Шефът на Пентагона: НАТО става неадекватна организация

Робърт Гейтс

© Reuters

Робърт ГейтсОттеглящият се от поста си министър на отбраната Робърт Гейтс използва последната си реч пред партньорите от НАТО, за да предупреди, че алиансът е изправен "пред много реалната вероятност от колективна военна ирелевантност" и че Вашингтон има все по-малко финансови възможности и политическа воля да продължи да носи основния товар за тяхната защита.


В едночасово си слово след двудневната среща на министрите на отбраната на алианса в Брюксел Гейтс посочи, че продължаването на следвоенната политика на САЩ е под въпрос, докато европейските членове на НАТО продължават да отказват да поемат по-голяма част от отговорностите за защитата си.


Според него недостигът на европейски военни, финансови и политически средства в кампанията в Либия е последната демонстрация, че ситуацията е станала "неприемлива".
"Най-могъщият военен съюз в историята е едва от 11 седмици в операция срещу зле въоръжен режим в рядко населена страна. И въпреки това много съюзници започват да изчерпват мунициите си и за пореден път да искат САЩ да промени положението", каза Гейтс в реч в брюкселския неправителствен институт Security and Defense Agenda.


Той припомни, че от години Вашингтон призовава без реален резултат европейските държави от НАТО да отговорят на изискванията на алианса за разходи за отбрана.


Но това, което направи забележките на Робърт Гейтс особено тревожни, е оценката му на това как Вашингтон гледа на Европа. По думите му новите лидери на САЩ, които за разлика от него не са работили в тясно сътрудничество в европейците в годините на студената война, може скоро да решат, че възвръщаемостта на американските трансатлантически инвестиции е толкова ниска, че не си струва разходите.


"Жестоката реалност е, че ще има намаляващ апетит и изтъняващо търпение в американския Конгрес - и в американските политически среди изобщо - за отпускане на все по-ценни финансови средства за държави, които изглежда не желаят да отпуснат нужните ресурси или да предприемат необходимите промени, за да покажат, че са сериозни и способни партньори за собствената си защита", каза Гейтс.


В края на продължилият близо 4 години и половина мандат шефът на Пентагона направи серия от ярки политически речи, които разбуниха американските среди, занимаващи се с външна политика, припомня "Файненшъл таймс".


Сред предупрежденията му бяха тези, че американската армия вероятно ще стане по-малка и ще може да се справя с по-малко на брой заплахи, както и че всеки негов наследник в министерството, който си мисли, че може да се води сухопътна война в Азия или Близкия изток, "трябва да си прегледа главата".


Но петъчното му слово в НАТО бе единственото, насочено към чуждестранна аудитория, и бе възприето като илюстрация за притесненията му за изоставането на Европа и промените в настроенията в САЩ.


Най-после виждаме ,че се материализираха съществуващите отдавна опасения от оформяне на "алианс на двете скорости" - САЩ и малка група европейски партньори, включително Великобритания, вършещи основната работа, и останалите, ползващи защитата на НАТО, но без да поемат достатъчно разходи или рискове, каза още американският министър на отбраната.


"Това вече не е хипотетична тревога. Вече сме в такава ситуация и това е неприемливо."


Той посочи, че в либийската въздушна кампания, се е наложила решителната намеса на американските специалисти. Въпреки това командният център в Италия, изграден с идея да управлява 300 полета на ден, едва е събрал достатъчно самолети, за да извършва по около 150.


Гейтс прогнозира мрачно бъдеще за НАТО, но и изказа надеждата си, че европейските правителства може да променят това. "Нужно е политическите лидери и създателите на политиката на този континент да поведат. Това не е нещо, към което да бъдете привлечени, да ви бъде изискано или наложено от другата страна на Атлантика".


Въпреки, че има над 2 милиона души в униформа (без да се броят американските военни), НАТО още се бори с издръжката на 25-40 хиляди войници в Афганистан, продължи Робърт Гейтс. Става дума не само за това "да се изпратят войници на терен, но и за съдбоносно важни неща като хеликоптери, транспортна авиация, поддръжка, разузнаване..."


"Това не само пречи на сегашните операции, но също така не говори добре за бъдещите колективни способности на НАТО. Гледайки в бъдещето, за да се избегне тази съвсем реална възможност за колективна военна ирелевантност, страните членки трябва да подготвят нов подход към увеличаване на бойния си потенциал".


Докато администрацията на президента Барак Обама се бори в САЩ с дефицит от 1.4 трилиона долара, конгресмените във Вашингтон може да започнат да повдигат въпроси защо Америка трябва да продължи да плаща 75% от разходите на НАТО за отбрана, допълни Гейтс.


Поради нежеланието си да инвестират в собствената си отбрана, някои държави изглежда "желаят и разчитат на това американските данъкоплатци да поемат растящото тегло на разходите за отбрана, създаващо се от свиването на европейските отбранителни бюджети".


Според "Ройтерс" Робърт Гейтс изрично е посочил Испания, Турция и Холандия да разширят мисията на своите самолети в Либия с нанасяне на удари, а Германия и Полша, които засега не участват, да намерят начин да се включат.


Разходите от 300 млрд. долара за отбрана на страните в НАТО (без САЩ) биха могли да подобрят значително отбранителния потенциал, ако се харчат стратегически, но вместо това, те отиват по други пера, а не за оборудване и персонал, необходим за активните операции. Само 5 от 28-те съюзници  - САЩ, Великобритания, Франция, Гърция и Албания - отделят договорените в алианса 2% от БВП за отбрана, посочи Гейтс.


В същото време благодарение на рационално използване на ресурсите някои от по-малките партньори, като Норвегия или Дания, дават повече отколкото се се очаква от тях - в Либия, например, техни са 12% от бойните самолети, но те са атакували 30% от целите.

Коментари (502)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 664 Весело
 2. 2 Профил на 4e6it
  4e6it
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Естествено, американският генерал досега да е изтрил от лицето на земята Либия, като не искат демокрация, подарък атомна бомба...после рафинерии за укрепване на свободата и защита от марсианският тероризъм...на останалите живи бактерии !

  Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста му.
 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Така е. Когато през 60-те, 70-те и 80-те години, Европа беше сериозно заплашена от СССР и възможността да се танцува казачок на Пон Ньоф в Париж беше реална, се гледаше по-сериозно на тия неща. В момента огромни суми се дават за някаква си неработеща "интеграция" на неевропейци, а отбраната се занемарява. А в момента в НАТО са доста повече държави оттогава, тоест съюзът би трябвало да е и по-силен.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 4. 4 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 672 Весело

  Робърт Гейтс какво се пали, да се обади на Бернанке да напечатат още долари...

  "Man will be what he was born to be, free and independent" - John F. Kennedy
 5. 5 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 672 Неутрално

  МИ поканете китайците, те имат пари-няма да се откажат.

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Византия, Турската империя, Варшавският договор, НАТО ... да се готви ЕС!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Както винаги Европа се оака. Не могат да бутнат един камилар с охрана от жени...

  Прав е Роби.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 8. 8 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Писателите - чукчи нещо ги няма! Като няма "съветска заплаха" никой не ще да дава пари за разнасяне на демокрация със самолетоносачи по света! А Щатите и печатницата на долари вече не ги оправя. НАТО става като ЕС - обрастващ с раковини платноход, който всеки ден губи от скоростта си. Пък и няма попътен вятър - Садам и Осама ги няма, Кадафи си отива. Където България се включила, все се е разпадало!

 9. 9 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 395 Неутрално

  НАТО трябваше да се разпусне веднага след Варшавския договор. Сега стана един инструмент за разоръжаване на заблудени държавици. Успокояват ги - спокойно, щом сте в НАТО ще ви пазят. А ако не ви пазят се оплачете на когото си искате и вийте като кучета.

 10. 10 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  Eмииии , не трябваше да ''убивате'' осамчо. Сега няма кинти за военната индустрия . Като си намерите нов ''враг'' , конгреса ще ви отпусне .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 11. 11 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Не разбирам, защо толкова се цупи Гейтс.

  Какво лошо има в това, Германия да откаже да се набута в скъпоструваща операция, която счита за "Глупава авантюра" ?
  Дори смятам, че германците се изразиха прекалено меко.
  Можеха да използват далеч по-точни думи.

  Колкото до опасенията на Гейтс за "загуба на апетит" от страна на САЩ , също ги считам за неоснователни.
  Събитията от Ирак, Афганистан, Либия и къде ли не още показват, че насищане скоро не се очаква.
  Особено пък, при наличие на такава апетитна мръвка като иранските газови находища.

  Недей да се кахъриш, Роби.
  Апетитът идва с яденето ...

 12. 12 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Наливай в АКЪЛ пич! В АКЪЛ и образование на хорицата. Тия дето са потиснати от своите диктатори - лапачи. А не в оръжия.
  Това е начина за постигането на отворени умове и Демокрация!
  Насила не става. Процедурата по зорлем комунизма ни е позната вече.

 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1396 Весело

  Оттеглящият се от поста си министър на отбраната Робърт Гейтс използва последната си реч пред партньорите от НАТО, за да предупреди...
  .....................
  И досега що мълча като пу...ка, бе?
  А-а-а, службицата викаш, да не си изгубил...
  Сега обаче на пророк се прави.
  Въпросът се повдига и се обсъжда, така се прави.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:49 на 10/06/2011 от неговия автор.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#13] от "СДС":

  Хайде без лумпенски изказвания. Нали не мислиш, че това е първия път когато е повдигал този въпрос? Това е първия път, когато го прави _публично_.

  И не си мисли, че американските чиновници са малоумни като теб и ги е страх да не си загубят работата. Особено пък Гейтс. Ако не си чул случайно, той напуска поста си съвсем доброволно и въпреки молбите на Обама да остане.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 17. 17 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Един доклад по тема чисто случайно- http://www.ap7.ru/prognozy/ssha_rossija_novaja_holodnaja_vojna_.html

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 18. 18 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#8:"kirkor"]Където България се включила, все се е разпадало! [/quote]

  Само това ти е вярната констатация.


  [quote#9:"c0ng0"]НАТО трябваше да се разпусне веднага след Варшавския договор.[/quote]

  Червени мечти нямат място тук.

  До коментар [#11] от "trifon74":


  "Най-могъщият военен съюз в историята е едва от 11 седмици в операция срещу зле въоръжен режим в рядко населена страна. И въпреки това много съюзници започват да изчерпват мунициите си и за пореден път да искат САЩ да промени положението"

  Трябва да се прочете статията и да се вникне в смисълът и.
  Смисълът е - НАТО няма повече да ви пази за своя сметка, плащайте и вие.
  Нормално е да е така.


  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Гневно

  Прав е генерала. Европа трябва да се замисли.

  Ако САЩ излезе от НАТО ще видите пак руски танкове по улиците на Берлин, Прага, Будапеща, Варшава... Толкава й е отбраната на Европа! За София да не споменавам - нашите ****лизци ще я поднесат на тепсия на Путин!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#19] от "dhk13":

  Гейтс не е генерал, а министър на отбраната.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 22. 22 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 892 Весело

  Най-могъщият военен съюз в историята е едва от 11 седмици в операция срещу зле въоръжен режим в рядко населена страна. И въпреки това много съюзници започват да изчерпват мунициите и си и за пореден път да искат САЩ да промени положението"

  Те това е - Франция и Германия се скатават , докато малките и САЩ плащат всичко. Е да , ама не - стига тарикатлъци казано просто

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 23. 23 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#15] от "Рачко Пръдлето":

  Австрия се вози гратис... Ако го нямаше НАТО щтеше да я сполети съдбото на съседите й: Чехословакия, ГДР, Унгария...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 24. 24 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#19] от "dhk13":

  Това е Съвецко наследство твоето инерционно мислене.

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 25. 25 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Не рзбирам, защо Германия и Полша трябва да се включват в авантюрата на Саркози.Какво стана, <оаках се> елате и ме спасявайте.

 26. 26 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ВД отдавна отиде в небитието , крайно време е и нАТО да отиде там да му прави компания.Съществуванието му е безмисиленно , особено след като САЩ оценят че не може кой знае колко да им служи вече!

 27. 27 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  [quote#21:"|"]Гейтс не е генерал, а министър на отбраната.
  ..................
  Гейтс е едно момче на фамилията Буш.
  Буш-старши, Буш-младши,
  26 г е бил в ЦРУ,
  включително и като директор...
  ЦРУ...
  Бил е и години наред в Тксас, в колежа на Буш-старши.
  Нека да каже нещо за петролните войни на САЩ и да престане да плеши за НАТО.
  Или ти си мислеш, че Франция и Германия ще ходят да воюват за петролните интереси на семейство Буш???

  nemo malus felix, minime corruptor.
 28. 28 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#20] от "Рачко Пръдлето":

  Благодаря! Щом пръдлетата ме ругаят, значи съм на прав път!

  И за пореден път уточнявам: НЕ ЧЛЕНУВАМ В ПАРТИЯ! Тъй че не се сърдя на "седераст"!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 29. 29 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Казва в прав текст на Европейците - Спрете да храните маргинали и имигранти и да си давате парите за гей паради и културни фестивали ,а помислете за сигурността си.

 30. 30 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#23] от "dhk13":

  Хей, я се събуди<.Руските танкове идват>С тез думи един луд скочи от високо преди доста време.

 31. 31 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ioann":

  А постсъветското време? Грузия? Чечня? Да ти дам няколко линка към изказвания и песни на Шевчук?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 32. 32 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#25:"starez"]Не рзбирам, защо Германия и Полша трябва да се включват в авантюрата на Саркози.[/quote]


  Нормално е, хората сме различно умни.
  Вземи прочети статията, може и да разбереш.

  ...........Според него недостигът на европейски военни, финансови и политически средства в кампанията в Либия е последната демонстрация, че ситуацията е станала "неприемлива".........

  Ето дори от този пасаж може да разбереш, че САЩ не искат повече да плащат сами за безопастността на Европа. Поне пари да даваме искат.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#27] от "СДС":

  Пропусна да кажеш, че заедно с бушОнчо членуват в организацията ''Череп и кости'' .....
  Ама нищо де. Явно умишлено пропусна инфото .....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 34. 34 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#27] от "СДС":

  Гейтс си върши работата перфектно и няма никакво значение чие момче го смятат разни лумпени.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 35. 35 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Гневно

  До коментар [#30] от "starez":

  Виждал ли си следите от вериги и куршуми в Будапеща? Ходил ли си в "Терорхаза" (Музея на терора)? Имам роднини в Унгария и знам за какво става дума!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 36. 36 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Това изявление на Гейс,може би е най важната новина от дни насам.Ясно е че се променя геополитиката на САЩ,основна причина колосалните разходи за воени цели които дори страна като САЩ неможе да си ги позволи.От това следват редица изводи ,от всички срещу един май ще се премине на ниво всеки срещу всеки.Вижда се с просто око колко несъвършен е ЕС и колко крехка е неговата обща външна политика.ЕС по скоро е преди всичко икономически съюз нищо друго.какво ще е бъдащето му?Дано милони хора не останат засегнати и с променени съдби както след разпадането на соцлагера.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#30:"starez"]Хей, я се събуди<.Руските танкове идват>С тез думи един луд скочи от високо преди доста време. [/quote]

  А един друг луд влезе във Франция, когато въобще не го очакваха и преди да разберат я завладя цялата. Париж беше окупиран.

  Системата за колективна отбрана НАТО е изключително важна и винаги ще бъде такава. Набий си го в главата това нещо да не мънкаш после "Ама как може така, това противоречи на международното право".
  Китайци и други азиатци винаги ще са опастност за белия свят. Това скоро няма да се промени.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#33] от "ARRI":

  Нещо си се пообъркАл, но за теб не е изненада. Гейтс не е учил в Йейл и няма как да е бил член на организацията "Череп и кости".

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 39. 39 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1396 Весело

  [quote#34:"|"]Гейтс си върши работата перфектно и няма никакво значение чие момче го смятат разни лумпени.
  ...................
  Върши си работата перфектно?
  Това го казваш ти, който до неотдавна твърдеше , че в Амеика нямало религиозни празници, а Рождество Христово било празник на Кока- Кола..., малей-й-й-й.
  Гейтс да разкаже нещо за това, как
  1985-87г е продавал оръжие на Иран, Иран, въпреки ембаргото.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Iran%E2%80%93Contra_affair
  Казах, че е мастит ЦРУ-мен. Американски националист, може да ме цунка някъде. НАТО не е Америка.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 40. 40 Профил на PHARE
  PHARE
  Рейтинг: 450 Неутрално

  С нашия плосък данък не сме за НАТО! Да се готвим за повече от 10 процента.

 41. 41 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 56 Неутрално

  На американците им писна да поемат отговорността и финасовата тежест по сигурността на Западна Европа, а европейците да се скъсват да ги плюят и да им правят курвенски номера. Негативното отношение към САЩ в Европа е на едно от най високите равнища в света , дори и във Виетнам негативното отношение към САЩ е по ниско отколкото войната.

 42. 42 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#36:"омбре"]какво ще е бъдащето му?[/quote]

  Ако сега не се вразуми ЕС, бъдещето му ще е по-лошо в пъти от описаното от тебе.

  Това, което трябва да стане с ЕС е ЕСС - Европейски Съединени Щати.
  Тоест, ако не загубим /всяка държава/ националната си идентичност е много възможно да ни няма.
  Сред първите дето ще ги няма е нашата страна. Турция ще ни претопи без бой, без войска. Просто ще ни пренасели, ще станем малцинство и постепенно ще загубим ПАК националната си идентичност, но това ще стане срещу НИЩО насреща.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#31] от "dhk13":
  Не съм чул Шевчук да хвали америкосите, също не съм го чул да плюе родината си. Ако имаш такива линкове дай ми, би ми било интересно.

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 44. 44 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#38] от "|":

  Много си инфантилен . Защо си мислиш, че само който е учил в Йейл е член на тази организация ? А новата супер тайна общност на Йейл се казва '' Елиезер'' . Казвам ти го за информация, да не се изложиш пак някъде , както сега ....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 45. 45 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  66 години след края на Втората световна война САЩ продължават да охраняват Европа от самата нея.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 46 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Весело

  Имаше един човек, който умееше да се оправя с разпасаните европейци, докато междувременно караше съветските вождове да сънуват кошмари, ама го няма вече: http://img714.imageshack.us/img714/5575/000024811.jpg

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 47. 47 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1396 Весело

  До коментар [#44] от "ARRI":

  Този чук -Гейтс,
  е завършил "История на Русия и СССР" в Джорджтаун.
  Да си ходи, светът няма нужда от динозаври оцелели от времената на Студената война.
  Съвестта да му беше чиста, да плямпа. Ама като му е по..ран задника с афери и има солидно агентурно минало, да си затваря зурлата и да не плещи глупости.
  Не е в полза на никого.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 48. 48 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#18] от "Руслан 21":

  "Смисълът е - НАТО няма повече да ви пази за своя сметка, плащайте и вие.
  Нормално е да е така. "
  Кое е нормално? Някой някого да заплашва , ли?
  И от кого ни пази НАТО?
  Тази изтъркана лакърдия за "руската мечка" и "борбата срещу терора " т пр. е грандиозна лъжа.

  Former FBI Chief Ted Gunderson: Most Terror Attacks Are Committed By Our CIA And FBI
  http://beforeitsnews.com/story/694/195/Former_FBI_Chief_-_Most_Terror_Attacks_Are_Committed_By_Our_CIA_And_FBI.html


  Former CIA agent Robert D. Steele says the U.S. government is no longer a true representative of its people. This he says is why America needs to get back into the business of managing itself.
  Steele calls for the firing of the U.S. government and the electoral reform system.
  He says U.S. generals are too eager to keep their stars but not eager enough to think for themselves and uphold the constitution.
  Speaking on the U.S. military, the former intelligence officer of twenty years says the U.S. military industrial complex profits from secrecy and war, and not from efficiency and peace.
  He also criticizes the U.S. educational system, saying it kills creativity in kids at a very young age. The current educational system he says, forces people to become a blogger or a hacker in order to become creative.
  Steele says the solution is for citizen investigative journalism to go deep and go back and go current and people need to understand they can't get away with such things.
  What America needs now is for the popular political will to exercise it's God given right of being in charge, says the former U.S. spy.

  http://www.presstv.com/usdetail/183509.html

  Аз знам много малко.
 49. 49 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  До коментар [#43] от "Ioann":

  Пробвай с "http://www.youtube.com/watch?v=L8eUE8SR8s4"

  Обърни внимание на "живьот подачками става, продавшева все хама"! "Куда нас черти завели?" "Посмотри на ети сучи рожи"! Надявам се, че няма нужда да ти превеждам?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 50. 50 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Влязохме в НАТО..стана неадекватна организация..влязохме в ЕС...започнаха едни кризи...Съвпадък ли е вие ще ми кажете.. ...Те затова и не искат да ни пуснат в Шенген и Еврозоната...Я са ни пуснали и те трябва да се разпаднат

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 51. 51 Профил на sheepdog
  sheepdog
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Браво Гейтс? Америка не трябва да плаща 75% от разходите на НАТО за отбрана!Европейците дето са се хванали на хорото да запретват ръкави!

 52. 52 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#39] от "СДС":

  Да, това го твърдя аз. За разлика от теб следя американската политика -- Гейтс е моят министър на отбраната.

  А когато направя грешка, си признавам. За разлика от лумпени като теб.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 53. 53 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#46] от "Dehumanizer":

  Koй е тоя с боядисаната коса ? Сериозно те питам.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 54. 54 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  [quote#52:"|"]А когато направя грешка, си признавам. За разлика от лумпени като теб.
  ..........
  винаги признавам за грешките си.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 55. 55 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1396 Любопитно

  До коментар [#53] от "ARRI":

  не е ли Рейгън?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 56. 56 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#42] от "Руслан 21":Незная какво ще стане с ЕС,но съм сигурен че България и Русия са най-близки славянски страни.В този аспект трябва да се разглежда българското корабче по лошо и от корабчето "илинден" и плуващо самотно сред море без брегове.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 57. 57 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#45] от "dodge_ram":

  ''66 години след края на Втората световна война САЩ продължават да охраняват Европа от самата нея.'' -Какви велики ДУМИ, интересно къде е бил САЩ, когато А. Хитлер похапваше сланинка в Полша и се миеше със съпун марка ''Сваричифуттии'', а се нареждат после първи на маса в Ялта. Прос е бил Адолфа със мощния си флот за 3 месеца и нямаше да остане и прах от дебелогъзите конгресмени, винаги гладни за власт и кръв.

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 58. 58 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#54] от "СДС":

  Не съм забелязал. Може ли да ми покажеш пример.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 59. 59 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#50] от "ostin22":

  Византия ни е поробила - няма следа от нея.
  Османската империя ни е заробила - няма следа от нея /е, има малка следа - Турция/.
  Съюзници бяхме на хитлер - самоуби се в напълно разрушената си държава.
  Под крилото на ссср бяхме - няма го заедно с варшавският договор.

  Няма значение враг или приятел - има ли допир с нас - няма го.
  А ние все оцеляваме. Как ли става това?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 60. 60 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#15] от "Рачко Пръдлето":

  Ха ха ах ха ха ха ха..............
  Не бъркай с отворен чадър!!!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 61. 61 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#53] от "ARRI":

  Роналд Рейгън през 1960 г.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#44] от "ARRI":

  Ами знам бе ARRI. Ако не си чувал, знанието обикновено се получава с четене. А _ти_ откъде знаеш, че е член. А, сетих се, от някой малоумен сайт за конспиралници като оня от който копира новината, която уж Дневник не били споменали.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 64. 64 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#48] от "istorika":

  Соца по руски наложен ни с окупация още го помня.
  Опастност има и друга от Азия - не е само Русия. Поименно ли искаш?

  На вас НАТО ви е трън в гъза, това го знам, но ние искаме нормално развитие за България. То не може да стане възможно без НАТО и ЕС.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 65. 65 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#57] от "Ioann":

  Нещо не ми отговори за Шевчук. Не ти ли хареса песента? Ето още едан: http://www.youtube.com/watch?v=luOBPfrvYvY&NR=1

  Моля те! Кажи си мнението... И "Курск" ли е по съвеЦко време или при Путин? "После а случившемся долга будут врать..."

  Не си давам труд да спазвам руския правопис, както ти не спазваш балгарския!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 66. 66 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Оттук - нататък все по-често на САЩ ще им се налага да преглъщат горчивите хапове на незачитане.
  В живота е така. Когато самците от прайда усетят, че лидера не е вече така силен , както е бил, започват леко да се пооглеждат за своя интерес, а не като преди с безпрекословно подчинение.
  Не изведнъж и не демонстративно.
  Но постепено и неумолимо.
  Една след друга, световните кредитни агенции започнаха да си позволяват немислимото преди - да понижават кредитния рейтинг на доскоро "недосегаемите".
  Днес четем, че го направи и немската Feri Euro Raiting.
  И то със скандален коментар : " „Основната причина за глобалната финансова криза и гръцката криза е това, че сега съществуващата международна рейтингова система не може реално да отрази способността за изплащане на дългове“...

  Никой вече не желае да бъде заложник на банкрутирала система.
  Русия вече не безспорен враг, а притежател -късметлия по Божията воля на всичко онова, което ще е нужно за да се живее през следващите векове.
  И никак не е зле , с такъв да си приятел вместо враг .
  Обратното - довчерашният биг братко отвъд океана е фалирал. И само с финансови въртоци и каламбури си държи главата над водата. Но докога ? И на каква цена ?
  От него за в бъдеще ще идват само кризи и харчове за жизненонеобходимите / но само нему/ войни и битки с измислени от самия него терористи.
  За какво ни е всичко това ?
  Вързал ни е с въжето на собствената си валута , за да ни повлече и нас с него , но може би все пак ще се намери начин , примката да се пререже.
  От Азия приижда буря,
  която презокеанския "гигант" с глинени крака не може по никакъв начин да предотврати.
  Да се спасява кой , както може.
  Американските проблеми, трябва да престанат да бъдат и световни.
  Ние страдахме достатъчно дълго, а те живяха прекалено нашироко, без да заслужават чак толкова .
  Време е да си платят сметката.
  Сами .
  А, не да хленчат за пари от другите в Европа.

 67. 67 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#63] от "|":

  Знаеш, ама друг път . Щом вадиш старо инфо за Йейл и тайните му общества , значи нищо не знаеш . Ейййй , не можете да се примирите, че нищо не знаете и искате все с мечката мед да ядете и тва е . Ама не можеееееее ....... изтървал си десетилетия от развитието си. Още си играеш на комунисти и капиталисти .........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 68. 68 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Европейците да се стягат!
  Зящото когато Рейгън напъна СССР-то със ракети и Звездни войни сегашната Аштън организираше демонстрации срещу политиката на Рейгън! Но сега същата се кефи да разговаря с Русия откъм силната страна и да се заканва на Сирия и Йемен!
  Но както е видно, Чичо Сам му писна да дундурка европейците и ще ги остави да се учат да плуват!
  Защото бащите на сегашните европейски политици успяха да загробят огромни империи! А децата са на път да повторят техните грешки!
  Европейците и тяхната толерантност ще им изядат главата!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 69. 69 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Европа свикна да папа, да се глези, да се прави на мулти, да се корумпира, да дава по 30-40000 евро заплати месечно на чиновниците от ЕС. Европа не мисли адекватно по същия начин, както не е мислила през целия 20-ти век, пък и преди това. Европа проспа и Хитлер, проспа и комунизма, като даже правеше КПартии като КПСС, направи профсъюзи, по-силни от правителствата. Сега Европа, понеже спа, изведнъж ще почувства ударите от икономиките на Изтока, от емигрантите вътре в самата нея, но мразещи я, от новите вълни емигранти и от бесната омраза на радикалния ислям. Европа не можа да схване, че без САЩ, Канада, Австралия е за никъде точно сега, точно през този 21-ви век. Русия се гаври и върти Европа на синджирче. Китай мачка с икономиката си. Африка бълва стотици хиляди жадни пришълци за европари без работа.

  Европа просто не е адекватна по същия начин, както Рим в края на славата си. Америка лесно ще спре войните и ще тегли една майна, като се обърна изцяло към Пасифика, където сега се прави новият цивилизационен център на света.Америка не е само САЩ. Америка е два континента, които се движат бързо напред. Европа ще стане най-големият музей на открито. Ако чака още малко.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 70. 70
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:42 на 14/06/2011 от неговия автор.

 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#46] от "Dehumanizer":

  Знаеш ли, много често си мисля кои източноевропейски фигури допринесоха най-много за рухването на комунизма. За световните е ясно: Рейгън, Тачър и Войтила (доколкото като папа той принадлежеше не толкова на Полша, колкото на света). Но кои източноевропейци? Единствените, за които се сещам, са двама поляци и един чех. Имаш ли някакво обяснение?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#61] от "Dehumanizer":

  Аха , за тва на фотоса е с боядисана коса , защото тогава е бил още артист .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#49] от "dhk13":

  По-долу от кръста биеш. Но тъй като ми е близка по дух групата и творчеството им то думите
  ''Живёт подачками страна продавшего всё хама
  Их либеральные зады достали наши флаги
  Ни баб, ни водки, ни еды лишь тёмные овраги
  Ни дев, ни смысла, ни еды лишь тёмные овраги'' -без добър руски се очертава отношението на лирическия към ситуацията след развала на СССР 1989-1999-2004. Хамовете -либерални, най вероятно олигарсите, приватизациите на чубайс, Немцов, Хакамада. Путин също не му е фаворит след http://www.youtube.com/watch?v=WtyQHfNc3nk
  но музиканта трябва да пее песни а царят да държи властта, така е открай време. Западните рок музиканти е аналогична ситуацията. това е норма.

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 75. 75 Профил на pitonchef
  pitonchef
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#18] от "Руслан 21":

  От кой те пази НАТО в Либия от камилите на полковника ли
  Да е заплашил някоя от страните в НАТО. Гражданска война си имали ами да си имат нека си го свалят сами и да си го обесят публично на площада. Престъпления срещу човечеството извършвал вярно е няма да си даде без бой власта човека 40 години я е стискал, ама от къде на къде ние да плащаме за революцията в Либия. Ако са узрели за демокрация целия народ се надига армията дезертира и за една седмица Кадафи ще е на въжето, ако не са Кадафи си управлява още 20 години после идва сина му и така.

  www.futbolnizalozi.com
 76. 76 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#18] от "Руслан 21":

  "Само това ти е вярната констатация."

  Даже и това не е вярна констатация. Всичко навсякъде все някога се е разпадало. Това, че се споменава частния случай с България явно трябва да изглежда като че ли ние сме най-големите рушители на света.

 77. 77 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#71] от "dodge_ram":

  Не си съвсем справедлив. А Солжиницин, Сахаров...? Атила Йожев, Сабо Ищван...? И в кърга на шегата Желю Желев... и Петко Симеонов

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 78. 78 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 892 Весело

  До коментар [#41] от "The Chicago Boys":

  Именно - ЕС има по-голям БВП от САЩ ,а не може да отдели и 10% отп арите , които се дават. Айде преди се минаваше с номера ,че отделните държави нямали интереси. Но ЕС вече дефакто е една държава , суперсила , която има своите геополитически интереси както се видя от Либия. Само че ЕС и по-точно само някои страни от ЕС предпочитат да се наредят на софрата при подялбата на военната победа , примерно щото първи са пратили самолети , а не искат да осигурят достатъчно муниции. И излиза че Дания , дето е колкото България е пратила 12% от самолетите и е нанесла 30% от ударите ( а както знаем единственото "скъпо" нещо във войната са мунициите - за човешки животи и др. подобни " глупости" на никого не му пука)

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 79. 79 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#65] от "dhk13":

  http://www.youtube.com/watch?v=_0KDDPsb_oQ&feature=related

  За Курск има филм на френски с голям бюджет, http://www.lovi.tv/video/ovwqddbhhh/Kursk_Zaprehennii_dokumental_nii_fil_m
  Нещата са свързани логично и красноречиво говорят за една трагедия. Ако е било така, Путин само акциите си дига, но за хората е много жалко, това го променя коренно.

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 80. 80 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 892 Весело

  До коментар [#51] от "sheepdog":

  Именно - операцията в Либия беше започната от ЕС , заради геополитически интереси на ЕС , по жеалние на ЕС. Ама ако може САЩ да плати .....

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 81. 81 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 884 Неутрално

  [quote#78:"Augusto Pinochet"]Именно - ЕС има по-голям БВП от САЩ ,а не може да отдели и 10% отп арите , които се дават.[/quote]
  Проблема идва с това, че ако се дадат още 10, 15 или 20 процента за военни нужди, това ще е за сметка на потребителската кошница на средния европеец. Естествено, това няма да се посрещне добре от европейските синдикати и др. организации, които имат богат опит в организирането на стачки, протестни демонстрации, погроми и др. А стачките сами по себе си ще засилят влошаването на икономиката.

 82. 82 Профил на pitonchef
  pitonchef
  Рейтинг: 522 Весело

  До коментар [#78] от "Augusto Pinochet":

  Не можеш да сравняваш Дания с България, защото остров Гренландия е датска територия, а остров Гренландия е колкото 20 Българии. Да не говорим за стандарти на живот, БВП и други дреболийки

  www.futbolnizalozi.com
 83. 83 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#74] от "Ioann":

  Ето какво казва Википедия за Шевчук:

  В политике

  Неоднократно выражал несогласие со властью (в частности, принимал участие в «марше несогласных»). 7 марта 2010 года во время концерта в Олимпийском в обращении к залу произнёс речь с резкой критикой существующей власти, шоу-бизнеса и других рок-музыкантов. В частности, осудил преследование Ходорковского.[11][12] Ранее Шевчук посетил Хамовнический суд Москвы, где пожелал Михаилу Ходорковскому и Платону Лебедеву скорейшего освобождения.[13]

  В конце мая 2010 года на встрече артистов и музыкантов в Михайловском театре Петербурга с премьер-министром Путиным, Шевчук спросил[14] у премьера, есть ли у того в планах действительно серьёзная, искренняя, честная либерализация, демократизация настоящей страны и будет ли следующий марш несогласных разгоняться, на что Путин ничего конкретного не ответил,[15] а марш несогласных был разогнан. Вопрос Путина Шевчуку: «А как Вас зовут, извините?», превратился в популярный мем.[16] 30 августа 2010 года в интервью газете «Коммерсантъ» Путин подтвердил, что не знал, кто такой Юрий Шевчук.[17]

  10 октября 2010 года в Интернете начался сбор подписей в поддержку участия Юрия Шевчука в президентских выборах 2012 года.[18][19][20] Однако, сам Шевчук об этом высказался так:

  Я слышал об этом (сборе подписей). Я думаю, что они все ошибаются. Страна не готова к моему президентству. Надо подождать.

  Това към коя от "1989-1999-2004" се отнася?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 84. 84 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#77] от "dhk13":

  Не е съвсем така. Големият шум покрай Солженицин се вдига в средата на 70-те години, покрай историята с Нобеловата награда и изгонването му от СССР, но това не води до края на комунизма.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 85. 85 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#75] от "pitonchef":

  Чехия като узря за демокрация знаеш ли какво и се случи - 1968-ма? Унгария и тя узря бързо, още през 1956-та.
  Руските танкове смазаха всичко, убиваха наред. Сложиха и мариотнетни правителства.

  Затова на мене НАТО+ЕС ми трябва. Не знам утре лудият в Турция какво ще реши. Ти знаеш ли?

  До коментар [#76] от "Отнесен":

  Айде не участвай и ти в разпада на капитализЪма като цяло.
  Щото натам ще отидем, не за друго.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 86. 86 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#69] от "Okoto":

  Пич , ми нали точно Америка заля Европа с емигранти . Нали тя реши да ги демократизира . А на онези им трябва авторитарен режим, защото виждаш кво стана . Ся ша си ги чукаме у тиквите . И не стига, че ни ги натресе под формата на права, свободи и демокрации , ми и кинти требе да и плащаме .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 87. 87 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 56 Неутрално

  До коментар [#82] от "pitonchef":

  Гренландия не е датска територия, и Дания не само нищо не взема от нея, а дори е на загуба.

 88. 88 Профил на pitonchef
  pitonchef
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#85] от "Руслан 21":

  Така е било спор няма, но сега не виждам Русия или Китай да си мислят да пращат танкове в Либия няма чужда сила, която да се меси в конфликта освен НАТО. Нека сами си направят революцията аз не съм съгласен да плащам за гражданската им война а ти?

  www.futbolnizalozi.com
 89. 89 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#71] от "dodge_ram":

  Има много локални герои, които не ги знаем, но големи личности освен вече изброените не мога да се сетя. Да не забравяме, че политическите милиции в Източна Европа бяха многобройни и силни, та обикновено човек не успяваше да стигне до организиране на някаква сериозна съпротива. В затворите имаше доста такива ентусиасти.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 90. 90 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#84] от "Dehumanizer":

  Без икономически условия нямаше как да рухне комунизмът. Именно затова е гениална политиката на Рейгън с превъоръжаването. Натисна ссср икономически, ония лапнаха кукичката и затова бяха кротки после /при договорите за разоръжаване/, май през 1986-та ако не бъркам "Салт 1" или "2" беше. Кротнаха защото видяха, че краят иде. И той неизбежно дойде разбира се. Разпадна се проклетата соц система поради липса на "джобни".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 91. 91 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 56 Неутрално

  До коментар [#77] от "dhk13":

  Видяхме го Солженицин що за стока е , веднага взе да плюе по запада след като му спасиха гъза, а после стана върл путинист. Желю е ясен и той .

 92. 92 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 727 Неутрално

  По времето на блоковото разделение и Студената война, САЩ бе нужен като защитник . И заради това му позволиха да бъде безпрекословен военен предводител и безнаказан финансов спекулант.
  Сега обаче е рзлично. Русия не иска да воюва, а да търгува .
  И притежава точно онова, от което Европа и света се нуждаят.
  Изгодата им е взаимна.
  От САЩ останаха само проблемите, финасовите кризи и зависимости , които вече дразнят всички.

  Като заместител на комунистическата заплаха , САЩ се опитва да отгледа изкуствен тероризъм , с когото да се "бори" и с когото да плаши другите, за да ги "закриля".
  Но номерът им все по-трудно ще минава.

  Светът няма нужда от техните постоянни войни и катаклизми.
  Искаме спокойствие и нормални търговски отношения.

 93. 93 Профил на pitonchef
  pitonchef
  Рейтинг: 522 Весело

  До коментар [#87] от "The Chicago Boys":


  Освен да ти се посмея за друго не се сещам!

  www.futbolnizalozi.com
 94. 94 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 884 Неутрално

  [quote#85:"Руслан 21"]Чехия като узря за демокрация знаеш ли какво и се случи - 1968-ма? Унгария и тя узря бързо, още през 1956-та.
  Руските танкове смазаха всичко, убиваха наред. Сложиха и мариотнетни правителства. [/quote]
  Това е много интересна тема. А знаеш ли ръководителите на тези въстания защо са искали д а се "освободят" от влиянието на СССР и да обърнат оръжие срещу бившия си покровител, заставайки в редиците на НАТО? От руска гледна точка, на чехите и унгарците така или иначе е щяло да им се наложи да воюват със СССР, та в този смисъл, не са загубили нищо повече от неизбежното.

 95. 95 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 892 Весело

  До коментар [#81] от "Отнесен":

  Ами до сега беше така. Ама вече не сме в 21-ви век. ЕС както казах има геополитически интереси. Тези интереси когато се задоволяват се отразяват положително на потребителите. Либия е чудесен пример. Естественно военните разходи се отразяват отрицателно. Тегли се сметката на плюсовете и минусите и ако излезе на плюс под чертата се започва война - както стана в Либия.

  Освен това тия пари няма да дойдат от намаляване на заплатите. Ето няколко идеи от къде да се орежат ( все пак става дума за държава с 18 трл. БВП и както се сещаш и с 1% да се увеличи военния бюджет е АДСКИ МНОГО )
  - Орязване на социални помощи за безработни. Нормално е да има - Не е нормално да се дават до живот.
  - Спиране на социалните за емигранти - на нула.
  - Свеждане до санитарния минимум на странични социални помощи. Като например 100%-ово плащане на цифровизатор на всяко домакинство , което мине на цифрова телевизия във франция. 14-та и 15-та заплата в Гърция. 2 часова обедна почивка за абсолютно всички в Италия през 4 летни месеца , ЗА СМЕТКА НА РАБОТНОТО ВРЕМЕ
  - Намаляване на еврокрацията и еврократите
  - Орязване на много от дебилните еврофондове. Кото например 100% покритие на модернизация на земеделсткото стопанство на стойност до 15000 лева

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 96. 96 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 56 Неутрално

  До коментар [#93] от "pitonchef":

  Това, че си тъп е ясно, но поне замълчи. Колкото Канада и Австралия са Британска територия, толкова и Гренландия е датска.

 97. 97 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#83] от "dhk13":

  Това, че обичаш Шевчук е класно-аз когато карам на дълъг път кат го пусна и се почивам. Но той е музикант и пее хубаво... ако е политик няма да е Шевчук. Когато чувам Шевчук значи е музикант. Но Путин малко грубичко го постави на мястото.

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 98. 98 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 892 Весело

  До коментар [#82] от "pitonchef":

  Ами България се справя чудесно - край Либия бяха пратени 7 кораба. "Дръзки" беше един от тях

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 99. 99 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#84] от "Dehumanizer":

  И Хавел често цитира Солжиницин: "Не трябва да се живее в лъжа".

  Идеите и кнагите променят света, но по-бавно. За съжаление. Но "Архипелак ГУЛаг", "Мiр и насилие" (i-от е от автора за да се различава мир - мiр от свят - мир), "Червеното колело" и т.н. наистина промениха света и спамогнаха за падането на социализма.

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 100. 100 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#67] от "ARRI":

  Казах ти, не следя малоумни конспирални сайтове и не знам какви са последните измишльотини, които четеш. Но да се върнем на темата, някакви доказателства за принадлежността на Гейтс в организацията на Йейл да имаш? По възможност, без линкове към конспирални сайтчета

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK