Русия разтревожена от присъствие на американски боен кораб в Черно море

На път за украинско-американските учения "Монтерей" акостира през седмицата в Румъния.

© Reuters

На път за украинско-американските учения "Монтерей" акостира през седмицата в Румъния.Министерството на външните работи на Русия обяви официално, че е разтревожено от присъствието в Черно море на американския боен кораб "Монтерей", оборудван с противоракетната система "Еджис" (Aegis), която според новите планове на САЩ трябва да е в основата на противоракетния щит в Европа.


"Монтерей" е в района за участие в украинско-американски учения, но Москва смята, че той е изпратен в рамките на реализацията на "поетапен адаптивен подход" към сглобяването на европейската част от глобална противоракетна система на САЩ.


Първият етап на тази програма предвижда разполагането на групи американски кораби в Адриатическо, Егейско и Средиземно море с цел защита на държавите от Южна Европа от хипотетична ракетна заплаха, твърдят руските медии.
Тези кораби могат да навлизат и в Черно море в случай на изостряне на ситуацията в района, но руското МВнР не разбира какво изостряне може да е имало предвид американското командване, премествайки от Средиземно море основна ударна единица от щита.


Руската страна неведнъж е подчертавала, че няма да оставим без внимание появата в непосредствена близост до нашите граници на елементи на стратегическата инфраструктура на САЩ и ще възприемаме подобни крачки като заплаха за нашата сигурност", се казва в съобщението на руското външно министерство.


В текста се казва още, че загрижеността на Русия отново демонстративно се пренебрегва под прикритието на разговори за сътрудничество в областта на противоракетната отбрана в Европа.


Подобни "сюрпризи" от страна на САЩ по мнението на руската страна "свидетелстват за високата степен на стратегическа несигурност". Навлизането на американския кораб в акваторията на Черно море още веднъж подчертава необходимостта от изработването на точни юридически гаранции за това да не се насочват разгръщаните в Европа средства на щита срещу руския потенциал за ядрено сдържане, допълва Москва.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK