E.coli заразата се разраства, сега подозират салатите

Трактор унищожава марули във ферма край Хамбург.

© Reuters

Трактор унищожава марули във ферма край Хамбург.



Властите в Германия обявиха в сряда драматично увеличаване броя на заразените в епидемията на бактерия E.coli, а специалисти твърдят, че виновникът по-скоро трябва да се търси при производителите на салати, съобщи "Ройтерс".


В същото време Европейската комисия съобщи, че заразата е тясно ограничена единствено в района на Хамбург, че няма основание да се спира търговията със зеленчуци в ЕС и че никоя държава официално не е уведомявала Брюксел за въвеждане на подобно ембарго.


Еврокомисарят по въпросите на здравеопазването Джон Дали заяви на пресконференция, че по последни данни броят на новите случаи намалява и все по-малко хора са хоспитализирани.




Институтът "Роберт Кох", който изпълнява функциите на агенция за предотвратяване и контрол на заболяванията, обаче даде точно противоположните данни, като съобщи за нови 365 случая.


От тях една четвърт са развили хемолитично-уремичен синдром (ХУС) - сигнал за наличието на по-опасен вариант на бактерията, известен като STEC (съкращение от Shiga toxin-producing E. coli). Това е усложнение с инкубационен период 1-8 дни и обичайно се проявява в рамките на 3-5 дни след заразяването. Последиците са диария, кръвотечение, бъбречна недостатъчност.


Еврокомисарят Джон Дали твърди, че заразата намалява, германците разпространяват точно противоположните данни.

© Reuters

Еврокомисарят Джон Дали твърди, че заразата намалява, германците разпространяват точно противоположните данни.


Досега смъртните случаи са 16, заразените надхвърлиха 1500 души в 8 европейски държави. Три случая са потвърдени и в САЩ, но всички заразени и починали са свързани с германци или пътуване до Германия. В тежко състояние са около 470 пациенти, съобщава Би Би Си, след като днес "Роберт Кох" добави към тази категория още 100 души.


Източникът на епидемията, която се превърна в една от най-тежките от подобен род в света, остава неизвестен.


Пол Хънтър, преподавател по здравна защита в британския Университет на Източна Англия, коментира пред "Ройтерс", че не е изненадан от съобщението на германците, че причината не е в краставици, както първоначално се твърдеше.


"Обикновено краставиците не се основен заподозрян при епидемии на хранително отравяне. Те се чистят лесно и няма много места, където да се скрият бактериите. От друга страна, салатите редовно са причинители на заболявания, свързани с храна, включително STEC и салмонела. И от двете страни на Атлантика доста често има избухване на подобни зарази, свързани с яденето на салати", обяснява Хънтър.


Дали също каза, че понеже източникът остава неизвестен, всяко спиране на търговията с който и да било продукт може да се смята като прекалена мярка. "Проявяваме голямо внимание към въздействието на тази криза върху фермерите и особено върху производителите на зеленчуци", каза той ден след като лаборатория в Хамбург потвърди, че източникът не са испански краставици, а Германия поднесе извинение.


Подкрепата за испанските фермери обаче идва малко късно - в Южна Испания вече бяха принудени да унищожат стотици тонове продукция.


Испански фермери твърдят, че загубите им от спрени заради уплахата от заразата доставки са достигнали 200 милиона евро седмично и 70 000 души стоят без работа в страната от еврозоната с най-висока безработица.


Вицепремиерът Алфредо Перес Рубалкаба, който ще стане скоро лидер на управляващите в Мадрид социалисти, заплаши, че Испания може да подаде съдебен иск срещу властите в Хамбург.


Паниката обаче засяга дори производители в околностите на германския град, защото купувачите бойкотират дори продукцията на местните фермери, твърди в. "Ди Велт".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK