30 работници от "Фукушима" са с облъчване над нормата

30 работници от "Фукушима" са с облъчване над нормата

© РойтерсТрийсет работници, участващи във възстановителните дейности в авариралата японска АЕЦ "Фукушима-1", са получили облъчване над допустимата норма, съобщи компанията оператор ТЕПКО, цитирана от ИТАР-ТАСС.


Пределната годишна норма за радиационно облъчване за участници в аварийни работи в Япония е 100 милисиверта. При сегашните извънредни обстоятелства това ниво беше увеличено до 250 милисиверта, посочва БТА. Обичайната норма за облъчване за един човек е от 1 до 2,5 милисиверта на година, отбелязва ИТАР-ТАСС.


Операторът на авариралата АЕЦ Тепко (Tokyo Electric Power Co - Tepco) планира да построи подземни стени около засегнатите реактори, за да не допусне заразената вода да се разпространява в природата, съобщи днес телевизия Асахи, цитирана от Франс прес.
За да достигнат непропускаща почва, работниците от централата, разположена на 250 километра североизточно от Токио, ще трябва да копаят дълбочина на 15 метра, откъдето да започна изграждането на тези стени, уточни телевизия Асахи.


От земетресението на 11 март и последвалата го вълна цунами, довели до прекъсването на системата за охлаждане на реакторите на АЕЦ "Фукушима" Тепко изля хиляди тонове морска, след това прясна вода в реакторите и басейните за отработеното гориво, за да ги поддържа на определена температура.


Част от тези води, които са заразени, проникнаха в залите на някои реактори, както и в канализацията и подземните галерии. От началото на април стотици тонове от тази високо радиоактивна вода изтекоха в Тихия океан през пукнатина, която впоследствие бе запълнена.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK