблем е пожарът в басейна с отработено гориво", коментира Мъри Дженекс, преподавател в Щатския университет в Сан Диего.


Седма степен означава инцидент с изхвърляне на голямо количество радиация и масови поражения за здравето и околната среда. Пета степен е свързана с ограничено освобождаване на радиоактивен материал и няколко смъртни случая от облъчване.


В международната скала на МААЕ за описване на инциденти и аварии всяка степен е около 10 пъти по-тежка от предходната, пояснява агенция "Ройтерс".


В Япония продължават силните вторични трусове - в понеделник имаше два от над 6-а степен, включително в префектура Фукушима. Първият трус принуди токийското летище "Нарита" да спре работа за проверка на пистите, а второто уби един човек и остави без електричество около 220 000 домакинства. И след двете земетресения от атомната централа съобщиха, че няма нови поражения.


Според NISA пикът в изпускането на радиация е бил на 15 и 16 март. "Продължава излъчването на радиация, но количествата са значително по-малки", каза зам.-директорът на NISA Хидехико Нишияма.


Агенцията твърди, че досега са изхвърлени радиоактивни субстанции, равняващи се на около една десета от това, което изхвърли АЕЦ "Чернобил". Според компанията "Токио илектрик пауър" (ТЕРСО), оператор на централата край Фукушима, има опасност радиацията да надхвърли тази от "Чернобил", ако не бъде овладяно изтичането на вода и частици от реакторите.


Предварителните изчисления на NISA показват, че натрупаното количество радиация е надхвърлило годишната доза от 1 милисиверт годишно в райони на повече от 60 км на север и на 40 км на юг от авариралите реактори.


Повишаването на нивото на оценката на аварията до максималната степен рискува да предизвика дипломатическо напрежение със съседите на Япония, защото се изпраща сигнал към страни като Китай и Южна Корея, че изхвърляното от Фукушима може да навреди на други държави на континента.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (170)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Karelcho
  Karelcho
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Стига бе , в Чернобил имаше изхвърляне на радиоактивен облак във въздуха .....

  Гоце , яж ти си знаеш какво , свикнал си (ако го кажа пак ще имам 3 дневна командировка в БАН)
 2. 2 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Днес повредената централа не гори, но продължава да излъчва радиация в хиляди пъти над нормите, а инженерите са далеч от успех в опита си да охладят прегретите реактори."

  Е, не е точно така. Пожар, като в Чернобил, изобщо не е имало, а и в момента няма никаква опасност от ядрен взрив, демек реакторите се охлаждат, макар и не точно както пише по книгите. Проблемът е в това, което стана до момента, а не че и сега ситуацията още е съвсем извън контрол.

 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#1] от "Karelcho":

  А тука имаше изхвърляне на облаци от радиоактивна пара в продължение на дни, сега изхвърлят радиоактивна вода и очакваме да си признаят за стопени един-два или три реактора, с което изхвърления материял може надскочи чернобил един или два пъти.

  Между реакцията на некомпетентно правителство под силен натиск от ядреното лоби да се покрият нещата нема разлика - нема значка дали е социалистическо, капиталистическо или от японски смесен тип.

  Разликата е там, че японците ще си признаят за месеци вместо за десетилетия.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#1] от "Karelcho":
  До коментар [#2] от "usero":

  Хубаво е, че този форум е експерти в областта на ядрената енергия.
  Много добре обяснено всичко. Благодаря.


  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 5. 5 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Е сега само остава и да ги задминат ,а ще успеят по всичко личи

 6. 6 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#3] от "jubal harshaw":

  Пич, не знам какво толкова ти е весело, но това както и да е ........
  Нали правиш разлика между изхвърляне в атмосферата на радиоактивана пара, в която има радиоактивни елементи със сравнително къс период на полуразпад (повечето за дни до часове), и изхвърлянето в атмосферата на ядрено гориво и всякакви други л*йна, както беше в Чернобил. Същото важи и за водата, която изтича от Фукушима - изобщо не може да се сравнява с изтичането на радиация в района.
  Само времето ще покаже къде е истината между ядрените лобита и сериозността на инцидента, но така лековерно да се отъждествяват двата инцидента не е правилно според мен - има голяма разлика.

  simple mind
 7. 7 Профил на DDHRISTO
  DDHRISTO
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Няма нищо по лошо от това с неправилни действия да бориш пробемите и да ги увеличаваш с всеки изминал ден.японците точно това правят,докъде ще стигнат само времето ще покаже

  На този свят си или част от решението или част от проблема или част от пейзажа,всеки сам избира
 8. 8 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 837 Разстроено

  За съжаление, мисля че оценката за бедствието се базира не само на случилото се до момента, но и потенциала за бъдещо влошаване на обстановката, което пък е провокирано от дългосрочните неуспешни действия на японците...

 9. 9 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 741 Разстроено

  За съжаление, оценката ,направена без достатъчна инфармация,на редица експерти по целия свят се потвърди,/Не става въпрос за нашите форумни "експерти"/.Я понското правителство обяви ,че аварията е от най-високото ниво.Лошото обаче е ,че това ниво ще се изпълва все повече със "ядрено "съдържание. Водата ,дето обливат реакторите .продължава да изтича в океана и да го пълни с целия спектър от познати и непознати радиоктивни съединения.А това не предвещава нищо добро нито за Япония и японците ,нито за целия останал свят.

 10. 10 Профил на Karelcho
  Karelcho
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#3] от "jubal harshaw":

  Да ама в Китай още не е засечена повишена радиация за разлика от цяла Европа 1/2 азия и част от Африка

  Гоце , яж ти си знаеш какво , свикнал си (ако го кажа пак ще имам 3 дневна командировка в БАН)
 11. 11 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 765 Неутрално

  АЕЦ-а нов да построим с пионерски труд и комсомолски плам!
  Всеки нов български АЕЦ - пирон в ковчега на врага!
  Повече АЕЦ-ове - повече светлина в домовете ни.
  Втора атомна - атомът за един мирен свят!

  malart.blog.bg
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Любопитно

  До коментар [#10] от "Karelcho":

  чувал ли си за роза на ветровете

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Не искам да ритам дявола по кокалчетата, но ако Чернобил е "максималната" седма степен, значи нещо със степенуването куца и има още поне три степени нагоре. В смисъл, че макар и с ужасни последствия и то в голям периметър, животът на огромна част от хората в Европа и в частност Украйна продължава нормално и след това. С цялото ми съчувствие към жертвите и близките им, разбира се.

 14. 14 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#6] от "senser":

  Пич, количеството радиация е измеряема величина, а степента на аварията се определя само на базата на изхвърлена радиация по правила, приети от същото тва ядрено лоби. Ако ти искаш да се прилагат твоите стандарти, направи си алтернативна международна организация за ядрена енергетика и давай - да видим колко декиш ще хванат твойте стандарти.


  До коментар [#10] от "Karelcho":

  Образовай се, бате.

  От Фукушима досега са излезли неколко терабекерела, напълно достатъчно да предизвикат евакуация и презаселване в 30-км зона и радиация в Токио над 12-15 пъти естествения фон в течение на седмица. И това преди още да има информация колко от горивото е стопено и къде се намира то - което ще разберем в последующите месеци.

  Колкото за радиацията в "Китай", ако си беше направил труда да погледнеш как духат ветровете над Японско море през април, вместо да ръсиш глупости, щеше да ти е ясно, че до Китай радиацията нема как да стигне -- ветровете духат оттам, а не обратно.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 15. 15 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 616 Неутрално

  забелязвам, че основният проблем идва от съхранението на ядрените отпадъци:
  "Японската операция продължава и единственият проблем е пожарът в басейна с отработено гориво", коментира Мъри Дженекс, преподавател в Щатския университет в Сан Диего.

  какво предлага ЕК за разрешаването на проблема с дългосрочното съхраняване на ядрените отпадъци
  http://velimar.blogspot.com/2011/04/blog-post_12.html

  VelMar
 16. 16 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#15] от "Величка Маринова":

  Ако за Фукушима видиш некъде да пише "единственият проблем", нема нужда да четеш повече, очевидно е, че пишещият или е завършен идиот, или има неясни мотиви.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 17. 17 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 450 Неутрално

  У наше село имаше идентичен случей и понеже гасихме реакторо с вода от блатото,после хващахме жаби с по две глави,а някои щъркели бяха трикраки.А кръчмаро рече че е криза и дигна цената на мастиката. Разбира се,че това,което става в Япония е трагедия от световен мащаб и по някакъв начин ще засегне и нас,но и без да ни засяга,трябва да бъдем съпричастни с този велик и прекрасен японски народ.И без да са идеологически организирани,момчетата му отиват срещу опасността ,"защото някой трябва да отиде" и на практика са днешни камикадзе(та).

 18. 18 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#17] от "kanti":

  "И без да са идеологически организирани,момчетата му отиват срещу опасността ,"

  защото министъра им се накрещява, че ако не идат, ще има наказания:

  http://www.asahi.com/national/update/0321/TKY201103210345.html

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 19. 19 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Може би "сравни"? С право, това е голяма катастрофа с все още неизвестни размери.

 20. 20 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Разстроено

  Някой ми искаше данни , че Фукашима е по опасна от Чернобил и ме обвиняваше в "комунистическо черногледството , ето началото на данните за това !!!!!!
  За съжаление щ9е има още последствия от тази авария , но ще се страят да я прикрият и умаловажат значението й върху човечеството !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 21. 21 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ядрената енергия - САМАЯ (прогрессивная, современная, лучшая, безопасная и т.д.) в мире!

  Да живее ядреното лоби, въоръжено с погребални лопати и банкови сметки (не в рубли разбира се!)

  Да живеят българските русофили - най-големите русофили и българомразци в целия свѣт!!!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 22. 22
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:06 на 12/04/2011 от неговия автор.

 23. 23 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Нормално е при положение, че продължава да ги тресе и постоянно се борят. Сигурно е и трудно описуемо какво им е

  на японците щом това може да продължава с месеци. Чернобил може да се сравни с внезапна смърт при която всичко

  възможно се изчерпва бързо, а Фукушима е бавна и мъчителна агония при която единствено от значение е силния дух.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:31 на 12/04/2011 от неговия автор.

 25. 25 Профил на Deep Red Sun
  Deep Red Sun
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#1] от "Karelcho":

  Яд ли те, че най-голямата ядрена авария вече не е от руски реактор, а от американо-японски

  Не ми обръщайте внимание! Аз съм тъп и прост!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Абе нали са ползвали евтино електричество, нали това било важно ...

  По познатото правило и особено в случая евтиното излиза много ама много скъпо (меко казано)!

  TAKE THE RED PILL!
 29. 29 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#25] от "Deep Red Sun":

  Тая разправия за това чий реактор е по-голям е все едно двама дебила с големи тумори по лицето да си ги мерят чий е по-отвратителен. А истината е, че и двата са опасни и излишни.

  Проблемът е, че при големи проекти като АЕЦ се крие всичко - кой колко пари е взел, колко от спецификациите са "съкратени" от съображения да има повече за крадене колко са занижени рисковете и т.н. - независимо от държавата и участниците.

  А въпросът за нас е -- щом държава като Япония е клекнала на ядреното лоби, какви шансове имаме ние -- бананова република без сериозни експерти, без политическа воля и с мижаво гражданско общество без много зъби -- да осигурим сигурността на втора АЕЦ.

  Чак след като си отговорим на него може да мислим за финансиране, избор на технологии и всекви други щуротии с които се замеряте по форумите.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 30. 30 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1437 Любопитно

  До коментар [#25] от "Deep Red Sun":

  Абе ти не си редовен. Японците ги тресна земетресение и цунами, а рашките ги друса чашката. Ако в Раша вземе, че се случи това което се случи на японците не ми се мисли какви ще са последствията.

  Ма това кумуноидите сте много промити мозъци. Тук става въпрос за катастрофа, а той си го мери с останалите. Еми малък ти е... личи си от далеч.

  Жената е покана за щастие
 31. 31 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#18] от "jubal harshaw":

  дай още някой такъв сайт

  freedom is another word for nothing else to lose
 32. 32 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Абе майната му на Белене, ония наши приятели ни затвориха работещите реактори баш когато бяха на печалба.

 33. 33 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Когато написах тук преди две-три седмици, че Фукушима е инцидент опасен колкото Чернобил ми нацъкахте минусите, но ето че (за съжаление) инцидентът ще се превърне в нещо по-лошо от Чернобил.

 34. 34 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#31] от "pixela":

  Ведната - нивата на радиация, измерени в Япония след аварията, ден по ден

  http://www.mext.go.jp/a_menu/saigaijohou/syousai/1303723.htm

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 35. 35 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#27] от "духът на ръмжо":

  Ти защо не отиде доброволец бе като си толкова отворен?
  Проблема е при тях, естествено, че ще жертват свои, а не чужди.

  Жената е покана за щастие
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  До коментар [#13] от "Weingro":

  7ма степен е най-високата регистрирана исторически авария.
  Да не дава господ да имаме авария от 8ма (10^7 * 10 = 10^8) или 9та степен. Не ми се мисли за поражения сто пъти по големи от тези в Припят и Чернобил...

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 38. 38 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#35] от "bgpainter":

  Какче, аз не говоря за доброволци мори. Говоря за логистика, идеи, опит! Аз например не бих отишъл и японец да съм да правя нещо там. Щото някви богати копелета не са си свършили работа, и са цоцали кинти без да мислят разумно за сигурността. Ако императора иде да чисти и аз отивам - обещавам!

 39. 39 Профил на Deep Red Sun
  Deep Red Sun
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#30] от "bgpainter":

  Още един умиращ от яд

  Не ми обръщайте внимание! Аз съм тъп и прост!
 40. 40 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Едно време обвиниха руснаците че ползвали мнооог хора за справяне с проблема 800 000 имаше съревнование в предприятията. Ама това беше за да може всеки участник по малко да е там като време. Айде ся като са толкова напреднали джапанките що не пратят роботи а? Няма роботи и ала бала, човешка ръчичка си иска да пипне.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  jelev_jelqzko
  Неутрално 2311:0218 мар, 2011
  Отговор | Изтриване
  Там са доуснати серия фатални грешки.Солидарноста с народа на Япония не значи да си заровим главите в пясъка. Предстои трагедия по голяма от Хирошима!Колкото по рано се признае този факт толкова по лесно ще се преодолее!
  Одобрение -21
  от 49 гласа
  Моля оправете си минусите!Когато става дума за много много пари човешкия живот е без значение!Японските корпорации и правителства не са изкл'чение!

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#41] от "Karelcho":

  Абе ти още ли си тук , я бегом на работа !!!!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 45. 45 Профил на Karelcho
  Karelcho
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#26] от "духът на ръмжо":

  В лидъла има промоцийка на риба тон - беж да си купиш малко А глупостите ми са повече от верни - би ли ми казал ЕДНА страна освен ЧАСТ от Япония с повишена радиация. Защото мога да ти кажа поне 40 от 86-та

  Гоце , яж ти си знаеш какво , свикнал си (ако го кажа пак ще имам 3 дневна командировка в БАН)
 46. 46 Профил на Karelcho
  Karelcho
  Рейтинг: 282 Разстроено

  До коментар [#44] от "USSR":

  тръгвам

  Гоце , яж ти си знаеш какво , свикнал си (ако го кажа пак ще имам 3 дневна командировка в БАН)
 47. 47 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  И всичко това при японските стандарти за изграждане на противоземетръстни съоръжения, признати в цял свят за най-добрите и с японската дисциплинирана работна сила.

  http://www.youtube.com/watch?v=l-vmoOJevQI

  Кирил Кирилов
 48. 48 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Едно от многото лоши неща на радиацията е, че може да убива, както много бързо, така и много бавно. Хората, които в момента са излъчени на дори и не-директно смъртоносни дози ще живеят във вечен страх дали и кога ще се разболят от рак. Точна бройка пък на жертвите никога няма да може да се установи.

  Stupidity should be painful
 49. 49 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  редовната статия на дневник за припомняне на материала да си изсмуче дневната тубичка йодасепт...

  между другото това е най- бавния край на света, вече един месец тия реактори гърмят и япония загива и изобщо ужас...

 50. 50 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#45] от "Karelcho":

  Ами скоро всички ще имат повишена радиация. Имали в световния океан ще има значи на всякъде! То да не е някво езеро бе карелчо? Това че медиите са под контрол не значи че всички пасем трева я. Това че няма облак прах не омаловажава инцидента, освен в твоите слепи очи може би

 51. 51 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#38] от "духът на ръмжо":

  пробвай да поиграеш шах, може да ти стане ясно що пешките са няколко, а царя е един... какиното

  В случая с Япония си е бедствие, което можеше да се случи навсякъде. Никой не е застрахован, колкото и да е подсигурен.
  И определено японците си имат своите идеи, но за всяко нещо си има технологично време. Факт..

  Жената е покана за щастие
 52. 52 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Степента няма значение вече. Ядрените лобита мислят вече за кинтите и антиядрените настроения и МААЕ едва ли ще признае 7 степен.......

 53. 53 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#46] от "Karelcho":

  Ти не си" Карлсончо" , извинявай !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 54. 54 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#39] от "Deep Red Sun":  Деденце, повече ме е яд, че недоразвитата в идеен аспект номенклатура на Москва разказа играта на плодородните земи в Украйна. Ей затова трябва да ни е яд... всичките.

  Жената е покана за щастие
 55. 55 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#51] от "bgpainter":

  Точно за това аз съм за идеята пешките да напуснат дъската. Офицерите и останалите фигури на задния ред да се оправят. Ясно е че навсякъде в света плаща раята. Обаче аз съм сигурен , че собствениците на корпорации и императора не ядат храната на обикновения японец сега Тоя виц за пешките си е твой смей се ти на него. ако си послушна пешка се мотах пред задния ред да го пазиш
  Факт е че системата има за сигурност не сработи, факт е че повечето модерни централи имат системи за сигурност каквито на тази не са сложени. Факт е че Чернобил беше човешка грешка.

 56. 56 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 561 Гневно


  Разберете, че и капитализма и комунизма управляват чрез геноцид!!!!! Няма разлика м/у 2-та инцидента, освен в мозъците ви, промити!!!

  freedom is another word for nothing else to lose
 57. 57 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#54] от "bgpainter":

  Какче, гледам джапанките говорят за стотици милиарди загуби (които са не обосновани де) а нямаше такива цифри за Чернобил. То Чернобил да не е 90% от Украйна мори?

 58. 58 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#56] от "pixela":

  Геноцида през комунизма за източна европа беше: положителен прираст без наплив на имигранти, младо население, по добър стандарт на живот от сегашния. Така че за геноцида на комунизма може даже да не се спори! Славянството и православието трябва да се унищожи - това е най важната задача на запада!

 59. 59 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1437 Любопитно

  До коментар [#55] от "духът на ръмжо":

  Не оспорвам фактите и раята винаги плащат, но това е неизбежно. Гледай историята - няма такъв филм като едно за всички. Това го няма никъде.

  Като ще задаваш въпроса за съвременните централи с особени системи за сигурност, то нашата централка от тоталитарно време дали има такива???

  Аз играя соло и си плащам сметката

  Жената е покана за щастие
 60. 60 Профил на Genata
  Genata
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Предварителните изчисления на NISA показват, че натрупаното количестворадиация е надхвърлило годишната доза от 1 милисиверт годишно в райони на повече от 60 км на север и на 40 км на юг от авариралите реактори.

  Нали се сещате какво значи това за хората в така наречената зона за доброволна евакуация?

 61. 61 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 506 Неутрално

  чернобил не могат да го стигнат още, чакайте

 62. 62 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#59] от "bgpainter":

  Ами скоро ще видим дали има или дали е имала по точно!

 63. 63 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#27] от "духът на ръмжо":

  Ами защото нямаха интерес другите да им видят простотиите и бяха много убедени в себе си. В резултат на което сега всички видяха и то още по-големи простотии.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 64. 64 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1437 Любопитно

  До коментар [#57] от "духът на ръмжо":

  Чернобил беше преди 25 години. Тогава и цените на всичко бяха други и информацията беше друга, а тоест - никаква.

  Я сега виж статистиките колко украински домати се изнасят, колко пшеница и къде.

  Жената е покана за щастие
 65. 65 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#58] от "духът на ръмжо":

  Положителен прираст, ама само при тези, които са докладвали или са си мълчали (простия и алчен селянин е т'ва), а за стандарта на живот, недей да говориш, щото по магазините не е имало нищо и хората са прекарвали по часове на опашките...всеки ден!!! ясно ли е?

  freedom is another word for nothing else to lose
 66. 66 Профил на Fan Inbantime
  Fan Inbantime
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Тези от Агенцията за ядрена и индустриална безопасност (NISA) съвсем изпращяха - нима са забравили, че в Япония заплатите са високи(и са съюзник на САЩ!!!), следователно радиация няма? Каква радиация при $2-3000 заплата?! Що за глупост?

 67. 67 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#58] от "духът на ръмжо":

  Хайде, хайде, младо население е имало, щото са били затворени границите. Видя се какво се случи като ги отвориха. И само не казвай, че е било от страх от идващия капитализъм.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 68. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#25] от "Deep Red Sun":

  От американо-японски, изложен на 9 по Рихтер. Не си спомням в Чернобил някога да е имало земетресение; виж, съветска власт имаше от 70 години (68 и половина).

  Но за червени тикви като теб американската радиация е неизлечима, докато съветската е непобедима.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 69. 69 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1437 Любопитно

  До коментар [#58] от "духът на ръмжо":

  Хи-хи... това е защото все още не знаеха какво е от другата страна на желязната завеса.

  Много ми е интересно в анкетните карти за преброяване на населението из капиталистическите икономики в Европа дали е имало въпрос от сорта: Имате ли течаща топла вода в къщи + тоалетна? И това да кажем преди 20 години... ам?

  Жената е покана за щастие
 70. 70 Профил на Fan Inbantime
  Fan Inbantime
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#56] от "pixela":

  "Разберете, че и капитализма и комунизма управляват чрез геноцид!!!!! Няма разлика м/у 2-та инцидента, освен в мозъците ви, промити!!!"


  Където има наличие едновременно на хора и разпределение на пари, винаги става страшно. Новите ни господари си имат даже и израз, който липсва в българския - "feeding frenzy"(лудост, блъсканица заради храна, ресурси)

 71. 71 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1437 Любопитно

  До коментар [#68] от "dodge_ram":

  Хи-хи... 70 години комунизъм си е направо 10 по Рихтер, ама не на едно място, а повсеместно

  Жената е покана за щастие
 72. 72 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1059 Разстроено

  До коментар [#69] от "bgpainter":

  Защо разводнявате дискусията?Мисля, че е нормално човек да изкаже мнение по даден проблем,но да прекали с натрапването на своето мнение не е добъре и за него и за тези които си дават труда да прочетът това което пише.

 73. 73 Профил на Deep Red Sun
  Deep Red Sun
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#68] от "dodge_ram":

  Това земетресение не е изненадващо, те са знаели, че строят в земетръсна зона, така че земетресението не е оправдание за аварията!

  Не ми обръщайте внимание! Аз съм тъп и прост!
 74. 74 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#73] от "Deep Red Sun":

  Като Белене, нали?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 75. 75 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Всеки ден яжте морски водорасли !!!

  Депутатите си хапват всеки ден водорасли , а те знаят защо !!!!

  Ако имате възможност купете си водорасли , не са скъпи , а и не са лоши + 50 гр домашна ракия за десерт към тях , това е рецептата в близките месеци !!!!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 76. 76 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 174 Неутрално

  А сега Япония ще плати ли обезщетения на всички страни по света ,че замърси планетата с радиация. Съчувствам им но не съм съгласен да им понасям радиацията ,която се разнесе по целия свят, колкото и да ги хвалите че са работливи, дисциплинирани ,учтиви и т.н..

 77. 77
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:46 на 12/04/2011 от неговия автор.

 78. 78 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ЗЕМЯТА ЗАГИВА! Докато ние, още и още се караме, дали сме или не сме произлезли от маймуната. Високите технологии са вредни и фундаментално разстройват планетата. Няма мистики и магии в тази физическа работа. ТОЗИ СЛУЧАЙ и с ФУКОШИМА 1, НЯМА ДА Е ПОСЛЕДЕН! Защо мислите, забраниха ядрените опити? Ето и нещо което, НЕ НИ Е КАЗАНО за радиацията на атомната бомба, на АЕЦ-те и последиците от нея. Всичко което умира се разширява. Когато Литиума умира, той разширява Кислорода, така и той умира. Също нещо правят и Содиума, Потазиума, Стронциума, Салициума и други сребърно бели метали. Мислете и не си правете никакви илюзии! Едно земетресение, дори и от 5-та степен по скалата на Рихтер, МОЖЕ да я направи на ПЕПЕЛ Атомната Електроцентрала, ако епицентъра му е плитко, под 10 км. дълбочина и под нея.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 79. 79 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 996 Неутрално  "Предварителните изчисления на NISA показват, че натрупаното количество радиация е надхвърлило годишната доза от 1 милисиверт годишно в райони НА ПОВЕЧЕ ОТ 60 км на север и НА 40 км на юг от авариралите реактори.
  "

  Правилният превод е:

  "Предварителните изчисления на NISA показват, че натрупаното количество радиация е надхвърлило годишната доза от 1 милисиверт годишно в райони ДО 60 км на север и ДО 40 км на юг от авариралите реактори."

  Моля, превеждайте правилно!

  Оригиналът:

  http://www3.nhk.or.jp/daily/english/12_07.html

  "Да, България"
 80. 80 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#70] от "Fan Inbantime":

  Все се надявам да изгубят контрол в един момент, "новите" ни господари и подобни събития (аварията във Фукушима) са плюс за нас, тези, които искаме да управляваме съдбите си... но трябва да мислим заедно, а не да се делим на сини и червени, както првят повечето мозъчни донори тук

  freedom is another word for nothing else to lose
 81. 81 Профил на Limp Bizkit
  Limp Bizkit
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Като цяло това сравнение "коя авария е по-голяма" е доста гнусно, но все пак да напомня на комунетата, че Фукушима никога няма да изтрови света, както го направи Чернобил, нито Японците ще ни карат да ходим на манифестация под ядрения облак и да хрупаме зеленчуци.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 84. 84 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 506 Гневно

  Айде стига глупости, втори чернобил било... При аварията в Чернобил реакторът е бил отворен отгоре като маргаритка и хеликоптерите са сипели вода направо вътре. Навсякъде наоколо е имало части от разпръснато ядрено гориво (има филмирано как работниците се качват на покрива на централата, събират 2-3 пръчки гориво и после слизат от там и поемат почти смъртоносна радиация за това време на покрива - 15-20 секунди) а също и графит от забавителите, който пък е горял. Всички дървета в район 4-5км умират (а растенията са много по-издържливи на радиация от хората!) и радиацията е била от порядъка на 300Sv/h.

  За сметка на това на 30км от Фукушима хората измерват малко по-радиоактивни от обикновеното зеленчуци и от всички хора, които са били при реакторите, има само трима, които са получили дози по-големи от нормите за работници. И то защото им е влязла вода в ботушите. Реакторът е пукнат някъде, но освен вторична радиация - вода или водни пари с радиоактивни изотопи, не са тръгнали да хвърчат капсули ядрено гориво. От време на време радиацията рязко се покачва до 0.4Sv/h, но после бързо спада, защото това са изотопи с бърз период на полуразпад.

  Изобщо положението изобщо не е така както го описват, по-скоро в момента е новият свински грип, предизвикващ масова психоза заради която малко оценяват трезво какво всъщност е положението.

  rm -rf /bin/laden
 85. 85 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#75] от "USSR":

  Вярно е, водораслите засилват апетита на хората. Не случайно японците слагат по малко водорасли във всяко ядене. И риба разбира се. Рибата им е като национално ядене, както при нас фасула. Те дори слагат и в сладоледа малко риба, да е по-вкусен.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 86. 86 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Как ядрени апологети подведеха целия свят за опасността от радиация"

  "How nuclear apologists mislead the world over radiation"
  Helen Caldicott
  guardian.co.uk, Monday 11 April 2011 12.10 BST
  http://www.guardian.co.uk/environment/2011/apr/11/nuclear-apologists-radiation

  Чети , Келеш , чети! Ти си от тези празноглавци дето както си искат, така ги лъжат!

  Аз знам много малко.
 87. 87 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Трябваше им месец да го осъзнаят !

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 88. 88 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1803 Любопитно

  До коментар [#65] от "pixela":
  "недей да говориш, щото по магазините не е имало нищо и хората са прекарвали по часове на опашките...всеки ден!!! ясно ли е?"

  Щом като използваш "не е имало", значи за него време знаеш от някой дърт седераст.

  Как така НИЩО не е имало, а хората били чакали- ти би ли чакал, за НИЩО?

  Опашки имаШЕ всеки (работен) ден, защото хората чакаха за ПРЕСНИ стоки; (топъл)хляб, мляко, сирене, месо и т.н...
  Знаеха, КОГА пристигат ПРЕСНИТЕ стоки и се редяха, а и повечето от тях бяха пенсионери(или жени в майчинство), които не работеха.

  ПРЕСНИ! Имаш ли си представа КАКВО означава това? Това да не са ти МЕНТЕТАТА, които сега рупаш! Е, прояснили ти се?
  Не вярвам!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 89. 89 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#84] от "agent0range":

  Трябва да се гневиш само на редактора, цръцнал заглавието.
  Защото в статията си е дадено доста коректно.

  Но така е. Духът на тенесийския печат не умирга!

  Пак добре, че в "Дневник" са загърбили поне байганювския начин на списване на газетата ...

 90. 90 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Бока да чете внимателно какво става в Япония,щото земетресения стават и в БелЯне!И то силни!И кат се пукне реактора трябва да охлаждаме с вода от Дунав!Която се влива в Черно море!Познай кой ще дойде на плаж в Сл.Бряг,ако се разчуе,че има радиоактивност...в следващите 30-50 години.И кой ще плаща загубите?Може би ще застраховаме БелЯне в СИБАНК?

 91. 91 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1803 Весело

  http://farm6.static.flickr.com/5254/5553481475_fd5f703610_b.jpg

  http://farm6.static.flickr.com/5133/5536992488_7a0ea886e7_b.jpg

  http://farm6.static.flickr.com/5217/5538078968_8efc037bf8_b.jpg

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 92. 92 Профил на Dgrant
  Dgrant
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Да я "приспиват" в съркофаг вече, че майката природа май и е хвърлила око

 93. 93 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Radiation Detected In Drinking Water In 13 More US Cities, Cesium-137 In Vermont Milk
  Apr. 9 2011 - 8:15 am |
  http://blogs.forbes.com/jeffmcmahon/2011/04/09/radiation-detected-in-drinking-water-in-13-more-us-cities-cesium-137-in-vermont-milk/

  Радиация, открити в питейната вода в още 13 американски градове, цезий-137 в мляко от щата Върмонт.
  Април 9 2011 г. - 08:15 ч. | 24982 мнения

  Radiation from Japan has been detected in drinking water in 13 more American cities, and cesium-137 has been found in American milk—in Montpelier, Vermont—for the first time since the Japan nuclear disaster began, according to data released by the Environmental Protection Agency late Friday.

  Аз знам много малко.
 94. 94 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1803 Разстроено

  Казват, че поради голямата концентрация на хора(на по- малка площ), може да има нужда от 8-ма и/или по- голяма степен, ако Япония настоява да продължи 'контролирането' на кризата...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 95. 95 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ако проф. Шиндаров и украинските му колеги са били престъпни лъжци, то тези, които крият последиците от Фукушима, какви са?

  Аз знам много малко.
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#88] от "Omnis Omnibus":

  Виж к'во, нямам ПРЕСЕН спомен за онова време, бил съм малък, но си спомням, че баба ми излизаше в 8 сутринта и се прибираше в 9 вечерта и това, защото е чакала на опашки за к'во ли не и същевременно е ходила на работа!!! Да, пресни са били и плодовете и зеленчуците, но ги е нямало и да, знели са хората кога пристигат ПРЕСНИТЕ стоки - веднъж месечно!!! А ти явно хубаво си си живял тогава, но дали от доноси или от страх, това вече няма как да знам. И разбери, че аз не заставам зад сегашното управление, напротив, децата и внуците на същите изроди, които лапаха по онова, явно любимо твое време, няма как да работят за народа сега, защото гена не им го позволява!!!

  freedom is another word for nothing else to lose
 98. 98 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Когато стана аварията в Чернобил излезе виц. Впрочем, доста вицове излязоха тогава, помните ли? Този беше, че аварията в Чернобил била мирният съветски отговор на американските подземни ядрени опити в Невада. И други имаше, още по-смешни, за болни деца след тази авария, ама за тези вицове не ми се пише. Малко ми е гадно.

  Чудя се какъв боклук трябва да е човек, за да се смее над подобни неща. Или да измисля тези вицове. Сега сигурно и за Япония ще измислят. Или, може би няма. Да се смее човек над нещастието на руснаците и украинците е дело свято и е въпрос на чест и почтеност за всеки демократ, а за Япония не бива.

  И за друго лицемерие става дума. За Белене. Например, аз съм против тази централа. Както и срещу козлодуйската. Както и срещу централите в Румъния, Белгия и Франция. Против съм, защото ме е страх. Човечеството още е далеч от деня, когато ще може да контролира делението на ядреното ядро. Днес само си мисли, че може, но истината е друга. Не може и няма да може скоро.

  А лицемерите използват днешната трагедия в Япония за лични цели. Те не са против АЕЦ по принцип, те са против руските АЕЦ само. Слушам ги и ги гледам: така България попадала под руска зависимост, а това било гадно. Спор няма. Само че, другари лицемери, а коя зависимост е хубава? Ако си зависим от Франция, примерно, това хубаво ли е? Разходете се до Брега на слоновата кост и питайте. Ще ви е интересно. И в Нигерия можете да разберете нещичко за английската зависимост. От нея Индия и Пакистан на няколко пъти бяха на косъм от атомна война. Както и да е, това са подробности.

  Кажете си ясно: страх ни е от АЕЦ, не го искаме, България е малка страна. Не. Не искат Белене само, с руски технологии. Само ги слушайте - всеки ден могат да ви очароват с нещо. Белене било излишно, ама ако сложим един реактор още в Козлодуй, френски или амрикански - екстра работа! Там било сигурно и здраво, не било като земетръсното Белене. Да им се чуди човек, те карти няма ли си? Двете са на 120 км едно от друго, все покрай Дунав. Ама едното било земетръсно, другото не.

  Допреди японската трагедия цвилеха какво ли не. Не знаели колко струва, технологията била руска, заробвали ни и ни загробвали. Сега се възползват от ситуацията: АЕЦ са опасни. Кога го прозряхте? Нали до вчера давахте примерите си с руските и западните коли: колко са лоши едните и прекрасни другите. То си е и така, тук просто няма как да спори човек. А днес в Япония горят именно американските реактори, най-хубавите и добрите на света.

  Пък тя, радиацията, си е една. И поразява наред.

 99. 99 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Съчувствам на този горд и смел народ. Редно е вместо света (,който се чуди къде да си мята бомбите ),да се обедини в помощ и за да може проблема да се разреши бързо и опасноста да се минимализира.

 100. 100 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#88] от "Omnis Omnibus":

  Естествено, че чакаха за пресни стоки.
  Защото не се залежаваха. Бяха малко и веднага се изкупуваха.

  Тогава лафът беше "пуснали са" ... еди що си.
  И народа се юрваше, защото вчера "нямаше", а и утре пак "няма да има".

  И аз съм го живял соца. И тези лакърдии си ги разправяй на старата ми шапка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK