74% от японците подкрепят закриването на АЕЦ

Близо три четвърти - 74 на сто, от японците подкрепят идеята за постепенно закриване на АЕЦ, съобщи "Ройтерс", като се позова на резултати от проучване на общественото мнение, публикувани днес в японския вестник "Асахи".


В същото време 51% от анкетираните смятат, че реакторите, затворени в момента за проверки, трябва да бъдат пуснати в експлоатация. Срещу това се обявили 35 на сто от участвалите в проучването.


В Япония има 54 ядрени реактора. Според "Ройтерс" затварянето им е свързано с изключително високи разходи, при това в момента не съществува вариант за заместващи мощности. Преди аварията в АЕЦ "Фукушима 1" АЕЦ В Япония генерираха 30 на сто от необходимата на страната електроенергия.


Електроенергията, генерирана от възобновяеми енергийни източници, в момента възлиза на около 10% от общата консумация. Според проучването, представено във вестник "Асахи", 65 на сто от анкетираните биха се съгласили с по-високи цени на електроенергията, за да се стимулира разработването на възобновяеми енергийни източници.

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4e6it
  4e6it
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Никой не ги пита...за бомбите над Хирошима и Нагазаки също, но това са подробности за капитала,демокрацията и комунизма !

  Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста му.
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Япония, Германия, след референдум - вече и Италия. Коя ли е следващата страна, отказала се от атомната енергетика? Докато ние мъдруваме за АЕЦ "Белене" и за диверсификация на поддръжката на 5-ти и 6-ти блокове на АЕЦ "Козлодуй".

 3. 3 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Весело

  Айде пак форумната мъдрост ще ни обясни колко са прости немците, италианците и японците и как ще им колабира икономиката, ако си закрият АЕЦите.

  Ма май много държави станаха вече на клончето...

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 4. 4 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1155 Весело

  Не знам за техните икономики, но за нашата съм сигурен, ако отпадне 5-6 блок на Козлодуй.

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#3] от "Distributed":

  Те станаха, ама май ние, за пореден път в историята, вървим в различни посоки. После да не хленчим - те що така, ние що така?

  Много ми е любопитно как премиера би коментирал тази вълна, която набира сила - отказването от атомната енергетика.

 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3803 Неутрално

  Първия положителен сигнал от Япония. Чувството за самосъхранение е силно, по-силно от алчноста на 5% пристрастени към удоволствията.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на VellEll
  VellEll
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#2] от "Читател":

  Би ли ми посочил абзаца в който пише, че Япония се отказва от ядрената си енергетика ?

 8. 8 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 669 Весело

  Германия се отказва от ядренета си енергетика , японците гласуват против АЕЦ , италианците гласуват против АЕЦ / за VellEll да уточня , че това са демокрации , в които референдума има значение и управляващите се съобразяват с него - иначе престават да бъдат управляващи/ , само у нас една шепа рубладжии с две шепи поддръжници искат гьола.

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 9. 9 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Къде сме ние ... господа "управляващи"????
  Всички нормални ядрени държави имат дял на атомната енергетика МАКСИМУМ до 35 % от енергопроизводството си - а вече и решително се отказват от атома. ...ние к`во ш` прайм - 75 % ядрена енергетика???
  ... правителството и управлението на "Тука има, тука нема" ... не виждате ли, не чувате ли .. "граждани за европейско развитие" ... дрън дрън-човци нещастни
  БелеНЕ!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 10. 10 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1155 Любопитно

  .....65 на сто анкетираните биха се съгласили с по-високи цени на електроенергията, за да се стимулира разработването на възобновяеми енергийни източници.........
  Какъв е процентът в България? Хайде да не повтаряме баснята: Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак......

 11. 11 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 498 Неутрално

  И какво ще стане накрая! Германия, Италия, Япония, Китай и т.н. ще инвестират огромни суми в разработка на ВЕИ и след 20 години бедните българи ще са принудени да купуват от тях технологии и пак ще сме последна дупка на кавала! А ако (не дай боже!) до тогава ни гръмне някоя АЕЦ може и изобщо да ни няма!

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#7] от "VellEll":

  Чисто юридически това не се е случило, факт. Ала обществените настроения показват как ще се развият събитията. В развитите държави управляващите се съобразяват с народната воля, защото благодарение на същата те са на власт. Само у нас и вероятно в неколцина други държави има наглост до безкрай, по редица въпроси. Защото знаят, например, че при масов отказ за гласуване, пак могат да си купят изборите. А пък гражданските протести са екзотика.

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:32 на 14/06/2011 от неговия автор.

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#11] от "Алекс":

  Ние и сега можем да интегрираме ВЕИ и фотоволтаици, ала процедурите са толкова тромави и сложни, че хората, които се ангажират този тип дейност, са герои. Ако всяка къща, блок си боцнат по няколко слънчеви панела, ако има високоскоростни влакове, задвижвани на ток, както вече се случва в Китай, нали някои хора от върхушката ще бъдат ощетени.

 15. 15 Профил на Лора Рахнева
  Лора Рахнева
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Не е гласувал "целия свят", но все пак е информация кой, какво и как в България:

  http://www.capital.bg/interaktiv/anketi/?guid=2135

  Prepare for complications.
 16. 16 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 808 Любопитно

  Безопасната ядрена енергия

  Има алтернатива на урана като гориво за ядрени електроцентрали. Това е торият. Само няколко седмици преди разрушителното цунами да залее японската централа във Фукушима Китайската академия на науките съобщи, че е избрала "базиран на торий MSR реактор" за бъдещото развитие на ядрената програма на страната, пише The Telegraph.

  Идеята за използване на тория като гориво се ражда в САЩ още през 60-те години на XX век, но металът за разлика от урана няма военно предназначение и за това прилагането му при производството на електроенергия остава на експериментално ниво.

  Китайските учени твърдят, че радиоактивните отпадъци ще бъдат хиляди пъти по-малко в сравнение с урановите реактори, а в същото време авария като тази във Фукушима ще е почти невъзможна.

  Според експерти от НАСА реакторите с торий имат уникална функция за безопасност - ако температурата се повиши сместа от торий и соли просто се излива във водното си легло, без електрически помпи или други допълнителни механизми. Още повече, че този тип реактори работят при атмосферно налягане заради високата температура.

  Така взрив на реактора като в Чернобил или пробив на корпуса заради високо налягане както във Фукушима са на практика невъзможни.

  Торият е слабо радиоактивен и за да служи за производство на топлинна енергия трябва да бъде бомбардиран с неутрони. За разлика от урана, при който високите температури водят до верижна реакция, при тория, ако фотонният лъч бъде изключен, няма да има достатъчно неутрони и радиацията бързо ще намалее.

  Според различни оценки световните запаси от уран ще стигнат за още 80-100 години. А торият е доста по-често срещан метал.

  Според Международната агенция за атомна енергия в света в момента има 442 ядрени реактора. Те генерират 372 гигавата енергия, осигуряващи 14% от глобалното производство на електроенергия. Ядрените мощности обаче трябва да се удвоят в следващите двадесет години, само за да вървят в крак с възхода на Китай и Индия.

  Ако светът пък последва исканията на Австрия и германските зелени партии да спре строителството на ядрени централи, то те ще трябва да бъдат заместени с газ, петрол, въглища или субсидирани и доста скъпи соларни паркове и ветрогенератори.

  Торият е не само алтернатива на урана, той е по-добрата алтернатива, тъй като е по-евтин за добив, с по-висок КПД, по-дълъг цикъл на делене и изисква многократно по-малки разходи за последващата обработка на използваното гориво.

  А и инвестицията за реализиране на такъв проект е сравнително ниска. Според текущи оценки на Европейската организация за ядрени изследвания за целта са необходими около 3.2 млрд. евро за реактор с мощност от 600 MW.

  Проблемът е, че тези средства трябва да дойдат отнякъде. Това което се случва в момента в жадния за енергия Китай, не може да се случи нито в САЩ, нито във Франция, нито в Германия.

  В първите две страни ядрените лобита имат огромно влияние в енергетиката, а в Германия зелените партии са по принцип против ядрената енергия, независимо дали от торий или уран. Така западът вероятно ще бъде изпреварен от Китай и в тази област.

  Всъщност тази технология предоставя отлична възможност за страни като България, която съвместно със съседите си може да инвестира в създаването на ново ноухау, даващо на стараната не само възможност за енергийна независимост но водеща технологична позиция в бъдеще.

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 17. 17 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 859 Неутрално

  И в България един ден ще стане така, ама като много малка държава няма да останат живи, които да подкрепят закриването на АЕЦ...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  А бе , тези японци , НЯМАТ ли си Р.Овч. , или Гоце , малко руски агенти или някой рапон - да им обясни- колко грешно мислят ???

  BIG AL
 19. 19 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 114 Неутрално

  [quote#16:"be_free"]Има алтернатива на урана като гориво за ядрени електроцентрали. Това е торият.[/quote]
  Торият действително повече 5-6 пъти от урана, но нито той, нито уран 235 са алтернатива. Проблема е, че реално една АЕЦ използва около 0,7% от урана, а от готовото гориво на 1 т изгорено гориво прави повече 22т отпадък.

 20. 20 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Само у нас подкрепата за "Белене" расте!?!
  Защото сме все още руска губерния.
  Управлявана от ченгета и лапачи и пълна с руски агенти.
  И с народ от олигофрени.

 21. 21 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Весело

  Япония, Германия, Италия - водещите световни икономики се отказват отцъкащите атомни бомби в задните си двори, явно без да се притесняват от предупрежденията на доморасли форумни ядрени енергетици, начело с агент Гуце, че без тази "по-безопасна от автомобила" енергия са застрашени скоро да се присъединят към Третия свят (т.е. към ядрената сила русия). Тежки дни настават за нашата Пета колона, но те няма накъде да отстъпват - зад тях е Москва и обръчът й от фирми

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 22. 22 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Преди да го строите тоз АЕЦ, вземете и постройте Завода за Боклук в Кофия, който също бая ел.енергия би произвеждал...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 23. 23 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#16:"be_free"]Китайските учени твърдят, че радиоактивните отпадъци ще бъдат хиляди пъти по-малко в сравнение с урановите реактори, а в същото време авария като тази във Фукушима ще е почти невъзможна.
  [/quote]

  Е, щом другарите от Китайската комунистическа партия го твърдят, значи е истина. Както и бяха истина аналогичните твърдения на съветските другари за безопасността на техните реакции преди аварията в Чернобил...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 24. 24 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#22] от "KOBOLD":

  Ще го построят: всички обструкции, създадени от световните рекордьори по крадене на еврофондове - русофилите от тройната коалиция - отпаднаха, траншовете се очакват скоро и строежът може да започне.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 25. 25 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#23] от "Zoon Politikon":

  Откога се цитират китайски недоучени?

  Кога се научиха да четят - кога станаха учени?

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 26. 26 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Те Китайците до преди 10 г. ходеха с едни ватенки.....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 27. 27 Профил на monique
  monique
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Би било невиждан еволюционен скок ако и ние се откажем от ядрената енергия като гореизброените държави. Все пак не е като да сме се парили - Чернобил беше доста отдавна и е добре забравен явно.

  Всички ние сме затворници, но едни килии имат прозороци, а други - не...
 28. 28 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#25] от "KOBOLD":

  Откакто алкохолиците съвсем се сринаха и единствената братска компартия, на която форумните българомразци да се опират да черпят престиж за агитацията си за взривяване (буквално) на страната, която ги е родила, остана китайската

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Всъщност първите две държави са водещи в разработките за еко енергия и енергоспестяващи технологии, и са изнесли повечето енергоемки технологии в други страни. Третата няма чак такава нужда от евтина енергия за икономиката си.
  Я да видим кога Франция ще си затвори АЕЦ-овете.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Отказа от атома прави още по зле нещата с газта и нефта, Япония може да си го позволи, но има и възможностти.В Аляска например има 14 трилиона м3 газ, а и руснаците са наблизо.

  http://www.kommersant.ru/doc/1655488

 31. 31 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  На о. Майорка живеят 600 хил. души.

  Техният завод за боклук им носи 7% от ел.енергията.

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 32. 32 Профил на anmah
  anmah
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#9] от "Georgi Yordanov":

  Уважаеми г-не,
  Ако не знаете, ядрената енергетика е реалност в България много преди ГЕРБ да се създаде.
  Освен това, договорът за АЕЦ "Белене" е сключен от милата на сърцето Ви Тройна коалиция!
  Друг въпрос е защо Бойко се превърна от противник в най-ревностен защитник на проекта и на атомната енергетика изобщо. Трябва здраво да са то прискрипали( притиснали)...

 33. 33 Профил на anmah
  anmah
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#29] от "gost22":

  Радвам се да прочета един сериозен и обективен коментар, лишен от обичайните за нашите форуми глупости и грубости, както и от политически мотивирани ругатни!

 34. 34 Профил на patriotbg123
  patriotbg123
  Рейтинг: 594 Весело

  Мисля че всички американски ядрени централи по света трябва да се затворят моментално!Не искаме втора Фокушима!

 35. 35 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  "Според проучването, представено във вестник "Асахи", 65 на сто от анкетираните биха се съгласили с по-високи цени на електроенергията, за да се стимулира разработването на възобновяеми енергийни източници."

  Разни хора разни идеали.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 36. 36 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#34] от "patriotbg123":

  Искаме човечеството да се освести и да поумнее. Да спре да е алчно и тъпо егоистично. Искаме повече зелени хора и повече президенти като Обама. Искаме по-малко Бушовци и невежи републиканци и други десни. Искаме по-малко реклама, по-малко пластмасови опаковки, повече свободно време, за да се занимаваме с изкуство. Искаме по-висока култура на улиците и в концертните зали.

  Такива ми ти работи

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 37. 37 Профил на anmah
  anmah
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#34] от "patriotbg123":

  Работата не е в това, дали централите са строени от една или друга страна. Проблемът е: за или против атомната енергетика въобще! Опитът за такава евтина пропаганда би бил смешен, ако нямаше Чернобил! Там нямаше серия от земетръси, нямаше цунами. Грешката на японците е била в избора на "изгодната" цена на атомната енергия. Това германците първи го разбраха. Цената е прекалено висока! Но те са германци...
  Няма 100% предвидим риск в тая област, а "цената" е страшна.

 38. 38 Профил на anmah
  anmah
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#36] от "liliakostova":

  Съгласен съм с това!

 39. 39 Профил на patriotbg123
  patriotbg123
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#36] от "liliakostova":

  Понеже разликата между кенийския полунегър и храсталака е огромна,единия военнопрестъпник а другия ъъъъъъ и той май !Разлика там няма и никога не е имало, това разделение републиканци -демократи е изцяло циркаджийско ,както впрочем всичко останало при тях!

 40. 40 Профил на patriotbg123
  patriotbg123
  Рейтинг: 594 Весело

  Добре като затворим свички ядрени централи от къде ще взимаме ток ,на свещи в пещерите да стоим !Хубаво звучи като идея ама каква е алтернативата ,слунчевите панели и вятърни търбини са бошлаф работа ,ефективността им е крайно недостатъчна!

 41. 41 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#25] от "KOBOLD":

  Много преди САЩ и западнала европа

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 42. 42 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 808 Любопитно

  До коментар [#37] от "anmah":

  То и при американската ядрена авария нямаше земетресения.

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 43. 43 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#42] от "be_free":

  Но пък за сметка на това при Чернобилската имаше земетресение?

 44. 44 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#40] от "patriotbg123":

  Оди го кажи това на европейците!
  Ще им носиш ток с кофи да си светят в хола. Пък телевизора ще го връзват щепсела за ушите ти, защото ще си един ходещ ядрен алтернатор

 45. 45 Профил на patriotbg123
  patriotbg123
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#44] от "qwerty":

  Някакъв опит за оригиналничане ли беше тва,много е зле!

 46. 46 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До #36 "liliakostova":
  Супер, само че тези неща искат стандарт на живот, не заплатата да покрива сметката за ток, тел. и хляб. Примерно концертната зала, как ще се издържа- с продажба от билети? Зелената енергия е хубаво нещо, но поне за момента безумно скъпо. За България да си котка Козлодуй, да се откаже от безумия като Белене и да се надява на качествен скок в разработката на енергийни източници и/или питейната вода да стане на цената на нефта, другото е хубаво на думи, но утопично.

 47. 47 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#41] от "be_free":


  В Китай човешкият живот няма никаква стойност... същото е и в Индия... за това не трябва да се цитират техните апартчици...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 48. 48 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#46] от "stoiank":

  Не е безумно скъпа!
  Оня ден го казаха на една конференция: за задоволяване върховата мощност вече са конкурентни!
  А тази новата в Испания? Сигурно въобще не са си направили сметките?

 49. 49 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#43] от "qwerty":

  Агенция Франс прес предлага справка за най-тежките катастрофи при ядрени централи в света за последните 30 години.

  26 април 1986 г. - СССР - Четвърти реактор на съветската ядрена централа в Чернобил (Украйна) избухва по време на тест за безопасност, предизвиквайки най-голямата катастрофа в цивилната ядрена енергетика с над 25 000 жертви по неофициални оценки. Отделеното количество радиация е равностойно на над 200 ядрени бомби с мощността на тази, поразила Хирошима. Облъчени са три четвърти от Европа. Катастрофата е класирана на най-високата седма степен по Международната скала на ядрените събития (МСЯС).

  28 март 1979 г. - САЩ - В Три Майл Айлънд, щата Пенсилвания, поредица от човешки грешки и материални неизправности попречват на охлаждането на ядрен реактор, чието ядро започва да се топи. Отделените радиоактивни отпадъци предизвикват сериозно облъчване в инсталацията, без да засегнат населението или околната среда. 140 000 души са временно евакуирани. Катастрофата е класирана в пета степен по МСЯС.

  30 септември 1999 г. - ЯПОНИЯ - Катастрофа в експериментален завод за преработка на използвано ядрено гориво в Токаимура (североизточно от Токио), предизвикана от човешка грешка довежда до смъртта на двама техници. Над 600 души - работници в завода и местни жители - са радиационно облъчени, а около 320 000 са евакуирани. Катастрофата е класирана в четвърта степен по МСЯС, но като последици се определя като най-тежката след тази в Чернобил.

  9 август 2004 г. - ЯПОНИЯ - В АЕЦ "Михама" (централна Япония) нерадиоактивна пара се отделя от спукана канализация, която вероятно е била засегната от тежка корозия. Петима служители умират от изгаряния.

  Август 1979 г. - САЩ - Изтичане на уран в таен ядрен обект близо до Ъруин, щата Тенеси, облъчва радиоактивно около хиляда души.

  Януари-март 1981 г. - ЯПОНИЯ - Четири изтичания на радиация в АЕЦ "Цуруга" (централна Япония). Облъчени са 278 души.

  Април 1993 г. - РУСИЯ - Експлозия в завод за преработка на използвано ядрено гориво в Томск-7, таен град в западен Сибир. Образува се радиоактивен облак и се изхвърлят радиоактивни частици. Броят на жертвите не е известен.

  11 март 1997 г. - ЯПОНИЯ - Работата на АЕЦ "Токаимура" е частично спряна след пожар и експлозия, при които са облъчени 37 души. БТА

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 50. 50 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1155 Любопитно

  1.3-1.5 Евро/W поне.
  1MW - с инвестициите 2 млн евро
  1000 MW - ???? и тогава изключваш 5 блок;
  още толкова и 6 блок на Козлодуй.
  Зарежи ги тези на конференциите, те искат преференциални цени за изкупуване и сигурни договори с държавата. А кой ще плаща не ги интересува, те са същите като Белене, ама другата група.

 51. 51 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 808 Любопитно

  До коментар [#47] от "KOBOLD":

  Кое е общото между правата на човека и науката? По твоята логика науката в нациска Германия въобще не е трябвало да съществува!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 52. 52
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:45 на 14/06/2011 от неговия автор.

 53. 53 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#51] от "be_free":

  Ами много просто:
  Там където животът няма никаква стойност, учените имат съвсем други разбирания за "безопасно" от колкото в страни, в които човешкият живот има стойност.

  Справка:
  СССР , Чернобил, 1986 г. ...
  Дори и след катастрофата съветските медии казваха, че всичко било изцяло западна пропаганда. Даваха по телевизията как деца си играят на само 5 км. от АЕЦа.... Още ги помня кадрите....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Неутрално

  Разбирам японците които са против ядрената енергетика в страната им! Япония е толкова съизмична държава, че всичките им АЕЦ са като бомби с часовников механизъм, при едно силно заметресение като това във Фукушима, като нищо може да стане пак някоя голяма авария!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#53] от "KOBOLD":

  Пич вземи научи историята на НАСА по времето на студената война!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 56. 56
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:44 на 14/06/2011 от неговия автор.

 57. 57 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#55] от "be_free":

  Ами тя е същата като таз на СССР.... Дойчо е отишъл и им е построил Вау2 ракетата, въз основа на която базират и двете космически програми.

  Германците в СССР са работели доста стрателно и руснаците дори не са могли да смогнат на темповете им... За да са чувстват добре руснаците са построили дори тенис кортове на които германците да отмарят. И когато се връщат обратно в Германия в началото на 50-те Сталин им е броил по 15 хил. рубли на калпак като премия...

  Хайде сега ти ми кажи колко е била средната работна заплата по това време в ССС

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 58. 58 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#32] от "anmah":

  Уважаема/и г-жо/не,
  хич ... ама хич не уцелихте Никак Тройната Ламя не присъства в сърцето ми (освен с негативни чувства)!!!
  А въпроса с превратностите на бойко - както писах - какво да очакваш от дрън-днрънчовци?!?
  Хубав ден!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 59. 59 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#36:"liliakostova"]Искаме повече зелени хора и повече президенти като Обама.[/quote]

  Проблемът ти е, че съдейки по последните избори в САЩ, все по-малко хора искат зеления отвън и червен отвътре Мубарак Хюсеин. Но и няма как да бъде другояче, при 14 трилиона дефицит (срещу 8 при гадния Буш), 20% реална безработица и цена над петрола над 115 долара за барел. То не става само с врещене yes we can, трябва и акъл...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK