Джон Маккейн: САЩ искат руската армия да напусне Приднестровието

САЩ настояват от територията на Молдова да бъдат изведени бойците и въоръжението на руските войски, заяви в неделя в Кишинев сенаторът-републиканец Джон Маккейн след среща с и.д. президент Мариан Лупу и премиера Владимир Филат.


По думите на Маккейн руските федерални войски се намират в Приднестровието в нарушение на международното право и против волята на официалните молдовски власти. Подобно присъствие е грубо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Молдова, допълни той.


САЩ подкрепят независимостта и териториалната цялост на страната и смятат, че извеждането на руските части ще помогне за уреждане на конфликта с властите в Тираспол, допълни сенаторът.




В Приднестровието в момента се намират около 1500 руски военни, част от реформираната 14-та гвардейска армия на СССР, с основна мисия да поддържат мира в населения с етнически руснаци район и да охраняват погребите край село Колбасное. До 2003 г. от складовете бяха изнесени в Русия около 22 хиляди тона снаряди, но приблизително още толкова руски боеприпаси все още са на тази територия.


В петък в Кишинев имаше дипломатически скандал в руското посолство. На прием по случай националния празник на Русия в присъствието на президента Лупу руски дипломат даде думата на т.нар. министър на външните работи на Приднестровието Владимир Ястребчак, като го представи като ръководител на външното министерство на непризнатата Приднестровска република, а не като политически представител на властите в Тираспол, както е според дипломатическия протокол, приет до уреждането на конфликта.


Дипломатите на Молдова напуснаха посолството в знак на протест, последвани от колегите си от посолствата на САЩ, ЕС и на мисията на ОССЕ.