Стивън Хокинг: Няма Бог и рай, това са измислици

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (630)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Добре.

 2. 2 Профил на Търсач
  Търсач
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Хокинг се оказва фанатик, защото няма доказателства, че БОГ не съществува.

  "Freedom which does not have the background of wisdom has no meaning at all." - Shri Mataji
 3. 3 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 652 Весело

  "Интервюто е взето преди конференцията Google Zeitgeist в Лондон, на която той ще изнесе лекция на тема "Защо сме тук?"."

  Че къде другаде да сме?

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  Щом Хокинг казва...

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 5. 5 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 652 Весело

  До коментар [#2] от "Търсач":

  100% прав си! Няма никакви, ама никакви доказателства, че летящото спагетено чудовище не съществува!!! Естествено трябва да базираме живота си на сляпата вяра че то съществува!

  Аз междувпрочем вярвам в невидимият розов еднорог. При това религията ми, както всички религии, се базира на логиката и вярата. Вярвам, че е розов, а логиката ми подсказва че е невидим, понеже не мога да го видя.

  --- преведено

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Интересна концепция.

  Същевременно при много хора, които са били на крачка от смъртта, се говори за попадане в тунел със сенки. Толкова често срещано е това твърдение, независимо едно от друго в отделните случаи, че е невъзможно да е случайност. Така че какво е отвъд предела на живота все още не е категорично изследвано, за да се каже, че няма нищо.

 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Истината е, че напрактика почти всички теории на Хокинг са извън разбиранията и възможностите на човешкия мозък. Неща като безкрайност, крайност, винаги, никога не могат да бъдат възприети толкова лесно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Науката прогнозира, че от нищото спонтанно ще възникнат най-различни видове вселени. Въпрос на шанс е и тази, в която сме сега."

  Любопитно е как науката навлиза в области, за които не е ясно дали някога ще могат да бъдат експериментално изследвани или изяснени с прилагане на правилата на формалната логика. Например допълнителните 7 измерения от М-теорията. Те са свързани с красиви математични изрази, но са вече толкова далеч от практическия опит, че не е ясно дали някога ще бъдат доказани. В това отношение науката започва да прилича малко на религия.

 9. 9 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 278 Любопитно

  В християнската есхатология антихрист означава човек, същество или образ на човек, който е въплъщение на злото и действа като противник на Иисус Христос. Думата идва от Новия Завет и означава личност, която действа вместо Божия помазаник от гръцката дума αντί Χριστοὺ, ὁ Ἀντίχριστος - „анти“ означава „вместо“, а не според популярното схващане „против“: „Вместо Христос“ и разпространява фалшиви учения за него. Според Библията Антихриста ще се появи преди Второто пришествие и ще измами мнозина с твърдението че е самият Христос. Мнозина вярват че това няма да е папата или друг религиозен водач, а самият Стивън Хокинг - Сатаната в славен образ на ангел и учен, в какъвто според Библията той може да се въплъщава.

 10. 10 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1366 Весело

  Взе да си изживява за Господ тоя Хокинг - все едно, че знае всички тайни на Вселената, Антивселената, всички възможни измерения, черните дупки, черната материя, елементарните частици. Все едно, че е проникнал отвъд времето и пространството. Аааааа, Хокинг, ти стана по-голям знаяч от Светата Инквизиция бе - раздаваш го последна инстанция!!!!!
  Не ми харесва някой да ми казва - аз сам си определям!!!! Имам си глава на раменете, и то пълна и препълнена със IQ!!!!!

  Дудо ви обича!
 11. 11 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 278 Любопитно

  До коментар [#9] от "lacho59":
  В Евангелито пише „Защото такива са лъжеапостоли, измамни работници, които се преправят на Христови апостоли. И това не е чудно, защото сам сатаната се преправя на светъл ангел.Така че не е голямо нещо, ако и неговите служители се преправят на служители на правдата” (2 послание до Коринтяните 11:13-15).

 12. 12 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Един болен и озлобен човек иска да убеди всички други , че няма БОГ!!! Нищо добро не го чака!

 13. 13 Профил на caravagqio
  caravagqio
  Рейтинг: 442 Весело

  "Стивън Хокинг: Няма бог и рай, това са измислици..." за страхливи малоумници и подлизурковци !
  Но е много удобно за крадци и мошеници, за да не им се търски сметка за деянията на земята !

 14. 14 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1113 Весело

  Две бебета близнаци си говорят малко преди да се родят.
  - Какво ли ни чака след раждането, как е там отвън?
  - Никой не може да ти каже, никой не се е върнал от там

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 15. 15 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Хокинг се оказва фанатик, защото няма доказателства, че БОГ не съществува
  --------------------------------

  Има! Съществуването на Вселената. Точно тук се опитва да се измъкне Хокинг с глупостта -"Науката прогнозира, че от нищото спонтанно ще възникнат най-различни видове вселени. Въпрос на шанс е и тази, в която сме сега."

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 16. 16 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Предполагам с телескопа и компютъра не може да се докаже съществуването на Бог. Иначе всички щяха да се стреснат и да започнат да вярват в Него, защото ще разберат, че нещо ги чака след смъртта. А тук е същността на вярата, която е основана на вяра без доказателства; те много хора в Израеля са искали доказателства от Христос - даже самите подстрекатели за разпъването му

  malart.blog.bg
 17. 17 Профил на Джелсомино
  Джелсомино
  Рейтинг: 458 Весело

  Според мен от нищо могат да се направят само супа, салата и семеен скандал. Не и вселена.

 18. 18 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 500 Весело

  Абе и аз ако съм наказан от Господ като Хокинг може да се изкуша да Го отрека

 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Думите му отиват по-далеч от изказаното в негова книга от 2009г. - че няма необходимост от Създател, за да се обясни съществуването на вселената."
  Това твърдение ми допада. Колкото повече науката се развива, толкова повече се налага подобно схващане. Панспермията, "Книгата на Енох" и резултатите от опитите в адронния колайдер в ЦЕРН са наглед несвързани по между си неща, но могат да бъдат някакъв аргумент в полза на твърденията на Хокинг. С удоволствие чета всяка негова книга и вече имам добра колекция.Предпочитам да чета Хокинг вместо Библията.
  ""Гледам на мозъка като на компютър, която спира да работи, когато се повредят компонентите му. Няма рай или живот след смъртта за повредените компютри; това е приказка, създадена за хора, които се страхуват от тъмното" И с това мнение съм напълно съгласна и го възприемам.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на Malena
  Malena
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Много се дразня, когато учени почнат да ме убеждават и да ми доказват, че нямало Бог. Особено защото ми се падат колеги в някакъв смисъл. И изобщо не се сещат, че не всичко подлежи на доказване или на оспорване. Нека всеки вярва в каквото си реши, а?

 21. 21 Профил на Vv
  Vv
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#6] от "Читател":

  Според Библията само един се е върнал, ама нещо не иска да ни каже как е от другата страна.

  Хокинг изхожда единствено от познанието което има за нашия си свят. Има толкова много хора и толкова много общества които живеят по разни кътчета на планетата ни и изобщо не се свързват с нашия живот на разходки по барове и покупки на тостери, нито с кредитите, нито с борсовите спекулации.
  Би било по правилно да се изкаже - живейте в настоящето и се радвайте на всеки един миг който улавяте с дъха си. А и за хората е наложително да имат в какво да вярват... дори и в наличието или липсата на задгробен живот, иначе просто ще изпаднат в мозъчен вакуум и паника.

 22. 22 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 278 Любопитно

  ...предварително подготвения текст? - от кого предварително подготвения? ...от антихристите разбира се...
  Според предварително подготвения текст... интервюто му за "Гардиън"...

 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5418 Неутрално

  Бог, дявол, рай, ад - това не са предмети, като гащите и чорапите, а са философски категории, които са част от една културна идентичност. Когато стане възможно да се види човешка мисъл като физически обект, тогава ще може да се види и Господ, който съществува във всяко едно съзнание. Дали има живот след смъртта, това ще разбере всеки, когато му дойде времето, и в това е прав Хокинг - живейте си живота и не се занимавайте с неща, които само ви усложняват битието.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Хокинг настоява да се прави ясно разграничение между използването на Бог като метафора и вярата във всемогъщ творец, който с ръцете си направлява Космоса.
  _____

  Определено голяма част от религиозните текстове са метафора. За мен Бог е другият начин да се нарече системата от закони и зависимости, които превръщат нищото в нещата около нас - видимия и невидим свят. За мен противопостяването е Нищо=хаос=ирационалност срещу Нещо=Ред=разум или поне възможност за разумна оценка и (!) рационално предвиждане и управление на действията ни. В същото време и аз отхвърлям персонифицираната представа за Бог като някой или нещо, което непрекъснато следи и се намесва в живота (ни). Приемам го като идеята, системата и/или структурата, която е задала първоначалните параметри на нашата вселена, т.е. на материалния свят. Доколкото повечето науки изследват материята, те не могат да докажат или отхвърлят истинността на твърдение, което е извън сферата им на изследване.

  Лично на мен не ми харесва материалистическата теория, че някоя по-съществена флуктуация е предизвикала Големия взрив. Предпочитам да вярвам (!), че това е предварително замислено от нещо нематериално. И това нещо наричам Бог.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#20] от "Malena":

  Хокинг е теоретик. Изказва си мнението, а голяма част от теориите му са верни и доказани. Не виждам да ти налага ограниченията на вярата, май си казва собственото мнение, м?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "Търсач":

  До коментар [#10] от "dudo":

  До коментар [#20] от "Malena":

  Прочетете по-внимателно това твърдение:
  "Хокинг настоява да се прави ясно разграничение между използването на Бог като метафора и вярата във всемогъщ творец, който с ръцете си направлява Космоса."


  До коментар [#7] от "Тони!":
  Абсолютно! Но когато не разбираме нещо е по-лесно да го отречем, нали?

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 27. 27 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Погледнете тази статия, от други учени - http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=712318 .

 28. 28 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 278 Гневно

  До коментар [#19] от "dqdomart":
  "dqdomart", стига си спамила темата с тази глупава хипотеза на Анаксагор, според която семената на живота са разпространени в цялата Вселена и освен това живота на Земята е започнал от такива, кацнали на Земята семена.

 29. 29 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#24] от "Музар":

  Писали сме по едно и също време , но се радвам, че мислим еднакво.
  Поздрави!

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 30. 30 Профил на soregashi
  soregashi
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Възхищавам се на Хокинг, но според мен е краен, което го кара да греши. Да - може да няма Господ, Бог, Вишну, Зевс или Чичо Илчо, който да направлява света, но съм убеден, че има нещо след като умрем. Иначе би било нелогично, глупаво и скучно. А природата и вселената са всичко друго, но не и нелогични, глупави и скучни.

 31. 31 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Доста неща се случват в мозъка на човек, въпросът е дали винаги да се търсят външни причини за това. Бог ли ще е, квантови теории ли ще са, безкрайност... Каквото и да правим - всичко се облича в "човешка" логика. Но няма как - толкова ни е капацитетът и това си предопределено от природата.

 32. 32 Профил на мурзилка
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:34 на 20/05/2011 от неговия автор.

 33. 33 Профил на Malena
  Malena
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тони!":

  Визирам следното: "Днес физикът отрича да съществува каквото и да е след смъртта и препоръчва хората да се съсредоточат върху това най-добре да изживеят живота си и да постигнат колкото се може повече."

  1. Как може да "отрича" нещо, за което никой няма доказателства?
  2. Препоръчването е малко по-силно от изказване на мнение, тъй като има за цел да предизвика някакво действие.

 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#28] от "lacho59":
  Да си спомняте Конституцията на Република България? И на мен не ми е приятно някакви вярващи да си развиват несъстоятелните теория , но ви търпя. На вас какъв Ви е проблема? В невъзможността да приемете написан текст, който е в разрез с Библията или във конституционно гарантираната възможност един атеист да напише, че не вярва в Създател, Библия и т.н.?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#19] от "dqdomart":
  Литопанспермията от гръцката дума litos - камък е разновидност на панспермията. Нейния автор М. Калвин предположил, че биологически материал може да попадне на Земята от метеоритни частици ??? Глупости от хиляда и една нощ и избиване на комплекси от страна на некомпетентни хора.


 36. 36 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#23] от "от Мюнхен":

  какво точно значи "господ съществува във всяко едно съзнание"? че господ Е съзнанието? ако е така, то съзнанието създава реалността.

 37. 37 Профил на nemeca
  nemeca
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Това което казва Хокинг е просто една теория. Задачата на учени като него е точно такава - да измислят теории и да доказват такива. На всеки е ясно, че в момента няма как да се оспори неговото твърдение, както и да се докаже. Всъщност човечеството не може да изучи настоящето си, а какво остава за отвъдното. Въпреки всичко е интересно да четеш подобни теории.

 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#34] от "dqdomart":
  Не "теория", а "теории"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#26] от "Манолов":

  Хахахахаха! Всякакви думи и букви, използвани за обяснение на Бог, са празна работа. Ако има Бог, той е отвъд думите, отвъд мислите от думи, отвъд мозъка, който мисли с думи и букви, измислени от самия мозък!!!!!!!

  Дудо ви обича!
 40. 40 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#34] от "dqdomart":
  Пиши на този адрес - http://antihrist1979.narod.ru/

 41. 41 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Всеки учен с мнението си. Не виждам с какво мнението на единият е по-меродавно от това на следващия, който го опровергава.

  In debt we trust
 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#35] от "lacho59":
  Има изследвания, които доказват експериментално тази възможност.Не Ви принуждавам да вярвате в това- изказвам собствено мнение. Факта, че е различно от Вашето не означава , че е с по-малка стойност.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#36] от "Hierophant":

  Не е далеч от истината.

  In debt we trust
 44. 44 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 4006 Неутрално

  Със сигурност съществува първопричина за съществуването на вселената която е извън нея самата. Вселена в която съществуваме е някаква проекция на това което е извън нея, но ние най-вероятно никога няма да знаем за какво точно става дума защото не е лесно по проекцията да се съди за оригинала.

  Можем тази първопричина да я наричаме Природа, Бог, физически закон или каквото друго си искаме, но едно е ясно със сигурност тази Природа, Бог, и.т.н. хал хабер си няма за нас. Тя не се интересува (ако изобщо би могла да се интересува) че някакви мравки живеят на една песъчинка от безкрайната вселена. Че се раждат и умират, обичат и мразят. В този смисъл цялостната идея за единен Бог създател, който хем е създал безкрайната вселена хем знае всяка мишка и всяка съдба е приказка за първокласници.

  Откакто е написан Старият завет са минали доста години. Можем да се учим на история и нрави от него, но да се кланяме на примитивизма, неукостта и представите за света на хора живяли преди 10 хиляди години е повече от срамно. Радвам се че най-после някой го е заявил без да се интересува да не засегне и обиди някого, без недомлъвки и половинчати изрази. Бог няма!

  ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!
 45. 45 Профил на Emre
  Emre
  Рейтинг: 550 Неутрално

  "Вглеждам се в себе си и виждам, че имам безкрайни чувства. Но аз не съм безкраен. Значи ми са дадени от един безкраен." Декарт

  ПП:
  1. Има един такъв безкраен.
  2. Безкрайните чувства не са дадени за един, също като нас, краен свят.
  "Мисля, следователно съществувам." Пак от същия, там горе.

  Запали една свещ, вместo да псуваш срещу тъмнината.
 46. 46 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#42] от "dqdomart":
  ...означава, че е без стоиност.

 47. 47 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1366 Весело

  Бог и рай няма, но дявол и ад има!

  Сега по-сериозно. Изказването на Хокинг не е крайно, просто е е в противоречие със съществуващите днес религиозни ценности, които са част от нашия мироглед. Затова има и такъв отзвук. А че науката все още не е успяла да обясни как така от нищо е станало нещо... на този етап не е. Все пак е твърде млада и има още много, много неща, които тепърва ще се изясняват. Да не забравяме, че до 16 век е властвал геоцентричния модел на вселената и е вършел прекрасно работата си за онези условия.

 48. 48 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#39] от "dudo":

  Тази теза не противоречи на моята. Аз говоря за създателя приятелю

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 49. 49 Профил на ANAGOR
  ANAGOR
  Рейтинг: 497 Весело

  Прав е Стивън. Умен човек. И аз съм на същото мнение. Според мен не трябва да си известен учен за да разбираш това.

  Ех, Стивън, малко сме умните хора!

 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#40] от "lacho59":
  Предпочитам да Ви насоча в тази посока -
  http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12085

  http://www.mystics.eu/knigi-i-filmi/knigi/104-kratka-istoria-na-vremeto-stivan-hoiking.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#29] от "Манолов":

  И от мен поздрави! Твоите мнения са много по ясни и разбираеми! Благодаря!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 52. 52 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  ...не ти що си в небесата,
  а ТИ що си в мене Боже,
  в мен -в сърцето и душата!
  Ботев


  Хокинг перефразира Ботев!Или е решил на Оня свят да е в опозиция!Или в Ада?Учените се интересуват от всичко-до паталогия.

 53. 53 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател":

  "Същевременно при много хора, които са били на крачка от смъртта, се говори за попадане в тунел със сенки. Толкова често срещано е това твърдение, независимо едно от друго в отделните случаи, че е невъзможно да е случайност."

  Никак не е "независимо" твърдението - много хора обичат да повтарят, каквото са чули другаде, особено ако е малко по-така.

  Има и сериозно научно обяснение за "тунела" при смърт, което може лесно да изровиш и сам, примерно с гугъла.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 54. 54 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#48] от "Манолов":

  "....няма необходимост от Създател, за да се обясни съществуването на вселената." - а както изглежда и Хокинг също. Заглавието на статията е непълно и поради това противоречиво....

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 55. 55 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#30] от "soregashi":
  До коментар [#33] от "Malena":

  Интересно какво ще бъде това "после"?
  Дали само духът, дали ще имаш усещания? По кое време от живота ще вземат духа? Когато си бил на 20 години или на 120?
  Или ще бъдеш със виртуално тяло?

  Много е трудно да го проумеете, но след живота няма нищо. Нищо!

  А разумът ще се откачи от този ненужен баласт - биологичното тяло - и тогава самият разум ще опознава Вселената. И хич няма да го интересуват някакви биологични единици, нацвъкали планетата си.

  А за тези дето се гаврят с физическия облик на Хокинс: Нека вас ви споходи такава болест и за вас да се грижи българското социалистическо/комунистиеско здравеопазване. Английското се вижда какво може!

 56. 56 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 4006 Весело

  До коментар [#33] от "Malena":

  "Как може да "отрича" нещо, за което никой няма доказателства?"

  А защо да трябва да му се кланя щом няма доказателства?

  ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!
 57. 57 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Той не говори за Бог, като метафора, като духа в нас. Говори за Бог, който за 6 дни сътворил света, а на седмия седнал да си почине. Кой Бог съществува, кой е истинския? Алах, Кришна, Буда, Зевс, Перун, Тангра, Один, Ра?

  Слава Україні!
 58. 58 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Бог е разработка на военните

  РЕФОРМИ !
 59. 59 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#53] от "jubal harshaw":
  Например експлозия на ендорфини...

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 60. 60 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#20] от "Malena":

  И аз много се дразня на тия, дето се взимат за последна инстанция, а не знаят какво има отвъд 345-тата Вселена, и то всичките безкрайни и родени от нищото! Ура! Да живее Бог, който никой не е виждал, чувал и пипнал! Щото може да е вътре в нас и тогава как ще разберем, а? Ураааааа!!!!

  Дудо ви обича!
 61. 61 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Този спор може да върви дълго, но съм доволен от позицията на Хокин. Уважавам религиозните чувства на хората, въпреки, че аз не съм такъв. Но бих ги запитал: кой е създал Бога? Един от отговорите би бил: самият човек. Абсурд, нали? Впрочем, още през 1964 г поп Анани от Дупница отговори на бабите от махалата: жени, всичкото е тук, на Земята... Да си религиозен е архаично, и то от много време вече... Но и атеистите не могат да обяснят Вселената, докато не я опознаят. Което пък никога не би било възможно. Рационалниятизход от ситуацията е да прекопаете лозето на дядо си.

 62. 62 Профил на DDHRISTO
  DDHRISTO
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И да се пише и да не се пише фактите говорят едно а то е ,никой не се интересува от Бог и тен подобни заповеди и у4ения.Ако имаше бог нямаше да има глад мизерия и войни най малкото.Така че каквото и да се философства всеки си е сам "бог" за себе си това показват фактите ,който иска да ме обори 4е не е така

  На този свят си или част от решението или част от проблема или част от пейзажа,всеки сам избира
 63. 63 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#8] от "ijj":

  Наистина е прелюбопитен фактът че природата се подчинява на някакви еврейски заклинания от типа
  F = - G * M*m/r^2 (Нютон)
  E = m*c^2 (Айнщайн)
  E = h*v (Планк) или т.н.
  Едва ли има общоприет отговор (или изобщо някакъв приемлив отговор) защо това е така. Самата теза "Няма Бог и рай, това са измислици" не е коректно поставена. Изобщо Стивън Хокинг понякога използва гения си по някакъв странно елегантно комерсиален начин.

  ПС
  Дневник за всеки случай пишете Бог с главна буква поне в заглавията на статиите.

  Yet another blue planet.
 64. 64 Профил на Dave
  Dave
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не е цитиран много правилно Хокинг. Той вярва в тероията за множествената вселена, т.е. вселени на вероятностите във всяка от която има различна вероятност на положението на определена градивна атома частица и чрез която примерно в друга вселена в същото време вие сте майка си, в друга сте баща си, в трета внук си, а в друга - минувач на улицата.
  Така Бог се дефинира като съществото способно да преминава през различните вселени но съществува едновременно във всяка точка на времето.
  Другата теория на Ницше е че сме божият експеримент излезнал извън контрол, като междувременно Бог е умрял или си е отишъл.
  Третата е че Бог спи и сънува, свят и хора и когато се събуди целият този свят с хората ще изчезне.

 65. 65 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Всичките...само имената са различни.
  Подобно на езиците - с различни думи, една и съща мисъл

 66. 66 Профил на BG от Тук!!
  BG от Тук!!
  Рейтинг: 388 Неутрално

  само тук за жалост хората бързо изместват фокуса на въпроса в/у ограничените физически възможности на Хокин. ЗАЩО ЕБАТИ?!?

 67. 67 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Айнщайн пък открито е заявявал, че е вярва в Бог и че без намеса на надвселенска сила, образуването на вселената е невъзможно.
  Още повече - той твърди, че намесата на Бог е наложителна и за запазване на текущото и състояние.

  На Айнщайн ли да се доверим или на Хокинг?

 68. 68 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  А има и един друг важен извод на този голям мислител:

  "Днес физикът отрича да съществува каквото и да е след смъртта и препоръчва хората да се съсредоточат върху това най-добре да изживеят живота си и да постигнат колкото се може повече"

  Жалко, че покрай другите страсти тук го пропускаме....

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 69. 69 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Мислех Хокинг за умен човек, но явно съм сбъркал. И Природата и човека са прекалено сложно и хармонично устроени за да кажеш, че са за "еднократна" употреба.
  За някоя буболечка с живот един - два месеца - донякъде може да се каже такова нещо, но за човек ... - не.

 70. 70 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1113 Весело

  Стивън Хокинг: Няма бог и рай, това са измислици.

  Айде сега Хомейни ще му обяви смъртна присъда

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 71. 71 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Всъщност Хокинг дава рамо на следващият го Лукасов професор (не му запомних името), който е поддръжник на теорията на струните/ примките/ на всичкото. Докато при математическото описание на Големия взрив на Хокинг има точка на сингулярност, то при новите теории такава "начална" точка трябва да бъде избегната. Т.е. новата теория (теории) търсят такова описание на света, в което няма моментът на "създаване". Все пак да не забравяме, че става дума само и единствено за математическо описание на света, което може да бъде направено по различни начини . Пътят от описанието до обяснението обаче е доста дълъг... и противоречив .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 72. 72 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#48] от "Манолов":

  Пък аз говоря не за създателя, а за съдателя на съдателя на създателя. Значи говоря за излишните думи като "създаване" и "несъсъздаване", дори думата "бог" е смешна, защото е една дума. Кой е създателя на несъздаденото? "

  Дао, което може да се назове, не е Дао!" Ураааааааа! Казал го е Лао Дзъ, той не е претендирал колкото Хокинг! Йес!!!! А дон Хуан даже би се търколил от смях, тоя, дето Кастанеда го е посещавал. Дон Хуан ни се смее на големите умнотиии и си прави бъзици с нас, надутите всезнайковци. Даже веднъж пръдна, за да покаже на Карлос колко му е весело, като слуша теориите на белите всезнайковци! Ура!!!!

  Дудо ви обича!
 73. 73 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#67] от "tiele":

  Зависи как възприемаш Бог?
  Дали като трансцедентното или като Създателя

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 74. 74 Профил на Malena
  Malena
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#56] от "emil_":

  А защо човек обича? Или защо може да се радва на някакви съвсем дребни неща? Тези две явления също не се основават на логика и доказателства.

  Освен ако разбира се не приемем теориите на хора като Ричард Докинс например, който свежда живота до някакви съвсем примитивни неща. Сори, предпочитам да съм наивна, но да живея с вярата, че животът не е просто гени и клетки.

 75. 75 Профил на KNG
  KNG
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#18] от "iron_cross":

  напротив - много по-лесно би било да обвинява Него за съдбата си..

  I know not all that may be coming, but be it what it will, I will go to it laughing
 76. 76 Профил на tilia
  tilia
  Рейтинг: 62 Неутрално

  Няма какво да се сърдим на физика
  Битието определя съзнанието.А вярата дали има Бог
  или не не може да се обясни с материално т.е елементарни частици колкото и да наблюдаваме чрез компютара Вселента
  Той се обяснява със Сърцето затова се казва
  Обичай себе си и ближния си.

 77. 77 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#35] от "lacho59":

  Не е това правилният отговор. Добре, създали са ни извънземните, който са дошли на метеорит. А кой тогава е създал извънземните???

  Вярно е, че повечето религии са приказки (за неграмотни палестински овчари). Истинската идея за Бог обаче е необорима и неоспорима - съществената разлика е, че това не е брадат дъртак на облак, а енергия (или както щете го наречете), съществуваща в мозъка и съзнанието на всеки. "Великата" физика ни учи, че енергията никога не се губи. Освен това не може от "нищо" да се получи "нещо", каквато е същността на глупавата теория за голям взрив. По-нататък всичко опира до осъзнаване - както не може да бъде разбрана само от слушане една математическа зависимост без да си я преточиш през собствената умствена хралупа, така е и с тая материя.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 78. 78 Профил на tilia
  tilia
  Рейтинг: 62 Неутрално

  Казано е Повярвай.

 79. 79 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 605 Неутрално

  БОГ ИМА! Ние умираме за да се родим отново!
  Ако той твърди, "Угасне ли мозъка, не следва нищо", НЕКА СЕ МОЛИ НА БОЛНИЯ СИ МОЗЪК да му помогне.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 80. 80 Профил на KNG
  KNG
  Рейтинг: 823 Любопитно

  До коментар [#32] от "ad absurdum":


  Звучи интересно, може ли да те помоля за заглавие на книгата?

  I know not all that may be coming, but be it what it will, I will go to it laughing
 81. 81 Профил на Malena
  Malena
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  P.S. И не разбирам защо трябва да има конфликт между наука и религия. Двете имат крайно различни цели и задачи, и така както е тъпо религиозните да приемат Библията буквално и като научен факт, така е тъпо и учените да разпростират своите виждания и методи върху нещо, което е съвсем отделно от тяхната сфера на познание.

 82. 82 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#72] от "dudo":

  Именно приятелю, всички те са усещали присъствие на нещо трансцедентно, необяснимо, интуитивно...Но не и някой, които е създал всичко за 6 дни.
  Всъщност колкото по-невеж е някой, толкова по просто си обяснява нещата.
  Това за четирите кита, носещи плоската земя е доказателство . Поздрави!

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 83. 83 Профил на Malena
  Malena
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#56] от "emil_":

  А и друго: Кой казва, че трябва да му се кланяш? Вярвам, че човек може да бъде добър без изобщо да е религиозен, ако си има убеждения, които го карат да бъде добър. Обаче така, както аз давам право на атеистите да си бъдат атеисти, искам и те да ме оставят да си бъда точно толкова вярваща, колкото съм.

 84. 84 Профил на Язе
  Язе
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Много уважавам Хокинг и съм атеист, но това че няма нищо след смърта е малко крайно. От къде можем да знаем? Възможно е да има и това пак да си е част от законите на вселената/физиката без непременно да се свързва с Бог, ад и рай. Може просто ние не сме го открили.

 85. 85 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#64] от "Dave":

  Тая първата теория е едва ли не ремикс на идеята за Бог, само че каруцата е поставена пред магарето.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 86. 86 Профил на KNG
  KNG
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#53] от "jubal harshaw":

  точно и аз това щях да изкоментирам - нещо си за очите и тн.. надали, ако има Бог, ще ни пусне в тунела преди да е сигурен, че сме от другата страна - нали все пак е всезнаещ а, и този факт не е толкова учудващ като се има предвид, че сънуваме.. създаваме си всякакви образи

  I know not all that may be coming, but be it what it will, I will go to it laughing
 87. 87 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#8] от "ijj":

  "В това отношение науката започва да прилича малко на религия. "

  "Малко" е меко, ама много меко казано....
  Е, всяка религия има своите Пророци, нали така?
  Хокинг определено се е нагърбил с функцията, итервюто му доказва несъмненото му намерение

  Не съм магаре;-)
 88. 88 Профил на Dimitar Toshkov
  Dimitar Toshkov
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Нито има твърди доказателства за Бог, нито за черните дупки, тъмната енергия, тъмните частици, големият взрив и т.н. Така че....всеки сам си прави избора...

  Аз не съм религиозен, но ми е интересно как баба ми, която е лекар, завеждащ отдел вътрешни заболявания, в един момент, гледа на човешкото тяло като на часовник и мисли доста логично, е и силно вярваща. Баща ми също, това не мога да си го обясня. Имайки предвид, че и двамата са постигнали много в живота и мислят логично и трезво....

  [ Място за вашата реклама ]
 89. 89 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#73] от "Манолов":

  Не само...
  По важно е какво е Бог всъщност, а не каква е представата за него.

  Ако приемем, че това е "всемогъщото" и "независимото от пространства и време", моментално стигаме до извода, че преди и след вселената, Бог е единственото.
  Това ще ни отведе до мисълта, че за да е нещо несависимо от пространство и време, то би трябвало да е навсякъде едновременно и вечно.

  Но ако приемем мисълта на Хокинг, тогава ще трябва да приемем, че самата материя е вечна и Бог(или природните закони, свързани с материята) е част от нея.
  Което ще ни отведе до мисълта, че Вселената би трябвало да е също вечна - тоест, без начало и край. Което противоречи с Големия Бум, разширението на вселената и с понятието СвръхНова.

  Аз лично предпочитам да вярвам в Създател и на теорията на Айнщайн - поне знам, че нямам какво да губя, а и се чувствам по-щастлив.
  Хокинг от своя страна, може да се радва на безкрайността и величието на материята, въпреки, че силата и способностите му определено на са в тази насока. Не мога да го съдя естествено - човек в неговото състояние, тоест духовно силен, но никакво физическо покритие, е нормално да разсъждава по този начин.
  Човек, колкото и да е гениален, мислите му се канализират, спрямо недостатъците, пороците и комплексите му - Хокинг не е изключение, по простата причина, че няма идеален човек.

 90. 90 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#83] от "Malena":

  Както казах заглавието е написано подвеждащо.
  Предлагам "Стивън Хокинг: Няма СЪЗДАТЕЛ и рай, това са измислици"
  Аз вярвам, че вселената има фундаментална тенденция да проявява своята латентна божественост.

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 91. 91 Профил на tilia
  tilia
  Рейтинг: 62 Неутрално

  ...като казваме повярвай това значи че ние гледаме в Бъдещето
  т.е нещата преди да се случат и в известна степен изпреварваме но борбата е да се каже с кое:МОЗЪКЛА ИЛИ ЧУВСТВАТА,ВЪЗПРИЯТИЯТА.Моят скромен живот доказава предимство на второто и Кант е на същото мнение.

 92. 92 Профил на mart
  mart
  Рейтинг: 1149 Разстроено

  Леле колко невярващи хора в този форум на дневник !
  Но така е , като сте израснали в домове на комунисти , такива ще сте , без традиции и без ценности. Хайде сега цъкайте минуси.
  Дреме ми какво казал Хокинг /явно отегчен и не успял да изживее както иска живота си/ , плаши ме какво мислят българите.
  И нещо ни е създало - независимо дали ще го наречете Яхве, Господ, Висша сила и т.н. Едно и също е .


  До коментар [#34] от "dqdomart":
  "И на мен не ми е приятно някакви вярващи да си развиват несъстоятелните теории , но ви търпя."
  С това изречение как ми падна в очите ,а харесвах коментарите ти, иначе... НЕ мога да повярвам ,че си го написала Ти.

  Тъмен балкански субект
 93. 93 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако питате хаджи Генчо за дяволите и Тартара, х Генчо ще ви разправя как там дяволите ядат, как се мият, гаче ли по книга чете. Окумуш адам, каквето рядко се ражда и на Еньовден. Ако майка му е знаела три ,то х Генчо знае цели триесет.
  Приблизителен преразказ.
  Много форумци явно също знаят цели триесет, затова дават акъл на Хокинс, как стоят нещата.
  ----------------------------------
  Дали съществува Бог е предмет на теологията. Нейният смисъл, обект на изучаване е Бог. Но теологията засега не е дала нито един отговор на въпрос. Тя не може да каже нищо съществено, дори елементарно за своя обект на изследване - как изглежда, къде живее, с какво се занимава, откъде идва, кой го е създал, има ли жена, има ли гениталии, възпроизвежда ли се? Теологията е стигнала в развитието си, до нивото на хаджи Генчо.

 94. 94 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  В страха си от проблемите и смъртта хората са склонни да вярват на всичко. Религията е естествен защитен механизъм и опора на слабите духом, в което няма нищо лошо. Едни преяждат, други се друсат, трети си говорят с невидими приятели. Не можем да се сърдим на някой за начина по който е решил да се справя с ежедневния стрес или пък да запази детското в себе си. Проблемът идва, когато заради "вярата" си човек не само изисква околните да се съобзаряват с него, но и си позволява да ги съди и категоризира. Този проблем е достигнал до абсурдни пропорции:
  - държавата обявява национален въображаем приятел
  - едни въображаеми приятели са приемливи, а други не
  - понеже моя въображаем приятел е по-готин от твоя, умри куче нещастно
  - да умреш в името на въображаемия си приятел се счита за геройство
  За мен е абсурдно и смешно милиони хора по света да умират, милиарди да се въртят и цели държави да се раждат и загиват в името на въображаеми приятели, били те и символ на "вяра". Не виждам разлика между конфликта Левски - ЦСКА, Android - iPhone и Исус и Мохамед. "Вяра" е синоним на "аз си мисля, че съм прав, защото така мисля". Съответно имам нулева търпимост и толерантност към всеки, който агресивно афишира или пропагандира религията си.
  Тук долу има достатъчно богоподобни, чието слово да чета, чиято музика да слушам и чиито живот да почитам. Човекът от снимката е един от тях.

  Is there no standard anymore?
 95. 95 Профил на KNG
  KNG
  Рейтинг: 823 Любопитно

  До коментар [#68] от "Манолов":

  Именно! Има едно хубаво клише - човек не е създаден, за да разбира живота, а за да го живее!

  В този ред на мисли, думите на Хоукинг насърчават за осъзнаване, че живота е един и не е особено дълъг и за това трябва да се живее пълноценно, а не да следваш някакви религиозни догми и правила, за да си по-щастлив в някой следващ живот..

  Та, дори да има прераждания, аз поне моите не си ги спомням.. и дори 21те грама душа, за които се спекулира, да населят друго тяло след смъртта (или каквото се случва според други теории), къде е киро на кирия като АЗът започва от начало..

  А за рай и ад е просто несериозно да се говори

  I know not all that may be coming, but be it what it will, I will go to it laughing
 96. 96 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#64] от "Dave":

  Хм, в различните езотерични интерпретации на множествените вселени непрекъснато поставяме себе си в центъра . Това е напълно грешно - в нито една евентуална друга вселена няма да има/ съществува твоята същност. Тя просто си е друга, съвсем отделна и може би различна вселена по отношение на начални параметри и физични закони. При това без никакви допирни точки с нашата. В нея няма да има майка ТИ, леля ТИ или каквото и да е твое подобие... Сред безкрая на Нищото е напълно възможно да съществуват много светове..., чисто статистически , като нашият е само една от възможните реализации.

  Доколко Бог (идеята) може да преминава през различни вселени - спорно е. Самото време почва да съществува в нещото, докато в Нищото няма време, няма посока, няма никаква "отправна" точка. То е вечно и безкрайно точно, защото там не съществува нито време, нито положение.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 97. 97 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Абе ей, Хокинг, не си ли чувал, че всичките учени много сте били вярвали в бог, защо така правиш сега...

  gradinko.bg
 98. 98 Профил на autumn
  autumn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Което си е верно -верно си е. Няма бог,има бозонът Х.

 99. 99 Профил на KNG
  KNG
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#69] от "_dan_"

  а за маймуната можеш ли да кажеш като за бубулечката? с човекоподобните маймуни имаме 98% (ако не се лъжа) еднакво ДНК... и с прасетата беше доста.. наистина ли е толкова съществена разликата и толкова ги превъзхождаме?

  I know not all that may be coming, but be it what it will, I will go to it laughing
 100. 100 Профил на Malena
  Malena
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#88] от "mclovin":

  Няма конфликт между тези неща, според мен-- просто баба ти и баща ти, за разлика от доста други учени, знаят, че има сфери, в които логиката ТРЯБВА да се прилага, и други, в които НЕ трябва.

  Ето мислите на Аинщайн по въпроса: http://www.laphamsquarterly.org/voices-in-time/albert-einstein-solves-the-equation.php

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK