Почина Джак Кеворкян, известен като "Д-р Смърт"

Джак Кеворкян даваше интервюта в самоделно средновековно средство за оковаване на престъпници. Снимката е от 1995г. преди явяването му в съда за поредното обвинение в убийство.

© Associated Press

Джак Кеворкян даваше интервюта в самоделно средновековно средство за оковаване на престъпници. Снимката е от 1995г. преди явяването му в съда за поредното обвинение в убийство.Защитникът на евтаназията Джак Кеворкян, известен още като "Доктор Смърт" заради това, че помогне на над 100 души да сложат край на живота си, почина в петък на 83 години, съобщи адвокатът му, цитиран от "Ройтерс".


Американецът е починал в болница в щата Мичиган, където е бил настанен преди около 2 седмици заради проблеми с бъбреците и сърцето, обясни Майер Морганрот.


Прочулият се и извън САЩ патолог бе осъден на 8 години затвор по обвинение в непредумишлено убийство, а присъдата му бе съкратена през 2007г. Едно от условията за пускането му на свобода бе повече никога да не помага извършването на самоубийства.
Повод за осъждането му става репортаж по телевизионната мрежа CBS News, в който бе показано как Кеворкян поставя смъртоносна инжекция на 52-годишен мъж, страдащ от неличима форма на склероза.


Лекарят настояваше, че неизлечимо болни хора имат право да изберат как да приключат живота си.


"Мърситрон" (в свободен превод - "машина за милост") бе първото изобретение на Д-р Смърт да прилага евтаназия без да попада под ударите на закона.

© Associated Press

"Мърситрон" (в свободен превод - "машина за милост") бе първото изобретение на Д-р Смърт да прилага евтаназия без да попада под ударите на закона.


Кеворкян беше обвинен и в предумишлено убийство след първия случай, в който той помогна на 54-годишната Джанет Адкинс да се самоубие в неговия микробус на 4 юни 1990г., но по-късно обвиненията бяха отхвърлени от съда.


Повечето от хората, на които той асистираше, използваха изобретена от него "Машина за самоубийство", струваща 30 долара. "Мърситрон" представлява обикновена рамка със закачени на нея съдове със смъртоносни химикали и тръбички за вливането им. По-късно той използваше и маска с въглероден окис, която се поставя на лицето и отровният газ се вдишва.


И двете системи позволяваха на желаещите сами да сложат край на живота си без да има правно основание Кеворкян да бъде съден за убийство.


Съдът четири пъти опитваше да го вкара в затвора и накрая това успяха да направят властите в Мичиган през 1999г. Тогава той получи присъда между 10 и 25 години зад решетките за непредумишлено убийство, след като се беше заснел с видео камера да дава смъртоносен коктел от химикали на неизлечимо болния Томас Юк.


Именно този запис бе излъчен от CBS и доведе до осъждането му.


Кеворкян беше много начетен и използваше широк кръг от цитати и позовавания, когато се защитаваше в съда. Докато е бил в гимназията по време на Втората световна война, Джак Кеворкян сам учи немски и китайски.


Патологът рисуваше, свиреше на флейта и издаде дебютен албум  "A Very Still Life: The Kevorkian Suite".


Той помоли да бъде пуснат по-рано от затвора заради влошеното си здраве, но казваше, че никога не е мислил да се самоубива по начина, по който го правеха неговите "клиенти".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK