Франция и Италия искат реформи в Шенген

Франция и Италия искат реформи в Шенген

© ReutersФранция и Италия призоваха към реформи в договора за шенгенското безвизово пространство, както и подсилване на "Фронтекс", мисията на ЕС за наблюдение на външните граници на съюза, заяви френският президент Никола Саркози в Рим след срещата си с премиера Силвио Берлускони.


"Искаме Шенген да живее, но за да може да живее, Шенген трябва да бъде реформиран", заяви още Саркози. "Имаме еврото, имаме реформирана европейска икономика, бихме искали да видим същото и с Шенген", допълни той.


Според Берлускони също не е нужно Европа да се отказва от договора за Шенген, но има необходимост от временни промени в правилата.
"В извънредни условия и двамата вярваме, че трябва да има варианти на договора за Шенген, и решихме да работим заедно в тази насока", каза още Берлускони и допълни, че заедно със Саркози са се обърнали съм Европейската комисия с молба за преразглеждане на шенгенското споразумение.


Италианският премиер заяви още, че средиземноморските държави не трябва да бъда оставяни сами да се справят с проблемите, предизвикани от масовата имиграция и че Париж и Рим ще се обърнат към властите в Тунис (откъдето са по-голямата част от имигрантите) за съдействие.


Италианският премиер и френският президент са подписали съвместна декларация за справяне с имигрантите от Северна Африка, като развиват споразуменията, които са вече влезли в сила.


Както Берлускони, така и Саркози са обект на вътрешен политически натиск от страна на десни партии за овладяване на имиграцията.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Прави са да го искат, но защо чак сега?!
  Трябваше ли да изчакаме Европа да сев напълни с агресивни и неинтегрируеми натрапници, че да се вземат мерки?

  Обезателно трябва да се построи стена на границата на България и Гърция с Азия и да се стреля по всеки, който се опита да нахлуе неканен в ЕС.

  Трябва да започнат да се потапят гемиите и на пълчищата нелегални имигранти, идващи от Африка. Само това ще откаже бъдещите натрапници от нарушаването на чуждите граници и потокът ще секне.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 2. 2 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мустафанка" Прочете ли какво си написал? Това нормален човек не може да го каже.

 3. 3 Профил на Цицерон
  Цицерон
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#2] от "uchuden.":

  Че той си е такъв , не го ли виждаш? Няма смисъл да разговаряш с таково рядко ......

 4. 4 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#2] от "uchuden.":

  И какво толкова съм казал?
  Ти какво предлагаш - да ги поканим в домовете си, да пристроим минарета на църквите, за да не се чувстват обидени и накрая ние да се изнесем, защото няма място за 15-те им неграмотни деца?

  Трябва да се действа с твърда ръка. Саркози и Берлускони, каквито и да са, в случая са прави.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 5. 5 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мустафанка":

  А ти сещаш ли се че предиоколо 20 години ние бяхме в ситуацията на днешните севрноафриканци? Щеше ли да ти харесва ако западноевропейците действаха спрямо нас така както ти искаш да действат спрямо севрерноафриканците?

 6. 6 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Неутрално

  А по темата: Адекватната реакция е само една. Засилване на Фронтекс така че да се предотврати незабелязано промъкване на нелегални имигранти. А след като бъдат заловени и откарани в бежански лагери се проверяват, без много емоции и тръшкане. Тези които са истински бежанци и могат да го докажат (това са не повече от 10% от пристигащите) им се дава съответния статут и право на пребиваване в ЕС (те няма лошо и да бъдат разпределени между страните членки). А останалите, "икономическите мигранити" се натоварват на следващия кораб и обратно в Тунис, Алжир, Мароко или там от където са. Никакви временни пребивавания, никакви пътувания в ЕС и никакви стени и картечници.
  Но най-важното: Страните от ЕС, в случая най-вече Франция трябва да засили контрола и да наложи драконовски наказания на работодатели които дават работа на нелегални имигранти. Само тогава мерките може да имат някакъв успех, защото иначе ако тунизийците знаят че доберът ли се до Франция ще могат да си намерят работа те ще се опитват отново и отново. А тогава и стените не помагат, защото човека е изобретателно животно...

 7. 7 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "antikommunist":

  Не може да се прави такъв паралел.
  Българите, отивайки в чужда държава, научават веднага официалния език, в случай, че не са го знаели и предварително.

  Не знам за българи, които да живеят в БЪЛГАРСКИ гета в покрайнините на градовете. Никой българин, отивайки в чуждата държава, не е тръгнал да ходи по улиците с народна носия и да застровява чуждите градове с православни църкви.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 8. 8 Профил на Цицерон
  Цицерон
  Рейтинг: 497 Весело

  Като гледам засмените лица на снимката , ми идва наум , че и Кадафито трябваше да е между тях.

 9. 9 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#8] от "Цицерон":

  Ще трябва да свикваме с липсата му. Камиларят повече няма се снима, няма да опъва шатри в Европа, а бе няма въобще да ходи никъде вече.

  До коментар [#6] от "antikommunist":

  постът е "весел", заради първият ми коментар.

  По темата: Ще ти обясня защо пост № 1 е верен напълно.
  Проявяваш политическо късогледство. Защо ще кажеш?
  Не може да се сравни с нашето положение отпреди 22 години по никакъв начин. Нашите хора, които тръгнаха по света са образовани, нерелигиозни и работливи - тези пълчища не са такива.
  По важното, обаче е че създаде ли се такъв прецедент в следващите години ще ни залеят пълчища от хора с друг цвят на кожата и религия /далеч не само мюсюлманската/.
  Расистко е, знам. Няма друг начин за обяснение. Рано или късно трусове ще има и в Китай, и в Индия, много вероятно и в Русия. Тоест говорим си кажи-речи за повече от 2 милиарда население, всъщност без да смятам са някъде около 3 милиарда потенциалните държави, можещи да "излъчат" бежанци. Няма да мине с 10%, но дори и да стане сметна ли вече за колко хора става въпрос? Над 300 милиона по твоите сметки. От това не просто ще рухне ЕС. Ще се подмени етническият му състав завинаги. Това ще е краят на бялата раса в Европа.

  Сам си прочетох поста преди да го пусна. И на мене не ми хареса, но това е положението. Ако не сме егоисти сега просто няма да има бъдеще за нашите деца.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#9] от "Руслан 21":

  Най-много ще ми липсват тоалетите на Кадафи :

  http://30dumi.pozicii.net/2011/03/top-15-na-nay-bezumnite-kostyumi-na-muamar-kadafi/

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 11. 11
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:16 на 26/04/2011 от неговия автор.

 12. 12 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#10] от "Мустафанка":


  Няма да ми липсва гадината. Хич.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 13. 13 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#7] от "Мустафанка":

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 14. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:53 на 26/04/2011 от неговия автор.

 15. 15 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мустафанка":

  До коментар [#9] от "Руслан 21":


  Казвате че не може да се прави паралел между нас и северноафриканците. Ясно е че има големи разлики, но по този въпрос не съм съгласен. И трябва да уточня, че съм се сблъсквал с арабска сган и че никак не ги обичам. Но не можете да поставяте всички под общ знаменател: Тунис има много образована и прозападно настроена буржоазия със светски нрави (имал съм състуденти) а много от потенциалните бежанци от Египет или Сирия са дори християни. Е да има и многобройната и проблемна сган с която се асоциират тези народи, но не знам дали сте наясно, че нас българите и румънците също често ни асоциират с нашата сган която прави проблеми: цигъните и мутрите... Това са разбира се коренно различни мащаби, но не можем да съдим за цели народи по утайката на обществата им.
  Плюс това аз говоря за това, че трябва да се даде шанс на бежанците. А те за разлика от икономическите мигранти не идват в Европа за да останат за винаги тук а бягат от политически гонения обикновено с желанието да се върнат в родината си един ден...

 16. 16 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#15] от "antikommunist":

  Проблем ще бъде прецедента, а не тези бежанци. Това беше основното в поста ми. Големият проблем на нашето бъдеще ще са ония 3 милиарда и колко от тях ще хукнат насам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 17. 17 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#1] от "Мустафанка":
  Трябва да започнат да се потапят гемиите и на пълчищата нелегални имигранти, идващи от Африка. Само това ще откаже бъдещите натрапници от нарушаването на чуждите граници и потокът ще секне.
  --------------------------------------------------------------------------------
  Имаш предвид -да ги давиме умишлено?

 18. 18 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#17] от "Irina":

  Да, това обсъждахме. Имам гаден /така ще ти се стори/ пост по въпроса № 9.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#18] от "Руслан 21":

  Е ,добре де ...Жал ти е ,за бунтовниците ,които воюват срещу Кадафи ,въпреки че за тях се знае ,че са отявлени радикални мюсюлмани (от тия дето убиват с камъни жените при прегрешение и се молят по 5 пъти на ден),свързани са с Ал Кайда и сред тях има и затворници и такива от Афганистан .Ръкопляскаше на войната ,въпреки че бише ясно ,че ще докара множество емигранти от Либия и Африка ,защото досега Кадафи ги спираше.Сега ,когато в резултат на тая война ,емигрантите почукаха на вратите на Европа ,искате да ги давите като котета..(.горките хорица ,да не бягат от хубаво)..
  Не виждам никаква логика.

 20. 20 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#19] от "Irina":

  ............Не виждам никаква логика................

  Логиката е в егоизмът ми.
  Но все пак ще обясня, защото не е само това.
  Беше ясно какво ще стане, ако не бяха го спрели камиларят. Няма идеален ход. Имаше лошо и по-лошо. Избраха в ООН лошото.
  Признавам, че се надявах бързо да приключат с кадафи, но не стана.
  Подлъгах се с Тунис и Египет. Египет беше по-костелив орех според мене и затова лесно "отсъдих" за Либия.

  Станалото в арабският свят не е причина да залеят Европа, напротив, сега ще трябва да работят за демокрацията си или да затънат пак. Нямат избор. А да ги пуснем тук не, в никакъв случай.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK