Центърът за киберотбрана в Германия започна работа


Според НАТО кибератаките са едни от най-големите заплахи за сигурността

След като беше отворен през април с ограничен персонал, новият германски център за киберотбрана беше официално открит миналата седмица от вътрешния министър Ханс-Петер Фридрих, съобщи "Дойче веле".


Задачата на звеното ще бъде да регистрира и оценява киберзаплахите, както и да разработва стратегии за отбрана. Най-важното, заяви Фридрих, е защитата на институциите, ключови за населението, като например тези, които осигуряват обществените услуги.
"Ядрото на киберсигурността е защитата на ключова инфраструктура", каза министърът. "Трябва да признаем, че опасността от подобни атаки нараства", допълни той.


От четвъртък центърът обединява специалисти от Службата за защита на конституцията, Федералната криминална служба и армията и ще работи под шапката на Федералната служба за информационна сигурност.


НАТО оценява кибератаките като едни от най-големите заплахи за сигурността в съвременния свят наред с тероризма и оръжията за масово унищожение. Компютърният червей Stuxnet, който повреди част от компютрите на персонала в първата иранска АЕЦ - "Бушер", миналата година, показа, че добре разработени вируси могат на проникнат в чужди системи като дигитални крилати ракети.


"Вече имаме доказателство, че това не е фикционална заплаха, за която си говорят няколко експерти. Това е истинска заплаха - много голяма и много сложна", твърди Щефан Ритер от Федералната служба за информационна сигурност в Бон.


Според Сандро Гайкен от Института по философия в Щутгарт профилът на хакерите се е променил през годините, като в миналото те са били предимно тийнейджъри и престъпници. "Фактът, че правителствата вече имат свои собствени екипи хакери, е нов феномен и, разбира се, те са много по-добре оборудвани, по-влиятелни от "обикновените" хакери", казва той.


Агенти на австралийското разузнаване неотдавна предупредиха, че компютрите на премиера Джулия Гилард и на десет министри от нейния кабинет са били разбити, което е дало достъп на шпионите до хиляди имейли най-малко от последния един месец.


Няколко дни по-рано Европейската комисия също съобщи, че имейл системата й е била нападната, когато са били дискутирани проблеми като кризата в Либия и бъдещето на спасителния фонд за еврозоната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK