Дания нажежи спора за границите в Шенген

Страната засилва контрола с повече митничари и техника

По време на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи министърът на интеграцията на Дания Сьорен Пинд защити мотивите на страната за връщане на граничния контрол

© Дневник, Reuters

По време на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи министърът на интеграцията на Дания Сьорен Пинд защити мотивите на страната за връщане на граничния контролДания попадна под кръстосан огън от критики, след като късно в сряда обяви, че ще възстанови контрола по границите си с Германия и Швеция. Въпреки че датският министър на интеграцията Сьорен Пинд обясни, че решението не нарушава шенгенските правила, то даде нов тласък на дебата за връщането на граничния контрол в рамките на Шенген, коментира "Ройтерс".


В навечерието на вчерашния извънреден Съвет на министрите на вътрешните работи, свикан заради проблемите с имиграцията и исканите от Франция и Италия реформи на шенгенското споразумение, Дания обяви, че ще засили граничния контрол, за да намали нивото на трансгранична престъпност, идваща най-вече от Източна Европа.


В сряда датският финансов министър Клаус Йорт Фредериксен заяви, че правителството се е споразумяло за по-строг контрол на границите с десни антиимигрантски партии и движения за подкрепа в парламента на пенсионната реформа на правителството на малцинството. Реформата е част от цялостен пакет за фискални мерки за стабилизиране на бюджета.
Реакциите в ЕС не закъсняха и още сутринта в четвъртък Европейската комисия обяви, че е поискала разяснения от Дания за решението й. Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих заяви, че Берлин е бил изненадан от действията на Копенхаген, но допълни, че ще изслуша обясненията на Пинд.


"Обезпокоени сме от едностранните решения", каза испанският министър по въпросите с миграцията Ана Терон. Остро реагираха евродепутати, които в момента са на пленарна сесия в Страсбург. "Не можем да строим Европа на основата на национален егоизъм", каза германският консерватор Манфред Вебер. Жозеф Дол от ЕНП заяви, че възстановяването на постоянния граничен контрол е "неприемливо".


Марлене Винд, професор в Университета в Копенхаген, подчерта пред "Уолстрийт джърнъл", че датското правителство е прекалило в опитите си да угоди на електората на крайнодесните партии. "За съжаление то също изпрати сигнал на света, че Дания е малко провинциално село, което иска да бъде оставено на мира", добави тя. 


Преди срещата на Съвета на ЕС министър Пинд обърна внимание на медиите, че датските власти разполагат митнически служители, а не гранична полиция и тяхната работа ще бъде да проверяват дали преминаващите автомобили не са свързани с криминална дейност.


"Това няма нищо общо с проверка на личните документи", допълни той. "Ние всички сме за свободна Европа, а силен митнически контрол не е в противоречие с Шенген и всъщност е важна част от борбата срещу трансграничната престъпност", подчерта датчанинът, като настоя ЕС да обсъди и "тъмните страни" на отворените граници, какъвто например е трафикът на наркотици.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK