ОССЕ: Промените в наказателния кодекс застрашават свободата на медиите в България

ОССЕ: Промените в наказателния кодекс застрашават свободата на медиите в България

© Надежда ЧипеваПромените в българския наказателен кодекс може да застрашат свободата на медиите, предупреди Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), като критиката й е насочена към приетите без публично обсъждане поправки, предаде "Ройтерс".


Миналата седмица България въведе наказания от 1 до 4 години, вместо глоби, за журналисти, които са осъдени за провокиране на омраза, дискриминация или насилие на базата на раса, етнос, националност, религия .


"Много е важно да се намерят ефективни начини за справяне с омразата в медиите без да се застрашава свободата на словото. Това не трябва да пречи на изразяването на нормални критики", пише ОССЕ в писмо до българския външен министър Николай Младенов.
"Затвор за журналисти е прекалено и нарушава международните стандарти за свобода на словото," продължава директорката на медийните свободи в ОССЕ Дуня Миятович.


Тя добавя, че само международни подбуждания към насилие трябва да бъдат третирани като криминални.


Миятович също така критикува закона заради липсата на ясни определения на някои термини като например "дискриминация," което дава възможност за много различни интерпретации.


През 2010 г. България, както и другите 56 държави членки на ОССЕ, обеща да спазва международните задължения, които включват защитата на свободните и честни медии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK