ВВС ще покаже в ефир смъртта на болен от рак

ВВС ще покаже в ефир смъртта на болен от рак


Британският телевизионен канал ВВС ще излъчи научнопопулярен филм, в който ще покаже последните мигове и смъртта на болен от рак мъж, съобщи ВВС News. Материалът е част от втория епизод на поредицата "В човешкото тяло" (Inside the Human Body), който ще излезе в ефир на 12 май.


Според водещия на поредицата Майкъл Мозли хората не трябва да се притесняват да говорят за смъртта, а когато това е оправдано, тя може да бъде и показвана. В интервю за радио "Таймс" Мозли уточнява, че екипът е заснел спокойната и естествена смърт на един 84-годишен човек.


Той е починал в дома си на 1 януари и във филма е наричан Джералд. Майкъл Мозли очаква, че някои хора ще критикуват излъчването в ефир на смъртта на един човек, независимо че това не е самоцелно, а цели да покаже част от механизмите на тялото за оцеляване и какво се случва, когато те се изчерпят.
"Знам, че ще има хора, които ще твърдят, че показването на смъртта на един човек по телевизията е погрешно независимо от обстоятелствата", допълва той. Мозли уточнява, че преди да намерят героя в своя филм, хората от екипа са обиколили няколко хосписи и центрове за настаняване на онкоболни и са говорили с редица неизлечимо болни мъже и жени.


Джералд се е съгласил да бъдат заснети последните му моменти на този свят през ноември, като е казал, че се надява по този начин на помогне на други хора.


Това не е първи случай, когато британски телевизионен канал излъчва в ефира си последните мигове на безнадеждно болен пациент. През 2008 година Sky Real Lives channel показа филма "Право да умреш?" (Right to Die?). В него беше показано как почти парализираният Крейг Евърт слага край на живота си в клиника в Цюрих.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK