Журналисти от Източна Европа говориха за заплахите към свободата на словото

Журналисти от Източна Европа говориха за заплахите към свободата на словото

© Красимир ЮскеселиевОпасностите за свободата на словото в медиите, докъде се простира тя, нужна ли е регулация на новите медии. Това бяха темите на конференцията "Свободата на словото пред предизвикателствата на демократичното развитие в страните от Централна и Източна Европа", която се проведе в София в понеделник и вторник. Организатори са Фондация "Робер Шуман" и Международната организация на франкофоните.


В панела "Свободата на словото: основополагаща идея за свободни и плуралистични медии" Ася Кавръкова от Институт "Отворено общество" представи изследване, в което се открива връзка между медийната среда и качеството на живот, демократизацията, доброто управление и качеството на образование. "Докато за западноевропейските медии колкото по-добро е управлението, толкова по-свободни и качествени са медиите, то за медиите от Централна и Източна Европа връзката е основно с качеството на образованието", обясни Кавръкова. Според изследването на "Отворено общество" след падането на Желязната завеса единствено България и Румъния изостават от новите страни-членки на Европейския съюз в догонването на качеството на медийно съдържание в западните медии.


В същия панел участие взе и специалистът по медийно право Джудит Байер по темата за новия унгарски медиен закон. "Само за 2 седмици в края на 2010 г. парламентът прие 180 страници закон без публично обсъждане", каза Байер. Основният порок на закона е в създаването на орган по медии с мандат от 9 години, който може да санкционира както традиционните медии (телевизия, радио и печат), така и онлайн вестниците в Унгария, отбеляза тя. "В закона отпада правото на професионални тайни, включително запазването на анонимността на източниците на журналистите при заплаха за националната сигурност", допълни юристът. Друг проблем в Унгария е въвеждането на огромни санкции до 700 000 евро при нарушение на закона.
Журналистът Стефан Попеску представи медийната среда в Румъния в преход от борческа към развлекателна журналистика. "Откакто големи чужди корпорации купиха повечето ни телевизионни канали, по тях се излъчват най-вече шоу програми и няма никаква критика към властта", смята той. Според него заплатите на критичнонастроените журналисти не превишават 350 евро, а тези на звездите от развлекателните програми са петцифрени. "Това води до свиваването на гражданското общество в Румъния", коментира още журналистът.


Генералният секретар на Асоциацията на журналистите в Босна и Херцеговина Борка Рудич определи медийния закон в страната му като най-добрия на Балканите, но пък "журналистиката става все по-несвободна". Основно влияние оказвала световната икономическа криза.


Развитието на новите медии  беше друга от темите. "Непрекъснатият поток на изразяване в публикации, които могат да изчезнат само след 15 минути, спира възможността за регулиране на онлайн медиите", смята кореспондентът по европейски въпроси в Le Temps Ришар Верли. Борче Маневски от Съвета за радио разпространение на Македония пък не смята, че киберпространството трябва да се регулира, ако това не е абсолютно наложително.


"Допреди няколко години балканските традиционни медии имаха сайтове огледала без собствено съдържание, а сега все по-често се изготвя специално онлайн съдържание", каза Жан-Арно Деренс от Courrier des Balkans. Тази тенденция обаче не може да се отнесе към изцяло онлайн базираните медии, които пиратстват голяма част от съдържанието си от сайтовете на вестници, телевизии и радиостанции, допълни той.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1391 Весело

  "В панела "Свободата на словото: основополагаща идея за свободни и плуралистични медии" Ася Кавръкова от Институт "Отворено общество" представи изследване, в което се открива връзка между медийната среда и качеството на живот, демократизацията, доброто управление и качеството на образование. "

  И това доживяхме - един от най-големите палачи на свободата на словото в Източна Европа - "Отворено общество", да обсъжда темата и да взима отношение.

  "Капитал" също потъпка грубо журналистическата етика, като официално се отказа да дава право на отговор на страни в спорове, които преди това по най-тоталитарен начин е охулило.

  Цял отбор юнаци са се събрали да обсъждат свободата на словото. Май липсват само свинчугата И.Кръстева и сукалчето й, та циркът да стане пълен.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 2. 2 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1253 Любопитно

  Явно не се различаваме особено много от страните от ЦИЕ. Е, имаме си и Батман, който е новатор в някои отношения - директон си плаща на журналисти да го хвалят или ги заплашва:

  ¶11. (S/NF) Borisov promoted himself shamelessly as Chief
  Secretary, skillfully combining influential connections with
  media owners and Hollywood-perfect press instincts to ensure
  the favorable coverage that his image is built on. Dubbed
  "Batman" for his brooding presence, penchant for black
  designer clothes and sudden appearances on crime scenes,
  Borisov built a PR machine that won him broad support from
  all age and social groups. Journalists tell us privately
  that Borisov pays cash for positive coverage and threatens
  those who report negatively on him.
  http://wikileaks.org/cable/2006/05/06SOFIA647.html#par11

 3. 3 Профил на radio_strumica
  radio_strumica
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Тази статия за свободата на словото много добре се връзва със статията, която Дневник пусна преди малко за Вики Политова ("наше момиче" от номенклатурата), която е назначена за генерален директор на bTV - "американската" телевизия на Държавна Сигурност.
  Вероятно забелязвате как вече започват да се реабилитират и промотират внучката на Добри Джуров, пуловерчетата на Жени Живкова, малкия Тошко Славков и други подобни тъмни субекти, които се представят с умиление и носталгия пред безмозъчната и безпамента публика.

 4. 4 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ами у нас вече е престъпление да се критикуват религиите, но тъй като няма минимум за наказанието от дпс искат минимум една година затвор за хора които критикуват религията. по нататък може изгаряне на клада за богохулство и може да се създаде независим орган който да преследва богохулци. за справка - в средновековието е имало такива и са били много ефективни.

 5. 5 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мустафанка":

  Благодаря Ви, че така самоотвержено защитавате нашите граждански и национални права и интереси въпреки премазващата машина на продажните български медии!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 6. 6 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Мълчанието на агнетата.
  Срамен млък.
  Вече час.
  Дневник ни подсигури място(за което съм безкрайно благодарен) да глаголим свободно. Няма по-свободен форум в българското нет пространство от този. Дори и с простотиите ни.
  Муктафанка недоволства. "Отворено общество" и е криво. И форумът на Дневник. Който му е осигурил безплатен достъп да плаче.....
  Та и медиите на ББ вкара в дебата....
  Ех, тъга. Мъка. Невежество и съпровождащата го наглост...

  Ecrasez l’infâme
 7. 7 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мустафанка":

  Ти сега сметка на масоните ли ще държиш? Колко ти дават толкоз ще приказваш. Иначе пандела.

 8. 8 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#5] от "Starsky":

  Опитвам се да си изказвам мнението, но след като "Капитал" се предаде/продаде, е въпрос на време и "Дневник" да даде фира. Дано не съм прав, но някак не е логично две от големите издания на една медийна група да имат толкова различни позиции и политика.


  До коментар [#6] от "Graf":

  Аз не плача, а констатирам. Форумът на "Дневник" наистина е сравнително свободен. Засега. Иначе, "Капитал" с нищо не се отличава от медиите на Иренчето. Но докато от тях знаем какво да очакваме, то цензурата и погазването на свободата на словото от "Капитал" е наистина шокираща.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 9. 9 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 561 Весело

  Как да няма свобода - има!
  Стани, изкажи се смело, пиши фактите... и отивай на село при патките!

 10. 10 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1300 Любопитно

  $$$ "Докато за западноевропейските медии колкото по-добро е управлението, толкова по-свободни и качествени са медиите, то за медиите от Централна и Източна Европа връзката е основно с качеството на образованието" $$$

  Очевидно това е ключовото иззречение от тезата на Ася Кавръкова.
  Само че каква мисъл за свободата на словото и плурализма е изразена тук???? Аз нищо не разбрах. Ако може някой от "Дневник" или самата авторка да ми разясни.
  Моля.
  ??????

 11. 11 Профил на kaun_meloner
  kaun_meloner
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Вай, аман-заман, свобода на словото йок. Горката прЯса, жива да я ожалиш. Смешен плач.

 12. 12 Профил на Георги Марчев
  Георги Марчев
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#10] от "AzDebil":

  За западните медии:
  Доброто управление води до качествено медийно съдържание;

  За медиите от Централна и Източна Европа:
  Лошото качество на образование води до некачествени медии.

  Институт "Отворено общество" ще представи след месец цялото си изследване заедно с мотивите за избор точно на тези критерии и начина на изчисление на данните. Поне така каза на конференцията Ася Кавръкова.

 13. 13 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1300 Любопитно

  До коментар [#12] от "Георги Марчев":

  Много благодаря, господин Марчев. 14. 14 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мустафанка":

  Според мен в двата вестника просто изпробват различни методи за моделиране на общественото мнение. За мен е очевидна целта им да имат уж свободен форум, но той всъщност да изказва масово мнения удобни на тези, които са поръчали музиката. Това ми наблюдение е причината изобщо да почна да коментирам тук.
  В Дневник работят усилено чрез профили от свързани лица. Имам личен опит как се поддържа и модерира онлайн платформа за крайни потребители. Абсолютно задължително е за всеки служител да има анонимен акаунт и да участва във форума и да следи какво става там. От Икономедия всъщност дори и не го крият този пряк интерес към нашите мнения. И са пределно наясно, че става на въпрос за потенциално формиращо се гражданско общество тук! Те се отнасят много сериозно към форума и нито за миг не се съмнявам, че са предвидили много методи, с които да заглушават нелицеприятните становища и да възпроизвеждат желаните мнения.

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 15. 15
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:06 на 01/06/2011 от неговия автор.

 16. 16 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Който не е с Б.Б е против България )))

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 17. 17 Профил на uchitelya_yoda
  uchitelya_yoda
  Рейтинг: Неутрално
 18. 18 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Васа, Иван, Андрей и Слави, и още знайни и незнайни герои-журналисти да ви обяснят за свободата на словото.
  И к'во образование, к'ви 5 лева, споменава Кавръкова?! Що се чепкат тук несъществуващи вече в България неща?

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 19. 19 Профил на полет над КУКУвиче гнездо
  полет над КУКУвиче гнездо
  Рейтинг: 506 Весело

  Според изследването на "Отворено общество" след падането на Желязната завеса единствено България и Румъния изостават от новите страни-членки на Европейския съюз в догонването на качеството на медийно съдържание в западните медии.

  Хахахаха! Демек изостават с проганадата.

  "Отворено общество"?

  „По- голямата част от хората са прекалено мързеливи, за да достигнат сами до истината; те се задоволяват с първото попаднало им авторитетно мнение.“ Тукидид
 20. 20 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#19] от "adhominem":

  да, и аз се зачудих - откога Отворено общество са критерий за каквото и да е?! Откога пък почнаха да дават оценка за качеството на медиите и свободата на словото?! Тези за какво се имат?! Че и Дневник вече чинно отразяват?!
  Ето, да отразят официално в статия моето мнение - то е изобилно аргументирано в целия форум!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK