Полски съд оневини бивш генерал за убийството на миньори при протестите на "Солидарност"

85-годишният генерал от запаса Чеслав Кишчак, дясна ръка на лидера на Полша от комунистическия период Войчех Ярузелски, бе оневинен от съд във Варшава в дело за избиване на миньори, които стачкуваха против въвеждането на военното положение през 1981 г., предадоха "Франс прес" и ДПА. При потушаването на стачката в мина Вуйек, Южна Полша, полицията и армията използваха танкове и стреляха по миньорите.


Девет души бяха убити, а двадесетина - ранени. Това бе единственият кървав епизод от първите дни на военното положение, въведено от генерал Ярузелски на 13 декември 1981 г. в отговор на организираните от синдиката "Солидарност" протести.


Генерал Кишчак по онова време беше министър на вътрешните работи. Той пледира, че е невинен и заяви, че никога не е давал заповед да се открива огън по миньорите.
Това бе четвъртото дело срещу генерал Кишчак. Предишните завършиха с оневиняване през 1996 г., присъда от две години затвор условно през 2004 г. и прекратяване на делото поради липса на състав на престъплението през 2008 г. Всички тези решения бяха анулирани на по-горна инстанция.


Днешното решение на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.


До момента никой високопоставен комунист в Полша не е признат за виновен за убийства по време на комунистическото управление. Генерал Войчех Ярузелски е подсъдим за въвеждането на извънредното положение, но делото срещу него е отложено заради лошото му здравословно състояние, отбелязва ДПА.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Независимо от оневиняването Полша доказа, че не приема комунизма. Те наистина се бориха с червената чума. нашите "дисиденти" не стават и за малкото джобче на полските...А тези старци от преврата на Ярозелски всъщност спасиха Полша от съветска атака, която щеше да приближи края на комунизма с поне 5 години...

 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Нашите "дисиденти" закусиха във френското посолство и после се разотидоха по делата си - кой да предаде отчета си на началниците си в ДС, кой да продължи да работи над партийната си кариера в БКП, кой да продължи да лъже населението от страниците на комунистическите вестници, в които работи, кой да организира "опозиция" по нареждане на Луканов...

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3 Профил на pilsudski
  pilsudski
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Ген.Кишчак е извършил редица неща за които ще го "помнят" поляците, но със сигурност не е издавал заповед за стрелба. Всъщност никой от висшия ешалон подобна заповед не е издавал.
  А Ярузелски наистина спаси Полша. Бях там тогава и помня

 4. 4 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Има осъдени за убийства по време на комунистическото управление.
  За убийството на свещенника Ежи Попелушко (полск. Jerzy Popiełuszko) още в началото на полския преход на дълги срокове затвор бяха осъдени
  капитан Гжегож Пиотровский (Grzegorz Piotrowski) и лейтенантите Валдемар Хмелевский (Waldemar Chmielewski) и Лешек Пенкала (Leszek Pękała) и шефа им полковник Адам Петрушка (Adam Pietruszka) и комунистическия режим е осъден от полските народ и държава и гласове за реабилитация не се чуват.

 5. 5 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Истината изисква да кажем, че изкуфелите старци от съветското политбюро щяха да направят римейк на Унгария 56 и ЧССР 68 ако Ярузелски не беше нанесал изпреварващ удар.

 6. 6 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Всъщност, какво са искали от "Солидарност" тогава, че са организирали протести и стачки?

 7. 7 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#6] от "Отнесен":

  Ех, че гнусен въпрос!

 8. 8 Профил на db++
  db++
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#1] от "reagan":

  Те наистина се бориха с червената чума ...

  По-скоро разпространяваха червената чума.

 9. 9 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#7] от "Rael":

  Защо да ми е гнусен въпроса? Първопричините за верижните събития обикновено трябва да са ясни.

  Логично е да предположим, че исканията им са били свързани с това Полша да прекрати всякакво сътрудничество със СИВ и да започне масирано сътрудничество с НАТО. Така ли е? Ако да - какви биха били последствията за Полша, особено в контекста на напрегнатата студена война? Какво би се случило, ако се наруши баланса на силите?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#10] от "goodboy":

  Добре де, след първоначалното предположение, намерих ето това. Мисля, че хвърля доста светлина по въпроса.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/Военно_положение_в_Полша

 12. 12 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#11] от "Отнесен":

  Отнесен, ето ти още малко информация за четене http://www.econ.bg/news/article187426/30_godini_solidarnost_v_polsha

  А ако се разровиш още малко из нета, ще намериш доста още неща, не само от уикипедия.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  До коментар [#12] от "red_rose":

  Исторически доказано е ,че революцията винаги изяжда децата си !
  Бюрократите винаги поемат курса на управление независимо коя политическа сила е на власт.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Комунистическата власт стреля с танкове по народа си. И нашите комунисти бяха готови да го направят - Петър Младенов например.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 15. 15 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#12] от "red_rose":

  Събрах още малко информация по случая, вкл. и благодарение на линка, който ми даде. оказва се, че в недоволството на поляците са намесени няколко фактора.

  На първо място става въпрос за спомена от други събития десетина години по-рано. През 1970 изглежда има някакви работнически демонстрации в Полша, повлияни от събитията в Чехословакия през 68-а и в Унгария 56-а, причините за които трябва да търсим в икономическото положение на източна Европа след Втората Световна Война, която се води с много по-голяма интензивност на изток, отколкото на запад.

  Друг важен фактор в полските събития през 81-ва, това е движението "Солидарност", създадено около година по-рано с подкрепата на папа Йоан Павел II. През 81-ва срещу папата е извършено тежко покушение, което разстройва поляците и особено членовете и симпатизантите на "Солидарност", а слуховете за "българската следа" придават допълнителен плам на дисидентите и техните последователи.

 16. 16 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Поляците платиха желанието си за свобода с грозна мизерия и диктат, наложени им от комунистическата чума. Помним кафето от цикория, лошата хартия на вестниците и книгите, празните рафтове на магазините, влаковете от Чехия, пълни с куфарни търговци и отравящите всяко изречение прибавени думи: пиньонци и долАри. Храбрите поляци, имащи донякъде доста сходна историческа съдба с нас, обаче никога не приеха болшевишката чума, заместила немската окупация, с отворени обятия, а и църквата там винаги е имала подкрепата на цялото население. В Полша имаше повече свободи от живковата България дори по времето на Ярузелски. Тук изобщо дисидент не се появи, камо ли стачки и палене на свещи за убитите в Белене и т.н.
  Показаните в Уикипедията сведения за 81-ва г. в Полша са частичка от онова, което чувахме тук от Свободна Европа и другите западни станции. Разбира, се диктаторът Живков с подобаващ поклон пред Москва се зае веднага да организира злостна пропаганда срещу Солидарност. В Полша бе наложен начаса добре познатият метод за криза и глад, работещ безупречно в полза на властта. Тук чрез ДС-службите дори се събираха помощи за гладуващите поляци. И знаете ли кое бе най-интересното? Българите, симпатизиращи на антикомунистическата съпротива на храбрия полски народ, масово откликваха и даваха дрехи и храни в пунктовете, това се забеляза начаса от управниците и "инициативата" бе зарязана тутакси.
  Трикът на Ярузелски бе последван по-късно от чудовището Чаушеску, а днес го виждаме практикуван от арапските диктатори, отгледани с подкрепата и оръжието на бившия Съветски блок.
  А мястото на Ярузелски и неговата гнусна хунта е запазено в Пъкъла.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 17. 17 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Трикът с глада се ползваше успешно и в Румъния. Там беше страшно. Можеше да видиш на километри по протежение на влаковите линии до Крайова легналите край релсите изнемощелите от глад власи, чакащи с надежда някой от пътуващите да им подхвърли цигари или кифла. В Бущурещ видях през 85-та следната сцена: в "представителен" магазин, пълен с празни картонени опаковки, милиционер, покачил се с ботушите върху щанда, хвърляше от една-единствена телена щайга парчета шпек в разярена тълпа, онези мълчаливо се мачкаха в бой за салама. Отвън милиционерите бяха запряли огромна опашка от научили за саламите хора. А в другата част от магазина цареше спокойствие - там просто Нищото не можеше да се продаде...
  Нашите другари също се възползваха от Метода , при това не съвсем толкова отдавна. Помним отлично опашките в три през нощта за кофичка кисело мляко с купони през Лукановата зима, а също и боевете за пакетче масло или пакет замразени патешки гръкляни в зимата на Виденов.
  Днес методът е сменен с нищожни пенсии и заплати, но пък с цени, плашещи дори чужденците с техните високи доходи. Разликата не е съществена, народът да е гладен и да търпи.
  А Ярузелски? Какво ако му дадат присъда? Кому ще олекне?

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 18. 18 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  "Към тайните западни служби и НАТО съществува терористична оргнизация "Стей бихайнд" (Stay Behind = престояване отвъд), наричана "Гладио" (Gladio = меч) в Италия, "Глев" (Glaive = меч) в Белгия и с други названия в други страни. Тя е свързана с масонската ложа "Пропаганда 2". "Гладиаторите" са се представяли за "инвестиционни консултанти", "валутни търговци" или просто делови хора. Замесени са и рлигиозни ордени. Включват се и "цели легиони от чисти спекуланти и престъпници - от валутни аферисти до мафиоти - които не се интересуват нито от идеология, нито от социални проблеми, а само от пране на нелегалните си приходи и печалби.
  Обаче ударната сила са ЦРУ на САЩ и Ватикана. Папата (Йоан-Павел ІІ) "е бил държан в течение на най-сериозните детайли от всяка операция". "На практика Ватиканът се е намесвал директно в играта, когато през 1981 г. в Полша е обявено извънредно положение и всички комуникационни пътища с чужбина са били прекъснати. Тогава агентите са ползвали секретната радиостанция на папата от катедрала "Свети Петър", за да се свързват с полските епископи и по този начин са предавали на ръководителите на "Солидарност" своите "препоръки" за по-нататъшните стратегически действия".
  Само "препоръки" не са достатъчни. Нужни са пари за стачки, вестници и други акции. Повечето западни страни и партии изпращат пари в Полша чрез епископите на Ватикана (Хелмут Кол не иска да каже пред съда къде е прахосал 40 милиона марки, тъй като не може да признае, че са похарчени за подривна дейност в Полша). Обаче ключова роля играят масонската ложа "Пропаганда 2" и ватиканската банка "Амброазиано", оглавявана от убития по-късно Роберто Калви, която похарчва повече от 40 милиона далара за полските акции. С тях са заплатени не само хранителни стоки и дрехи, но и солените парични гаранции, благодарение на които активистите на "Солидарност" са можели да излязат от затвора. И не само това: организира се активно функционираща нелегална преса; до 1985 г. финансовите куриери на Ватикана дават живот на повече от 400 нелегални вестника, като някои от тях достигат до 30 хиляди броя тираж."

 19. 19 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#18] от "benkovski11":

  Другарю, ама защо не споменеш за парите на българите, прахосани от комунистите, за поддръжката на диктаторските прокомунистически режими в Африка, Азия и Латинска Америка? Що не кажеш колко милиарда долара, изплащани и до днес от изстрадалите български бедняци, потънаха в пясъците на Ирак, Либия и пр, в Никарагуа, Ангола и пр.?
  Дееба и мръсните кагебистки слуги, докога ще продължавате, бе ?

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 20. 20 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 638 Неутрално

  И още нещо, на стъклената врата в редакцията на Дневник се мъдри една кремълска петолъчка. Затова всяка статия с коментари под нея срещу нещо комунистическо веднага изчезва от стената на онлайн-изданието. Някой начаса я маха. Днес два пъти се случва.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 21. 21 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  "Другарю, ама защо не споменеш за парите на българите, прахосани от комунистите, за поддръжката на диктаторските прокомунистически режими в Африка, Азия и Латинска Америка? Що не кажеш колко милиарда долара, изплащани и до днес от изстрадалите български бедняци, потънаха в пясъците на Ирак, Либия и пр, в Никарагуа, Ангола и пр.? "-На конкретни факти неграмотниците отговарят с лозунги,псевдополитическа пушилка и общи приказки.По принцип не отговарям на простотии,ама нейсе.Пари на "българските бедняци" сега се харчат в Ирак,Авганистан,Косово и за воаяж на кораба "Дръзки" към Либийските брегове.
  А масонската ложа "Пропаганда 2" и ватиканската банка "Амброазиано" са пряко свързни с мафията и техни ръководители са екстрадирвани от Швейцария и осъдени в Италия,заради криминална дейност-пране на пари,фашизоидни заговори за преврати срещу италианското правителство,убийства,търговия с влияние и наркотици.-И това не е заради ДС и КГБ.Незнанието не е оправдание за глупостта.

 22. 22 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#21] от "benkovski11"

  Другарю, може би е невежество да се говори за прахосаните над 3 милиарда щатски долара, дадени от простака Живков на арапите ей така и невърнати и до ден днешен. Може би изобщо теб да те кефи мръсната комунистическа клоака, в която ние, недругарите, трябваше да си прахосаме единствения живот.
  Вашата комунистическа наглост и гъзоподаване към кагебистките интереси са всеизвестни, другарю, цялата ви паплач никога не е слизала от власт и продължава да прахосва милиарди и милиарди, задигнати най-разбойнически от екскомунистическата к8аста и ДС-уродите след нощта ,в която мигом заебаха и Маркс , и Енгелс, и Ленин, че и Човекът с главно Ч - Живков.
  Гадно племе сте това, другарите.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 23. 23 Профил на kulan
  kulan
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Всички последвали действия на режимите след комунистическият, ясно и точно показват , че няма разлика в управлението, тези които поеха властта са братя на комунистите, както комунистите бяха братя на фашистите,.... милионите повярвали, че има разлика бяха избити, изклани, изпратени в лагери, потомците им тероризирани ....

  Няма осъдени за зверствата в Белене до ден деншен...ЗАЩО, ЗАЩО, ЗАЩО...там са избити над 60 000 интелектуалци, учени,... елитът на нацията,.... мирни човешки същества, осъзнаващи, че комунизма е камък на шията за българският народ, както фашизма и всичките наименования на чюфютският хомот...

  Само болното , разединено, глупаво стадо, може да бъде управлявано и историята доказва по категоричен начин това...НАРОДЕ !!!

  чюфютю-комуно-фашизо-демократичната паплач, обича да стриже овцестадото ! Подстрига ли се днес ?!! Беееееееееееееееегом ! Найс, а ?!
 24. 24 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#22] от "Хан Крум": Ругатните,клеветите и лъжите са доводи за ония,които нямат аргументи.
  Случва се на орлите да се спускат и по ниско от петлите,но петлите никога не ще се издигнат като орлите!-Толкоз,няма да слизам ниско,за да отговарям на простотии.


 25. 25 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#23] от "kulan":

  "Няма осъдени за зверствата в Белене до ден деншен...ЗАЩО, ЗАЩО, ЗАЩО...там са избити над 60 000 интелектуалци..."

  Колега, да не би да си се объркал нещо, да си пропуснал една нула в бързината. Дали не бяха 600 000?

 26. 26 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#24] от "benkovski11":

  Друааауррююю............ няма нужда да отговаряш. Отговорите ги занем ние и те са В МОСКВА. Обикновенните червени боклуци си знаете уроците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK