С розовия танк на Давид Черни чехите празнуват края на Варшавския договор

Понтонът с розовия танк е стърчащ среден пръст ще стои закотвен във Вълтава пред Народния театър до 1 юли.Точно 20 години след отпътуването на съветските войски от бивша Чехословакия на понтон в река Вълтава в центъра на чешката столица бе инсталиран прочутият боядисаният в розово съветски танк на художника Давид Черни, който през май 1991г. предизвика скандална арт провокация.


Танкът ще престои до 1 юли между остров Стржелецки и крайбрежната улица "Сметаново" като част от Седмицата на свободата. Целта на организаторите е да се създаде нова традиция - напомняне на чехите и европейците за "общите ни ценности, върху които е изградена евро-американската цивилизация".


Досега танкът бе експонат в Музея на военната техника и за пръв път ще бъде използван в градска среда в цялостния му вид.
В нощта на 27 срещу 28 април 1991 г. тогавашният 23-годишен студент Давид Черни и група приятели боядисват в "шокиращо розово" ИС2, за който комунистическата пропаганда твърдеше (но исторически това не е вярно), че е първият съветски танк, влязъл в Прага на 9 май 1945 г. Бронираната машина се издигаше на площад "Кински" като част от мемориала за освобождението на Чехословакия от нацистите. Върху купола й младите провокатори издигнаха огромен среден пръст и се подписаха "Давид Черни и шокиращите".


Много чехи тогава бяха разгневени от провокацията и много ликуваха, защото възприемаха танка не като символ на освобождение от нацизма, а като начало на съветската окупация.


На 1 май 1991 г. военните боядисаха танка в оригиналния му зелен цвят, след което 15 депутати от новия парламент в Прага отново го боядисаха розов. За да се сложи край на тази битка, властите просто демонтираха танка на 13 юни 1991г. и го преместиха - както си е розов - във военния музей в Лешани на около 20 км от столицата.


С това историята на розовия танк не приключва.


На 21 август 2008 г. Черни инсталира без разрешение обърнато розово танково шаси на мястото на мемориала. То е с бяла лента, с каквито беше боядисана за по-лесно разпознаване техниката на войските от Варшавския договор, нахлули за потушаване на Пражката пролет на тази дата през 1968 г. Целта на художника този път бе да протестира срещу репресивната по думите му политика на Владимир Путин в днешна Русия. Розовата инсталация бе премахната година по-късно - на 12 юли 2009 г.


Чешката полиция охранява боядисания танк (кадърът вляво е от 29 април 1991г.). Подобна акция за мир бе организирана и в Израел през 1995г., където също боядисаха в ярко розово самоходно оръдие.

© Associated Press

Чешката полиция охранява боядисания танк (кадърът вляво е от 29 април 1991г.). Подобна акция за мир бе организирана и в Израел през 1995г., където също боядисаха в ярко розово самоходно оръдие.


Групата "Опона", която сега организира Седмицата на свободата, искаше да монтира танка на прочутия площад "Св. Вацлав" в чешката столица, където преди повече от 20 години започна "Нежната революция". Машината обаче тежи 47 тона и се появиха съмнения, че улицата може да пропадне, защото там минава линия на метрото.


"Не случайно центърът на този международен проект е Прага - "Сърцето на Европа", град с богата история, столицата на нежната революция, с която мирно се премина от тоталитаризъм към демокрация и свобода", заявяват от "Опона" на интернет сайта си.


27 юни 1991г - съветският генерал Едуард Воробьов козирува миг преди да влезе във военния Ан-23 и да отпътува от Чехословакия като последният войник от Червената армия.

© Reuters

27 юни 1991г - съветският генерал Едуард Воробьов козирува миг преди да влезе във военния Ан-23 и да отпътува от Чехословакия като последният войник от Червената армия.


Организацията е основана през есента на 2007 г. с цел да организира събития по повод 20-годишнината от падането на желязната завеса. Тази година трите ключови дати за "Опона" са:


21 юни 1991 г. - последният влак със съветска техника и войници напуска Чехословакия
    27 юни 1991 г. - последният съветски войник, ген. Воробьов, напуска Чехословакия.
    1 юли 1991 г. - в двореца "Чернин" в Прага е подписан протоколът за саморазпускането на Варшавския договор.


Според "Опона" с този акт практически завършва нежната революция.


Организацията допълва, че розовият танк ще е символ на тазгодишните събития около Седмицата на свободата, както и че всяка година темата ще се променя, но винаги ще се фокусира върху важни годишнини и принципи, свързани с развитието на гражданското общество и демокрацията.


Розовият танк е част от емблемата на тазгодишната "Седмица на свободата" в Чехия.

© oponaops.eu

Розовият танк е част от емблемата на тазгодишната "Седмица на свободата" в Чехия.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Черни има страхотни проеки в Прага и с някои от тях направо пикае на европейската политика или гледа в задника на политика. Което показва, че не е имал никакви предразсъдъци към България, просто мери с еднакъв аршин всички.

  malart.blog.bg
 2. 2 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Весело
 3. 3 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Мдаа, ако съвсем неочаквано за самите нас се доближихме с талантливата арт провокация с паметника на Съветския мародер до чехите и Давид Черни, то все още оставаме много далече, защото липсват 15 депутати, които да боядисат паметника отново.

 4. 4 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Весело

  "На 1 май 1991г. военните боядисаха танка в оригиналния му зелен цвят, след което 15 депутати от новия парламент в Прага отново го боядисаха розов."

  Това са депутати, а не като нашите - да се интересуват само от телефони "Верту" за без пари.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 5. 5 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1759 Любопитно

  В България си нямахме президент като Хавел ,нямаме си и Автор като чорни ,затова ми се иска сега поне авторът на графитите върху паметника на съветската армия да се окаже българин !

 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1339 Весело

  "Седмицата на свободата"
  ...................
  Аналогията с "паметника на съв. армия" в София е напълно уместна. Хем там танка е оригинален експонат, а у нас просто един изкуствено сътворен паметник на нещо, което го няма.
  "За да се сложи край на тази битка, властите просто демонтираха танка на 13 юни 1991г. и го преместиха - както си е розов - във военния музей в Лешани на около 20 км от столицата."
  Значи на 20 км от София да го сложат демонтиран и готово.
  Да речем в Перник пред университета гоцев. Или в двора му в Сирищник.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  Не ми е чудно, че има хора, които не одобряват графитите върху паметника. Да не забравяме, че ако в Чехия имаше Пражка пролет и Нежна революция, на 10 ноември в България направихме "преход" с решение на пленум на ЦК на БКП.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 8. 8 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Страхотна историйка!
  Но хората се оттърваха от комунистите още преди 20 години, и си имат ДАЖЕ истински интелектуалци!
  Нашите всички се оказаха доносници, а кметицата се "фризира" от арт-провокацията с паметника на СА. Вместо и тя да се вкара "В крак с времето".. Уж е културна жена!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3519 Неутрално

  Преди 20 години четях в Нюзуик и Тайм Мегъзин за изтеглянето на руснаците от Чехия и бившото ГДР. Точно тогава се беше появил един плакат с кукиш, на който пишеше на кирилица "ТОВАРИЩИ - КОНЕЦ". Какво не бих платил днес, за да го намеря в мрежата!

  Та на тръгване руските бандити бяха отмъкнали всичко от базите, което можеше да се носи - батериите от баните, тенджерите от кухните, чаршафите от леглата; огризали бяха сградите като термити, и бяха осрали и разрушили останалото. От Тайм бяха интервюирали някакъв чешки държавен служител и той беше вдигнал снизходително рамене: "Да влачат, ние ще си ремонтираме базите и ще си ги ползваме, както намерим за добре."

  Днес Чехия е процъфтяваща европейска държава, член на НАТО, ЕС и Шенген, докато Русия е ... знаем къде.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#9] от "dodge_ram":

  Аз си спомням как руснаците се изнасяха от Дрезден. Пълниха ладите с хладилници, пеЧки, абажури, всиЧко, което можеше да се помести - отделно пълниха вагоните с всякакви боклуци. казармите и ведомствените жилища бяха изцяло оглозгани - даже кабелите бяха изкъртили от стената.
  Ние стояхме и се смеехме Старите разправяха, Че така руснаците са пълнили вагони след войната. и казваха - тоя път им е герн гешенкт - тоест с радост им го подаряваме . само да се махат.
  някъде бах видял снимка на Путин как пъха хладилник в ладата - кой знае може би и ли+но да съм го видял по време на престяо му в Дрезден. Но тогава съм бил хлапе, а той не е бил известен - един от многото руссен

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 11. 11 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  За мен чехите са най-пострадалата нация от развитието на събитията през 20 век. През 20-30 г. на века те са технологично чудо, със световноизвестни учени и инженери. После Хитлер убива или принуждава да емигрират интелигенцията, а Съветския ботуш ги мачка 50 г. Погледнете, къде отидоха те за 20 г. свобода, а къде сме ние. Ако отворим Алеко сме си на същото дередже и пак си звучи актуално. Така че, не само Русия ни е виновна, ако изобщо за нещо е виновна?

 12. 12 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 845 Неутрално

  А ние го отбелязахме с паметника съветската рмия , така де на веселия Роналд от Макдоналд и капитан Америка. Нашето поколение не успя да даде един Черни на България , предишното не даде наша пражка пролет. Но нашите деца ни подариха паметник "в крак с времето".
  Благодая ви деца - благодарение на вас ние имаме напълно достойно произведение което да стои редом до чешкия розов танк-подигравка със соца.

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 13. 13 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Само тези, които сме живели под окупация знаем какво облекЧение се Чувства, когато окупационните танкове се изтеглят. Разбираш, Че веЧе не си Човек втора категория в собствената си страна. Когато спираха тока например, у съветските войски винаги имаше ток. Винаги имаха карти за Земпер опер, когато блъснеха пияни някой не ги съдиха в ГДР, а ги изпращаха обратно в СССР. Там може и да са ги съдили.

  Изобщо, никога Чужда окупация. затова и Германия не иска да уЧаства в такива операции в Чужди страни. Когато си изпитал нещастието на собствен гръб, по-лесно влизаш в положението на другите.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 14. 14 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Много добра статия и - тъкмо навреме

 15. 15 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ardafon":

  ++++++
  А, именно. И не се и предвиждат такива ... просто нямаме.

 16. 16 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 845 Неутрално

  А при нас нямаше танкове. Зелени, че да станат розови. Защото ние бяхме мирни и тихи. И още сме. Сега и атомна централа ще ни направят. Точно когато белите държави по света ги затварят. Защото ние сме България - верният сателит на Русия!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 17. 17 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Общо взето, мисля, че със снощната акция по пребоядисването на паметника на окупационната съветска армия в София ударихме чехите в земята.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 18. 18 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#15] от "woland":

  Напротив идват - нашите деца. Тези които направиха това днес , утре ще са в парламента. Ние няма да векуваме. Неусетно за няколко години нещата се промениха до неузнаваемост. Дето един колега от форума извади един прекрасен цитат от Вазов - "за няколко деня бавно и полека , народа порасте на няколко века"

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 19. 19 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#12] от "Augusto Pinochet":

  Разликата тук е кой го е направил - в Чехия 15 депутати оцветяват танка в розово, изразявайки собствената си гражданска позиция пред своите избиратели и Чешкия народ, в България - анонимни графити.

  И един поздрав:
  http://www.youtube.com/watch?v=H81POlaFJ9c

  Беж дому, Иване. Чека те наташа.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 20. 20 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  За съжаление, освен с изключително приятното префасониране на този грозен паметник, с Чехия нямаме нищо общо!

  Ще ми се да по време на нашия преход (който така и не се състоя) да бяхме си приличали с тях по:
  -профсъюзи
  -опозиция
  -демокрация
  -приватизация
  -неприязън към червените натрапници

  У нас ДС все още определя съдбата на страната ни, а за последните 20г политиците не намериха кураж да направят лустрация!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#16] от "charlyb":

  Да ти кажа приятелю, не си съвсем прав. При нас е имало много сериозна легална съпротива от сътана на опозиционните партии от 1944 до 1947 г. Въпреки репресиите, убийствата, насилието и изборните фалшификации. И окупаторите си тръгват едва след като опизицията е смазана и обезглавена. И въпреки това въоръжената съпротива - горянството - продължава до 1956 г. и обхваща около 20 000 души. Не се чува много за тях именно защото комунистите по оруелски се опитаха да ги заличат от историята. И при нас след 1947 г. имаше окупация, но под друга форма - чрез изцяло съветизираните тайни служби и армия, които действаха като еничарски корпус на русия/СССР.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 23. 23 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#19] от "bulgarinvstranstvo":

  Знаете ли , аз ценя няколко деца много повече от не 15 ,а от и от 150 депутата , защото бъдещето е в децата. И мерси за поздрава

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 24. 24 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#5] от "Stewie":

  Как така България да не е имала Чорни ? Имаше си ...

  Черни не е имала...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  До коментар [#19] от "bulgarinvstranstvo":

  Факт. Някой, ако може да ми обясни приликите между нашето творение и розовия танк на Черни, освен че и двата обекта са оцветени?

  Някаква промяна, социален протест да има? Или само шарения, храна за медиите? Или намек, че след паметник на руснаците, следва да направим такъв и на американците (отчитайки, че янките са имали ключова роля и в двете световни войни, и в момента са водещата империя в света)?

 26. 26 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#22] от "Zoon Politikon":

  такава съпротива е имало във всиЧки страни в изтоЧния блок. Като процент от населението най-големи са жертвите в малка Естония - 25% от населението са убити. Представяте си какво ознаЧава това. процентуално следват Литва и Латвия. След това не съм сигурен в реда, но западен беларус - Куропати само са над 100 000, Украйна също има само на 3 места по над 100 000 жертви - Виница, Бикивня. Следва Полша - Катин, унищожението на армия Крайова (отделно от това, Че съветските войски ги оставят на произвола при въстанието във варшава), армията на Андерс. превратът в Чехия срещу бенеш, репресиите в Унгария.
  българия навярно е някъде след Полша в този ред.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 27. 27 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Много добра аналогия с нашия паметник на съветската армия. Разликите - 1. нашето преобразяване е по-добро и доста по-многопластово и 2. никой от официозите не го защити :/

 28. 28 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#25] от "Читател":

  Да, това е разликата в посланията. Чехите правят карикатура от танка - оцветяват го в розово, цвета на будоара на някоя блондинка или "педераски" цвят както някои биха се изразили
  Карикатура на танка като оръжие изобщо. Просто гениална идея. между другото идеята на Чорни за Германия в онази изложба в Брюксел бе също невероятна - задръствания под формата на свастика.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 29. 29 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#22] от "Zoon Politikon":

  а за горяните в Прибалтика- потърсете "лесние братя". "горски братя". форест брадърс
  за Полша - прокълнатите войници
  http://en.wikipedia.org/wiki/Cursed_soldiers

  в Румъния
  http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_anti-communist_resistance_movement

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 30. 30 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 608 Неутрално

  СССР наистина освобождава чехите от Райха, ама без да ги пита дали искат . Чехите са си свикнали под немско. Даже не се дърпат много, много когато Хитлер си ги прибира обратно .
  Много от успехите си те дължат на немския "мениджмънт" през вековете ....
  Вижте Шкода преди и след VW

 31. 31 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#30] от "Big_Villager":

  Да но Скода преди Втората световна война е била нещо като Ролс-Ройс... абсолютно луксозна марка

  http://www.autogallery.org.ru/m/skoda902.htm

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 32. 32 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#30] от "Big_Villager":

  Аз съм роден и израсъл поЧти на Чешката граница - Дрезден. И Чехите винаги са ни били близки по менталитет. въпреки проблемите - втората световна, декретите на бенеш за изселването на немците от Чехия, отношенията някак си никога не са били обтегнати. навярно защото в нашия регион и в Чехия - Усти над лабем, кръвта е смесена.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 33. 33 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1247 Гневно

  Ето къде е разликата между двата народа. В Чехословакия правят инсталация с танка на Черни, а при нас прокуратурата ще се занимава с "оскверняването" на паметника на Съветската армия (като че ли става дума за гробище)! На всичкото отгоре и съветска армия няма вече. Интересно дали биха завели дело за оскверняваме на паметника на римската армия например.

  Това е разликата между свободни хора и роби.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 34. 34 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#18] от "Augusto Pinochet":
  Дано да си прав!

 35. 35 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#31] от "KOBOLD":

  E именно колега, до 2-та световна немците са си там :
  Emil Ritter von Škoda (November 19, 1839, Pilsen, Bohemia – August 8, 1900, Selzthal, Austria) was a Bohemian engineer and industrialist, working during the time of the Austro-Hungarian Empire.

  Е чехите това не го споменават

 36. 36 Профил на kecatco
  kecatco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Навремето чехи и поляци казваха навеки с СССР и нито ден повече.И знаеха какво говорят.

 37. 37 Профил на МУНЧО
  МУНЧО
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#20] от "хм":Може да се добави: производство, иновации, собствено мнение!

 38. 38 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Dodge Ram номер 9,

  Постерите ,за които говориш са от серия на Унгарския демократичен форум от 1990. Ето ти връзка към няколко плаката от серията. Оригиналният плакт " Другари сбогом" е третия или четвъртия отгоре надолу. За съжаление този ,който ти търсиш мисля че го няма:
  http://www.gelman.gwu.edu/collections/SCRC/events-and-exhibits/exhibit-goodbye-comrade.pdf

 39. 39 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Май.2010 - последният американски войник от американските казарми напуска западна Германия. 18 години след като окупационните руски войски напускат Чехия.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 40. 40 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ...както виждаме при чехите всичко е документирано, всичко се знае. Кой какво прави, защо го прави как боядисва и какви средни или малки пръсти показва...

  ТОВА У НАС В БЪЛГАРИЯ Е АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ СЛУЧИ. ВСИЧКО МИНАВА В СТРАНИ И ОТДОЛУ, А АКО МОЖЕ И ИЗ ОТЗАД.

  ПОЕМАНЕТО НА ОТГОВОРНОСТ Е ЕДНО НЕПОЗНАТО ЯВЛЕНИЕ И ЧУЖДО ЗА НАСЕЛЕНИЕТО И УПРАВЛЯВАЩИТЕ ГО ТУК.

 41. 41 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Хм, на ИС-2М много му ходило розовото, уе. Руснаците ако знаеха щяха за Берлинската операция да ги боядисат в розово, фолксщурма с чисто германска сантименталност вместо да ги целят с панцерфаустите щяха да се снимат с тях.
  И после един Парад на Победата с розови танкове и военопленниците - и те в розово. Розов Гьоринг и розов Химлер. Трофейните щандарти - и те розови. Черни щеше да е дребен плагиат.
  Нещо такова:
  http://www.youtube.com/watch?v=VfUo2DKoLWA

 42. 42 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#39] от "brandingstyle":

  Знам, че ти се иска да е обратното, а и някък ти е мъчно, че руски воиски в България няма, можеби, защото не си даваш сметка,че тя си е дефакто една руска губерния с местен гарнизон...

 43. 43 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  До коментар [#20] от "хм":

  Как,да се самолустрират ли?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 44. 44 Профил на koydae
  koydae
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Чудно ми е само защо Черни не го съди чешкият съд?! Ами защото не е като българския, затова...

 45. 45 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Апропо, боядисаното САУ на ийудеите е ИСУ-152М, трофей от 1948 г., вероятно египетски. Уточнението го правим, да не си помисли някой, че богоизбраните ще се прекарат да окепазят свой танк, де.

 46. 46 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 739 Весело

  Ружди Ви го каза днес.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 47. 47 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#41] от "Лудколю Деликолев":

  Това е просто хилериъс
  Руснаците имат Чувство за хумор

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 48. 48 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  а и Болшая разница си е супер шоу

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 49. 49 Профил на getz
  getz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "charlyb":
  Има как да няма!В Силистра да факто има Т-34 паметник!!!

 50. 50 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?v=KjmdBIFGIYo

  Дори генерал Александър Майоров - главнокомандващ на окупационните войски през 1968 признава, Че не са били добре дошли.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 51. 51 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ако на някой му е инетересно какво е ствало в София през 1968 година:

  http://www.goethe.de/ges/pok/prj/akt/wlt/oeu/bul/de2976059.htm

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 52. 52 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#47] от "bulgarinvstranstvo":

  Цветния Щирлиц е класика в жанра "ютюб-пародии" Уиърд Ал Янкович си гризе мустаките от яд, че не се е сетил първи.

 53. 53 Профил на lokes
  lokes
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ние пък имаме 240 депутата , които ще измият собственоръчно розовия паметник на Съветската армия. Даже някои може и с език да си послужат .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK