Франция и Италия подготвят ремонт на Шенген

Заради имигрантската вълна от Африка се обмисля при криза временно връщане на паспортния контрол

Франция и Италия подготвят ремонт на Шенген

© ReutersФранция и Италия подготвят предложение за ремонт на Шенгенското споразумение за свободно движение, предвиждащо възможност за временно спиране на действието му и възстановяване на паспортния контрол по границите между държавите членки.


Това ще става в краен случай, когато "се пробие" външната граница на споразумението или, иначе казано, някоя от държавите по периферията на Шенген (каквато се надява да стане и България) не успява да контролира достатъчно добре влизането на чужденци и издаването на шенгенски визи. Суспендирането на споразумението ще действа само до отстраняване на конкретния проблем.


Това съобщиха западните медии в навечерието на срещата във вторник между френския президент Никола Саркози и италианския премиер Силвио Берлускони. Тя трябваше да се състои наесен, но заради кризата с нелегалните имигранти, напиращи от Северна Африка, беше изтеглена напред.
Преди три седмици Берлускони, задържащ се на власт благодарение на ксенофобската "Северна лига", поиска да се ускорят разговорите със Саркози, а и френският президент приема това с готовност, защото у дома е притиснат от растящата популярност на антиимигрантски партии. С твърдение, че Италия и сама може да се справи, ЕС отказа да задейства механизма за подпомагане на държава под имиграционен натиск, като всяка от страните приеме част от чужденците.


Според "Файненшъл таймс" делегации на двете страни подготвят от няколко дни текста на съвместно комюнике за резултата от разговорите. С него те ще поискат лидерите на ЕС да одобрят създаването на помощен пакет от 10 млрд. евро за прехода на държавите от Северна Африка към демокрация, включително - по думите на дипломат, цитиран от агенция "Франс прес", за да не се създава в този район впечатление, че Европа е враждебна.


Освен това ще се отправи призив останалите 26 в ЕС да помогнат с повече директни средства на властите в Рим. Друга съвместна инициатива ще е настояването за засилване на "Фронтекс" - мисията на ЕС за наблюдение на външните граници на съюза.


Очакванията на италианските официални представители са предложението да бъде подкрепено и от други държави в ЕС и да бъде обсъдено тази седмица в Европейската комисия. Така преди срещата на вътрешните министри в средата на май ще има повече яснота за френско-италианската инициатива.


Споразумението от Шенген и сега позволява някоя страна член временно да го напусне за не повече от 30 дни, когато прецени, че са застрашени общественото здраве или националната сигурност. Не е изключение това да се прави, когато някоя страна е домакин на много голям международен форум. Но наплив от хиляди имигранти не се вписва автоматично в тези две категории.


В интервю за неделното издание на италианския вестник  Il Sole 24 Ore външният министър Франко Фратини каза, че Шенген се нуждае от подобрение, "защото с времето всички договори неизбежно остаряват".


Според АФП заради имигрантите от Тунис и Либия не е изключено Германия и Австрия също да върнат временно паспортния контрол поне по границите с Италия. Преди това Гърция се оказа с проблем с нелегално идващите от Турция чужденци и поиска помощ от "Фронтекс". Всичко това се случва при намаляващ ентусиазъм за разширяване на зоната на Шенген на изток с включването на България и Румъния, преди двете държави да са технически готови и да са намалили корупцията.


Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом отхвърли намеците, че е застрашено споразумението от Шенген, в което членуват 25 държави с общо около 400 милиона граждани. "Това би било опасно, защото Шенген е един от фундаментите на свободното придвижване в Европейския съюз.


Има проблем в Шенген, особено в външните му граници, и трябва да говорим за това, но без да поставяме под въпрос цялата система", заяви тя. Малмстрьом, цитирана от АФП, намекна, че всичко това се случва и заради натиска на популисти и националисти, но предупреди: "За съжаление, когато сме изправени пред криза, да се изолираме от останалия свят винаги е изглеждало като най-лесното решение."


"Комисията е готова да направи много предложения за обща политика за бежанците, движението на хора и борба с нелегалната имиграция, но легалната имиграция трябва да бъде запазена, защото се нуждаем от работна ръка. Националните правителства трябва да покажат повече инициатива, когато този дебат се води в страните им", допълва Малмстрьом.


Доминик Пайле, шеф на френската служба по имиграцията и интеграцията (OFII), предупреди в понеделник по радио "Франс ентер", че суспендирането на Шенген "би изпратило много лош сигнал за състоянието на Европа и би дало козове на крайната десница". Пред в. "Монд" той допълва: "Смятам, че се нуждаем по-скоро от подобряване на механизмите на договора, вероятно от ревизия на начина, по който се издават временни визи от италианците."


Френските власти не пуснаха на 17 април през границата италиански влак с тунизийци, на които италианците бяха издали разрешения за временно пребиваване и дори бяха купили билетите. Европейската комисия потвърди след това правото на Париж на такава крайна мярка с обяснението, че разрешителните не са еквивалентни на шенгенски визи и затова притежателите им може да се движат свободно из Италия, но не и да напускат границите й. Според Рим само тази година от Северна Африка са пристигнали над 26 хиляди нелегални имигранти.


По великденските празници на Франция й се наложи да обяснява, че не планира възстановяване на паспортния контрол. Лоран Вокиез, министър по европейските въпроси, нарече подготвяното "аварийна спирачка", но с изричното уточнение, че и дума не става за оттегляне на страната от Шенген. Анри Гюено, специален съветник на президента Саркози, обаче заяви, че е нужен "повече разум - не можем да приемем целия свят у нас".

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Препоръчвам на автора да погледне в атласа преди да кликне за изпращане, а на редакторите само да сравнят текста с картата над него. Германия няма граница с Италия, как ще въведе отново контрол? Ако пък текстът е взаимстван отнякъде, да се отнесат по-критично и да проверят.

  heruvim
 2. 2 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1341 Весело

  Браво! Това е добра новина, макар че този ремонт е леко закъснял. Има много бъгове в шенгенското споразумение и е крайно време да се поправят.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 3. 3 Профил на 1a2b3c4d5e_xix
  1a2b3c4d5e_xix
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Много закъсняло ми се струва това решение. Системата се напълни с вируси - кой от кой по-опасни и разрушителни. Необходима е цялостна пренастройка и унищожаване на всеки паразит, което на сегашния етап ми се струва неизпълнимо.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5543 Неутрално

  Началото на края ??? или бумерангът на либийската авантюра ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на nickysl
  nickysl
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Добре защо всички тарамбуки не отидат в Саудитска арабия където от чешмите тече мед и масло, а идват в земите на гадните неверници?Защо не отидат да серат в Дубай или в гнусните си арабски емирства?Защо искат нашите жени и земи?

  FOR THE GLORY OF BULGARIA!
 6. 6 Профил на ДАН
  ДАН
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#5] от "nickysl":
  Защото са разбирачи.

  *Силата прави Съединението*
 7. 7 Профил на teni
  teni
  Рейтинг: 541 Неутрално

  ЦЦ нали имаше два часа да убеди френча за Шенген. Какво стана-пълно мълчание. Ясен е бил резултата от разговора. Аман от платени медди.

 8. 8 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Споразумението от Шенген и сега позволява някоя страна член временно да го напусне за не повече от 30 дни, когато прецени, че са застрашени общественото здраве или националната сигурност.
  РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 562/2006 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА
  от 15 март 2006 година
  за създаване на Кодекс на Общността за режима на движение на лица през границите
  Член 24
  Процедура при случаи, които могат да се предвидят
  1. Когато държава-членка планира да въведе отново граничен контрол на вътрешни граници съгласно член 23, параграф 1, тя нотифицира за това възможно най-скоро останалите държави-членки и Комисията и предоставя следната информация, веднага щом разполага с нея:
  а) причините за предложеното повторно въвеждане на граничен контрол, като подробно се описват събитията, които съставляват сериозна заплаха за обществения ред и вътрешната сигурност;
  б) обхвата на предложеното повторно въвеждане на граничен контрол, като се посочва мястото, където отново ще се въведе граничен контрол;
  в) имената на разрешените пропускателни пунктове;
  г) датата и продължителността на предлаганото повторно въвеждане на граничен контрол;
  д) според случая мерките, които ще се предприемат от останалите държави-членки.
  2. След нотификацията от съответната държава-членка и с оглед консултацията, предвидена в параграф 3, Комисията може да издаде становище, без да се засяга действието на член 64, параграф 1 от Договора.
  3. Информацията, посочена в параграф 1, както и становището, което Комисията може да предостави в съответствие с параграф 2, са предмет на консултации между държавата-членка, която планира да въведе отново граничен контрол, останалите държави-членки и Комисията с оглед организирането, където е целесъобразно, на съвместно сътрудничество между държавите-членки и разглеждане на пропорционалността на мерките спрямо събитията, които водят до повторното въвеждане на граничен контрол и представляват заплаха за обществения ред и вътрешната сигурност.
  4. Консултациите, посочени в параграф 3, се провеждат поне 15 дни преди датата на планираното въвеждане на граничен контрол.
  Член 25
  Процедура при случаи, които изискват спешни действия
  1. В случаите, когато съображения за обществения ред или вътрешната сигурност в държава-членка изискват предприемането на спешни действия, съответната държава-членка може по изключение и незабавно да въведе граничен контрол на вътрешните граници.
  2. Държавата-членка, която въвежда повторно граничен контрол на вътрешни граници, незабавно нотифицира останалите държави-членки и Комисията съответно и предоставя информацията, посочена в член 24, параграф 1, както и причините, които оправдават използването на тази процедура.
  Член 26
  Процедура при удължаване на граничния контрол на вътрешни граници
  1. Държавите-членки могат до удължат граничния контрол на вътрешни граници съгласно разпоредбите на член 23, параграф 2, след като са нотифицирали останалите държави-членки и Комисията.
  2. Държавата-членка, която планира да удължи граничния контрол, предоставя на останалите държави-членки и на Комисията цялата релевантна информация относно причините за удължаване на граничния контрол на вътрешни граници. Прилагат се разпоредбите на член 24, параграф 2.
  Член 27
  Уведомяване на Европейския парламент
  Съответните държави-членки и според случая Съветът информират Европейския парламент възможно най-скоро за мерките, предприети съгласно членове 24, 25 и 26. След третото поредно удължаване на срока на граничен контрол на вътрешни граници съгласно член 26 съответната държава-членка докладва, ако бъде помолена, на Европейския парламент за необходимостта от граничен контрол на вътрешни граници.
  Член 28
  Разпоредби, които се прилагат при повторно въвеждане на граничен контрол на вътрешните граници
  На местата, където се въвежда повторно граничен контрол на вътрешни граници, се прилагат с необходимите изменения съответните разпоредби на дял II.
  Член 29
  Доклад за повторното въвеждане на граничен контрол на вътрешните граници
  Държавата-членка, която въвежда повторно граничен контрол на вътрешни граници съгласно член 23, потвърждава датата, на която контролът се премахва и в същото време или скоро след това представя доклад на Европейския парламент, на Съвета и на Комисията за повторното въвеждане на граничен контрол на вътрешни граници, като очертава, по-специално, действията при проверки и ефективността на повторното въвеждане на граничен контрол.
  Член 30
  Информиране на обществеността
  Решението за повторно въвеждане на граничен контрол на вътрешни граници се взима прозрачно и обществеността се информира изчерпателно за това, освен ако не съществуват преимуществени причини за сигурност това да не се направи.
  Член 31
  Поверителност
  По молба на съответната държава-членка останалите държави-членки, Европейският парламент и Комисията зачитат поверителността на информацията, предоставена във връзка с повторното въвеждане и удължаване на срока на граничен контрол и доклада, изготвен съгласно член 29. 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  от 1 май, поляците ще могат да бачкат легално в германия, франция и прочие обетовани земи, поляни и паланки.
  от една седмица, немъчко е пълно с тях.
  битката за кокала тепърва започва.
  изчакайте малко. дайте на поляците 2-3 години и ще видите , че брадясалите емигранти няма да издържат на славянската конкуренция и ще напълнят панделите и самолетите за северна африка.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 274 Любопитно

  До коментар [#9] от "СДС":
  Аз бих си изтрил този коментар [#9], ако беше мой.
  "СДС", обръщам ти пак внимание, че като напишеш дума тя е грешка, две думи и грешките са ти две - и така нататък. Но това не значи, че не те харесвам и такъв какъвто винаги си бил!
  Човек става такъв, какъвто вярва, че ще стане.

 13. 13 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Гневно

  Тези европейци налагат рестрикции спрямо българите и румънците, а сега, когато ги нападнаха "мароканските" скакалци, реват като преебани моми. Нека се напълнят с арабески, бурки, шалвари и рязани бургии, защото стратегията на богатите държави (планът Ран) беше източноевропейските народи да се ерозират, профанизират и опростачат и да се превърнат в едни консуматори на техните стоки и чистачи на техните тоалетни. Но както е казано: "Човек предполага, а Господ разполага" и "Който копае гроб другиму - сам пада в него"!

 14. 14 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  До коментар [#13] от "Дедо Либен":

  Прочетете какво казва в началото на “Студената война” – 1947 г. - Алън Фостър Дълес – първият шеф на ЦРУ:
  “Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ".

  Вижте още какво казва през 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър пред техния конгрес:
  “Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив”.

  Така мислеха новите господари на Света, но какво стана, ще видим по-късно, когато Ислямът почука на техните блестящи прозорци и влезе в техните луксозни апартаменти!

 15. 15 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Не разбирам въодушевлението, което е налегнало мнозина коментиращи. Очевидно Италия и Франция възнамеряват да разширят възможността едностранно да се излиза от Споразумението под най-различни предлози. Защо смятате, че това няма да касае и вас един ден? На границата никой няма да ви пита за етноса и религията, а ще се интересува само откъде идвате.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 16. 16 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "херувим":

  Ти май забравяш, че сега самолета е основно превозно средство и границата е на летището.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 17. 17 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дедо Либен":

  Слава богу че успяха. А този "цитат" си го взел от някой наръчник за политпросвета на партийни активисти, нали?
  Един път ми попадна един сборник с лекции подготвен за Варненския партиен актив от 1968 г. Добре че съм живял тогава, за да не се вържа и на една дума от тези словесни полюции.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Комисията е готова да направи много предложения за обща политика за бежанците, движението на хора и борба с нелегалната имиграция, но легалната имиграция трябва да бъде запазена, защото се нуждаем от работна ръка. "
  Е, докато се опитваме като европейци да съвместяваме несъвместими неща, проблемите ще продължават. И вместо да се затварят трудовите пазари на държави в Шенген за българи и румънци, нека да се намалят квотите за прием на легални имигранти от 3ти държави извън ЕС и континента Европа.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Крайно време е!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#15] от "Славена":
  " Очевидно Италия и Франция възнамеряват да разширят възможността едностранно да се излиза от Споразумението под най-различни предлози. Защо смятате, че това няма да касае и вас един ден?"
  Защото "Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом отхвърли намеците, че е застрашено споразумението от Шенген, в което членуват 25 държави с общо около 400 милиона граждани. "Това би било опасно, защото Шенген е един от фундаментите на свободното придвижване в Европейския съюз. Има проблем в Шенген, особено в външните му граници, и трябва да говорим за това, но без да поставяме под въпрос цялата система", заяви тя."
  Мисля, че ще бъдат много детайлно конкретизирани ситуациите, които ще позволяват страни от Шенген временно да не прилагат шенгенското споразумение.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  До коментар [#17] от "Rhapsody of Fire":

  Рапсодия, не съм нито русофил, нито американофоб! Бих искал само в България да се живее, като например в една Норвегия, Финландия или Австрия - не по добре!

  А относно политпросветата на партийните активисти виж какво пише ТУК: http://www.bgsviat.narod.ru/

 22. 22
  ****

  Този коментар беше изтрит в 02:20 на 03/05/2011 от неговия автор.

 23. 23 Профил на ДАН
  ДАН
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дедо Либен":
  До коментар [#13] от "Дедо Либен":

  Дедо Либене. Докле сте живи и здрави с Хаджи Генчо и сте старейшини на Копривщица има шанс и за нас.

  *Силата прави Съединението*
 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#21] от "Дедо Либен":

  хехехехехе.....Дедо, ти ми изкърти мивката в банята!? Норвегия има петрол и най висок стандарт в света, Финландия е световен износител на хартия, Австрия е била империя...Ти по добре искай да живеем като гърците преди кризата или като хърватите, поне?

 25. 25 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#18] от "dqdomart":
  друга е надницата

 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#5] от "nickysl":

  Ти още малко и ще попиташ защо муслите ядат скришом свинско...…

 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#25] от "latch059":
  Българите обикновено имат по 1 или 2 деца, искат да работят, а не да използват социалната система на другата държава -член на ЕС, лесно се интегрират, не живеят с по 10 лели, чичовци, вуйни, вуйчовци...Защо да се затварят трудовите пазари за нас, а да се предпочитат хора от Африка, които по законен начин така или иначе имат възможност да се съберат с многобройните членове на семейството си, могат много по- бързо от българите да останат без работа и така остават 10тина човека- а не 1 имигрант- на издръжка на социалната система на приемащата държава? И какво от това, че надницата на законните имигранти от 3ти страни е ниска- ако имигранта не може да си намери работа и остане на социална издръжка , а след 5 месеца при него се присъединяват и съпруга с още 4-5 деца?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:18 на 25/04/2011 от неговия автор.

 29. 29 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#27] от "dqdomart":
  Защото в Република България и българското общество съществува тенденция за дискриминация на българите, другите европейски страни също не изостават в това си отношение към нас.

 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#28] от "latch059":
  Е, при такава съществуваща тенденция никой няма право да обвинява българите, че са с крайни възгледи по отношение на имигрантите - законни и незаконни- от 3ти държави извън ЕС.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#20] от "dqdomart":
  Бла-бла! Политически коректните изказвания на комисаря нищо не означават. Нима очакваш да признае обратното?Колкото повече се разширяват възможностите за едностранно "излизане" от Споразумението, толкова повече красиви лозунги, които нямат нищо общо с реалността, ще се изричат.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 32. 32 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#16] от "baracuda": Не забравям, само че ми е трудно да си представя арабски имигранти без средства да си купят самолетен билет. Набляга се на контрол на сухопътни граници. Но благодаря за подсещането!

  heruvim
 33. 33 Профил на The Jew
  The Jew
  Рейтинг: 996 Любопитно

  Скоро четох едно прелюбопитно изследване за европейските страни-колонизатори в Африка!Иска ми се да прочета скоро подобно изследване за толерантността и степента на културна и социална интеграция на имигрантите от различни(имам предвид различни от приемната нация!)религиозни и етнически групи!
  На база моя личен опит,живеейки достатъчно в четирите основни страни в Съюза(Италия,Франция,Гермаия и Великобритания) смея да твърдя,че французите(както и като колонизатори в Африка!) са на най-грешния път в отношението си с имигрантите,изненадващо следвани плътно от немците,което го отдавам на някакъв комплекс и страх,останал от ВСВ,че ако изкажат гласно и публично недоволство срещу навици и начин на живот на имигрантите в Германия,някой ще ги обвини в шовинизъм и ще ги изправи пред трибунала в Нюрнберг!И едните,и другите вече имат и ще имат още по-големи проблеми с огромните групи имигранти от различен религиозен и етнически произход!

  Trans penis mihi est!
 34. 34 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#30] от "dqdomart":
  Относно: прилагане на Регламент (ЕО) № 883/2004 и Регламент (ЕО) № 987/2009 спрямо гражданите на трети държави. От 01.01.2011 г. е в сила Регламент (ЕС) ...
  А да знаеш как ме дразни, това - гражданите на трети държави! Не звучи ли обидно? - първа , втора , трета ...?

 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#34] от "latch059":
  Вие знаете смисъла на понятието "трети държави извън ЕС", така, че едва ли е необходимо да му се приписва по-широк смисъл от този, който съдържа....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#35] от "dqdomart":
  отлично го разбирам, но ми звучи обидно

 37. 37
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:13 на 26/04/2011 от неговия автор.

 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#36] от "latch059":
  Е, и на мен не ми е приятно, че държави от ЕС и ЕО и Швейцария затвориха трудовите си пазари за българи, третирайки ги наравно с 3тите държави извън ЕС , а отварят пазарите си за имигранти от 3ти държави извън ЕС, но това е положението. Както писах по- рано, щом към българите - граждани на държава-член на ЕС и държава член на пакта Евро +, се проявява такова дискриминативно отношение, значи и българите имат пълното право на реципрочно отношение към тези държави, както и към имигрантите от 3ти държави извън ЕС. Лично мен това не ме касае, но касае твърде много други българи в работоспособна възраст, за да ми е безразличен този проблем.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#33] от "The Jew":

  Би ли казал какво си чел?

 40. 40 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#16] от "baracuda": И да добавя още нещо - мисля да разбирам добре български. Въвеждане на контрол “по границите“ се разбира по сухопътните. Ако се обмисля въвеждане на контрол на пътуващите от Италия се пише точно така. Как могат германците да контролират “по границата“ с Италия? Може само да се пренасочват идващите от Италия по въздушен път към коридорите на идващи извън Шенген. Текстът не е съвсем точен.

  heruvim
 41. 41 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Ако пък искам да коментирам картата над репортажа, пак имам въпроси. Какво означават различните цветове за Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Словения? Те всички са в Шенген. Ами Норвегия и Швейцария? Те не са в ЕС, но в Шенген. Над репортаж за Шенген трябва да се обозначават страните-членки на тази конвенция, а не по някакви други критерии. Може би съм прекалено взискателен.

  heruvim
 42. 42 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#41] от "херувим":

  Не, не си взискателен. Просто се правиш на несведущ по Европейските критерии и въпроси на общноста, в която ние българите сме само заради географското положение на територията която населяваме.

 43. 43 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 540 Неутрално

  на кой му трябва Шенген, ама с условието да става невалиден когато си поиска?
  Я по-дорбре наште да си стоят на дупетата и да не се да се бутат за нещо, което ще се окаже че е нищо

 44. 44 Профил на veseling
  veseling
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#1] от "херувим":

  Ха, ха... Добър въпрос.
  Има и много други излишни граници.
  Според мен цялата карта е за сменяне.

 45. 45 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#5] от "nickysl":

  щото са различни племена , бе абдале и в саудитите и дубаи не ги искат!! на фашист обаче, к'вото и да му говориш, той по-умен няма да стане!!

  freedom is another word for nothing else to lose
 46. 46 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#33] от "The Jew":

  Съгласявам се с написаното. Франция е практикувала "мек" колониализъм, но за сметка на това е водила изключително кръвопролитни войни, за да защити властта си в тези колонии по време на войните им за независимост. За разлика от франсетата, Великобритания е на другия полюс: доста "ред и дисциплина" по време на колониализма за сметка на плавен преход към независимостта на колониите си. Германия е ясна: след ВСВ тя е със скопена външна политика и смачкано реноме на световната политическа сцена. Като следствие тя, общо казано, се обръща основно към икономическия си просперитет.

 47. 47 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#46] от "sbk":

  В продължение на твоята мисъл - кой създава първите концлагери? Великобритания, във втората англо-бурска война. За да принуди бурите да се предадат, събира жените и децата и ги натиква в концлагери, където измират десетки хиляди жени и деца. Накрая мъжете бури се предават. Но след 8 години се помиряват с Великобритания и създават доминиона Южноафрикански съюз, а през 1913 изгонват черните от плодородната земя. Сега се случва обратното, африканерите биват мачкани от черните, англоезичните по-малко, с цел да не се създава лошо впечатление в Лондон. Тъй като Холандия и Франция - страните откъдето произхождат основно африканерите/ бурите, не желаят да се ангажират с тяхната защита

 48. 48 Профил на Gabr1ela
  Gabr1ela
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "херувим":

  Ако кликнеш на "Преглед на оригинала" под картата, ще получиш отговор на въпросите си.

 49. 49 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#48] от "Gabr1ela": Благодаря! Зависело от годините на членство!

  heruvim
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK