Германия първа от световните сили се отказа от атомната енергия

До 2022 г. ще затворят всички АЕЦ, нови мерки ще свият потреблението с 10%

Меркел получава доклада "Сигурност на енергийните доставки" от етичната комисия, която тя назначи неотдавна, за да определи рисковете от използване на ядрена енергия на фона на кризата във
Фукушима. Докладът бе връчен вчера от бившия министър на околната среда Клаус Тьопфер (вляво), след като правителството обяви, че ще спре всички АЕЦ до 2022 г.
Германия е първата индустриална страна, която се отказва от атомната енергия


МАЕ: Отказът от АЕЦ ще увеличи въглеродните емисии на Германия с 25 млн. т на година

Германия ще затвори всички свои атомни електроцентрали до 2022 г. с което ще стане първата индустриална сила, отказала се от ядрената енергетика след ядрената катастрофа в японската АЕЦ "Даиичи" тази пролет.


Решението за това беше взето на среща на лидерите в управляващата дясноцентристка коалиция, състояща се от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, сродния й баварски Християнсоциален съюз и по-малкия им партньор "Свободни демократи". Срещата продължи до ранните часове на понеделник.
"Ройтерс" разкрива, че радикалното решение не е било взето напълно безпроблемно, тъй като "Свободни демократи" са настоявали да не се фиксира конкретен срок и поне една от седемте най-стари централи да бъде държана като "студен резерв", за да може да се посрещне повишеното търсене през зимата. Окончателното решение на кабинета трябва да бъде обявено на 6 юни.


То предвижда спрените в момента осем централи никога да не бъдат пускани отново в експлоатация. Седем от тях бяха временно спрени през март, най-старите, заради кризата в японската АЕЦ, а една не работи от години.


До 2020 г. ще бъдат изключени други шест, а последни - през 2022 г., ще затворят най-модерните три централи. Те ще служат като буфер, за да се гарантира, че няма да има проблеми с електроподаването.


За да компенсира пониженото производство, правителството обяви вчера инициатива, която да намали потреблението на електроенергия в страната с 10% до 2020 г. и да се удвои делът на възобновяемите енергийни източници до 35%.


"Ще понижим потребление на електричество с 10% до 2020 г. чрез нови мерки за подобряване на енергийната ефективност като амбициозните европейски стандарти за електроуредите", се казва в правителствения документ, цитиран от "Ройтерс". Стратегията предвижда също подпомагане на енергоемките индустрии и модернизиране на сградите, за да се повиши тяхната енергийна ефективност.


Германия има 17 АЕЦ, чиито собственици са Е.ОN, RWE и EnBW и Vattenfall. Те осигуряваха 23% от електричеството в страната, преди правителството временно да спре през март седем от построените преди 1980 г. заради кризата в японската АЕЦ "Даиичи".


Тогава канцлерът Ангела Меркел изрази безпокойство, че щом подобна авария може да се случи в такава високотехнологична страна като Япония, това "трябва да се превърне в


Преломен момент


за целия свят. "Не трябва да продължава да се работи в предишния режим", каза още тогава германския канцлер.


Само за няколко месеца Меркел направи завой на 180 градуса в политиката си на фона на силно обществено недоволство срещу ядрената енергетика и поредица от изборни загуби, претърпени през последните месеци от нейната партия.


През миналата година коалицията на Меркел загуби контрола върху Бундесрата след поражението на нейната коалиция на изборите в провинция Северен Рейн-Вестфалия. През настоящата година зелените спечелиха местните избори в един от бастионите на християндемократите – провинция Баден-Вюртенберг, отчасти заради енергийната политика на управляващите.


Обратът в позицията на Меркел спрямо ядрените въпроси обаче почти не й осигури подкрепа, а вместо това й навлече критики дори в средите на собствената й партия, коментира "Ройтерс".


Само преди девет месеца правителството на Меркел прокара спорен закон за удължаване на живота на атомните централи в страната средно с 12 години. Кризата с японската АЕЦ "Даиичи" обаче, засили антиядрените настроения в страната и доведе до обрат в правителствената политика не само в Германия, но и в други части на света.


Преди седмица швейцарското правителство реши страната да се раздели с ядрената енергия, като не се строят нови реактори и не се удължава животът на сегашните. Така затварянето на ядрени мощности ще започне от 2019 г., когато изтича животът на най-старите реактори. Най-новите ще работят до 2034 г.


"Нашата енергийна система трябва фундаментално да бъде променена и може да бъде променена. Ние искаме електричеството на бъдещето да бъде безопасно и в същото време надеждно и икономически оправдано", каза Меркел пред репортери след срещата на лидерите на управляващата коалиция.


Удар за компаниите


Отказването на Германия от атомната енергия се очаква да повлияе негативно върху големите германски енергийни компании.


Вчера правителството не отмени спорния нов данък върху изразходваното ядрено гориво, чрез който през настоящата година от компаниите ще бъдат събрани 2.3 млрд. евро.


Решението, което бе обявено от министъра на околната среда Норберт Рьотген, изненада анализаторите повече, отколкото отказа от АЕЦ, тъй като те очакваха правителството да отмени данъка в замяна на подкрепата на ютилити компаниите за предсрочното затваряне на централите.


Най-големият доставчик на електроенергия в страната - RWE, незабавно изрази несъгласието си. Говорител на компанията обяви, че фирмата ще "използва всички възможни предоставени от закона възможности". "Спирането (на атомните централи в Германия) до 2022 г. не е датата, на която ние се надявахме", каза говорителят, отказвайки да коментира как решението ще се отрази върху печалбите на фирмата.


Очаква се съпротива и от страната на останалите германски оператори на АЕЦ - E.ON, Vattenfall и EnBW.


Радикалното решение на управляващата германска коалиция се отрази вчера върху пазарите. Цените на електричеството на пазара на едро се повишиха със 70 евроцента спрямо петък до 60.20 евро на мегаватчас, а акциите на E.ON и RWE поевтиняха съответно с 2.2% и 2.4% при откриването на фондовите борси. За сметка на това акциите на германския производител на слънчеви панели Solarworld поскъпнаха със 7.6%, а на датския производител на турбини Vestas с над 3%.Германия е първата индустриална страна, която се отказва от атомната енергия


МАЕ: Отказът от АЕЦ ще увеличи въглеродните емисии на Германия с 25 млн. т на годинаФискалните ефекти
Решението на правителството в Берлин ще струва годишно на държавния бюджет около 2 милиарда евро нереализирани приходи, твърди високопоставен представител на управляващите християндемократи.
Според Михаел Майстер, зам.-председател на парламентарната група на ХДС, фискалните последици ще са следните:


По-малко приходи
- До 2016 г. нереализирани приходи от около 1 млрд. евро годишно по линия на данъка върху ядреното гориво. Причината е незабавното спиране на 8 от най-старите реактори.
- Първите 900 милиона евро приходи от търговията с въглеродни емисии ще бъдат прехвърлени във Фонда за енергетика и климат. Досега тази сума бе вписвана като част от федералния бюджет.
- Нереализирани приходи от около 60 млн. евро - делът на федералното правителство - по линия на данъчните облекчения от 10% върху разходите за подобряване енергийната ефективност на сгради.


Обща загуба за федералния бюджет: около 1.96 млрд. евро годишно.


Ефекти за фонда за енергетика и климат
- Целта му бе да финансира разработването на нови, предимно възобновяеми източници на енергия, за да се компенсира загубата на ядрени мощности; освен това от него трябва да се субсидират компаниите, ползващи много енергия на очаквани по-високи цени.


Операторите на АЕЦ трябваше да правят вноски във фонда според предишната сделка за удължаване на живота на реакторите със средно 12 години.


Новото положение ще донесе на фонда загуби:
- 300 млн. евро годишно за периода 2011-2012
- 200 млн. евро за периода 2013 - 2016.
- Сега фондът ще бъде компенсиран с всички приходи от продажбата на въглеродни емисии, включително вече събраните по тази линия 900 млн. евро.


Обща загуба за фонда: 500 млн. евро.

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 900 Неутрално

  От това решение ще възникнат следния проблем. Ефекта от спирането върху германската енергетика ще дойде по-рано, отколкото се очаква. За повърхностния наблюдател последствията от спирането на атомните централи ще дойдат някъде в далечното бъдеще (2022 г..), за което не си заслужава да се замисляме. Но енергийните компании, които сега стопанисват цялата германска енергетика, която е кръвоносната система на икономиката, ще трябва отсега да приемат стратегически решения и изменения във фирмената си политика, които буквално от утре ще изменят някой параметър, било то ценови или някакъв друг, на енергоизточниците и енергоресурсите. Компаниите са длъжни да влязат в някаква нова стратегия, която ще видим да се започва съвсем скоро. Със сигурност ще има и преразпределение на енергийния пазар. Не се знае как ще реагират на идеята и външните енергийни доставчици, защото ще има един период на уязвимост, от който например Русия може да се възползва посредством солидния пазарен дял, който има Газпром в Германия.

 2. 2 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Айде зелените откачалки започнаха съсипването на Германия..

  Марс е изконна Американска територия!
 3. 3 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#1] от "Отнесен":
  RWE се готвят да строят АЕЦ в Холандия, от другата страна на границата с Германия. Изход ще намерят.
  Една акция за данъчно облекчение при закупуване на нов хладилник А++ или А+++ и бързо ще свалят потреблението на електричество. Средната възраст на хладилниците в Германия май беше над 15 години.

 4. 4 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#3] от "alabalko":

  "RWE се готвят да строят АЕЦ в Холандия, от другата страна на границата с Германия. Изход ще намерят. "

  Искаш да кажеш, ще си строят атомни централи почти в Германия, а факта на отказването на най-голямата икономика в ЕС може да се използва като иструмент за натиск над по-слабите държави в ЕС и извън него. Така ли се получава?

 5. 5 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  Ако баба ми беше мъжка, щеше да има дръжка

 6. 6 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#2] от "michobeizadeto":

  Меркел е разумен политик, а партията й на практика е без алтернатива в Германия, но за съжаление екоталибаните успяха да я принудят да направи отстъпки.

  Отказът от атомната енергетика ще доведе до много тежки последствия за Германия. Дано разумните немци се вземат в ръце и изхвърлят на бунището зелените боклуци и всичката левичарска измет.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 7. 7 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Такива решения не се взимат "ей така" и със сигурност са достатъчно обмислени. Дано да е за добро!

 8. 8 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Смайващо и смело решение. Когато то идва от Германия, трябва да се тълкува като присъда върху всички технологии за производство на ядрена енергия като недостатъчно безопасни.
  Също така то трябва да се тълкува като калкулирано обещание за икономически приемливи цени на енергията от възобновяеми източници, където немците имат дълъг и успешен опит.
  И разбира се, само глухите и откачалките ще се затруднят с приемането на факта, че ИМА алтернатива на ядрената енергия, и тя е добре описана в тази новина: намаляване на потреблението и засилване на производство от възобновяеми източници.
  Р. Овч. е покрусен.

 9. 9 Профил на aji55382181
  aji55382181
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво! Deutschland Über Alles. Велика страна. Електроцентралите са минало - остатък от тоталитаризма. Само най-развитите, като Германия и Швейцария се отказват от тях. По-нататък и останалите. А рубладжиите, както винаги последни.

  Einigkeit und Recht und Freiheit
 10. 10 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 707 Любопитно

  Аз не одобрявам това действие на Германия. Не показва сила и решителност, а точно обратното. Така угаждат на простолюдието, които се страхуват неоснователно от ядрената енергетика. Но какво да се прави, идат избори. Лошото, е че вероятно ще натискат и други държави да сторят същото.

 11. 11 Профил на Тошо Корп.
  Тошо Корп.
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Германия първа от световните сили се отказа от атомната енергия" и ние пак ще се чудим как и защо те са толкова напред от нас ... (докато си пишем безсмислени коментари)!

  краен идеалист
 12. 12 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Баси простите германици. Па ние като сме си умни. И сме си избрали милиционери - физкултурници...

 13. 13 Профил на Добрия войник Швейк
  Добрия войник Швейк
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  фюрера ще се застреля за втори път, ако види какво направиха "социалдемократите" с федерацията....

  Fast überall wo es Glück gibt, gibt es Freude am Unsinn. ~Friedrich Nietzsche
 14. 14 Профил на 1978
  1978
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нищо добро не чака държава, в която политическата целесъобразност надделява над техническата необходимост.

 15. 15 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  "Аз не одобрявам това действие на Германия. Не показва сила и решителност, а точно обратното."Така угаждат на простолюдието, които се страхуват неоснователно от ядрената енергетика."Лошото, е че вероятно ще натискат и други държави да сторят същото. /вай-вай б.а./


  Досега си мислех , че ние българите сме най-интелигентни, след евреите , излезе , че сме и най -куражлии.
  /За това , че сме най-"надарени" по-тънката част, дума да нема.../
  Защо сме най-умни ? Просто , та просто ...Сега като построим Белене,
  па като ми ти отпочне един износ на ток за закъсалата Германия, па като потече оня ми ти пълноводен поток/както казваше др Маркс, не Гручо , ей/ от блага къмто нас , пей сърце...Само че си лежим по курортите, и каквинто сме си надарени.... Ще падни такъв живот...

 16. 16 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#10] от "Yanko And":


  До коментар [#13] от "Щурмовак":


  До коментар [#14] от "1978":


  Много точно казано!
  +++++++++++++

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 17. 17 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1157 Весело

  Сега е момента да купим за "Белене" 1-2 реактора "нов внос" от Германия, стига с тия "ГоУфове" и "Пасати".

 18. 18 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#10] от "Yanko And":

  По принцип съм "за" ядрената енергетика, но в случая е малко спорно дали в момента се угажда на "простолюдието" или преди 9 месеца се е угаждало на E.ON, RWE и останалите акули.

 19. 19 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#14] от "1978":

  "Нищо добро не чака държава, в която политическата целесъобразност надделява над техническата необходимост. "

  Всъщност, това е един от много сериозните недостатъци на демокрацията. Ако правителството не се съобрази с очакванията и страховете на населението, винаги ще се намерят популисти, които да обещават, че ще оправят нещата, независимо дали е възможно и какво ще последва. Съответно тези хора ще бъдат избрани да управляват.

 20. 20 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Агенция "Фокус"

  Словения и Словакия обявиха, че не планират затварянето на ядрените си централи след решението на Германия, предаде АФП.

  „Не мога да си представя, че Словения ще спре да произвежда енергия в АЕЦ „Кръшко” заради опасения от евентуална ядрена катастрофа”, заяви словенският премиер Борут Пахор на съвместна пресконференция със словашкия си колега Ивета Радичова.

  Пахор настоя, че словенската АЕЦ отговаря на най-високите стандарти за безопасност. Той посочи, че ако Словения затвори централата, то тя ще стане изключително зависима от вноса на електричество от съседните страни.
  Радичова допълни, че ако Словакия затвори двете си атомни електроцентрали, ще остане без 50% от нужната й електроенергия.

 21. 21 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Това изобщо не е решение на проблема. Много ми паднаха в очите. Ако започнат с тая политика сигурно трябва и автомобили, самолети и тн. да забранят в Германия. Да не говорим, че прехвалените им перки пречат много повече на фауната от една атомна централа... Егати Идиокрацията!

 22. 22 Профил на aji55382181
  aji55382181
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Германците са си направили сметката. Вие си строете Белене и си трайкайте. Рубладжийчета.

  Einigkeit und Recht und Freiheit
 23. 23 Профил на Мдам
  Мдам
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "За да компенсира пониженото производство, правителството обяви вчера инициатива, която да намали потреблението на електроенергия в страната с 10% до 2020 г..."

  Започват да затварят вратите на магазините и да ги отопляват само до 25 градуса, вместо до 35, в есенно-зимния период и ето им 10% намалено потребление. А ако започнат и да гасят уличното осветление сутрин по светло вместо на обяд...

  Мдам
 24. 24 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1183 Любопитно

  Ха, германците знаят ли какво ги чака, ако си спрат АЕЦовете? Режим на тока - час има, час няма. Как би се намалило потреблението на ток, интересно, след като населението непрекъснато се увеличава, съответно ще се увеличава консумацията на ток? Със слънчеви панели ли ще се отопляват? Че тя, Германия, каквато ми е слънчева, леле мале.
  Не мога да си представя да се отказваш от модерните технологии, само защото някога си, евентуално, би могло и нещо си да се случи. Дрън-дрън. Тази Меркел ми падна в очите, много лесно клекна на екоактивистите.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 25. 25 Профил на повелителя на пуйките
  повелителя на пуйките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ottos":
  споко ние ще ви изнасяме ток от аец белене за германската индустрия

 26. 26 Профил на Мдам
  Мдам
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Германците доста са пропищели от високи цени на тока дори сега, затова за мен това е конюктурно и ирационално залитане със зелен цвят. Както е добре известно те имат славата на прагматични хора, затова не мисля, че има интрига каква песен ще запеят когато цените на тока скочат още повече.

  Мдам
 27. 27 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Значи преди години една регионална спест. каса беше направила реклама с изказване на майката на Карл Маркс, която е казала по адрес на сина си:

  "Абе моя Карл стига е говорил само за тоз Капитал, ами да почва да си спестява!"
  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 28. 28 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#24] от "red_rose":

  Значи населението на Германия намалява... не с такива темпове като България, но намалява. После индустрията намалява постоянно консумацията... и най-важното - Германия в момента е износител на ел. енергия....

  Така че вие не я мислете нея... ами почвайте да спестявате...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 29. 29 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 571 Весело

  Точно заварихме и последните инсталационни тръби на ядрения реактор в мазето на нашия вход и те сега, моля ви се, ще вземат да я забранят??!

 30. 30 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  те 2СВ воюваха на два фронта само с ВЕЦове за заводите
  дето произвеждаха танкове и самолети без компютри
  та сега когато са мирни времената и има компютри няма да измислят енергоспестяващи технологии и вьзобновяеми енергиини източници

 31. 31 Профил на q2z
  q2z
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Договорка между японци и германци -смяна на технологии ,риск но оправдан(абе японците няма туко така да изтърват толкова парички)-е все някои ще го отнесе на (50г богаташите се сменят)

 32. 32 Профил на ДракУна
  ДракУна
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Това е много мъдро решение.НЯМА напълно сигурна АЕЦ,колкото и да говорят всички че централите им отговаряли на най-високите изисквания.Ами ако падне самолет върху някоя...или някой малък метеорит?Да звучи смешно или абсурдно,но може да стане.Шанса е минимален но е достатъчно да се случи веднъж на един век,и ако тази АЕЦ е в центъра на Европа,целия континент ще се затрие.Тогава на всички ще им дойде акъла ама ще е късно.
  В случая от решението на Германия няма смисъл,тъй като около тях е пълно с АЕЦ,така че те ще са пострадали при евентуална авария със или без собствена АЕЦ.
  Би трябвало да има европейски закон,никоя държава да няма право да строи АЕЦ без съгласието на съседите си.

 33. 33 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Добра новина за Франция!

 34. 34 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Ето, като подкрепа на мнението ми в [#1], вече има реакция на Газпром.

  Агенция "Фокус"

  Москва. Постепенният отказ на Европа от атомната енергия може да способства за увеличаването на дела на „Газпром” на пазара за енергоресурси, коментира „РБК Дейли”. Първата стъпка беше предприета от Германия, която обяви, че след 10 години ще се откаже от атомната енергия. В резултат износът на руски газ само за тази страна може да достигне 20 млрд. кубически метра. Но сериозна конкуренция за „Газпром” ще дойде от Катар, Норвегия и Северна Африка.

  След аварията в АЕЦ „Фукушима-1” Германия стана първата държава от развитите страни, решила напълно да се откаже от използването на ядрена енергия до 2022 г.
  В резултат природният газ ще стане ключов източник на енергия за Европа, заяви европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.

  Според някои оценки нуждите на Европа от газ може да нараснат до 590 млрд. куб.м. годишно спрямо сегашните 520 млрд. куб.м.

 35. 35 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#33] от "the_sceptic":

  Абсолютно си прав

  А иначе германското решение е едно чудесно предизборно решение. То и у нас темата "Белене" вече е много повече политическа, отколкото икономическа. Жалко....

 36. 36 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мустафанка":
  Съпа "Мустафанке",
  От перуки може и да разбираш, ама от енергетика и техника хич.
  Това решение за отказване от ядрената енергетика, макар и форсирано от аварията в Японския АЕЦ "Даиичи" във Фокушима беше неизбежно и рано или късно щеше да се случи. И ще се случи навсякъде по света, в това число и в Холандия, за съжаление на RWE, E.ON, Vattenfall , EnBW , Росатом и прочие! И причината е еменно техническа, поради което ти нищо не отбираш от това. Защото екстензивното развитие на енергетиката, до което водят АЕЦ създава един леностен комфорт на производството и технологиите, което води до техния застой. Това е същото както застоя при тоталното одържавяване и плановост в икономиката, така характерно за тоталитарните режими, което достатъчно добре изпитахме на гърба си по времето на комунизма. И това също така добре обяснява пиетета на Русия към атомната енергетика. Русия е генетически увредена страна, страдаща от неистова склонност към тоталитаризъм, а "хапчета" против това заболяване още не са синтезирани.
  Решението на Германското правителство е не само правилно, но идва в много съдбовен момент и за нас, и за целия свят! Но то никак не е хаотично, прибързано и продиктувано само от политически интереси. Напротив, тъези решения отдавна се подготвят от правителствата на най-индустриализираните страни ( Г- 8) и само интересите на мощните енергопроизводителски компании изброени по-горе конщнктурно ги спираха досега, до трагедията в Япония. Колкото до техническите рещения за екстензивно развитие на технологиит, тях отдавна ги има и ги спираха именно тоталитарните конщнктурни интереси на въпросните мощни компании. А това си е пак тоталитаризъм, но от "капиталистически" тип. Наричахме го по времето на комунизма "индустриален империализъм". Но ти си явно малка "Мустафанке" и не ги знаеш тези неща. И за да ти дам още един пример на който медиите не обръщат внимание поради техническата неграмотност на журналистите, за което не ги виня. Те все пак не могат да са експерти във всяка област. Но аз съм бил на много семинари на водещи производители на осветителни тела, където винаги се изнасят следните много показателни данни: 40% от свтовното производство на електроенергия отива за ОСВЕТЛЕНИЕ!!! Тук се вклщчват и разходите за производство на осветителната техника разбирасе, но те са сравнително малък процент. С помощта на енергоспестяващите лампи този процент може да се намали с 10%, тоест да спадне до 30%. Е вярно електронните лампови цонтролери правят осветителните тела доста по-скъпи, но с намалената сметка за ток това се компенсира в течение на годините. Освен това "бесплатни обеди няма", както обичаме да казваме. Но всичко това е нищо. Започва производството на свръх новите LED освтителни тела! Първият в ЕС завод се откри в ГОДЕЧ - БЪЛГАРИЯ!!! С тези осветители световното потребление на електроенергия за осветление ще падне на от 40% на под 10% !!!!! Е драга ми "Мустафанке" при това положение за чий такъв м са АЕЦовете и всички рискове от тях ????????

 37. 37 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Спкойно!
  До 2, 3 години това решение ще е в историята и никой няма да си спомня за него.
  С други думи - популизмът не прощава никому (вкл. и на баба Меркелица).

  "Да, България"
 38. 38 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#36] от "gibi":

  Преди да обвиняваш в неграмотност другите, вземи та се ограмоти ти самия. Естествено е на семинари за енергоспестяващи осветителни тела да се представя такава картина, само че бъдещето на енергоспестяващите осветители не е никак розово, особено след като Китай затвори пазара си за редкоземни елементи. Редкоземните елементи се прилагат изключително много именно в новите технологии - осветление, газоразрядно и ЛЕД, екрани на мобилни и стационарни устройства, фотоволтаици и др. Проблемът е, че редкоземните елементи са страничен продукт на тежката добивна индустрия - добив на мед, желязо, олово и цинк. Европа се отказа от "замърсяващите" тежки индустрии и ги остави на Китай, което позволи на тази страна да стане монополист в добива на тези стратегически суровини (95% от добива им е в Китай). Така, за подобни стратегии трябва изцяло да се приеме зависмостта от Китай или отново да се развива тежка индустрия в самата Европа.
  Енергоспестяващитре технологии са субсидирани в повечето европейски държави, производителите реват от кръстосана търговия с България (купуват се осветителни тела от държави субсидиращи сектора и се внасят в България, вкоято субсидии няма), така, че сметките дали се компенсира по високата цена на осветителните тела не са много правилни, защото действителната им цена в Европа е много по висока от цената в магазина, просто се плаща от джоба ни чрез данъците.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 39. 39 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Отново виждам как беге форумната мъдрост е по-умна от немците. Много ме кефи да чета глупости от сорта на :
  "Айде зелените откачалки започнаха съсипването на Германия"
  "Отказът от атомната енергетика ще доведе до много тежки последствия за Германия."
  "Аз не одобрявам това действие на Германия. Не показва сила и решителност, а точно обратното. Така угаждат на простолюдието, които се страхуват неоснователно от ядрената енергетика. "
  "фюрера ще се застреля за втори път, ако види какво направиха "социалдемократите" с федерацията"
  "Нищо добро не чака държава, в която политическата целесъобразност надделява над техническата необходимост. "
  "Това изобщо не е решение на проблема. Много ми паднаха в очите. Ако започнат с тая политика сигурно трябва и автомобили, самолети и тн. да забранят в Германия."
  "Ха, германците знаят ли какво ги чака, ако си спрат АЕЦовете? Режим на тока - час има, час няма."
  "Не мога да си представя да се отказваш от модерните технологии, само защото някога си, евентуално, би могло и нещо си да се случи. Дрън-дрън. Тази Меркел ми падна в очите, много лесно клекна на екоактивистите. "
  "Спкойно!До 2, 3 години това решение ще е в историята и никой няма да си спомня за него. "


  Адски много се кефя, как родните разбирачи се мислят за по-умни от немските енергийни експерти.

  Пичове и дами, защо блеете в интернет, като сте такива умни, мъдри, разбиращи, кадърни и т.н., ами не се стегнете и да оправим родината.

  Все пак не подобава, като сме по-умни и по-по-най от немците, те да живеят толкова добре, а ние да гнием в трастиката.

  Погрижете се за родината.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 40. 40 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#38] от "petka":

  Добива на Rare Earth Elements не е толкова трагичен. Тази година отново ще заработи Калифорнийската мина, която има руда два пъти по-повече от целия Китай. В Австралия и т.н. също ще отварят вече известните находища, а тепърва целенасочено ще се търси Rare Earth Elements. Така, че нещата са оптимистични, а не трагични. Скоро недостиг няма да има.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 41. 41 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#39] от "Distributed":

  Българинът е екстремно хитър, находчив и креативен защото "Сиромах човек - жив гявол"

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 42. 42 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#40] от "Distributed":

  При тез Rare Earth Китай държи над 95% пазарен дял защото години наред ги е добивал евтино и никой не се е грижил да разработва собствени мощности....

  Китаецът не е много смарт... освен да бачка като смахнат друго не може.... има проблем със стратегическото мислене...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 43. 43 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#42] от "KOBOLD":

  Абсолютно. Китаеца исторически е търговец. Винаги е бил. И като такъв му липсва дългосрочно мислене. Не че сега нямат петилетки и т.н., ама имат и доста багаж.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 44. 44 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#38] от "petka":

  Драги "petka",
  Аз съм на 60 години и имам над37 години стаж, като експерт по автоматика и всички системи на зградните ел и телекомукационни инсталацииза всякакъв тип згради включително т тези като кулата "Бурдж Калифа" в Дубай. Омръзнало ми е да се разправям с лаици, като теб и да обяснявам кое е първичното и кое вторичното. Или искаш да ми обясниш, че разните ценообразувания и наредби са определящото, а не техническите революционни открития! Ами то тогава човечеството нямаше да е открило даже огъня, понеже тогава в първобитното общество сигурно някой шаман би го забранил понеже прави пушек и може да предизика пожар и понеже нямаше да може да си запази привилегията само той да може да го използва за спиритическите си и магически сеанси и понеже биха се свършили дървата в гората му!
  Колкото до сегашните наредби цени, увъртащи се около редките елементи и целящи съвсем други неща мога само да ти кажа, че всичко това е конюнктура, която никой не може да каже как ще се промени утре, та да стъпи и се базира на нея по-фундаментално от колкото да стъпва на земята! Освен това мисля, че ще признаеш, че и горивото на АЕЦ - уранът също спада към редките елементи!

 45. 45 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Чета коментарите и не мога да повярвам, че всичките ви размисли и оценки се въртят около това колко пари щели да загубят. Богатите хора са хора са готови да платят повече за високо качество на живот и намаляване на риска от това да го загубят, но ние, с нашата бедняшка психика, измерваме всичко в пари и се мислим за големи тарикати, като им караме раздрънканите коли, след като ги изхвърлят.

  И накрая, нещо и за вас - като смятате колко ще загубят от затварянето, замисляте ли се колко биха загубили от възстановяването от атомна авария в държава като Германия?

 46. 46 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#38] от "petka":
  Освен това аз предпочитам от джоба ми да изтичат пари за енергоспестяващи технологии, които с нищо не ме застрашават, а само ми носят полза и намаляват това изтичане, докато да плащам за рисковете на АЕЦ от което това изтичане от джоба ми само ще се увеличава и ще продилжи по същия начин и за децата ми, внуците ми, правнуците мио и така нататък!!!!

 47. 47 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#45] от "Petak":

  Значи Дойчо естествено го изчислил.... и една аврия като във Фукушима би струвала около 5 трилиона (5 хил. млрд.) евро.

  В момента такива рискове не се застраховани и ако някое застрах. би предложило таква застраховка - би трябвало да плащаш около 300 млрд. годишна застрахователна такса.

  В момента на първа линия отговрят енерг. концерни с капитала си... и като свърши той идва държавата, отговаряща неограничено....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 48. 48 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Любопитно

  До коментар [#3] от "alabalko":

  това добре, но най-големият потребител на ток в германия продължава да е индустрията. като отрежат 25% от тока заради АЕЦ, и като затворят половината поне от ТЕЦ (СО2 емисиите трябва да спаднат с 40% до 2020), германия остава на 50% ток. ако ще да забранят хладилниците със закон, тия 50% няма откъде да се вземат. ти нали не мислиш сериозно че БМВ или даймлер могат да произвеждат на вятър/слънце????

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 49. 49
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:07 на 31/05/2011 от неговия автор.

 50. 50 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#9] от "Ottos":

  мдааааа..никви електроцентрали вече...тока ще се прави в лайноцентрали, захранвани с изказвания като твоето

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 51. 51 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#19] от "Отнесен":

  да де. точно това стана. банда не можещи да смятат зелени обещават глупости и гледат да се докопат до властта. и за да не загуби тотално, меркел се опитва да прави същото. ще спечели сигурно 10 зелени гласа, но ще загуби, според мен поне двойно повече от своите.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 52. 52 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#51] от "beatles":

  Гледай.... Проблемът е че на последните рег. избори "нейните" на Меркел гласуваха за Зелените...и тя сега е след тях....

  Трябва малко да пропочетеш преди да ръсиш мозък.

  Иначе традиционните гласоподаватели на Зелените никога не биха избрали Меркел....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 53. 53 Профил на weneedrevolution
  weneedrevolution
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#45] от "Petak":

  Взе ми думите от устата, четейки коментарите, се питах абсолютно същото.
  Ама то е ясно, едни измерват цената на живота си в пари, а други просто измерват цената на парите в живота си.

  Да, смело решение наистина, но за сметка на това, едно такова решение ще бъде изключителен катализатор на непрекъснати нови идеи и технологии, за които ние очевидно няма как да претендираме, тъй като играем на "сигурно" с Белене, И ТО КАКВА СИГУРНОСТ ни дава това Белене...

 54. 54 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#49] от "KOBOLD":
  Явно не си ме разбрал или не си прочел внимателно всичко, което написах по-горе до Мустафанка и "petka"! За да ти спестя време да ти кажа в резюме: Аз съм твърд противник на АЕЦ и съм привърженик на енергоспестяващите технологии. Примерът със шамана се отнася за глупостта на мисленето ни да се базираме на закони, правилници, цени и наредби, които конюнктурно се менят по два пъти на година, че и по-често, също като Бойковото мнение, вместо да се базираме на реалните революционни технологии и ползите от тях. Така че моля не ме пращай с лопата да закопавам Чернобилския реактор - и на мен животът ми е мил. Достатъчно копая вече 20 години в Арабската пустиня в Близкия изток!

 55. 55 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#54] от "gibi":

  Окей, разбрах... сега ще си изтрия коментара....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 56. 56 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1457 Любопитно

  Немците не са глупави, ни то емоционални, за да вземат едно решение без да си направят сметката. Не вярвам и да е особен компромис... тъй, че ще дойде ден в който и ние ще се позамислим, ама може и да е късно.

  Жената е покана за щастие
 57. 57 Профил на Beny
  Beny
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не са глупави, да. Все пак избори идват. Ще видим като минат каква песен ще запеят...

 58. 58 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#56] от "bgpainter":

  Не сте прав, колега, вижте какво пише в коментарите по-горе - немците са прости, тъпи, импулсивни и т.н. Адски чудно е как са постигнали толкова много, като са такива малоумни.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 59. 59 Профил на kef
  kef
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Управляващите им са умни. За управляваните е важно да изпълняват и те усърдно без разсейване го правят.

 60. 60 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#58] от "Distributed":

  Не е вярно - немците не са тъпи. напротив.
  Но не са всезнайковци - имат си определена област и там се опитват да са топ специалисти. Останалото не ги интересува - не хабят енергия за глупости . прословутите коне с капаци. или на немски циийлщтребих - целеустремен.

  Fiat voluntas Dei.
 61. 61 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Това е добре, от гледна точка, че ясно ще се види какво става когато една държава се откаже от ядрената си енергетика. Това си е чисто популистки ход на Меркел в отчаян опит да задържи избирателите си - това мисля е ясно на всички. Последствията за Германия обаче може да се окажат сериозни. Добре е, че става в най-напредналата икономика в ЕС и ако това се окаже дълбоко погрешно решение както очаквам, то последствията за ЕС ще са по-малки, а поуката - голяма.

 62. 62 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#61] от "moro":

  Не е популиски ход. Нормален ход е. Както каза колегата в
  коментар [#18] от "Yotce", лобисткия ход беше да се отложи затварянето на АЕЦите.  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 63. 63 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#62] от "Distributed":

  А защо да не е лобистки ход към производителите на фотоволтаици и вятърни централи? Извъртането на лобистки интереси както ни е удобно спомага за личното самочувствие, не и за достигане на правилни отговори.

 64. 64 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#63] от "moro":

  Защото най-елементарното проверяване в интернет показва че ВЕИ лобистите имат 100 (сто) пъти по-малко средства и влияние от АЕЦ и ТЕЦ лобистите.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 65. 65 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#39] от "Distributed":

  както всчера си говорихме с Вас, това е политическо решение, и нищо повече. твърдо убеден съм, че до няколко години ще го сполети същото като предишната договрика за АЕЦ-овете.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 66. 66 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#52] от "KOBOLD":

  втф??
  не видях противоречие???

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 67. 67 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#62] от "Distributed":

  е как да не е популистки ход???
  следва падане не изборите точно заради тази тема и се случва малко преди следващите???
  какво друго е отрязването с 50% на тока за 10 години, при това без ясна предсатва как ще се компенсира?

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 68. 68 Профил на sommerfugl
  sommerfugl
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Материалът мълчи по въпроса какъв е делът на вносната електроенергия, и с какъв произход е тя.

 69. 69 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#64] от "Distributed":

  по-малко средтва- да, но по-малко влияние??? Вие избирателите за какво ги имате?
  самият факт, че това безумние се случи, доказва точно обратното. да видим докога

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 70. 70 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#65] от "beatles":

  А дали след няколко години отново ще пуснат вече спрените 8 реактора? И това празни политически приказки ли са?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 71. 71 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#69] от "beatles":

  По-голямто влияние идва от гласоподавателите - от народа, а не от корпоративния лобизъм. Изборната победа на Зелените в Германия го доказва. Меркел се огъна пред корпоративния лобизъм, прие удължаване живота на АЕЦите и немския народ я наказа. И понеже тя не е проста обърна гръб на корпорациите, а не на народа.

  Имай предвид, че в Германия не купуват изборите, като в България.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 72. 72 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#71] от "Distributed":

  имам.
  но народа когато е беден или уплашен се подава полесно на манипулация.
  след няколко години ще видим. меркел най-вероятно в резултат от фурнаджийската си политика ще падне от власт. като скочи цената на тока 3 пъти след няколко години, ще видим пак.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 73. 73 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#70] от "Distributed":

  не знам. зависи колко добри адвокати имат концерните, колко влияние, и колко скочи цената на тока. щото на зелените в поршетата им е лесно, на тях им е все едно дали сметката на тока е 40 или 100 катета на месец, обаче като скочи тока 3 пъти, и му се дигне на немеца бирата с 30%, да видим за кого ще гласува.
  пак казвам, видяхме атомната политка на меркел колко дълго държи.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 74. 74 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#73] от "beatles":

  Е ясно, но според теб ще пуснат ли пак осемте спрени реактора или не?

  Щото ако не ги пуснат, значи Меркел си е изпълнила обещанията.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 75. 75 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#74] от "Distributed":

  ми спорем мен не. а и така трябва. но спорд мен няма и да затворят, поне не за дълго, другите.
  бас?

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 76. 76 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#75] от "beatles":

  Да вържем. Според мен ще ги затворят, но то това няма значение Важното е да се увеличават дяла на ВЕИ, дали ще е за сметка на ТЕЦ или АЕЦ е все едно. ВЕИ им пада цената с 10-20% на всяко удвояване на инсталираните мощности, така, че докато има ръст ще пада цената

  Швабите не са прости, всичко го правят за да създадат домашно производство на ВЕИ и на фабрики за ВЕИ, които после да изнасят за целия свят (изнасят фабрики за ВЕИ за Китай в момента, затова Китай направиха такова производство).

  Така, че те ще си намерят ползата, не ги мисли

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 77. 77 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#76] от "Distributed":
  дадено.
  швабите ги мисля, щото цялата тая простотия и от моя джоб излиза. за мен пак казвам лично е добре- повече пари за фирмата.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 78. 78 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  В България до колкото знам проблемът с ВЕИ е адски тежкия брократичен процес. В Германия ставало за часове, а в България за стотици часове.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 79. 79 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#64] от "Distributed":

  Както искаш. Аз ти давам един поглед върху нещата, върху който отказваш да помислиш. Точно интернет едва ли е най-подходящият източник - там човек може да си намери доказателства колкото иска и за верни и за неверни работи. А дори да си прав, удобно изпускаш огромното влияние сред обществото в ЕС на станалата модерна "зелена" енергия. В крайна сметка както казах Германия ще е отличен пример за останалите държави до какво водят романтичните увлечения без да се влага много разум. Още в края на тази година ще се усети осезаемо ефекта.

 80. 80 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#44] от "gibi":

  Драги колега, това, че сте специализирали само сградна автоматика (една от специалностите ми) е похвално но недостатъчно да бъдете авторитет пред мен, въпреки, че определено съм по млад. Уранът не е рядък елемент, сравнително разпространен е и в концентрирани находища, като тези под Банско или онези в Окло, в които е имало естествен ядрен реактор, работил безотказно и безопасно в продължение на десетки хиляди години, още по разпространен е Тория, който е перспективно ядрено гориво за следващите поколения реактори, стига да бъде позволено на технологията да се развива (ядрената енергетика е вид технология също), откажем ли се сега от нея то развитието й спира и някога, когато се наложи ще трябва да се започва от нула.
  В енергоспестяващите осветителни тела няма кой знае какви иновации, газоразрядните лампи всъщност са били първите електрически осветителни тела използвани от човечеството, преди лампите с нажежаема жичка на Едисон. Просто сега са усъвършенствани, но няма никакви нови фундаментални открития приложени в тях. ЛЕД осветленията също са стара технология, станали са евтини и достъпни след натрупването на достатъчно редкоземни елементи, като отпадъци от другите индустрии, повечето редкоземни елементи, използвани от "новите" технологии са и разпръснати, което прави индивидуалния им добив нерентабилен, освен ако не е в контекста на добива на други руди. .
  Иначе съм съгласен с Вас, не бива нормативно да се налагат стари технологии, спъвайки развитието на новите, енергоспестяващите осветителни тела са именно нормативно налагани на потребителя (нали си спомняте, че някой забрани употребата на крушки с нажежаема жичка и сега са изведени от търговската мрежа, това е непазарна принуда върху потребителите...).

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 81. 81 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#40] от "Distributed":

  Явно не знаеш какво точно е редкоземен елемент щом говориш за мини. Редкоземни елементи има навсякъде, повечето от тях са равномерно разпределени, т.е. са и разсеяни, затова добива им е рентабилен само ако се добива нещо друго - мед, злато, желязо, сребро и т.н.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 82. 82 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Лесно им е на германците, щото "Северен поток" е на една ръка дистанция! Пък ние трябва да чакаме " шистов газ" от Нови Пазар или Каспичан /ако разреши Доган/...

 83. 83 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Германия може да си позволи да прави каквото си поиска.Те са сила.Имат общество. Ние не можем да се мерим с тях.Путин и Медвеев не разрешават а и наще гъзоблизци не смеят да се обадят ...нали си ближат там .... ((
  Б.Б само си играе с една монета.От едната й страна пише "Ще има АЕЦ" от другата "Няма да има" Стои си,стои.... па я хвърли и се падне "Ще има" И народа драска по весници приказва по радио и тв ,той се усмихва доволен.Дават го по ТВ. На другият ден хвърли пак,падне се "Няма да има" Айде пак се почва но обратното...Пак го дават по тв,пак е специалист и разбира и от това
  Омръзна ми.Моля се да ни приютят в Шенген!!!!!!!! Не искам БГ.
  Не искам да гледам Простаци -фитбол,политика,култура.Ежедневно да ми демонстрират таксиджии и автобусни шофьори какви говеда са.
  Писна ми от вас!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 84. 84 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#3] от "alabalko":

  Голяма глупост каза с тези години )))

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Весело

  До коментар [#6] от "Мустафанка":

  "Дано разумните немци се вземат в ръце и изхвърлят на бунището зелените боклуци и всичката левичарска измет."

  По скоро разумните немци ще изберат на следващите парламентарни избори да ги управлява коалиция от социалдемократи и зелени! Сорри...!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#40] от "Distributed":

  Прочети това:

  http://www.foreignpolicy.bg/show.php?storyid=1016660

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 87 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Весело

  До коментар [#42] от "KOBOLD":
  До коментар [#43] от "Distributed":

  Продължавайте да подценявате китайците, това е само в техен плюс!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK