Идеята за ремонт на Шенген предизвиква спорове


Германия ще защитава пространството без граници

Вместо да обединява европейците, предоставяйки им свобода на движение, през последните дни договорът за шенгенското пространство стана причина за спорове, общи позиции и размяна на хладни реплики между държавите членки.


Провокиран от френско-италианското писмо от вторник до Европейската комисия, с което двете страни искат реформи на шенгенското споразумение и най-вече на текста за временно възстановяване на граничния контрол, германският външен министър Гидо Вестервеле подчерта, че свободата на движение е една от ценните политики на континента, предаде агенция "Франс прес".
"Ако може да се подобри шенгенската система, това е добре и трябва да се направи", каза външният министър пред журналисти, но добави, че свободата на пътуване е толкова важно постижение, че не трябва да бъде предоговаряно.


Правителственият говорител Щефен Зайберт потвърди тази позиция, като подчерта, че Берлин изрично ще защитава успеха на Шенген, цитира думите му германският вестник "Ханделсблат". Според Зайберт Берлин няма да промени мнението си, дори ако Еврокомисията предложи изменения.


Неговите думи са отговор на френско-италианската позиция, както и на думите на Ханс-Петер Тешке, говорител на вътрешното министерство, коментира "Дойче веле". Тешке заяви, че при изключения като масов наплив на нелегални имигранти от трети страни и Германия може да върне граничния контрол "като последна мярка".


"Промяна на Шенген според моментното настроение е пълен абсурд", каза и германският евродепутат и съпредседател на групата на зелените в Европарламента Ребека Хармс. Евродепутатът Клаудия Рот от същата партия също се обяви срещу промени на Шенгенското споразумение. "Подобни мерки разбиват европейската идея", допълни тя.


На искането на Рим и Париж реагираха и други държави членки.


Гърция и Малта заявиха, че ще подкрепят промени в договора за шенгенското пространство, но само ако те не поставят пречки пред държавите от Южна Европа, предаде АФП. "Надявам се, че ревизия на шенгенския договор няма да означава създаване на стени и бариери, а ще е стъпка към солидарността", заяви вицепремиерът на Малта Тонио Борг по време на посещение в Атина.


"Гърция е отворена за преразглеждане на Шенген, но то трябва да помогне на средиземноморските държави", подчерта от своя страна гръцкият министър на външните работи Димитрис Друцас.


Анализатори вече разглеждат общата позиция на Франция и Италия като сделка. Според Джеймс Уолстън, професор в Американския университет в Рим, Берлускони е минал на страната на Саркози, защото търси подкрепа за италианския кандидат Марио Драги, който се бори за поста на председател на Европейската централна банка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK