Страната, където чистачка получава $100 000 заплата

Австралия се превръща в златна мина за гастарбайтери

Миньорската индустрия в Австралия създава много различни работни места
20 000 са българите в Австралия (почти колкото във Франция) по данни на Държавната агенция за българите в чужбина


$150 000 получава строителен работник в Карата, заплатата на инженерите достига $200 000


Люсил Лиево е 25-годишна геоложка от Франция, която на всеки 2 седмици изминава 1300 километра със самолет, за да отиде до работното си място в миньорско селище Карата в Северозападна Австралия. Тя е една от малкото жени сред десетките брадясали мъже на летището в Карата, които чакат да се приберат от работната смяна.
"Австралия е като Елдорадо", смята Лиево, която е дошла в Австралия преди една година по време на ваканция. Сега тя получава по $5000 на месец (всички суми в статията са в американски долари - бел. ред.), като работи всеки 2 от 3 седмици в откритата медна мина Уим Крийк. "Тук е много, много лесно за един геолог да си намери работа", коментира тя.


От друга страна, за Австралия е много трудно да си набави необходимата работна ръка, за да поддържа бума на миньорската индустрия, разказва в свой репортаж "Ройтерс". Все по-свитият пазар на специалисти води до вдигане на заплатите, а това в комбинация с поскъпващия австралийски долар оказва натиск върху целия производствен сектор.


Лиево печели около $60 000 на година след облагането с данъци и ходи на работа със самолет, но за стандартите на миньорския град Карата тя е нископлатена. Началник на една мина може да взима повече от $200 000 на година, което е повече от директора на Федералния резерв на САЩ. Шофьорите на камиони също взимат шестцифрени заплати. Строителите получават около $150 000, което е повече, отколкото заплатите на лекари и адвокати.


"Може да видите момичета да чистят лагерите на миньорите и те без особени усилия ще взимат $100 000 на година", казва Трейси Рейс, туроператор от град Карата. Причините за тези главозамайващи заплати и липсата на кадри са елементарни - в цяла Австралия живеят едва около 22 милиона души, които не могат да запълнят пазара за разработване на огромните природни богатства на континента.


Добивната индустрия (полезните изкопаеми, минно дело, газ и петрол) е планирала проекти за около $400 милиарда, които ще се нуждаят от поне 70 000 нови работници през следващите пет години, твърдят правителствени източници.


Предвижда се и строителната индустрия да отвори нови 196 000 работни места за същия период, като повечето от тях също ще са свързани с мините и енергийните проекти. Бумът е в самото си начало, но въпреки това вече не достига работна ръка – не само за квалифицирани професии като геолозите, но и за неквалифицирани. Така дори и строителите, чистачите, готвачите и шофьорите печелят огромни суми.


За разлика от Дубай и Сингапур, които широко отвориха вратите си за временни чуждестранни работници за нискоквалифицирани позиции, Австралия все още не е направила това. Според австралийския милиардер Джина Райнхарт вече е крайно време за сериозна промяна.


"Австралия има нужда от временни чуждестранни работници", смята най-богатият човек в Австралия. Състоянието й се изчислява на над $10 милиарда и е придобито чрез миньорската индустрия.


В Сингапур неквалифицираните чуждестранни работници като домашните прислужници получават около $1465 на месец, но без право да кандидатстват за статут на постоянно пребиваващ. Райнхарт е предложила Австралия да последва този модел, но идеята й предизвика гняв в австралийските профсъюзи.


"Казали сме на правителството, че не може да позволим внасянето на евтина работна ръка от Азия в отдалечените северноавстралийски региони", смята Пол Хауис, един от лидерите на профсъюзите и с влияние в управляващата Лейбъристка партия.


Проблемът с чуждата работна ръка е много сложен, понеже той автоматично се свързва с представата за нископлатени работници, а това е в противоречие с националната идея на Австралия. Държавата-континент се смята за безкласово общество, основано от през XVIII век от емигранти, дошли от гетата на Англия. За някои хора дори самото споменаване на чуждестранни работници означава създаването на по-долна класа нископлатени работници от Азия.


Проблемът обаче не е само морален. Австралия вече е изправена пред проблема за осигуряване на инфраструктура за новите над 100 000 души, които всяка година се настаняват за постоянно в страната. Това кара дори и най-острите критици на предложението на Райнхарт за Сингапурския модел с временен престой на чужди работници да признават правотата й поне в едно нещо.


Моделът на временните работници от чужбина всъщност вече е познат в източната част на Австралия, където частни предприемачи наемат сезонни работници от Югоизточна Азия. Техният труд всъщност е по-скъп от този на австралийците, но според производителя на домати Ричард Хамли те работят много по-усърдно от местните жители и цената е оправдана.


Миньорските профсъюзи обаче твърдят, че в техния сектор могат да продължават работа с наличната работна ръка, макар че преките им началници се оплакват от голямо текучество и предпочитат жител на Бангладеш с елементарни познания по английски пред опасността да попаднат на местен любител на чашката или дрогата.


Двайсет и двата милиона жители на Австралия живеят на континент с размерите на Западна Европа, но 90% от тях са се сбутали в едва 3% от територията й. Очакванията са до 40 години популацията да нарасне до 36 милиона души.


В град Карата, където по официални данни живеят около 18 000 души, не достигат жилища за всички желаещи и на миньорските компании излиза по-евтино да карат персонала си със самолети от големите градове, отколкото да плащат наеми или да застрояват.


Въпреки това, дори и пътуващите миньори ще имат нужда от медицински персонал, ако се разболеят, и от забавления, когато им стане скучно. Такива услуги все още не са осигурени навсякъде и нуждата от работна ръка продължава да е все така висока.

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 426 Неутрално
 2. 2 Профил на shandur
  shandur
  Рейтинг: 374 Неутрално
 3. 3 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Момчета,чакайте! Дай те ми 2 мин да си събера багажа

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 4. 4 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 655 Неутрално

  "90% от тях са се сбутали в едва 3% от територията й."
  istinata e `e golqma chast ot teritoriyata e pustinna - kazvali sa mi che hedostiga na voda e prichinata da ne iskat mnogo novi emigranti

 5. 5 Профил на super.k
  super.k
  Рейтинг: 374 Весело

  Новобългарски легенди и митове

 6. 6 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#5] от "super.k":
  Да да, ама не.
  Има един филм по Дискавъри за шофьорите на автовлакове. Един собствениците на фирма се оплакваше точно от това: читавите му работници хващат към мините заради по-доброто заплащане и нормалните условия на труд.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 7. 7 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Хей, пишете ме и мен мераклия, дайте да се организираме за групово изнасяне от кочинката и да ходим при белите хора...

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 8. 8 Профил на primus
  primus
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Аз не бих отишъл, не всичко е така както се представя. Мисля си че човек трябва да се бори, а ве чуждото изгледа винаги по хубаво, но дали е така.

 9. 9 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Отидете, пари спестете и тук се върнете!

  Истината е висша ценност
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Може и да е така сега, но познавам няколко души, които преди 7-8 години се изселиха от Австралия в САЩ, защото според тях в Австралия нямало никаква работа. В САЩ бързо-бързо си намериха добре платена работа като ИТ специалисти, мениджъри на по-ниско ниво и пр. Там, в Австралия работиха като охрана, доставка по домовете на пици и сандвичи, в заведения за бърза храна като готвачи и пр. Всичките те имаха австралийски документи, но бяха много щастливи да се преместят в САЩ. Да им се чуди човек на акъла, след като в Австралия имало такива големи възможности.

 12. 12 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 626 Весело

  "...Според австралийския милиардер Джина Райнхарт вече е крайно време за сериозна промяна..." - много ясно че лелката ще приказва такива приказки. Ако плаща по-малко на работниците си какъв е извода - повече мангизи за нея. Знае си тя работата. Само че аз си мисля че така е по-правилно, вместо повече за нея, повече за обикновенния бачкатор. Пък бил той и някой от горните мераклии

 13. 13 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#11] от "kirsner":

  Тези заплащания за които се говори в статията са валидни за западната част основно. Огледайте картата и ще разберете защо са малко мераклиите да живеят там

 14. 14 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 626 Весело

  Не е лесно да живееш на гъза на географията!

 15. 15 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#11] от "kirsner":

  Аз познавам новозеландци които отидоха в Австралия да работят в мините, кадето карат камиони. Взимат по 100000 австралиски долара на месец. Ausie е по лесно от нова зеландия да си намери6 каквато и да е работа, особено ако става дума за квалифициран труд.

 16. 16 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До 1/ и 2/, чистачки ли отивате.

 17. 17 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ..."австралийския милиардер Джина Райнхарт"...
  ..."смята най-богатият човек в Австралия"...
  ..."Състоянието й се изчислява на..."
  Джурналистите, не може ли да решите тази Джина жена ли е или мъж, и да си синхронизирате малко писанията? В единия параграф е мъж, в другия жена...

  http://ide.li/
 18. 18 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 426 Неутрално

  пс Като отидете да видите що е то жега, пустиня и дивотия и да няма един храст или дърво на 300 километра от вас, и ще разберете защо толкова трудно се навиват хората да работят там, дори и за такива заплати... Аз лично предпочитам да си кютам на източния бряг.

  http://ide.li/
 19. 19 Профил на radev1950
  radev1950
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изнесените данни за заплатите са вярни,процедурата по наемането на чужди граждани е малко сложна за нас българите,като се има в предвид и факта каква слава ни се носи-хора които не уважават правилата,законите,склоност към участие в престъпна дейност.Но пък който наистина се хване на работа разбира какво значи социалистическа държава в най-добрият смисъл на думата! Даже и медицинска или социална гледна точка за нас са като извънземна страна да която и сънищата не са ни достатъчно реалистични.

 20. 20 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 529 Неутрално

  да викат азиатци дето са раждали деца да им осигурят работа
  европеиците ги сьсипахас антибебе спирали и презервативи

 21. 21 Профил на blago4estiwia
  blago4estiwia
  Рейтинг: 230 Неутрално

  И аз бих заминал моментално! Без въпроси. Някои да има инфо как може да стане?

 22. 22 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 722 Неутрално

  мисля, че най-голямо търсене ще има за жени, които да обслужват това селище от 28,000 загорели мъжаги - миньори и шофьори.
  нашенките, дето са сега по европа ако се изнесат натам, ще могат добре да заработят. само не знам разрешена ли е тази професия в австралия.

 23. 23 Профил на Imigrant
  Imigrant
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Отговор до коментар 21: Условията за работна виза клас 457 е да имаш приравнени дипломи към техния стандарт от институцията която е за професията, изпит по английски език на ниво минимум 6, медицински от посочени от тях лекари и свидетелство за съдимост. Освен това трябва да имаш и оферта за работа, както и препоръки от компаниите в които сте работили.
  Живея и работя от 7 години в Австралия и мога да кажа че всичко е наред,само дето съм в друга област здравеопазване.Имат строги закони и са много социална държава.

  Imigrant
 24. 24 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1469 Весело

  И аз съм готова за тръгна. Къде е сборното място?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 25. 25 Профил на ehrgeiz
  ehrgeiz
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дадохте ми идея.

  На жив човек никога не можеш да помогнеш.
 26. 26 Профил на monique
  monique
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Дано не са пуснали тази статия и в някой китайски вестник.

  Всички ние сме затворници, но едни килии имат прозороци, а други - не...
 27. 28 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Развитите държави с топъл климат са мнооого малко. Западна Европа е голям бахър(като изключим Южна Франция може би), САЩ също има южни щати, но като цяло в света, такава комбинация е рядка. Австралия е интересно приключение с много приятен народ, така че пожелавам успех на тия които ще ходят за да видят Айърс Рок.

 28. 29 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#11] от "kirsner":

  Лично мен не можеш да ме убедиш, че ИТ специалист е отишъл в Австралия да бачка като охрана. Много просто - няколко мои познати отидоха там точно като ИТ-та, работят си по специалността и не мислят да се връщат. А за мениджър ниско ниво всеки става. Още повече на място, където правилата се спазват.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 29. 30 Профил на KoKo - Komara
  KoKo - Komara
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само дразни хората тази статия ...

 30. 31 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  Стига говорили глупости на търкалета, колкото и пари да првят в мините, огромната част от населението на Австралия е много бедно, работа няма ... Лондон и ЛА са пълни с Австралиици щото работа в Австралия няма ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 31. 32 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#11] от "kirsner":

  Щото у Австралия "безкласовото общество" на хартия, е приело сички привички на Класовото общество на Великобритания наи-вече абсолютен расизъм и негативизъм към всичко и всички, поради което както в Англия така и в Австралия тия пичове за които говориш никога няма да им се даде шанса ... в САЩ не ни пука от къде си и с какъв акцент говориш а какво правиш, затова сме светлинни години напред ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 32. 33 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  Прекарах два месеца в Австралия. Навсякъде се усеща малобройното население - по улици, по заведения и в жилищните квартали. Нямат индустрия такава каквато има в Европа. Наистина е доста социална държава, но не се пенсионират рано като нас. Спокойно и чисто. Всички се състезават чия къща и двор изглеждат най-добре. Бюрокрацията обаче не отстъпва на европейската.
  Нямат цигани и по кофите ровят руси хора.
  Колкото за работа в пустинята - явно трябва да си чешит за да работиш там.

  подпис
 33. 34 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#28] от "Трезвен":

  А западния браг на САЩ да не е северния полюс бре, светлинни години напред от наи-замръзналите части ан Европа ... аре да си кажем, капацитета и менталитета определя не климата ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 34. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1951 Весело

  Чистачка взема, 100 000$, и " Тя е една от малкото жени сред десетките брадясали мъже".
  Чистачки?
  Ама Вие сериозно ли ?!

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 35. 36 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 583 Неутрално

  От малкото новини за Австралия в нашите медии се сещам за думите на премиера им Джон Хауърд
  "Който иска да дойде да живее в нашето общество ще се съобразява с нас и нашите традиции, а не ние с него"
  Това по повод ислямските претенции за джамии и може би минарета с високоговорители в центъра я на Канбера, я на Сидни. Познато звучи нали? Само дето разликата не е толкова толерантна и демократична като на нашите свръх демократични и толерантни либерално-комуняшки партийки. Какво да се прави, мракобесна и тоталитарна държава се оказа Австралия. Както и Швейцария наскоро.

 36. 37 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1469 Весело
 37. 38 Профил на miliardpojarnov
  miliardpojarnov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  а менажери и МАКРОикономисти не търсят ли....загубени хора...я да им пратим ръководители на проекти за държавни програми и специалисти по това как се бори с бюрокрацията , като онзи черничкия.... и за петилетка ще ги докараме до европата...та да не скучаят...може и юристи...явно ще умрат от скука...за кво са им инженери...требе някой да им каже като другаря костов, че може да живее без да се произвежда и тогава нема да се цапат по разни мини и дупки, а ще си пият пиенето и ще се слушат чалгата у некой квартален бардак......а от мутри немат ли нужда ...за министър-председател например...пращаме им веднага нашия....да рахатясат...

 38. 39 Профил на miliardpojarnov
  miliardpojarnov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  може да се живее , без да се произвежда....

 39. 40 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 980 Неутрално

  ..."Държавата-континент се смята за безкласово общество, основано от през XVIII век от емигранти, дошли от гетата на Англия....
  В град Карата, където по официални данни живеят около 18 000 души, не достигат жилища за всички желаещи и на миньорските компании излиза по-евтино да карат персонала си със самолети от големите градове, отколкото да плащат наеми или да застрояват."...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 40. 41 Профил на Imigrant
  Imigrant
  Рейтинг: 476 Неутрално

  По долу написах коментар за тези които се интересуват сериозно,а за тези които говорят без да знаят мога да кажа че Австралия е много по добро място от много други държави,имах възможност да работя и на други места по света като Европа и Африка и от 7 години съм в Австралия. Така че като не знаете не пишете глупости. Но о явно е присъщо на българите да плюят като не могат нещо,което е много жалко.Дано един ден и на тези които плюят им се даде жъзможност за да сравнят и разберат че не са прави.

  Imigrant
 41. 42 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1433 Весело

  Имаме бизнес с австралийци и мога да кажа че са много точни хора.
  А по темата - любимият ми емигрантски виц:
  "Един човек умрял и се представил пред Свети Петър. Св. Петър претеглил греховете и добрите му дела и се оказало, че са точно "на кантар". Св. Петър му предложил сам да избере къде да отиде - в Рая или в Ада. Човекът, разбира се, казал "В Рая!" и хоп, озовал се право в Рая. А там - реки от мед и масло, ангели небесни, красоти, спокойствие.......
  След седмица обаче го заглождило любопитството. Отишъл при Св. Петър и рекъл "Искам да видя какво е в Ада, от каква участ съм се отървал". Св. петър се съгласил да го пусне за един ден, щракнал с пръсти и - готово, нашия човек в Ада!
  Що да види - жени, ядене, пиене, купон!!!
  Върнал се умърлушен и сле днякой ден отново се явил пред Св. петър и му заявил "Абе Раят явно не е за мен, не го заслужавам, я по-добре в Ада....." Св. Петър го предупредил, че това лесно може да се уреди, но няма да има връщане назад. Нашият обаче бил твърд - иска в Ада.
  Щракнал Св. Петър с пръсти и нашият се озовал право в казан с врящ катран, наоколо дяволи, пламъци, писъци, мъчения!
  Изкрещял нашият "Ама какво става тука, вчера беше съвсем друго?!?", а най-близкият дявол го смъмрил бащински "МОМЧЕ, НЕДЕЙ ДА БЪРКАШ ТУРИЗМА С ЕМИГРАЦИЯТА".......

  Знанието е сила, информацията - власт
 42. 43 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Отново митове и легенди. И Канада се води много социална, ама 4% от канадците владеят 65% от националното богатство.

  И тук наемат работници за Алберта, за нефтените пясъци, има агенции в Онтарио. И там им плащат 100К и нагоре.

  Всеки квалифициран българин, владеещ западен език, може да си намери добре платена работа в Европа, както много мои приятели(лекари, инженери, програмисти) вече го направиха.

  А нашата секретарка(води се Administrative Assistant и има ВА) взема 60К + социални и пенсионни, без да й се налага да лети до пустини или полярни ледове.

 43. 44 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1097 Весело

  Като гледам колко хора от форума се засилиха за Австралия,не и завиждам!1000 българи са и достатъчни хубавите неща да изчезнат!Ако заминат и БГ цигани-и кенгуруто като вид ще бъде заплашено!

 44. 45 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Що ли правя аналогии със Сибирия?
  И там няма хора за заплануваните нови добиви. И на тях ще се наложи да търсят чужди, предимно с дръпнати очи. Местните клоняли към чашката, същото и там.
  И двете държави ги е страх от наплив на работливи хора, които обаче няма да им се тръгва.
  Има и разлики. Докато австралийките няма да се омешат с хора от Бангладеш, рускините с радост ще се турят на китаец с пълни джебове, макар и с къс.
  За да е задоволена една жена, са достатъчни 8 см и половина. Без значение дали върху тях пише Виза или Мастеркард.

 45. 46 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 740 Весело

  Без да се майтапя тия дни рових в сайтовете за Австралийски
  визи .Не е много лесно но и не е невъзможно.Сериозно се замислям да разпродам всичко тука и имоти и бизнес и да се пробвам там.Дори и да не стана милионер там мисля ,че ще съм по добре от тук, а и перспективата тук е отрицателна казано на
  финансов реитингов език.

 46. 47 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Убеден съм, че тази чистачка ще вземе и 200 хиляди. Само ако има кой да ѝ ги даде. Сериозно, в Австралия не съм бил. Засега. Но пък живея в Канада. Миналата седмица направих 4 години тук. Вероятно за българите в България и Канада и Австралия изглеждат като страни, в които пачки с пари падат от небето и ти взимаш и тикаш в джобовете. Тук, не че се живее зле. Но за да спечелиш прилишни суми, трябва яко да си напънеш гъза. Аз работя като заварчик за 17 долара на час. След данъците взимам чисто 528 долара на седмица. Извънредният труд ни се плаща двойно и имаме колективна застраховка - 100% медицинско обслужване и 80% зъболечение. А най-старите работници във фирмата получават 22 долара на час. Така е в цивилизацията. А за по-големи пари трябва да се отиде на север. Но и там зависи от моментното състояние на пазара. Преди няколко месеца бих 4500 км път от Квебек до Албърта с идеята да се пласирам за нефтените пясъци. Но за момента там е пълна мъртвилка. Ще видим по-натам. В квебек и сега може да се отиде на север в мините или на строежите на електроцентрали. Но си на гъза не географията. И там се работи примерно 30-40 дни нонстоп (зависи от компанията) по 12 часа на ден и се връщаш за седмица или 10 дена. И пак ходиш да блъскаш. И така цял живот. Така, че на кой както му харесва. Големите пари не идват лесно. Сигурно и в Австралия е така.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 47. 48 Профил на Imigrant
  Imigrant
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#47] от "555":
  В Австралия заварчика взема около 40 долара на час, сина ни живее и работи в Канада от 7 години и като беше при нас каза че заплатите са по добри и трудово правния закон е по добър в Австралия, а той е в банковия сектор с висше образование и владее френски,италиански и английски. В Австралия събота се плаща 1'5 повече ,а неделя двойно от дневната тарифна ставка. Индия и Китай имат сключени договори с Австралия за 90 години напред за суровини.

  Imigrant
 48. 49 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Идвам , при вас господин Имигрант , искам да живея достойно , при мен не става въпрос само за добър стандарт на живот , морала там е друг , тук помия в главите и мисля и в душите на повечето българи .

 49. 50
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:02 на 17/06/2011 от неговия автор.

 50. 51 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 628 Весело

  Сега с откриването на газа в България, и тук ще стане така - по 100,000 евро заплати на обекта!

 51. 52 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  почнат ли шофьори и строителни работници да печелят повече от лекари тежко ще да и се пише на тази страна
  много скоро.
  хубаво ще да е да се поучат тогава от Б-я!

 52. 53 Профил на Imigrant
  Imigrant
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#52] от "kensiko":
  Размера на заплатата се определя не само от търсенето но и от кадърността,така че не може да стане това което се опасяваш.Освен това здравеопазването в Австралия е също толкова в нужда от кадри колкото и мините.Двете неща са коренно различни,защото едното е държавно, а другото частно,така че лекаря няма да взима по малко от заварчика,поне не в Австралия.Проверете, прочетете и тогава говорете.

  Imigrant
 53. 54 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#46] от "Крез":

  Крез, щом и ти си се отчаял, значи наистина няма смисъл да се връщам скоро....

 54. 55 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 740 Неутрално

  А това за стоте хиляди долара на чистачка - не ги вярвайте. Дори 8 часа след нормалната си смяна да работи на пилон още 8 пак няма да докара тия пари.Бачкерите не взимат големи пари но живота им е подреден и спокоен. Виж, ако е докторица може да започне със 150-200 000. Тука хората ценят способностите и образованието (тука има пряка връзка между тях). Не като в България -на хранилката е на кой вуйчо му ДС, на кой Партиец-Комунист...

 55. 56 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#41] от "Imigrant":аз живея в лондон и съм много доволен , но ми писна от климата и по принцип съм живял в канада , америка , германия , белгия и англия около 17 години . как мога да се устроя в мелбърн ако доида там с туристи4еска виза , но искам умен отговор и практи4ен . мога ли на место да взема бизнес виза , с англииски паспорт съм

 56. 57 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#47] от "555": 17 канадски долара на 4ас е много малко , това е 8 паунда . в лондон 8 паунда на 4ас взимат , 4иста4ките по домовете . бил съм в торонто , много е студено и мра4но през зимата .

 57. 58 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#57] от "dgidgo":

  Много, малко - това е. В моята фирма хора с над 15 години стаж взимат по 20 - 22 долара. Следя обявите за работа в цяла Канада - навсякъде плащат в този диапазон. И единствено ако се навиеш да работиш на север може да очакваш 35 и повече. Като там те настаняват и хранят без пари. Но се работи примерно по 20-30-40 дни нон стоп по 12-14 часа на ден. И се връщаш в цивилизацията за седмица или 10 дена. За семеен и социален живот - забрави. Това си струва за определен период от време. Но не за цял живот. А за Англия какво да кажа. Сигурен съм, че там дори и да се изкарва повече в абсолютно изражение, се и харчи повече. Въобще откажете се да търсите идеалната страна, в която парите падат от небето.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 58. 59 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#57] от "dgidgo":

  В началото на април си вдигнах чукалата и от Квебек отидох в Албърта на място да видя как стоят нещата. Едно от най-обезкуражаващите неща в Канада за мен е, че тук не признават чуждите дипломи, а освен това и провинциите не си признават дипломите. Като дойдох от България преди 4 години, не ми признаваха българската диплома. Сега имам диплома от Квебек, която не ми я признават в Албърта. Искаха да започна от нулата (аpprenticeship). И в Едмънтън щяха да ми плащат 20 долара на час. Ама там и стандартът е доста по-висок. Една къща струва 300 000 долара, че и повече. И трябваше да пътувам по 1 час до работа и още 1 час наобратно. А трафикът в Едмънтън е кошмарен. И улиците им по-разбите и от българските. И в Квебек не са идеални, ама там бяха просто ужас. И това не съм го вярвал в Канада. Както и да е. Понеже коментираме Австралия, абсолютно съм убеден, че и там ще има уловки. Я дипломите няма да признават, я нещо друго. Въобще засега свободното движение на работна ръка остава добро пожелание.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 59. 60 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#57] от "dgidgo"

  А и ти недей да заблуждваш )))))))))) 17 канадски долара се равняват на 10.7223 британски паунда. Сега проверих. Не че това е супермного, но нейсе

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 60. 61 Профил на Imigrant
  Imigrant
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#56] от "dgidgo":
  На туристическа виза не можеш.Това че си на английски паспорт е добре.Но на туристическа виза имаш право да си търсиш работа и ако ти дадат оферта то тога подаваш за работна но от Страната на чийто паспорт си.Имат постоянно изменения и най добре да видиш тук: www.immi.gov.au Познавм един инженер от UK дойде на турист виза и за една седмица мина 3 интервюта и му предложиха работа,върна се в UK и за 3 седмици му издадоха работна виза.Ако професията е на обявения лист за търсеща се няма да имаш проблеми.

  Imigrant
 61. 62 Профил на Imigrant
  Imigrant
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#59] от "555":
  Ако си обърнал внимание писах в началото че за да получиш виза освен изпит по английски искат и приравнени документи за квалификация към съответната институция която отговаря за професията с която се кандидатсва.Така че няма уловка като всичко ковто се изисква се е спазило ори подаването на документите.Освн това на интернет страницата която написах в един от отговорите има и посочени задълженията на работодателите и едно от тях е минималмите работни заплати при различните професии,които са посочени там.Така че като те наемат на работа те пращат за одобрение че не могат да намерят човек от местните и са готови да плащат минимума,който е посочен а той е колкото на местния.Целта е да не се подбива пазара на труда и няма разногласия между хората.Те са съгласни на минимума и като видят че си добър работник ти дават и повече.Имат силни профсъюзи и си спазват законите. Австралия е за хора с добра квалификация и говорещи английски,както и съгласни да спазват техните закони и уважават начина им на живот.Другото е лесно. надявам се да съм помогнал с информацията и желая успех на решилите се.

  Imigrant
 62. 63 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Няма да чета коментариите , понеже имам преки впечатления. Не зная от къде е изваден горния материал. Преди десетина години в колегиален и приятелски разговор,австралийски геофизик ми каза , че Австралия е препроучена и сега геолози и геофизици са плъзнали по света да си вадят хляба. Това беше в Алжир. Той беше работил в Аржентина и по Азия. Не зная как е с геолозите по мини, защото има съществена разлика между проучване и добив. В действаща мина има малко места за геолози и те се освобождават ако напусне някой. Има се предвид ,че геоложкия строеж се изяснява при проучването , а при добива само се следи да няма отклонения и изненади.

 63. 64 Профил на odi
  odi
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#48] от "Imigrant":

  Гнусна лъжа!Те винаги промиват мозъка на "поданиците" на кралицата,че са най-лъки държава,че най-най.Сестра ми живее от 1985 там-в "щастливия" Сидни.Конкретни цифри за сравнение(нищо не измислям).Средна заплата около 800 долара-седмично(всички плащания и заплати са седмични)-наем за жилище от типа на Люлинска гарсониера,(но без парно и топла вода,защото са тухла)-500 долара седмично.Ток(само той и водата са на 15 дни) средно 70-80 долара,вода-20 дол..Храна;най-евтината риба-25-28дол за. кг.Банани-16 дол за кг.Ябълки-2.5 дол за брой,агнешки котлет 3бр-за 12 дол .кис.млеко(менте-т.н иогурт)-340 гр-6дол .Мед-1кг-65-80 дол .Хляб-м/у 300-400 гр цена 8 дол. кашкавал-48 дол за кг.Здравеопазване-т.н Медикарт"-дава право на два здравни прегледа годишно,1 бр обикновена пломба и 1бр диоптрови очила.Иначе-1 бр-пломба,обикновена-250 дол.1коронка-1200-1300 дол..Металокерамиката е просто недостъпна."Холивудска" усмивка излиза над 60000 долара.Преглед при лекар-пъвоначално от 250 дол-нагоре,в зависимост от клиниката.Жилища-двустайно в по непредставителен квартал-над 500 хиляди,къщите са за най-богатите-стартират от 1.5 милиона.-и достигат до 35-50 милиона.Безработица-над 24% при хората м/у 18-32 години.Рай за наркомани и хомита.Не вярвайте на миражи!

 64. 65 Профил на bailey
  bailey
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Не знам доколко темата е все още актуална за повечето прочели статията и писали под нея, за мене лично е. Трябва обаче да знаете, че самото преместване в Австралия не е никак лесна работа. Емиграционната им система и закони са едни от най-сложните в целия свят. Имат стотици видове и подвидове визи и една от "тънкостите на занаята" е да прецените добре за коя точно да кандидатствате. Самият процес е ад - яко бюрокрация и чакане. Иска се наистина сериозно търпение, но в крайна сметка си заслужава. Ако не сте уверени, че можете да се справите сами, ви препоръчвам силно помощ от регистриран миграционен агент. Ето един такъв - http://www.bulgaria-australia.com/ Услугата наистина не е никак евтина, но с нея (или подобните и) увеличавате значително шансовете си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK