Над половината от човечеството вярва, че има бог

Над половината от човечеството вярва, че има бог

© ReutersВярата в съществуването на бог или на някакво висше същество, както и в живота след смъртта, продължават да са силни по цялата планета, показва ново социологическо проучване на "Ройтерс" и института "Ипсос".


От анкетираните почти 19 хиляди души от 23 държави над половината (51%) казват, че са убедени, че под някаква форма животът продължава в отвъдното и че име божествено същество. Почти всеки шести (18%) не вярва в бог, а 17% се колебаят.


Едва 28% обаче вярват в креационизма - учението, че Господ е създал живота и човека. 41% приемат теорията за човешката еволюция и 31% не знаят на какво да вярват, посочва "Ройтерс".
"На мнозина може да им се струва ,че живеем в един светски свят, но проучването показва колко важно за много много хора по света е духовното", казва Боби Дъфи от "Ипсос".


"Другото наистина интересно нещо е, че толкова голям дял от останалите не са съвсем сигурни в духовните обяснения за това как сме се появили тук и какво става с нас след смъртта."


Страните с отчетливо висок дял на населението, категорично вярващо в съществуването на бог, са Индонезия, Турция и Бразилия. В съществуването на много богове вярват 24% от индийците, 14% от китайците и 10% от гражданите на Русия.


На другия край на спектъра - тези, които не вярват, че има някакво висше същество - са французите (почти 40%), следвани от шведите, белгийците и британците.


Макар половината от отговорилите в анкетата да смятат, че има нещо след смъртта, почти 25% не вярват да има рай и ад. 7% са убедени, че "в крайна сметка човек се преражда", а 2% приемат съществуването на рай, но не и на ад.


В живот в отвъдното (но не и в концепцията рай/ад) най-много вярват мексиканците, следвани от руснаците, бразилците, индийците, канадците и аржентинците.


Вярата в прераждането е най-силна в... Унгария. Цели 13% от унгарците са убедени в това. В Швеция най-малко хора имат идея какво се случва след смъртта. Испанците и южнокорейците оглавяват групата, в която хората отговарят, че след смъртта "човек просто спира да съществува".


"Виждаме силна вяра във висше същество, но, от друга страна, и много несигурност", коментира Дъфи относно идеите за задгробен живот. "Естеството на тези въпроси е такова, че става дума за нещо непознаваемо."


Вярата в креационизма е най-силна в ЮАР, следвана от САЩ, Индонезия, Южна Корея и Бразилия.


Проучването е проведено в Аржентина, Белгия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Великобритания, Унгария, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Полша, Русия, Саудитска Арабия, ЮАР, Испания, Швеция и САЩ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK