Охранител на концлагер получи 5 години затвор за участие в масови убийства на евреи

Джон ДемянюкГермански съд осъди охранителя на концентрационен лагер Джон Демянюк на 5 години затвор заради помощта му при избиването на най-малко 27 900 евреи в лагера Собибор в Полша, съобщи "Зюддойче цайтунг".


Според съда в Мюнхен 91-годишният, роден в Украйна, Демянюк е бил част от нацисткия апарат по време на Втората световна война и доброволно се е включил в масовото избиване на евреи.


След процес, продължил година и половина, съдът постанови, че охранителят е участвал в 16 масови избивания през 1943 г. Това е последното голямо дело за военни престъпления в Германия, коментира "Зюддойче цайтунг".
Прокуратурата настояваше за 6 години затвор, но според защитата няма доказателства, че Демянюк наистина тогава е бил в Собибор. Непосредствено преди произнасянето на присъдата адвокатът Улрих Буш заяви, че ще обжалват на по-висока инстанция.


Самият Демянюк не пожела да каже нещо преди произнасянето на присъдата.


По време на делото съдът трябваше да установи дали той е бил въобще охранител в лагера Собибор, дали може да се докажат действията му и дали въобще е било възможно охранителите да откажат да участват в масовите убийства.


През целия процес украинецът не е коментирал обвиненията, единствено в три писмени изявления той казва, че е станал жертва на германците.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK