Проучване за Европейската комисия: Частните уроци - сив бизнес за милиарди евро


20% от родителите в Австрия плащат за допълнителни уроци


3 млрд. евро на година отделят французи и германци за частни уроци


20% от еквивалента на държавните разходи дават родителите в Гърция на частно

Частните уроци се развиват като мултимилиарден бизнес в Европа, като само родителите във Франция и Германия отделят повече от три милиарда евро годишно за допълнително обучение на децата си.


Това обаче е сектор, до известна степен умишлено оставен от власти и синдикати в сивата икономика, на който могат да си позволят да участват предимно европейци с възможности, което пък увеличава образователното неравенство спрямо по-бедните семейства.
Това показват данните в доклад, изготвен за Европейската комисия и цитиран от "Ройтерс".
Според авторите му нарастването на "образованието в сянка" е много динамично (до 10% годишно във Франция) и в голяма част от ЕС тенденциите са еднакви, макар сумите да не са токова големи във всички държави.


На любопитен факт обръща внимание Ян Трушчински от Генерална дирекция "Образование и култура" към Еврокомисията, който е поръчал изследването - най-често допълнително обучение търсят децата с добри резултати в училище. "Частните уроци не са предвидени толкова за учениците, които действително се нуждаят от помощ, която не намират в училище, а са много повече за запазване на преднината на тези, които вече са успели и са привилегировани", подчертава Трушчински.


В някои държави членки частните уроци са особено популярни сред ученици, които вече плащат, за да учат в частни гимназии. Често самите учители ги поддържат и като форма за контрол на достъпа до елитни гимназии.


Докладът за Еврокомисията показва, че секторът на "образованието в сянка" във Франция е спечелил 2.2 млрд. евро през 2007 г.. В Германия годишно се отделят между 900 милиона и 1.5 милиарда евро за частни уроци най-вече на ученици в гимназии.


В Южна Европа, където системите за държавно образование изостават от тези на север, търсенето на частни уроци е много по-голямо, а сумите са равни на 20% от държавното финансиране на системата. Дори в скандинавските държави, които се славят с доброто си образование, посещенията на частни уроци се увеличават.


Частните уроци вече са индустрия, която е разширяващ се източник на работни места, както и начин за допълнителен доход на учителите. "Това е една от причините и правителствата, и профсъюзите да избягват тази тема", смята Трушчински. Въпреки че милиарди евро отиват за допълнителни уроци в много страни, те не са регулирани и не се облагат с данъци.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2909 Гневно

  Прекрасен повод за всички правителства в ЕС да се замислят за социалния статус на учителите.
  За нашите правителства не може да става дума, тъй като усилието, което е необходимо за мислене е недостижимо.
  Учителят в РБ е ратаят на българското общество. Десетилетия беше внушавано, че е по-престижно да си доячка, кранистка, тъкачка, стругарка...и получаваш двойно и тройно повече от учител/ка.
  По време на най-дългата стачка умело манипулираното общество настръхна срещу учителското съсловие.
  СпрЕха седЕнката и
  ограбиха надеждите за промяна в системата на образованието и социалния статус на преподавателите.
  Сегашното е поредният лек грим към нищоправенето.
  Най-естествената защитна реакция - напред към сивата икономика!

  Изключително ме радва факта, че проблемът е станал ЕВРОПЕЙСКИ!
  Митът за лакомия български даскал е разбит!!!

 2. 2 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Разбито е на баба ти хвърчилото!
  Дали учителите ще заработят някой лев/евро отгоре...не е проблем. Не е проблем че тези пари не се облагат...ДДС-то не можеш избегна...Проблемът е че тези от учителята дето стават за работа - вземат, а онези дето не стават - дремят в училищата само за една гола заплата и риват, че не им стигат...но и едните и другите в школата не си вършат работата...
  Има и хубава вест: Хората не са равни...не са били и никога няма да бъдат...нека се знае от началото:има такива които искат, могат и го правят...и такива които не искат, мързи ги и ривът...Първите ще просперират, и децата им ще просперират, и внуците им...а другите и поколението им ще ривът цял живот!
  И навярно някои от тях ще станат ривящи учители...

 3. 3 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 801 Любопитно

  Леле, ами сега. Имам една ученичка, която идва всяка седмица на уроци, а то било незаконно и съм бил част от сивата икономика, малко мафиот с други думи.

  malart.blog.bg
 4. 4 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Г-н Трушчински да не би да са го взели от някой конгрес на комунистическа партия, за да им формулира социалистическите доктрини в политиката на образованието?
  Целият доклад е един социалистически памфлет, но този цитат издава най-ясно грозната същност на техните идеи: "Частните уроци не са предвидени толкова за учениците, които действително се нуждаят от помощ, която не намират в училище, а са много повече за запазване на преднината на тези, които вече са успели и са привилегировани".

  Изглежда европейските чиновници не се интересуват реално от бъдещето на Европа, а се страхуват, че някакви си "плебеи" от средната класа са готови да плащат за социалния напредък на децата си, и току виж застрашили бъдещето на техните отрочета в частните елитни пансиони в Швейцария? Или ги е яд, че на данъкоплатците са останали свободни няколко милиарда, или се притесняват, че богатството и интелектуалния и духовен капитал на хората ще се предаде на децата им, вместо да попадне в лапичките на бюрократите?

  Единственото равенство трябва да бъде пред закона, от там нататък всеки трябва да бъде свободен да преследва мечтите си и да постигне максимума на своите заложби и дарби.

 5. 5 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#4] от "Петкова":

  Цитирането от теб мнение според мен споделя тревога за ограничаването на социалната мобилност. И според изказалия мнението, европейските чиновници негласно подкрепят това, което той схваща като ограничение на социалната мобилност.
  Равенството пред закона, за което настояваш, означава, че частните учители, трябва да си плащат данъците, определени от закона. Или да се борят за промяна на закона.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 6. 6 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#3] от "malart":

  Горното го написах по повод на частните учители в западна Европа, за които частните уроци не са въпрос на оцеляване и които не са постоянно мародерствани и унижавани от собствената си държава и общество, както става в България.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 7. 7 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#5] от "7777":

  Социалната мобилност се постига със здраво учене, дисциплина, трудова етика и находчивост, а не с държавни програми, които работят за изравняване на населението. По какъв начин ходенето на частни уроци от едни деца ощетява тези, които не ходят? Който иска да учи, има огромни възможности, които не са скъпи - библиотеки с карти на символична цена, интернет, където университети като МИТ са пуснали своите програми и лекции, и много други. По какъв начин апатичният, мързелив или беден човек е ощетен от старанието на този, който има амбиция за нещо повече? Единствената аргументация зад цитираното от мен изказване може да бъде социалистическата философия, че родените в богати семейства са привилегировани спрямо тези от бедни семейства, и затова държавата трябва да изравни социалния статус на децата, като ги постави в еднаква образователна среда. Сега остава да забранят частните уроци, защото пречат на замисъла на държавата да изравни социалното положение на хората, или да ги обложат с високи данъци, за да ги направят недостъпни за семействата от средната класа. Свръхбогатите няма да имат проблеми и в двата сценария - техните деца са в частни училища, и за тях не е проблем повишението на цената. Проблемът ще дойде за семействата от средната класа, които ще трябва да се откажат или да ги редуцират. Е, това по какъв начин ще помогне на т.нар. "непривилегировани" деца - ще ги направи ли по-умни, по-знаещи, по-компетентни?

 8. 8 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#7] от "Петкова":

  Твърде се палиш и дори не можеш да прочетеш статията трезво. Къде в статията се призовава за забрана на частните уроци? Говори се, че държавни чиновници, чиито заплати плащат данъкоплатците, покровителстват частните уроци на черно, с което индиректно ощетяват данъкоплатците.

  Съгласна съм, че социалната мобилност освен това иска и здраво учене, но ако това само по себе си беше достатъчно защо свръх-богатите не пратят ученолюбивите си деца в библиотеката или не ги пратят при частни учители, които плащат данъци за дейността си?

  Комунистическият модел настоява на уравниловката и действително се е провалил. В демократичните обества обаче социалната мобилност е ценност. А едно от условията за социална мобилност е всички граждани да имат достъп до прилично образование, независимо дали родителите им имат пари и/или желание да влагат в тях.

  По въпроса как частните уроци на запад ощетяват средната класа, виж следния параграф от статията: "В някои държави членки частните уроци са особено популярни сред ученици, които вече плащат, за да учат в частни гимназии. Често самите учители ги поддържат и като форма за контрол на достъпа до елитни гимназии." Т.е. дори между децата на семейства, които могат да плащат за частно училище, няма честна конкуренция на базата на собствените им умения.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 9. 9 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#8] от "7777":

  Малко встрани от темата: Като ученичка в гимназията и като студентка съм давала частни уроци и твърдя, че те много често идват именно като заместител на трудовата етика. Родители, които не са възпитали трудова етика в децата си, им наемат частни учители, които да ги дондуркат.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 10. 10 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#9] от "7777":

  дУндуркат. Извинявай за грешката.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#4] от "Петкова":

  Петкова, последното изследване на PISA установи, че местните не могат да разберат текстовете които четат. Вие, с гневен текст се напънахте да ни презентирате установения факт.
  "На любопитен факт обръща внимание Ян Трушчински от Генерална дирекция "Образование и култура" към Еврокомисията, който е поръчал изследването - най-често допълнително обучение търсят децата с добри резултати в училище."
  На фона на този текст, вие изпратихте Трушчински в Коминтерна, а любопитния факт интерпретирахте като заплаха за свободното предлагане на услугата образование.
  Да ви преведа цитирания пасаж, за да не се морите толкова.
  Трушчински, от главната дирекция на ЕК не е автор на доклада, а чиновник от Брюксел, който е представил някакви резултати от работата на нещо което е било наето да извърши някакво изследване.
  Авторът е: http://web.edu.hku.hk/academic_staff.php?staffId=mbray
  "Целият доклад е един социалистически памфлет, но този цитат издава най-ясно грозната същност на техните идеи.."
  Петкова, тоз яростен вой е прибързан. Издирете доклада, прочетете го, избавете се от фобиите на комунизмите и съм убеден, че ще ви стане по-леко.
  Да ви помогна все пак. Щото съм убеден, че даже не сте си направили труда да прочетете оригиналната статия в Ройтерс, камо ли да откриете и доклада, който бързо определихте, като продукт на коминтерновски съзаклятници.
  http://www.reuters.com/article/2011/06/06/us-eu-education-costs-idUSTRE7551ZR20110606


  ПП
  Ако имате затруднения да откриете доклада след това помощно инфо, се обадете. Ще ви пусна линк. Към самото изследване.

  Ecrasez l’infâme
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK