Сърбия може да се върне в "черния" визов списък

Сърбия може да се върне в "черния" визов списък

© ReutersЗаради нарастващия брой на бежанци в страни от ЕС Сърбия може да бъде премахната от т.нар. бял шенгенски списък за безвизово пътуване в ЕС, който влезе в сила едва в края на 2009 г., ако страната не успее да намали броя на "фалшивите имигранти".


Това ще бъде голям удар по управляващата коалиция на президента Борис Тадич, чиято кампания беше базирана именно на успехите в евроинтеграцията. През декември 2009 г. съюзът премахна визовите ограничения за Сърбия, Черна гора и Македония, позволявайки на граждани на тези страни да пътуват свободно в шенгенското пространство.


Именно това беше най-голямото постижение на Тадич, който планира да изгради предизборната си кампания за парламентарните избори през 2012 г. именно върху очакването, че Сърбия ще получи статут на кандидат за член до края на тази година.
При падането на ограниченията обаче сръбските власти трябваше да се примирят с факта, че безвизовото пътуване не беше валидно за граждани на Косово. Сега Белград ще трябва да предприеме нови непопулярни мерки, за да запази мястото си в белия списък, застрашено от притока на бежанци към Германия, Швеция, Белгия и Люксембург.


Белгия изпрати официално писмо до ЕК, оплаквайки се от бежанците от Сърбия. Според белгийските медии около 200 сърби на месец идват в страната, откакто визите бяха премахнати. Шведските власти бяха принудени да осигурят лагери и други временни убежища за 4000 сръбски имигранти само за 2010 г.
По-рано този месец сръбските власти арестуваха около 20 полицаи, заподозрени в приемане на подкупи от косовски албанци за издаване на нови сръбски биометрични паспорти. Според държавните институции в Белград 95% от имигрантите са роми или албанци и повечето от тях са икономически бежанци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK