"Супер Марио" - следващият повелител на еврото

"Супер Марио" - следващият повелител на еврото

© Reuters
"Монетарната стабилност вече не е в количеството ценни метали в системата, а зависи от надеждността и мъдростта на централните банки. Те обаче не могат да постигнат нищо, ако ценността на тази стабилност не е заложена в колективното съзнание."
Марио Драги

"Супер Марио", "Господин Някъде другаде" - това са част от прозвищата, с които банкерът Марио Драги е известен във финансовия свят. Възпитаник на йезуитско училище в Рим, впоследствие високопоставен служител на "Голдман Сакс" и спасител на имиджа на италианската банкова система, от ноември той почти сигурно ще има ново амплоа – един от спасителите на еврозоната от дълговата криза.


Малцина вече се съмняват, че Драги ще наследи французина Жан-Клод Трише на поста президент на Европейската централна банка, чийто мандат изтича през октомври тази година. В сряда кандидатурата на Марио Драги бе подкрепена от германския канцлер Ангела Меркел, след като през миналия месец се сдоби и с одобрението и на френския президент Никола Саркози.
Веднага след одобрението от Меркел правителството в Рим формално издигна кандидатурата на икономиста, който е заявявал, че германският икономически модел би трябвало да важи за цяла Европа. За да поеме ръководството на ЕЦБ, Драги трябва да бъде одобрен от финансовите министри от ЕС и от лидерите на съюза, които ще се срещнат през следващия месец. Но след съгласието на Германия никой не очаква спънки.


Дали италианският централен банкер, който успя да пребори италианската банкова криза през 90-те години, ще успее да се пребори и с далеч по-предизвикателната и с високи залози дългова криза в еврозоната? Ще комбинира ли и от Франкфурт прочутата си гъвкавост и антиинфлационни убеждения? Ще пренесе ли в ЕЦБ нещо от духа на една от най-слабите "стари" икономики в ЕС, която има внушителен публичен дълг и дълга традиция на висока инфлация.


Професионалният му опит вдъхва оптимизъм за успех.Драги е изключително умен, невероятно целенасочен, когато поеме ангажимент и противно на хладния му обществен образ, е много добронамерен към хората и с прекрасно чувство за хумор.
Служител в централната банка на Италия, пожелал анонимност


Той има способността да подхожда към проблемите аналитично, да се залови с тях, а не с хората около проблемите - нещо, което мнозина политици не умеят. Необичаен е и фактът, че има опит и като политик, и като играч на пазара. Не са много политиците, които имат непосредствен опит как работи пазарът.
Франческо Джаваци, италиански професор по икономика и състудент на Драги в Масачузетския технологичен институт


Той е вероятно най-уважаваният италианец в международните икономически и политически среди.
Агенция "Ройтерс"


Дискретен, 63-годишен и винаги с безупречен костюм, Драги успя да създаде добри взаимоотношения с целия политически спектър в Италия, стоейки встрани от обществената сцена в Рим и въздържайки се да изразява лични политически амбиции.


Спасител на италианската банкова система


Едно от най-големите признания за Драги е, че успя да възстанови доверието в италианската централна банка, чийто имидж пострада от скандал с предишния й управител Антонио Фацио. Фацио е разследван, че през 2005 г. е използвал вътрешна информация, за да влияе върху сделка за приватизация на италианската "Банка Антонвенета" и е фаворизирал друга италианска банка в ущърб на холандската ABN AMRO.


Драги бе назначен на мястото на Фацио през 2005 г., заради което напусна гиганта на Уолстрийт "Голдман Сакс", където работеше от 2002 г.


Марио Драги никога не спира. Не случайно в институцията, която оглавява, го наричат "Господин Някъде другаде" (Signor Altrove) заради навика му да се опитва да бъде на две места едновременно или да прави по няколко неща наведнъж.


По време на кризата Марио Драги възприема твърд курс, който в голяма степен успява да предпази италианската банкова система от най-лошите ефекти на "токсичните активи".
През последните месеци  гуверньорът изигра важна роля няколко италиански банки да увеличат капитала си, за да отговорят на новите стандарти на Базел III.


Кризата донесе и международно признание на Драги като ръководител на Борда за финансова стабилност, който бе натоварен от Г-20 да напише нови правила за банките с цел да се избегне повторение на кризата.


Преди да поеме в ръцете си спасяването на имиджа на централната банка, в началото на 90-те години Драги играе ключова роля в италианската финансова система. Тогава Италия бе принудена да напусне Европейския валутен механизъм, да девалвира националната си парична единица и бе изправена пред реалната опасност да не се присъедини към Европейския паричен съюз.


През 10-те години като управител на Държавния трезор той променя изоснови вътрешните структури и изготвя една от най-мащабните приватизационни програми в Европа, донесла приходи в размер на 10 млрд. евро. Играе важна роля в кандидатурата на Италия да влезе с първата вълна държави в еврозоната, помага в изготвянето на Маастрихтския договор, положил основите за единната валута.
Свръхнатовареният му график и трескавата му дейност в този десетгодишен период му спечелват в италианските медии прозвището "Супер Марио".


И все пак


подозрителност заради Уолстрийт


Един от най-отявлените му критици е италианският министър на икономиката и финансите Джулио Тремонти вероятно заради редовните призиви на Драги за реформи. Тремонти обвинява отчасти за глобалната финансова криза технократите, от които е част и Драги, и настоява политиците да пишат правилата на финансовия свят.


Едва през миналата година италианският министър похвали работата на Борда за финансова стабилност, което анализаторите изтълкуваха като сигнал за готовността му да подкрепи кандидатурата на Драги за президент на ЕЦБ.


Въпреки отличните препоръки на италианския централен банкер като академик и икономист, някои са настроени скептично към него заради четиригодишната му служба на Уолстрийт, където преди три години се зароди глобалната финансова кризата.


Вероятно италианските политици го недолюбват и защото в европейските банкови среди на него гледат като на неиталианец заради богатия му стаж и международното признание. Привържениците му обаче твърдят, че именно този опит е негово допълнително предимство.


През февруари миналата година Драги публично заяви, че няма нищо общо със суаповите сделки, извършвани от "Голдман Сакс" от името на гръцкото правителство, които са помогнали на Атина да прикрие размера на държавния си дълг. Драги уточни, че в "Голдман Сакс" е работил само с корпоративни клиенти, а не с правителства, за да избегне конфликт на интереси, и че сделките са били извършени де факто преди идването му в компанията.


След като се връща на държавна служба в Италия, Драги продава акциите и опциите си в "Голдман Сакс" - решение, определено от "Файненшъл таймс" като нетипично за преобладаващата част от италианската политическа класа.


Винаги безупречно облечен, запален играч на голф, с богат списък от контакти в телефонния си указател, сред които са номерата на американския финансов министър Тимъти Гайтнър и икономическия съветник на Белия дом Лари Съмърс, Драги умело страни от светския живот на политическия и бизнес елита в Рим.


И въпреки това той е по италиански придирчив към облеклото си – винаги купува ризите си от един и същ дизайнер и независимо колко е студено, никога не се появява на общество място с палто върху черния си костюм. Поне по отношение на облеклото Драги е истински италианец."Монетарната стабилност вече не е в количеството ценни метали в системата, а зависи от надеждността и мъдростта на централните банки. Те обаче не могат да постигнат нищо, ако ценността на тази стабилност не е заложена в колективното съзнание."
Марио ДрагиДраги е изключително умен, невероятно целенасочен, когато поеме ангажимент и противно на хладния му обществен образ, е много добронамерен към хората и с прекрасно чувство за хумор.
Служител в централната банка на Италия, пожелал анонимност


Той има способността да подхожда към проблемите аналитично, да се залови с тях, а не с хората около проблемите - нещо, което мнозина политици не умеят. Необичаен е и фактът, че има опит и като политик, и като играч на пазара. Не са много политиците, които имат непосредствен опит как работи пазарът.
Франческо Джаваци, италиански професор по икономика и състудент на Драги в Масачузетския технологичен институт


Той е вероятно най-уважаваният италианец в международните икономически и политически среди.
Агенция "Ройтерс"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK