Испания осъди двама пирати на по 439 години затвор

Върховният съд на Испания осъди двама сомалийски пирати на общо 878 години затвор заради участието им в отвличането на испански риболовен кораб в Индийския океан през 2009 г.


В официалното съобщение от вторник се казва, че всеки от тях получава по 439 години за отвличането на "Алакрана".


Кабдивели Кабдулахи и Рааджегеси Хасан Аджи са признати в понеделник за виновни в серия престъпления - от похищение до въоръжен грабеж. Те обаче са оневинени по обвиненията в тероризъм, принадлежност към въоръжена банда и изтезания.
Съдът съобщава още, че правителството в Мадрид е платило откуп за освобождаването на 36-членния екипаж - нещо, което властите категорично отричат да са правили.


Пиратите твърдят, че са получили 3.5 милиона долара.


Екипажът бе освободен в акция на испанските военноморски сили през ноември 2009 г. след 46-дневен плен. Тогава повечето пирати се разбягаха и бяха пленени само двамата осъдени.


Защитата на сомалийците пледираше, че те не може да бъдат съдени от испански съд. Върховните съдии обаче постановиха, че Испания има това право по линия на международното право и защото корабът е испански.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK