Медведев: Парадите на 9 май са символ на руската мощ

От няколко дни в центъра на Москва се провеждат репетиции за утрешния парад.

© Reuters

От няколко дни в центъра на Москва се провеждат репетиции за утрешния парад.Президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви в неделя на среща с ветерани от Втората световна война, че военните паради на 9 май в чест на Деня на победата над нацистка Германия трябва да се провеждат всяка година.


"В нашата страна военният парад има огромно възпитателно значение. Смятам, че постъпихме правилно, като ги възродихме", заяви той на среща около полева кухня, която по традиция бе организирана от министерството на отбраната в градината на Централния музей на въоръжените сили.


"Често си мисля, че напразно изпращаме на Червения площад техника, пръскаме средства, които може би е по-добре да дадем на ветераните. Но хората, които гледат тези паради, виждат, че имаме боеспособна армия с боеспособна техника, че армията може да изпълнява всякакви бойни задачи. Те са символ на това, че сме мощна държава с армия", каза още президентът, цитиран от руските информационни агенции.
Ветераните го подкрепили и заявили, че всеки път с гордост отиват на Червения площад на 9 май.


Според официални данни на министерството на отбраната на Руската федерация на тазгодишния парад само в Москва ще участват около 20 хиляди военни от частите и учебните заведения на страната. В центъра на Москва ще преминат и над 100 единици съвременна бойна техника.


В небето ще прелетят 5 хеликоптера Ми-8 с националния флаг и знамената на въоръжените сили и различните родове войски.


Сборният военен оркестър ще наброява около 1500 музиканти.


Хиляди военни, съвременна и стара бойна техника ще участват в парадите в още десетки градове в страната.


В небето над руската столица ще преминат хеликоптери със знамената на родовете войски.

© Reuters

В небето над руската столица ще преминат хеликоптери със знамената на родовете войски.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK