Япония планира да се справи с ядрената криза до девет месеца

TEPCO не уточни кога евакуираните жители ще се върнат по домовете си

Главният секретар на японското правителство Юкио Едано, облечен в защитен костюм, посети град Минамисома, на 20 км северно от АЕЦ "Даиичи", който след земетресението на 11 март стана известен като призрачния град        Ройтерс

© KYODO

Главният секретар на японското правителство Юкио Едано, облечен в защитен костюм, посети град Минамисома, на 20 км северно от АЕЦ "Даиичи", който след земетресението на 11 март стана известен като призрачния град        РойтерсЯпонската компания, оператор на проблемната АЕЦ "Даиичи" във Фукушима, TEPCO се надява да се справи с проблемите в централата през следващите шест до девет месеца, но не уточни кога десетките хиляди жители, евакуирани от района, ще могат да се върнат по домовете си, предаде "Ройтерс".


В неделя TEPCO представи план от два етапа, който трябва да стабилизира централата и да завърши със затваряне на реакторите. В първия етап трябва да се охладят реакторите и басейните за отработено гориво, както и да се намали нивото на изтичащата радиация. Компанията ще се опита и да пречисти замърсената вода, да намали радиацията в атмосферата и почвата и в евакуационната зона.


Във втория етап целта на TEPCO е напълно да контролира изтичането на радиоактивни вещества, да постигне т.нар. студено изключване на реакторите и временно да покрие сградите вероятно със специален вид промишлена тъкан. Студено изключване означава, че водата, охлаждаща горивните пръти, трябва да е под 100 градуса по Целзий т.е. под точката на кипене, обяснява "Ройтерс". Тогава реакторите се считат за стабилни.
Дългосрочните планове на компанията са да премахнат отработеното гориво от басейните и завинаги да запечатат сградите. Според TEPCO дветe най-спешни задачи в момента са предотвратяването на още водородни експлозии и съхранението на десетки хиляди тонове радиоактивна вода, която се намира в реакторните турбини.


TEPCO ще има нужда от три месеца, за да успее да постигне значително понижаване на радиацията, и още три до шест месеца, за да бъдат нивата на замърсяване изцяло под контрол. Премиерът Наото Кан приветства "пътната карта" на TEPCO и я определи като малка стъпка напред. Електрическата компания предупреди, че плановете за стабилизиране на АЕЦ "Даиичи" могат да станат обект на "различни несигурности и рискове", и каза, че не може да предвиди връщането на евакуираните жители.


"Ройтерс" отбелязва, че това е първото изявление на компанията, в което тя обявява конкретни срокове за операциите си, но не съобщава колко ще струва стабилизирането и изключването на реакторите.
КАРЕ:


Клинтън обеща подкрепа от Вашингтон


Генералният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова Япония да остане активна на световната сцена и обеща подкрепа от страна на Вашингтон при посещението си в Япония. "Икономически, дипломатически и по толкова много други начини Япония е незаменима в разрешаването на глобални проблеми", каза Клинтън след срещата си с външния министър Такеаки Мацумото. "Съюзът САЩ - Япония е по-незаменим от всякога що се отнася до глобалните сигурност и прогрес", заяви тя и допълни, че Токио и Вашингтон са се съгласили да създадат "публично-частно партньорство за възстановяване" под ръководството на японското правителство. САЩ са изпратили хиляди войници, както и военни самолети и кораби, за да помогнат на страната, която все още се възстановява от разрушителното земетресение и цунами на 11 март. Клинтън заяви, че няма причина американски граждани да стоят далеч от Япония с изключение на зоната около проблемната АЕЦ "Даиичи".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Та откога САЩ имат "генерален секретар"? Не беше ли държавен секретар, иначе казано министър на вътшншти работи? Преводачът на съобщенията на Ройтерс да не е именник - щото днес е Цветница, та случайно да нее Цветан, Невен, Виолет??? Това в кръга на шегата. Иначе няма как дневник да попитат нито Ройтерс, нито ТЕПКО как ще стане почистването на радиационното замърсяване на водата и на въздуха. щото това все още е в сферата на пожеланията, а колкото до почвата - да ще я рекултивират, но ТЕПКО не казват как ще лекуват безнадеждно облъчените самураи, щото тези хора са действително самураи. А това че не се ангажират с прогнозо за завръщането на евакуираните по родните места в близост до авариралата АЕЦ "Даичи, говори според мене, че такова завръщане няма да има поне до края на 21 век, с други думи виновните за аварията са оневинени по давност.А какво друго е построяването на АЕЦ в най-земетръсната зона на света, в зона, където цунамита с вълни -убийци е имало от векове. И непостроените, т.е. непроектираните прегради срещу цунами с височина 20 - 30 метра НЕ Е ЛИ ВИНА, КВАЛИФИЦИРАНА КАТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ??

 2. 2 Профил на mutant
  mutant
  Рейтинг: 279 Неутрално
 3. 3 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1773 Любопитно

  Всички знаем, че Япония няма ядрено оръжие, но ако се наложи, има СЕКРЕТНА програма да произведе такива оръжия в много кратък срок. Дали това е ИСТИНСКАТА причина, за целия този ЦИРК в медиите, който наблюдава(х)ме повече от месец?

  Secret Weapons Program Inside Fukushima Nuclear Plant?
  U.S.-Japan security treaty fatally delayed nuclear workers' fight against meltdown

  by Yoichi Shimatsu

  "The smoke and mirrors at Fukushima 1 seem to obscure a steady purpose, an iron will and a grim task unknown to outsiders. The most logical explanation: The nuclear industry and government agencies are scrambling to prevent the discovery of atomic-bomb research facilities hidden inside Japan's civilian nuclear power plants..."

  http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=24275

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 4. 4 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#1] от "chichkovuychev":

  Ти как си я представяш преградата срещу цунами с височина 20-30 метра? Добре е малко да се информираш, просле пиши. Централата е защитена срещу вълни, но толкова високи вълни не е имало преди и не са били предвидени. Именно заради земетръсите в Япония АЕЦ се строят само върху скала. Затова и тази АЕЦ не е можело да бъде построена малко по-високо, там вече е нямало скала. Има камара опасности и изисквания и при построяването на Фукушима е трабвало да бъдат отчетени всички. Като се обърне колата - пътища много. Сега всеки може да критикува. И се радвай, че този земетръс и цунами се случиха в Япония, на брега на Тихия океан. Преобладаващите западни ветрове разнесоха облака над най-големия световен океан, а най-подготвената и готовата за най-голяма саможертва нация се впусна да ликвидира проблема.

 5. 5 Профил на МАРИЗ
  МАРИЗ
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Трябва да признаем, че г-жа Клинтън е мъжко момиче. Само тя има куража от правителството на САЩ да посети Япония, макар и за ограничено време.
  Всъщност не знам изобщо за друг чужд държавник, от нейното ниво да е посетил Япония в това трудно време. Отива и да е котка, а не мишка.

 6. 6 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#5] от "МАРИЗ":

  Саркози вече ходи.

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 7. 7 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  Клинтън обеща подкрепа от Вашингтон-ДА АКО РЕШАТ ДА ИМ НАПРАВЯТ ОЩЕ ЕДНО ЦУНАМИ-НАИСТИНА ЩЕ ИМ ПОМОГНАТ ТАКА ДОБРЕ, ЧЕ ПОВЕЧЕ МОЖЕ И ДА НЯМА ....ЯПОНИЯ!!! АЗ ВСЕ ОЩЕ СЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕсащ ИМ НАПРАВИХА ЦУНАМИТО!!! ВЪВ ВЕСТНИК СТРОГО СЕКРЕТНО "ДОКАЗВАХА" ЧРЕЗ АРГУМЕНТИ И ФАКТИ КАК сащ НАПРАВИХА ЦУНАМИТО В ИНДОНЕЗИЯ И ТО ЗАЩО??? ЗА ДА ЗАСЕГНАТ ЯДРЕНИТЕ РЕАКТОРИ НА ИНДИЯ! КАТО ИМАТЕ ПРЕДВИД ЦЯЛОСТНАТА ПОЛИТИКА НА ФЕД-сащ КЪМ ОСТАНАЛИТЕ СЪБИТИЯ, НАИСТИНА МОГА ДА ДОПУСНА....ЧЕ ГО НАПРАВИХА "ТЕ"! Първо да почнем с така наречената ИСКУСТВЕНА ФИНАНСОВА КРИЗА ПЛАНИРАНА И НАПРАВЕНА ОТ ФЕД!!! После "атаката" върху Русия и пожарите там! Продължаваме със ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В КИТАЙ!!! Имаше изказване /което не всеки видя/ от главният китайски зам.командващ Китайските въоръжени сили-той каза, че АКО сащ ПРОДЪЛЖАВАТ ТАКА, ТО ТЕ КИТАЙЦИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПРИНУДЕНИ ДА НАПРАВЯТ ТАКА, ЧЕ ДА "ЗАРИЯТ" сащ ЖИВИ В ЗЕМЯТА! Като че ли ФЕД си взе урок и спря с ПРОВОКАЦИИТЕ против Китай! После последваха ПРОВОКАЦИИ и против Северна Корея! Като взривиха Южнокорейски кораб, а обвиниха Севера! Като предишни години бяха хвърлили мини ядрена бомба и предизвикаха голяма катастрофа на два влака-на което се учудиха Северно Корейците, но в крайна сметка разгадаха проблема и ОБВИНИХА открито сащ за това! /НО МАСОВАТА ИНФ. АГЕНЦИЯ НЕ РАЗПРОСТРАНИ ТЕЗИ ДАННИ/ После последваха големи земетресения в Южна Америка, точно когато се събираха държавите от РЕГИОНА И ОБСЪЖДАХА ПОЛИТИКА ПРОТИВ сащ! ТАМ НЕБЕТО ПРЕДИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО СЪЩО ПОЧЕРВЕНЯ!!! После последваха кризите /ИСКУСТВЕНО НАПРАВЕНИ ПРОТИВ ГЪРЦИЯ-ЗАЩОТО Е ПРАВОСЛАВНА ДАРЖАВА С ОБЕДИНЕНИ ВЛАСТИ-ДУХОВНАТА И СВЕТСКАТА/! Последваха ИСКУСТВЕНО НАПРАВЕНИТЕ ВЗРИВОВЕ ВЪРХУ ДВЕ СОНДИ В МЕКСИКАНСКИЯТ ЗАЛИВ!!! А тогава къде бяха така наречените ГРИИН ПИЙС"??? Просто се видя КОЙ ИМ ПЛАЩА!???-ФЕД разбира се! Това са все техни отрочета "ъмнести не знам какви си" и хиляди измислени от ФЕД организации уж за защита на правата на гражданите и животните-НО ТАКАВА ЗАЩИТА, ЧЕ СКОРО ДА УМИРАТ!!!И коя е БП-на която над40% принадлежи на Ротшилдови!!!ПО ТОЗИ НАЧИН МЕКСИКАНСКИЯТ ЗАЛИВ СЕ НАПЪЛНИ ОТДОЛУ С НЕФТ И ....ИЗМЕНИ ГЪЛСТРИИМА И ЗАТОВА СЕГА Е ПО-СТУДЕНО И ЩЕ СТАВА ОЩЕ ПО-СТУДЕНО В ЕВРОПА!!! После НАВОДНЕНИЯТА В АВСТРАЛИЯ!? Обединиха ПРЕДИ ТОВА АВСРАЛИИСКАТА БАРСА С НЮ ЙОРКСКАТА! Също така и канадската борса също се обедини с тази на сащ! СЕГА ОСТАВА И ТОКИИСКАТА БОРСА ДА СЕ ОБЕДИНИ С НЮ ЙОРКСКАТА И ГОТОВО! Глобализацията в СТОКОВИЯТ ПАЗАР Е ВЕЧЕ ГОТОВА!!! А вие ПАК РАЗПРАВЯЙТЕ, ЧЕ ВСИЧСКО Е СЛУЧАЙНО!!!!!!!!! Дори земетресението и ЦУНАМИТО в АЯ пония!!!???

 8. 8 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Така както се справят с толкова сериозен проблем може до 9 месеца ядрената криза да се справи с тях .

  Драконови закони ще оправят държавата!
 9. 9 Профил на Инкогнито
  Инкогнито
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "b_d_s":

  Най-добре сам да се информираш, преди да казваш на другите да се информират.

  http://www.nytimes.com/2011/03/27/world/asia/27nuke.html?_r=1&scp=3&sq=fukushima%20japan&;st=cse

 10. 10 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#7] от "ebter":

  Хубаво ги пишеш тези неща, ама ги доказвай, защото иначе само правиш вятър...

 11. 11 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 746 Весело

  До коментар [#10] от "vari":

  Ти си гений!!!
  Директно го наемай,и го пращай да бачка покрай новите вятърни централи.
  Ще изкараш луди манги!!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 12. 12 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Ебтер, пич, направо чак си готин с тия, дето ги пишеш! Как ти ги ражда главата бе! Браво, ама сериозно! Въображение за милиони!
  Слушай, защо не вземеш да пишеш сценарии? Холивуд ще ти ги лапне като топъл хляб и ще станеш и ти милионер! Сериозно! Стивън Спълбърг с Джурасик парк стана милардер, а пред твоите съчениня Джурасик парк ряпа да яде!!!

  Направо почваш да ме кефиш!

 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#4] от "b_d_s":

  Имало е и други случаи на цунами в района на АЕЦ. Например в 2004 г. при цунами с височина 10,2 метра в района на индийската атомна централа Калпаккам, водата не е достигнала до нивото на пода на турбинната зала (който е на кота 10,6 метра). Иначе защитният пръстен срещу цунами на тази централа е с височина 15 метра. Въпреки че е имало проникване на морска вода в помпената станция, не е било допуснато изтичане на радиация:

  http://www.hindu.com/2011/03/18/stories/2011031865141300.htm

  Проектът на АЕЦ "Фукушима" е бил на база възможна височина на цунами от 5,7 метра. Реално вълната се оценява да е достигнала височина 39,7 метра (на друго място - в град Таро, префектура Ивате) и е заляла земи до 10 км навътре в сушата.

  Данните са от:

  http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Tohoku_earthquake_and_tsunami

 14. 14 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Къде е Реалистката да ни обясни какво е радиация.А ТЕПКО казват че,НЕ МОГАТ да охладят реакторите и да спрат изтичащата радиация.От там нататък всичко е вятър и мъгла.Какви срокове ,като не знаят какво става там? Опитвали се нещо да правят и си поставят някакви срокове. То лошото е че цялата планета е заложник на безочието на японците.В басейна да има 1330 пръта отработено и над 200 пръта свежо ядрено гориво.И сега ни се казва :Ние имаме план".А планът е надежда ,че нещата ще се оправят от само себе си.

 15. 15 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#7] от "ebter":

  Не знаех, че имате достъп до интернет в психушката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK