Русия предлага задължителни световни стандарти


Предлага се забрана за строеж на реактори в сеизмично активни места

Четвърт век след най-тежката ядрена катастрофа в света - тази в Чернобил, Русия се стреми да се наложи като пример и инициатор в световните стандарти за ядрена безопасност.


Агенция "Ройтерс" съобщи, че руският президент Дмитрий Медведев планира да използва срещата на Г-8, която започва в четвъртък, за да изтъкне предимствата на предложените от Кремъл правила за безопасност в атомните централи, целящи да попречат да се повтори нещастието от Фукушима.




В основата на руската инициатива е предложение да се засилят стандартите за безопасност в рамките на МААЕ и спазването им да стане задължително за страните членки.


Предложението предвижда ограничения на строежа на реактори в места със сеизмична активност, както и правила, които да задължат правителствата, а не компаниите да имат водеща роля в справяне с последствията от сериозен инцидент.


Бедствието в японската префектура Фукушима, когато атомната централа "Даиичи" беше поразена от земетресение и цунами, предизвика притеснения в световен мащаб относно безопасността на атомните централи. През април главният секретар на ООН Бан Ки Мун призова за глобално преразглеждане на атомната безопасност.


Някои анализатори и природозащитници обаче поставят под въпрос дали има смисъл налагането на общи правила над държави, които имат различни атомни програми и които понякога са съперници или дори традиционни врагове.


Различията между ядрените държави от Пакистан до Индия и от Иран до САЩ може да послужат за пречка пред установяването на единен стандарт за атомна безопасност, коментира "Ройтерс".


Независимо от успеха на руското предложение това е повратна точка за руската ядрена индустрия, на която светът гледа с подозрение след инцидента от април 1986 г. в Чернобил.


"Изглежда, това е отражение на възраждащата се самоувереност на Русия, че те знаят как да управляват и строят АЕЦ", коментира Матю Бън, който е експерт по ядрена безопасност в Харвардския университет.


Инициативата на Медведев ще позволи на Русия, най-малката икономика в Г-8, да надскочи икономическия си потенциал и да разпростре влиянието си чрез ядрената си индустрия, коментира "Ройтерс".


Руската държавна компания "Росатом" изгражда 14 от 62-та ядрени реактора, които се строят в момента в света, и не вярва, че кризата във Фукушима ще попречи на ядрения ренесанс.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK