Франция и Италия подготвят ремонт на Шенген

Заради имигрантската вълна от Африка се обмисля при криза временно връщане на паспортния контрол

Франция и Италия подготвят ремонт на Шенген

© ReutersФранция и Италия подготвят предложение за ремонт на Шенгенското споразумение за свободно движение, предвиждащо възможност за временно спиране на действието му и възстановяване на паспортния контрол по границите между държавите членки.


Това ще става в краен случай, когато "се пробие" външната граница на споразумението или, иначе казано, някоя от държавите по периферията на Шенген (каквато се надява да стане и България) не успява да контролира достатъчно добре влизането на чужденци и издаването на шенгенски визи. Суспендирането на споразумението ще действа само до отстраняване на конкретния проблем.


Това съобщиха западните медии в навечерието на срещата във вторник между френския президент Никола Саркози и италианския премиер Силвио Берлускони. Тя трябваше да се състои наесен, но заради кризата с нелегалните имигранти, напиращи от Северна Африка, беше изтеглена напред.
Преди три седмици Берлускони, задържащ се на власт благодарение на ксенофобската "Северна лига", поиска да се ускорят разговорите със Саркози, а и френският президент приема това с готовност, защото у дома е притиснат от растящата популярност на антиимигрантски партии. С твърдение, че Италия и сама може да се справи, ЕС отказа да задейства механизма за подпомагане на държава под имиграционен натиск, като всяка от страните приеме част от чужденците.


Според "Файненшъл таймс" делегации на двете страни подготвят от няколко дни текста на съвместно комюнике за резултата от разговорите. С него те ще поискат лидерите на ЕС да одобрят създаването на помощен пакет от 10 млрд. евро за прехода на държавите от Северна Африка към демокрация, включително - по думите на дипломат, цитиран от агенция "Франс прес", за да не се създава в този район впечатление, че Европа е враждебна.


Освен това ще се отправи призив останалите 26 в ЕС да помогнат с повече директни средства на властите в Рим. Друга съвместна инициатива ще е настояването за засилване на "Фронтекс" - мисията на ЕС за наблюдение на външните граници на съюза.


Очакванията на италианските официални представители са предложението да бъде подкрепено и от други държави в ЕС и да бъде обсъдено тази седмица в Европейската комисия. Така преди срещата на вътрешните министри в средата на май ще има повече яснота за френско-италианската инициатива.


Споразумението от Шенген и сега позволява някоя страна член временно да го напусне за не повече от 30 дни, когато прецени, че са застрашени общественото здраве или националната сигурност. Не е изключение това да се прави, когато някоя страна е домакин на много голям международен форум. Но наплив от хиляди имигранти не се вписва автоматично в тези две категории.


В интервю за неделното издание на италианския вестник  Il Sole 24 Ore външният министър Франко Фратини каза, че Шенген се нуждае от подобрение, "защото с времето всички договори неизбежно остаряват".


Според АФП заради имигрантите от Тунис и Либия не е изключено Германия и Австрия също да върнат временно паспортния контрол поне по границите с Италия. Преди това Гърция се оказа с проблем с нелегално идващите от Турция чужденци и поиска помощ от "Фронтекс". Всичко това се случва при намаляващ ентусиазъм за разширяване на зоната на Шенген на изток с включването на България и Румъния, преди двете държави да са технически готови и да са намалили корупцията.


Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом отхвърли намеците, че е застрашено споразумението от Шенген, в което членуват 25 държави с общо около 400 милиона граждани. "Това би било опасно, защото Шенген е един от фундаментите на свободното придвижване в Европейския съюз.


Има проблем в Шенген, особено в външните му граници, и трябва да говорим за това, но без да поставяме под въпрос цялата система", заяви тя. Малмстрьом, цитирана от АФП, намекна, че всичко това се случва и заради натиска на популисти и националисти, но предупреди: "За съжаление, когато сме изправени пред криза, да се изолираме от останалия свят винаги е изглеждало като най-лесното решение."


"Комисията е готова да направи много предложения за обща политика за бежанците, движението на хора и борба с нелегалната имиграция, но легалната имиграция трябва да бъде запазена, защото се нуждаем от работна ръка. Националните правителства трябва да покажат повече инициатива, когато този дебат се води в страните им", допълва Малмстрьом.


Доминик Пайле, шеф на френската служба по имиграцията и интеграцията (OFII), предупреди в понеделник по радио "Франс ентер", че суспендирането на Шенген "би изпратило много лош сигнал за състоянието на Европа и би дало козове на крайната десница". Пред в. "Монд" той допълва: "Смятам, че се нуждаем по-скоро от подобряване на механизмите на договора, вероятно от ревизия на начина, по който се издават временни визи от италианците."


Френските власти не пуснаха на 17 април през границата италиански влак с тунизийци, на които италианците бяха издали разрешения за временно пребиваване и дори бяха купили билетите. Европейската комисия потвърди след това правото на Париж на такава крайна мярка с обяснението, че разрешителните не са еквивалентни на шенгенски визи и затова притежателите им може да се движат свободно из Италия, но не и да напускат границите й. Според Рим само тази година от Северна Африка са пристигнали над 26 хиляди нелегални имигранти.


По великденските празници на Франция й се наложи да обяснява, че не планира възстановяване на паспортния контрол. Лоран Вокиез, министър по европейските въпроси, нарече подготвяното "аварийна спирачка", но с изричното уточнение, че и дума не става за оттегляне на страната от Шенген. Анри Гюено, специален съветник на президента Саркози, обаче заяви, че е нужен "повече разум - не можем да приемем целия свят у нас".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK