Последната фабрика за пишещи машини в света затваря врати

Последната фабрика за пишещи машини в света затваря врати

© Associated Press



Избори 2022

Последната действаща фабрика за пишещи машини в света Godrej & Boyce в Мумбай, Индия, затваря врати, съобщава PC Magazine. От компанията признават, че вече дори и на индийския пазар няма търсене на продукцията й, което станало причина за трудното решение.


Въпреки че функцията на пишещите машини е иззета от компютрите на западния пазар от години насам, в държави като Индия  остарялата технология за набор на текст все още се радва на интерес. Godrej & Boyce е спряла производство през 2009 г., а в момента складовите й наличности са за едва 500 пишещи машини, които са с арабски клавиатури.


През 90-те години на миналия век фабриката е произвеждала средно 50 хил. пишещи машини годишно, а производството в Индия е било над 150 хил. единици всяка година, пише местният вестник Business Standard.




"Компютрите започнаха да доминират от 2000 г. насам", казва пред изданието генералният директор на Godrej & Boyce Милинд Дукле. По думите му компанията е била последната, която се е спряла производство. "До 2009 г. произвеждахме между 10 и 12 хил. пишещи машини годишно", разказва той.


Godrej & Boyce съществува от средата на миналия век, когато пишещата машина е била считана за символ на независимата и индустриализирана Индия. В момента фабриката се преструктурира и ще произвежда хладилници.


Първата пишеща машина влиза в производство в Европа през 1870 г. Remington започва производството в САЩ 3 години по-късно и въвежда QWERTY клавиатурата, която се използва и до днес. Да началото на миналия век пишещите машини са били с различни дизайни, но през 1910 г. е въведен международен стандарт за производството им. В него се включва задължително бутон за главни букви и различни допълнителни символи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK