В Исландия изригна най-активният вулкан, започна затваряне на летища

Стълб от дим и пепел се издига над Гримсвотн в събота.

© Associated Press

Стълб от дим и пепел се издига над Гримсвотн в събота.Най-активният вулкан в Исландия започна да изригва отново и след като затвориха основното летище на острова специалистите проверяват има ли вероятност да се повтори авиационната криза от април 2010г., предизвикана от друг вулкан на острова.


Метеослужбата на Исландия потвърди в събота, че Гримсвотн се е събудил, а медиите съобщиха за стълб от дим и пепел. В неделя авиационните власти Isavia обявиха, че стълбът е достигнал 20-километрова височина и затвориха за полети район от 120 морски мили (222 километра) около вулкана.


"Целта е да разберем по-точно какво се случва и какъв е ефектът от пепелта", обяви говорителката на Isavia Хьордис Гунмундсдоттир. Ветровете в района са силни, но духат на север и засега се смята, че изригването няма да засегне европейския трафик в следващите 24 часа.
Малко след това бе обявено, че спира работата на летището в Рейкявик, а прогнозите са в следващите 6 часа облакътда покрие голяма част от острова и да затвори повечето летища.


Исландският вестник "Моргунбладид" твърди, че изригването е по-силно от последното, станало през 2004г. Тогава се наложи пренасочване на полети на юг от Исландия, но не се стигна до затваряне на летища.


Гримсвотн се намира под ледника Ватнайокул в югоизточната част на страната, който е и най-големият ледник в Европа.


"Ройтерс" цитира исландски специалисти, според които този път изхвърляната пепел е по-тежка от миналогодишното изригване и пада по-бързо на земята. През април 2010г. пепелта от Еяфятлайокул бе по-лека е ветровете я отнесоха на хиляди километри от Исландия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK