22 юни: Ден на памет, скръб и поуки

22 юни: Ден на памет, скръб и поуки

© ReutersДнес, 22 юни, в 4 часа сутринта, без обявяване на война, германските войски нападнаха нашата страна..."


Тези думи, произнесени с драматичен тон от Юрий Левитан преди 70 години, разделиха завинаги историята и живота на Русия на "до" и "след".

За този ден, с който започна Великата отечествена война, в СССР и Русия никога не са забравяли, но той бе обявен за официален Ден на памет и скръб чак през 1996 г. с указ на президента Борис Елцин. Паметната дата десетилетия наред не бе отбелязвана масово и това донякъде е разбираемо, разказва Николай Троицкий от агенция РИА "Новости".


Скръбните годишнини изискват усамотение и тишина. Те обикновено се преживяват индивидуално, а не колективно. Пък и самият глагол "отбелязвам" е като че ли неуместен. Виж, 9 май, Денят на победата, "ден със сълзи на очите" е естествено в Русия да се празнува с манифестации, паради и тържествени мероприятия. Според мнозина именно това всъщност е националният празник в очите на милиони руснаци.


Но основните причини да не се отдава внимание на 22 юни са други. С тази дата са свързани твърде много неприятни и трагични спомени. Това навярно е най-страшният ден в цялата история на страната за ХХ век. Не само, че с него започва най-страшната, унищожителната и убийствената война за огромната държава - по официални данни над 26.6 милиона убити, от които 8.7 милиона са военни. Това е денят, сварил цялата система абсолютно неподготвена - от обикновените войници и техните непосредствени командири до генералите, Върховния главнокомандващ Сталин и целия народ.


Москва не вярва, че Адолф Хитлер ще нападне на изток, преди да е приключил с Великобритания на запад. Увереността, че войната е отложена поне с няколко месеца, е толкова силна, че на граничните войски на 21 юни вечерта е наредено да минат в повишена бойна готовност, но да не отговарят на провокации, припомня агенция "Интерфакс".


Германска колона от конски обози и моторизирани части (на заден план) навлизат в СССР на 22 юни 1941г.

© Associated Press

Германска колона от конски обози и моторизирани части (на заден план) навлизат в СССР на 22 юни 1941г.


За драмата най-добре говорят документи от онова време.


Академик Владимир Вернадский (световноизвестен като създател на науката биогеохимия и на учението за ноосферата - бел. ред.), който тогава е на преклонна възраст, пише на 22 юни в дневника си:
"Изглежда, действително е настъпило подобряване, или по-скоро временно успокояване, на отношенията с Германия... Грабар разказва, че познат генерал, когото сега осведомяват за политическото положение и в партийните, и в административните среди, му казал, че за няколко месеца опасността от война с Германия е отпаднала." Ден по-късно академикът записва: "Едва в понеделник положението малко се изясни. Очевидно отново, както с Финландия, властта проспа събитията. Бездарната ТАСС съобщава само глупости и съвършено не удовлетворява с информациите си. Никога преди това не е било видимо толкова ярко."


А в първите дни положението прилича повече на касапница.


За първите 18 дни от началото на германската операция "Барбароса" загиват почти 690 хиляди съветски военни и са ранени над 170 хиляди. Това означава, че в този период средно всеки ден са убивани по над 44 хиляди съветски войници и командири. Почти всички самолети и бронирана техника на Червената армия в пояс с дълбочина до 300 км от границата са унищожени още преди да помръднат.


Първият ден на войната е истинска катастрофа за СССР, фронт практически няма, само на няколко участъка е организирана някаква съпротива. Немските танкове и колони просто прегазват граничните войски и спокойно навлизат на 15-20 километра. Прекъснати са комуникациите между отделните съветски части, командирите им не знаят какво се случва в съседните участъци, цари хаос, погрешно се оценява ситуацията и дори се издават заповеди да се контраатакува и да се пресече границата, което в крайна сметка хвърля в капан хиляди войници, обкръжени и пленени с минимално усилие. Понеже СССР не е подписвал Женевските конвенции, те нямат дори тази формална защита като военнопленници.


Мултимедийна история за Великата отечествена война <a href="http://rian.ru/infografika/20110622/391481862.html">можете да видите тук</a>.

© Ria Novosti

Мултимедийна история за Великата отечествена война можете да видите тук.


"До командващия 10-а Армия!
Защо механизираният корпус не настъпва, кой е виновен, незабавно активизирайте действията си и не изпадайте в паника, а управлявайте. Трябва врагът да се напада организирано, а не да се бяга без управление..."

Из бойните разпореждания на ген. Дмитрий Павлов, командващ войските на Западния фронт, 23 юни 1941 г.
(След седмица той е свален от поста, арестуван на 4 юли като "участник в антисъветски заговор", осъден на 24 юли за "служебно нехайство", конфискувано е имуществото му и веднага е разстрелян - бел. ред.)


------------


"На 24 юни в района на Клеван (на 150 км от границата) събрахме много разбягали се войници, сред  които се оказаха и немалко офицери. Болшинството от тях нямаха оръжие. За наш срам всичките, включително офицерите, си бяха откъснали отличителните знаци.
В една от тези групи вниманието ми привлече седнал под едно дърво възрастен мъж, който по вид и маниери изобщо не приличаше на военен. До него седеше млада санитарка.
Обръщайки се към седящите, а те бяха не по-малко от стотина, заповядах офицерите да се явят при мен. Никой не помръдна. Повишавайки тон, повторих заповедта втори, трети път... Отново мълчание и пълна неподвижност. Тогава отидох при седящия и му наредих да стане. След това го попитах за званието му.
Думата полковник той изцеди толкова равнодушно и едновременно толкова нагло, че видът и тонът му ме взривиха. Изваждайки пистолета, бях готов да го застрелям веднага, на място. Апатията и перченето на полковника изведнъж го напуснаха. Разбирайки, че може да свърши веднага, той падна на колене и започна да моли за пощада."


Из спомените на маршал Константин Рокосовски "Войнишки дълг"


Германски войници унищожават последните гнезда на съпротива в Киев.

© Associated Press

Германски войници унищожават последните гнезда на съпротива в Киев.


"Сутринта на 23 юни ни обстреля немската авиация. Танковете ни бяха най-нови, всичките до един Т-34 и КВ. Криехме се по горите. Батальонът ни все още се командваше от кап. Рассаднаев, но от обяд повече не го видях, защото няколко пъти в този ден се разбягвахме кой накъдето види... Отстъпвахме през горите, блатата, през полетата, защото всички пътища бяха в ръцете на немците. Оставихме Молковиск, Слоним, Барановичи...
Струва ми се, че паниката създаваха самите офицери. Пред очите на бойците те си късаха офицерските нашивки. Забраняваха да се стреля даже по самолетите. А имаше толкова войска, самолети летяха над главите ни... Така стигнахме почти до Смоленск, а и там изоставихме толкова техника!
Всички бягаха, а техниката и въоръжението (танкове, оръдия) се захвърляше. Не мога да кажа къде се водеха сражения, защото такива почти нямаше. На нашето направление ни се наложи само веднъж да пробием през немски десант."


Из спомените на танкиста Семьон Афанасиев от 4-а танкова дивизия, Западен фронт


22 юни: Ден на памет, скръб и поуки

© Reuters


И до днес се спори, често яростно, за причините за трагичното отстъпление, безнадеждното бягство и фактическото разпадане на фронтовете. Но никой не отрича, че работническо-селската Червена армия не е била готова за голяма война, както и пълния безпорядък в линиите на фронта, изместен дълбоко в съветска територия буквално за няколко часа.


От десетилетия има опити тази картина да бъде балансирана с повече разкази за героизма и подвизите на защитниците, "за да не се очерня миналото". Но тези опити имат един сериозен противник - самият Йосиф Висарионович Сталин.


Вождът, Бащата на народите не се появява няколко дни, не се чува нищо от него и по радиото. Първото обръщение по обяд на 22 юни прави Вячеслав Молотов. Той произнася прочутата фраза "Наше дело - правое. Враг будет разбит. Победа будет за нами".


Заради кампанията на Сталин за налагане на едноличната му власт и откровената му параноя Червената армия е в незавидно състояние. След бруталните чистки на офицери през 1937 г. той се е обкръжил с командири, които изобщо нямат планове как ще се води евентуална война на Западния фронт, полевите офицери са неопитни и се опитват да спрат германската желязна лавина не с умение, а с числеността на хвърлените в бой войници, което води до ужасяващи загуби. Мнозина се основават на опита от Гражданската война в Русия от 20-те години и не знаят как да използват правилно наличното тежко въоръжение (там, където го има). Превъоръжаването на Червената армия започва чак през 1942 г., когато вече СССР е изгубил стратегически индустриални центрове и огромна суровинна база в окупираните територии.


В края на май 1945, когато Червената армия вече е в Берлин и Германия е капитулирала, той ще опише всичко това в реч по време на прием в Георгиевската зала на Кремълския дворец:


"Нашето правителство направи немалко грешки. Имаше моменти на отчаяно положение през 1941-1942, когато армията ни отстъпваше, изоставяше родните села и градове на Украйна, Белорусия, Молдавия, Ленинградска област, Прибалтика, Карело-Финската република, защото нямаше друг изход.
Някой друг народ сигурно би казал на правителството си: Не оправдахте нашите очаквания, махайте се, ще поставим друго, което да сключи мир с Германия и да ни гарантира спокойствие."


Единствено вождът може да си позволи подобно "очерняне", критика и самокритика едновременно. Никой друг не смее, а парадоксалното е, че страхът от върховния главнокомандващ до днес парализира много руски автори, опитващи да пишат за първите дни на Великата отечествена.


22 юни: Ден на памет, скръб и поуки

© Reuters


А думите на Сталин описват настроението в седмиците и месеците след 22 юни, когато рухва митът за могъществото на СССР и всесилието на Вожда. Огромно мнозинство от съветските граждани в действителност са били накарани от пропагандата да вярват, че ще бият врага с малко загуби и на собствената му територия.


Шокът от мащабното германско настъпление е толкова голям, че мнозина в СССР изпадат в почти религиозно разочарование, угасва вярата в съветската власт. Това е все едно християнин да стигне до извода, че няма Бог. Факт е, че в първите седмици дезертират или преминават на страната на врага стотици хиляди, включително военни.


Все пак тези хора са малцинство. СССР разполага с достатъчно боеспособни мъже и жени, готови да се сражават и да защитават земята и близките си. В крайна сметка те успяват да намерят начин да противостоят на най-добрата армия в света по това време и да превърнат след по-малко от 4 години Червената армия в най-боеспособната сила на планетата.


Днес в Русия безсмислено много се спори за това кой всъщност е спечелил войната - Сталин или народът, защото е очевидно, че и най-тираничният лидер в подобна ситуация не може да постигне нищо без свръхусилието и подкрепата на народа. Когато Сталин вече е покойник, в съветското общество се е настанил лайтмотивът "Само да няма война". Това мотивира мнозина през 50-те и 60-те години да се лишават от много неща, но също така е ликвидирало еуфорията и разхайтената самоувереност в собственото всемогъщество. Някои дори смятат, че поуката от 22 юни 1941 г. отчасти е накарала Москва след 1945 г. да премине към студена война с идеологическия си враг.


Операция "Барбароса"


22 юни: Ден на памет, скръб и поуки

© Reuters


Операция "Барбароса" (по името на Фридрих Първи) е кодово име на плановете за атака срещу СССР. Подготовката  започва на 18 декември 1940 г. и година по-късно, когато армията е пред стените на Москва, командването на Вермахта осъзнава, че му е нанесен най-тежкият удар досега. Подпомогната и от суровата руска зима, Червената армия най-после спира настъплението, отблъсква германците и те никога не успяват да предприемат едновременно настъпление по огромния фронт. 


Началото на смятаната за най-голямата военна операция в историята на човечеството обаче е наистина нещо невиждано. Близо 4.5 милиона души от обединени сили на Оста навлизат по фронт с дължина от 2900 километра. Това става с 600 000 моторни превозни средства и конвои със 750 000 коне.


Територията, която германците окупират, става арена на някои от най-големите сражения и най-ужасяващите престъпления в историята. Армията на Адолф Хитлер пленява около 3 милиона руски военнопленници. Близо две трети от тях са избити или загиват по лагерите.Видеоразказ за началото на войната можете да видите тук (на руски език).

Коментари (237)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 524 Неутрално
 2. 2 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Куха патетика...

  Втората световна война е започната от СССР и Германия като съюзници. Това, че са се сбили е било неизбежно, но не е повод за хленчове. И двете държави са били гадни, и двете държави са били тоталитарни, и двете са били заплаха за цивилизацията. Добре е, че са се сбили помежду си.

  Много по-лошо щеше да е, ако крепката савецко-хитлеристка дружба беше устискала още няколко години, през които цяла Европа да падне в тоталитарен, червено-кафяв мрак.

  В това развитие само половин Европа падна в лапите на тоталитарната антицивилизация. Другата половина остана. Монголците така и не достигнаха (и този път, както и при Чингиз хан) Атлантика. За не повече от 50 години тоталитарната смрад колабира и се разнесе от Европа, оставайки само в азиатските степи, откъдето дойде навремето.

 3. 3 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1445 Любопитно

  "Струва ми се, че паниката създаваха самите офицери. Пред очите на бойците те си късаха офицерските нашивки. Забраняваха да се стреля даже по самолетите. "
  ...........................
  Напълно ясно.
  Офицерите са се надявали, войските на Хитлер да ги освободи от болшевиският гнет.
  Нацистите обаче, с арогантността си и нечовешкото отношение към населението на завладените територии, настройват и последният антикомунист против себе си.
  Краят е ясен.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 4. 4 Профил на patriotbg123
  patriotbg123
  Рейтинг: 638 Весело

  Истинските виновници за втората световна война останаха безнаказани а именно англо-американската глобалистка сган заробила света след тези войни!НИКОГА ПОВЕЧЕ!

 5. 5 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Поклон пред героите и милионите убити! В крайна сметка РУСИЯ изнася най-голямата тежест на войната и унищожава нацистка Германия!

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 6. 6 Профил на patriotbg123
  patriotbg123
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#5] от "Рачко Пръдлето":

  Поклон!

 7. 7 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1445 Любопитно

  ген. Дмитрий Павлов
  конфискувано е имуществото му и веднага е разстрелян .
  ....................
  Такива - разстреляни като него , са безброй. Но и те влизат в статистиките на загиналите във войната...
  Много гнила история.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 8. 8 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#2] от "the_sceptic":

  Само ще добавя,че цивилизованият свят подкрепи първо по-малкото зло-Съветска Русия,първоначално с военна техника и провизии/което кой знае защо не се споменава/,после отвори втори фронт против Германия.Воюва и срещу Япония,Италия и т.н.

  После възстанови следвоенна демократична Германия и воюва срещу СССР-империята на злото,докато последната рухна.

 9. 9 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Да, жалко за толкова много обикновени хора в Русия, невидели нищо хубаво в живота си, родени и живяли при Сталин и станали жертви на игрите на вожда си с Хитлер.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 10. 10 Профил на patriotbg123
  patriotbg123
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#8] от "faeton":

  То и хитлер подкрепиха със военна техника и провизии,в уикипедия виж биографията на дядото на олигофрена буш ,прескот буш и как е спонсорирал нацистите .За IBM обурудването на нацистките концлагери знаем всички!Та точно това казвам ,че истинските виновници за тези кръвопролития останаха безнаказани и сега същата тази помиярска античовешка англо-американска пасмина продължава да печели от смъртта и разрухата на невинни по света!

 11. 11 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#2] от "the_sceptic":

  +++

 12. 12 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Трябва да отбележи, че ако тоталитарния мрак за западна Европа свърши през 1945, то за източната и част тепърва настъпваше...

 13. 13 Профил на patriotbg123
  patriotbg123
  Рейтинг: 638 Весело

  Нека не забряваме също че същия този '"цивилизован свят "' роди тези чодовищни идеологии фашизъм и комунизъм,а сега и глобализъм!От запад само фашкии да очакваш!

 14. 14 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#10] от "patriotbg123":

  Нали това разправям-двамата тирана бяха оставени да се разрушат взаимно.
  Причините са ВСВ са все у тоталитарните,мракобесни държави_СССР и нацистка Германия.И незадоволените им вождове Хитлер и Сталин.

 15. 15 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#10:"patriotbg123"]То и хитлер подкрепиха със военна техника и провизии[/quote]

  Уху, но делът на дедото на Буш е нищожен в сравнение с това, което Хитлер е нацоцал от Сесесере-то през същите тия години.

  Освен това, на нещата трябва да се гледа в правилната перспектива, така, както е гледано на тях "преди"

  До 1939 година Хитлер бил е уважаван държавен глава на супердържава, точно като Саддам Хюсеин, Ким Чен Ир, Ахмадамаджанаджад, Уго Чавез или, примерно, Кадафи са уважаеми държавни глави за много хора в нашия любим форум.

  Ако тогава беше имало интернети, поне половината коментари по тях щеха да са на мнение, че Хитлер е велик държавник, а у нас - може би и повече

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 16. 16 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#13] от "patriotbg123":

  То не е до "запад", ами угнетяването на народи като германския и руския доведе до плодородна почва за тези режими...

 17. 17 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Втората световна война започва на 19.08.1939г. с подписването на пакта Молотов - Рибентроп. Тогава Русия на Сталин и Германия на Хитлер се споразумяват как да си поделят Европа. На 01.09.1939г. германските дивизии навлизат в Полша. Съветите нахлуват от изток на 19.09.1939г. До този ден така нареченият "Блицкриг" вече е започнал да буксува. Полша, макар и нападната от три страни от Вермахта и загубила значителни територии, все още не е победена. Полската войска не е разгромена, а германците не разполагат с никакви резерви за продължаване на настъплението. Още повече, че Франция и Великобритания са обявили война на Германия и са навлезли, макар и символично на германска територия. В такава очертаваща се патова ситуация СССР навлиза в Полша и след 10-ина дни Червената армия и Вермахтът правят съвместен парад на победата в Брест. Един град, дълбоко във вътрешността на Полша се превръща в граничен между Германия и СССР. Полша изчезва от картата (според Сталин и Хитлер завинаги) за почти 6 години. До 22.06.1941г. СССР води поне още една кампания - Финландската. Тази кампания се проточва доста по-дълго от Полската и струва на Съветския Съюз десетки, а може би стотици хиляди жертви. Храбрия финлантски народ се сражава умно и самоотвержено, но в крайна сметка правителството му е принудено да подпише примирие, диктувано от Кремъл. През 1940г. СССР присъединява Литва, Латвия и Естония, а също и Бесарабия и Буковина. Нахвърлях тези премълчавани факти, само за да покажа, че СССР не влиза във войната на 22.06.1941г. като жертва на агресия, а именно той е един от най-големите агресори (ако не и най-големия) в тази война. Справка: книгите на Виктор Суворов. За повече от 25 години, когато излиза първата му книга "Ледоразбивачът", цялата огромна армия от съветски, а сега руски историци, не само не успява да обори тезите му, но в последните години вече не малко руски историци започват, кой по-плахо, кой по-смело, да приемат малко по малко да признават голямата отговорност на Съветския Съюз за избухването на Втората Световна Война.

 18. 18 Профил на patriotbg123
  patriotbg123
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#15] от "jubal harshaw":

  Така е бил е няколко пъти мъж на годината на списание "TIMES"
  по америанските радиа тогава много са го хвалели и са му предавали речите!

 19. 19 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Коя е причината да избухне Втората Световна Война?
  Адолф Хитлер е само следствие, той се е появил, защото великия германски народ е бил унизен! Унизен от Англия и Франция по време на подписването на мирния договор в Ньой!
  Ако идиотизма на Англия и Франция спрямо Германия и нейните съюзници България и Австро-Унгария не бе такъв, че да се къса жива плът от изконни германски, български, австрийски и унгарски територии, Германия никога нямаше да започне втората световна война, а Унгария и България никога нямаше да бъдат въвлечени в нея, което предопредели по-нататъшната им съдба след 1945.
  Ако курвата Англия не бе скроила такъв номер на България на Берлинския конгрес, като откъсна Македония от българските територии, определени от руско-турския договор в Сан Стефано и създаде изкуствено т.н. македонски въпрос, България никога нямаше да се включи в поредица от войни през периода 1912-1915, довели до две националнни катастрофи. Англия, това е исторически е големия вампир за българското племе!

 20. 20 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#3] от "СДС":

  Абсолютно съм съгласен с Вас!

  Червената армия преживява такива чистки, че боеспособността й тогава е оценявана под тази на чешката армия.

  Режимът е толкова непопулярен, че никой не би съжалявал ако болшевиките бъдат пометени. Има кадри на които са заснети как цивилни руснаци приветсват немски военни колони като освободители.

  Твърде рано обаче немците превръщат тази война от обикновенна битка между две армии в тотална война на изтребление. Такова нещо не се е случвало във Франция, Белгия, Холандия, Югославия, Гърция и другите окупирани страни.

  Точно това дава коз в пропагандата на болшевиките, и те успяват да превърната война, от такава между два хищнически режима, в Отечествена.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1445 Любопитно

  Ще си позовля малка корекция във фактологиен аспект.
  Във Варшава има два паметника:
  -на съветската армия и
  - на съветският войник.
  И двата обаче са редовно цапани с надписи:
  "НКВД".
  "КГБ=СЛД (тяхното БСП).
  http://kontakt24.tvn.pl/temat,zdewastowali-pomnik-zolnierzy-radzieckich,114194.html
  Неартистично, без въображение, но затова пък откровенно.
  Освен това паметникът на съветската армия във Варшава е преместен в дъното на един парк, а на негово място е поставен паметник на Падеревски.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8_%D0%9F%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8

  nemo malus felix, minime corruptor.
 23. 23 Профил на Анди
  Анди
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Чудесно написана статия! Кадърно и издържано в много на много високо качество. Браво!

  По нея само ще добавя че ако не беше САЩ и лендлийза, и по време на войната да носи доставки на оръжие муниции, храни и ресурси на СССР сега в Кремъл щяха да говорят немски.

 24. 24 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Има една знаменита реплика на Фелдмаршал Хинденбург, подписал за Германия трагичния Ньойски договор през 1919г., и впоследствие станал президент на Германия (като такъв дал мандат на министър-председателя ( канцлер) Адолф Хитлер да състави правителство на НСДП през 1933г.):
  "Господа, ще се срещнем след 20 год."

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1445 Любопитно

  До коментар [#20] от "k":

  Много точно казано.
  Мисля, че си уловил много умело същноста на проблема.
  Чистките от 1937-8г оставят червената армия на практика без висши офицери. Дори Тухачевски не е пожален. Предполгам, че Сталин -хитрата лисица, ги е включил и тях в статистиките на "загинали" във войната...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 27. 27 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Не виждам какво толкова се "отбелязва" този ден в България. Ако Сталин беше загубил войната, днес щяхме да отбелязваме победата над сталинизма.

 28. 28 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  #27, ето един наистина "good point"! Ако Сталин беше загубил войната, това значи че войната щяха да са я загубили и Чърчил и Рузвелт, а това значи че щеше да има Нов Световен Ред начело с Германия. Без имиграция от Азия и Африка, и с България между Охрид и Добрич и Дедеагач и Видин. За мое съжаление Сталин не загуби войната.....

 29. 29 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Кейнс по повод Версай: "Това не е мир, това е 20 годишно примирие!"

  По повод поведението на Британия - всъщнност те са най-прогермански настроени в годините след Пъравата световна. Те са тези които са склонни да се намалят и дори да се премахнат репарацийте.

  Французите са тези обаче, които не допускат въпроса дори да се разглежда. Когато Германия спира да плаща, френската армия окупира Рейнланд и започва да експлоатира въглищните мини.

  От друга страна всичко, което Хитлер прави е описано и пропагандирано от самия него много преди да вземе властта. Никой не може да твърди, че той не е последователен в това, което многократно е казвал, че иска да постигне.

  Самия той в една реч пред висши офицери казва приблизително:

  "Нашите врагове сами ни оставиха да минем през опасния период на превъоръжаване. Те можеха да кажат "Новия канцлер написа това и това - или той си тръгва, или ние идваме. И ако аз бях френски премиер щях да го кажа. Но те нямаха воля и сили да го направят. Изпуснаха ни, и ние вече сме достатъчно силни за да можем да устоим. Същото, като с вътрешните ни врагове. Спокойно можеха да ни разтрелят през 1923 и край - всичко свършваше".

 30. 30 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 696 Любопитно

  [quote#24:"kirsner"]Има една знаменита реплика на Фелдмаршал Хинденбург, подписал за Германия трагичния Ньойски договор през 1919г., и впоследствие станал президент на Германия (като такъв дал мандат на министър-председателя ( канцлер) Адолф Хитлер да състави правителство на НСДП през 1933г.):
  "Господа, ще се срещнем след 20 год................................................
  Бих допълнил и прословутата немска реплика след псв реплика*Веднъж трябва да победим и ....тогава ще бъде страшно за победените*......
  Причините за ВСВ се крият именно в несправедливия договор,наложен на Германия след 1918
  Казано накратко по немски..*Eine neue Generation, gehärtet in den ‚Stahlgewittern‘ des Ersten Weltkrieges, galt nun als auserwählt zur Revision der Weltgeschichte.“

  Защо сме още член на ЕСССР?
 31. 31 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#27] от "Димитров":
  Не се отбелязва както правилно си отбелязал.
  "Ден на памет, скръб и поуки". Да помним историята такава каквато е била, без излишни емоции, без партийни клишета и други подобни пренаписвания и прочитания. Нали от историята се учим, за не допускаме подобни грешки в бъдещето.
  А иначе за мен статията и чудесна и точно отразява станалите събития тогава.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 32. 32 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Направи добро, убий англичанин!
  (Е, може да се префасонира в " Направи добро, н..би англичанка!"

 33. 33 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 868 Разстроено

  Няма думи, които да опишат чувствата относно този безсмислен апокалипсис... Нека си дадем равносметка, че нито германският, нито руският, нито други народи са имали каквато и да е нужда от това безумие, това чудовищно изтребление, а всичко е залог на колцина "политици-провокатори"; за собствените им мерзки цели и комплекси - и да не се заблуждаваме, че всичко това може да се е случвало само в миналото, а много да внимаваме кого избираме и как му държим сметка след това, и никога да не се оставяме да ни водят за носа или просто да не ни пука. Ето защо например настръхвам всеки път като чуя за поредната безумна акция на един Болен Лидер...

 34. 34 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  #33, Болен Лидер е една страхлива пръдня, той само си чеше езика заради мангизи, ти още ли не го разбра?!

 35. 35 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#28:"kirsner"]За мое съжаление Сталин не загуби войната.....
  .............................................................................................................
  Не само за твое....
  Ама в интерес на истината и Англия,и САЩ помагаха доста активно на *Бащицата* да не загуби.И след като спечели и трябваше да се дели баницата за нас беше отредена ролята на нещо,което в дебелите книги за геостратегията носи наименованието *Буферна зона*
  Чърчил ако не ме лъже паметта го е бил написал на една салфетка....
  ПС!Толкова много ни е мразил-особено след боя,който е ял от армията ни в ПСВ....

  Защо сме още член на ЕСССР?
 36. 36 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#26:"СДС"]Дори Тухачевски не е пожален. [/quote]

  А Тухачевски има ли друга "бойна слава" освен тепането на мирни селяни по селата? И една битка там с един полски дядо?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 37. 37 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#34] от "kirsner":

  исках да кажа "на някой Болен Лидер", да е малко по-генерично така...

  а иначе обяснението, че го прави за мангизи (или нещо си прочее прозаично) не ни топли особено, ако доведе до беля за доста хора...

 38. 38 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Военнопленник
  http://en.wikipedia.org/wiki/Prisoner_of_war
  СССР взе тежки позиция по отношение на заловени съветски войници, тъй като очаква всеки войник, да се бият до смърт и автоматично изключва всякакъв затворник от "руската общност". [ 48 ] Много от руските военнопленници и работници транспортирани от нацистка Германия са били при завръщането си в СССР, третирани като предатели и изпратени в Гулаг лагери. Останалата част бяха допуснати от всички, на най-черната работа.
  Хага и Женевските конвенции
  Германия военен използва отказа на Съветския съюз да подпише Женевската конвенция, като причина за не предоставяне на нуждите за живота на руските военнопленници, а руснаците по същия начин убили ос затворници или ги използват като роби.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 39. 39 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Законите на войната
  http://en.wikipedia.org/wiki/Laws_of_war
  Приложимост към държавите и лицата,
  Законът на войната е задължителна не само на държави като такива, а също и на физическите лица и по-специално, членовете на техните въоръжени сили . Страните са обвързани от законите на войната, доколкото такова съответствие не пречи на постигането на легитимни военни цели. Така например, те са длъжни да положат всички усилия, за да се избегне увреждане на хора и имущество, които не участват в битки, но те ​​не са виновни за военно престъпление, ако по погрешка бомба удари жилищен район.
  По същия начин, бойци, че умишлено използват защитени хора или имущество, щитове или камуфлаж са виновни за нарушаване на законите на войната и са отговорни за увреждане на тези, които трябва да бъдат защитени.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 40. 40 Профил на prodanov_
  prodanov_
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#24:"kirsner"]Има една знаменита реплика на Фелдмаршал Хинденбург, подписал за Германия трагичния Ньойски договор през 1919г., "Господа, ще се срещнем след 20 год."[/quote]

  Това става в един вагон между другото, голямо унижение. Но има продължение историята. Хитлер след точно 20 години на същата дата форсира франция да подпише капитулацията си...във същия вагон!

  До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред! - Тато
 41. 41 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Интересно утре дали ще има реципрочни статии за 2СВ от гледна точка на Германия, САЩ, Англия, Франция, Япония, Италия ?!

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 42. 42 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#40:"prodanov_"]Хитлер след точно 20 години на същата дата форсира франция да подпише капитулацията си...във същия вагон!...............................................................................................
  100/100
  През цялото време е наблюдавал церемонията без да каже нито една дума.Вагона специално е бил донесен за целта и подписването е било за фюрера най-голямата Satisfakcia за онова време....

  Защо сме още член на ЕСССР?
 43. 43 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#40] от "prodanov_":

  Да така е. Но не форсира, а принуждава и унижава, както правилно си отбелязал, французите да подпишат акта на капитулация в същия този вагон, след като преди това Хитлер е разгледал Айфеловата кула и Триумфалната арка. Историята понякога си прави странни шеги...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 44. 44 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Allied военни престъпления по време на Втората световна война
  http://en.wikipedia.org/wiki/Allied_war_crimes_during_World_War_II
  Съветският съюз не са подписали Женевската конвенция (1929) относно третирането на военнопленниците. Това хвърля съмнение върху това дали Съветския лечение на ос военнопленници е военно престъпление, въпреки че те "са били [не] третирани дори дистанционно в съответствие с Женевската конвенция", [ 16 ] причинявайки смъртта на стотици хиляди. [ 17 ] Въпреки това, На Нюрнбергския трибунал отхвърли това като общ аргумент, и е приел, че Хагските конвенции (което от 1929 г., Женевската конвенция не замества, а само увеличен, и за разлика от Конвенцията от 1929 г. са тези, които Руската империя е ратифицирала) и други обичайни законите на войната по отношение на лечение на военнопленници са били задължителни за всички страни в конфликта.
  Деяния на масови изнасилвания и други военни престъпления са извършени от съветските войски по време на окупацията на Източна Прусия ( Данциг ), части от Померания и Силезия , по време на битка на Берлин , и битката на Будапеща .
  В края на войната, комунистическите партизани на Югославия се оплакват от изнасилвания и грабежи, извършени от Съветската армия, докато преминават страната им. Милован Джилас по-късно припомни на Йосиф Сталин отговор,
  "Не Джилас, който е писател, знам какво е човешкото страдание и на човешкото сърце са? Не може да го разбере, ако един войник, който е преминал на хиляди километри през кръв и огън и смърт се забавлява с жена или и отнема дреболия?

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 45. 45 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Съветски военни престъпления
  http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_war_crimes
  Военни престъпления , извършени от въоръжените сили на Съветска Русия и на Съветския съюз 1919-1991 включва действия, извършени от редовната армия, на Червената армия (наречен по-късно на Съветската армия ), както и на НКВД , в това число на НКВД на вътрешните войски . В някои случаи тези престъпления може да са били извършени на експресни поръчки от политиката на съветското правителство началото на червен терор . В други случаи, те са извършени от редовна войска армия като възмездие срещу военен или цивилен персонал на страните, участващи в конфликта с (или инвазия на) на СССР, или по време на анти-партизанска война. [ 1 ]
  Много от тези инциденти, настъпили в Северна и Източна Европа преди и по време на Втората световна война , и да участват екзекуции обобщение и масови убийства на военнопленници (като например клането в Катин ) и малтретиране на цивилни в Съветския окупираните територии .

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 46. 46 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Освен датата в горната статия едва ли има много верни факти:
  - не е верно, че Германия не обявява война.Герм. посланик връчва нотата(8 стр.) малко преди удара.
  - не е верно, че СССР е бил неподготвен.Просто на Сталин не му достигат няколко дни.
  Сталин е имал 7...8 пъти повече танкове, вкл 2000 Т34 и 800 ИС, а германците не са имали нищо подобно, да не говорим за артилерия и танкове. Личният състав на Ч. а е бил между 7 и 8 млн.Ако германците не са нападнали първи Сталин е щял да ги прегази след 1...2 седмици. Червената армия се е готвила за нападение и не е имала никакви отбранителни планове.Червената армия се е съсредоточавала за нападение и към 22 Юни транспортните и снабдителни комуникации са били разтегнати н аняколко хиляди км.
  Имало е случаи на дивизия, на която щабът е бил на 1000 км от границата, мунициите - на самата граница. Немците пленяват вагони с една и съща брошура - разговорник на немски език с руски букви: "Къде е пощата"?,"Кой е кмета"? и т.н., също така огромно количество топографски карти на Полша и Германия (на руски) и т.н.
  А вече 70 години от тогава и ние (в България) още не знаем истината. Внашата преса могат да се прочетат (миналата година) такива бисери: "Втората световна война завърши на 9 Май 1945 г...." и т.н

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 47. 47 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Когато Британия и САЩ обръщат войната, помагайки на Сталин и червените пълчища плъзват по Европа, Чърчил възкликва: "Май заклахме грешната свиня."
  Та така България я спохожда грешната свиня, грешните паметници, грешните 45(+20+? ) години, сгрешените цели поколения...
  А грешниците, дето даже любят свинята-господар - да си ги прощава господ, щото друг няма кой...

 48. 48 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#46] от "Уточнител":

  Да уточним - това не са твои открития, а преразказ на теориите на Резун (псевдоним Суворов), за които дори самият Резун признава, че са спекулации - прочети му въведенията

  Много по-добро обяснение на положението има в други книги - сериозни исторически изследвания, примерно "Бочка и обручи" на Солонин.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 49. 49 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#42:"xxxl"]През цялото време е наблюдавал церемонията без да каже нито една дума.Вагона специално е бил донесен за целта[/quote]

  Точно така е било. Не е казал и дума! Гледал съм много пъти тези кадри. Документалното кино ми е хоби...
  Не знам как точно французите тогава са приемали събитията, но създаване на Вишиска Франция /френско управление/ на част от територията на Франция(1940-1944), установено по време на окупацията на Франция от нацистка Германия ми изглежда някак нелепо след предишните събития...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 50. 50 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#46] от "Уточнител":

  Ако трябва да уточняваме, може много да говорим. Ама е късно вече.
  [quote#46:"Уточнител"] 800 ИС...[/quote]
  Само едно уточнение/ по поста ти, а те могат да бъдат много/
  Танковете ИС за въведени на въоръжение през 1943г. През 1941г. на въоръжение са били тежките танкове КВ!
  Просто уточнявам.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 51. 51 Профил на west7
  west7
  Рейтинг: 466 Любопитно

  http://www.welt.de/kultur/history/article13439931/Der-Todesmarsch-von-Hitlers-7-Infanterie-Division.html
  22-рият Юни 1941
  "Според показанията на затворници и заловено от врага радио съобщения очевидно са напълно изненадани", пише един офицер във войната дневник на разделението, и той отбеляза, че "най-тежките пътни условия -. Deep пясък жизнеспособни връзки път са изчезнали от Запад на Изток"

  В първия ден на войната на изток видя седмият ID след тежки боеве в граничния район като 47 убити, само на 5 Август (60) и 26 Октомври (51), тя трябва да бъде по-дълго - най-малко през 1941 година. "Това не е било в предишни кампании", спомня си един оцелял от разделение. "В бойно поле тук, в Изток е във всяко отношение , отколкото всеки друг на Запад ", отбеляза католическата свещеник дивизия. "Това ще бъде дълго, преди да сме там, където сега слънцето залезе", командир на батальона каза, че мъжете са получили команда.

 52. 52 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#46] от "Уточнител":

  Аз също смятам, че е имало Съветски планове за нападени. Други факти подкрепящи такава теза са:

  Според плана "Барбадоса" настъплението е трябвало да започне в късната пролет, за да имат немците цял сух сезон В действителност първите снегове заваляват точно пред Москва.
  През 1941 този срок е изпуснат заради отклонения на ресурси към Балканите в помощ на Мусолини.

  От стратегическа гледна точка, най-лесен и успешен за Германия ход е бил, настъпление към средна Азия и Индия през Турция и Близкия Изток. Британците в този момент нямат почти никакви резерви. Воюват повече от година, разкъсани са от северния Атлантик до Североизточна Африка. След пробив в тази посока Русия е ставала още по уязвима, поради близоста на нефтените находища до евенетуалните немски бази в Азия.

  Такава сравнително лесна стратегия не би била изоставена без сериозни причини. 53. 53 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Хайде, ако толкова ви интересува историята, вижте този документален филм. Руски е. За съдбоносните дни през октомври 1941г. Когато Москва е била на път да падне. Какви са същност били събитията тогава.
  Vrag u vorot Moskva 1941 god. Има го в някои български торент сайтове. В най-големия български, ама няма да правя реклама
  Самите руснаци как са оценили ставащото тогава!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 54. 54 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  22 юни е денят "Хитрата сврака с двата крака" за дебилната нация. Идеята на болшевиките, че могат мирно да си поделят Европа в хармония с другия идиотски режим на нацистите претърпя крах и съветските народи се разплатиха за тарикатлъка си с 20 милиона човешки живота. Не че в Русия човешкият живот има някакво значение, но все пак числото е внушително.

  Заедно с това империята на злото получи невероятния исторически шанс да изкупи вината си бидейки инструмент на Западната цивилизация в борбата срещу нацисткото зло. Някак закономерно примитивната руска нация пропиля златния си шанс и отказа да се цивилизова по хуманния начин, превъщайки половин Европа в концентрационен лагер. Закономерно само за няколко десетилетия СССР от триумфален победител се превърна в най-окаяната и отчаяна нация на европейския континент.

  За съжаление рухването на болшевишката империя не доведе мужиците до катарзис и нови идеи. Те продължават да тънат в бълнувания за славното минало, духовна мизерия и нищета.

  Колкото по-далеч от Русия, толкова по-добре за българите.

 55. 55 Профил на sheepdog
  sheepdog
  Рейтинг: 631 Неутрално
 56. 56 Профил на Левскар
  Левскар
  Рейтинг: 663 Гневно

  До коментар [#8] от "faeton": Това, драги ми Смехурко, не е вярно. Не си дочел.Трябва да се запознаеш подробно с неморалната игра на англо-френската коалиция в началото, с цел да се насочи немското оръжие към СССР. А именно-трите велики антихитлеристки сили да се гарантират взаимно, но без ясен военен ангажимент към СССР. В следствие на което СССР сключва пакта за ненападение. Когато войната почва, америкаци и англичани почват доставки, но не в уговорените количества и качества.Целта е била двете велики армии да се изтощят взаимно. Втория фронт е тема на дипломатическата и междуправителствена коресронденция и договори цели 3 години. Съвсем предателски, САЩ и Англия, протакат нещата за да се стигне до деня Д, когато вече войната е предрешена.

 57. 57 Профил на Левскар
  Левскар
  Рейтинг: 663 Разстроено

  До коментар [#54] от "Lemmy": Ей гнидо, това е ден за поклонение, а не да сееш извратените си разбирания и злоба.
  Срам за теб. Русия е единствения благодетел и освободител след турската робия и да се омаловажава това трябва да се инкриминира, както е забранено да подлагаш под съмнения холокоста например.
  Цинично е да наричаш героизма на съветския човек в ВСВ, инструмент на западната цивилизация. Че къде е била тая цивилизация, оставила, бидейки съюзник и имайки задължението да вземе участие в унищожението на фашисткото зло, да бъдат унищожени толкова много човешки животи. Това е нецивилизовано.

 58. 58 Профил на Левскар
  Левскар
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#47] от "iazdakaja": Само и аз да кажа, в антлийския лагер, дори и по време на немските бомбардировките и реални военни действия, привържениците на идеята за противосъватски съюс с Германия са били на косъм от вземане на контрола. Тоест за една бройка, твоите са загубили пред сравнително разумните хора на чърчил. И слава богу. Макар и да не са помагали особено в сразяването на Хитлер. Поне не са воювали на негова страна.

 59. 59 Профил на Левскар
  Левскар
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#46] от "Уточнител": Неверни твърдения. От къде ги черпите? Войната обявява външния министър Рибентроп късно през нощта. полумъртво пиян го съобщава лично на двама съветски дипломати,които цял ден се опитват да получат информация какво се случва.
  Относно останалите Ви твърдения-всички свободни ресурси и техника, седмици преди 22.06. биват насочвани към съветската граница в пълна тайна.Но Сталин е отказвал да повярва до последно,че Хитлер ще нападне и наистина е било изненада. Относно това, че се е готвел да напада-доста нелепо.Не е имал тая идея,нужната подготовка и международна подкрепа. Щяло е да бъде самоубийство,също повод и други велики сили да помогнат на немците.

 60. 60 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 581 Неутрално


  kirsner"]Има една знаменита реплика на Фелдмаршал Хинденбург, подписал за Германия трагичния Ньойски договор през 1919г., и впоследствие станал президент на Германия

  (като такъв дал мандат на министър-председателя ( канцлер) Адолф Хитлер да състави правителство на НСДП през 1933г.)

  (за целта получава от някяква банка 2 000 000 000 ДМ , С УСЛОВИЕ , да постави Хитлер на власт !! )

  Информацията е от руски док. филм от 1995г !!

 61. 61 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 581 Неутрално


  Ние не сме нападали Русия , а обратно !! от 976 г, когато славянското куче Светослав изби 300 болярски рода ,цвета на България за 2 торби гръцко злато , техните войници са минали поне 5 пъти през България , сеейки разорение и тормоз сред населението ! Мамейки доверчивия българин, изселиха 500 000 работливи и здрави българи и българки , в безлюдната пустош___Бесарабия ! Г, С, РАКОВСКИ плачейки , пишеше книга, да не им вярват , но реката от рубли свърши пъкленото дело сред бедняците !!! ИЗВИНЕНИЕ ЗА ГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРИТЕ ОТ РУСКИТЕ СЛАВЯНСКИ ГОВЕДА !!

 62. 62 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До "Дневник"
  Обикновено получаваме добра, и на добро ниво информация. В момента като че ли чета статия отпреди 40 години.
  Може би това е резултат, че учебниците още не са пренаписани.
  ВСВ започна на 01.09.1939 когато Хитлер и Сталин нападат Полша, на 30.11.1939г. СССР напада и Финландия (зимната война), а Германия окупирва Белгия, Франция. На 22.06.1944г. Германия изненадва СССР, като напада червените армии, концентрирани в Украйна и Беларус, подготвени за нападение, а не за отбрана.
  Всъщност заглавието не е лошо: 22 юни-ден на памет, скръб (загинали са над 20 млн граждани на бившия СССР и 10 млн германци, и милиони други европейци, американци и азиатци), и поука - НЕ ВЯРВАЙ НИКОГА НА ДИКТАТОРИ, БИЛО ТО НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИ, СОЦИАЛИСТИ И КОМУНИСТИ!

 63. 63 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Всички от големите държави по онова време носят вина за избухването на войната.

  - Когато след Първата световна война страните победителки се събират да решат съдбата на предалата се Германия американският президент Уилсон предлага план за възстановяване на Германия подобен на този приложен след Втората световна. Англия и най-вече Франция отхвърлят плана и егоистично налагат непосилни условия които довеждат Германия до пълен крах и множество революции. Безредието и липсата на посока довеждат Хитлер на власт.

  - Когато Хитлер въоръжавайки се престава да изпълнява решенията на пакта Англия и Франция си затварят очите и освен това влизат в задкулисно надиграване помежду си. Вместо да го смачкат докато е малък го оставят да се въоръжи до зъби.

  - Още нещо за което не трябва да си затваряме очите. Русия неколкократно предлага съюз на Англия и Франция преди да приеме предложението на Германия. Англия и Франция високомерно отказват.

  - Русия си има свои експанзионистични амбиции и се забива в изтощителна война с Финландия, която ясно показва колко им е съсипана и недовъоръжена армията. За анексирането на балтийските републики и подлото преполовяване на Полша няма какво да говорим.

  - За Германия, Дучето и Япония всичко е ясно.

  - Може би единствената вина на САЩ е че се забавят с влизането във войната защото републиканците които са в опозиция застават на антивоенни позиции обратно на сегашните им настроения (т.е политиката винаги е била мръсна работа).

  Както и да се надуват сега руснаците би трябвало да целуват ръцете на САЩ и Чърчил защото ако бяха останали сами със сигурност щяха да гризнат дръвцето.

  Това е, всеки има вина.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 64. 64
  kyphacah71
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 65. 65 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Загиналите в сраженията съветски войници са около 7.5 млн, от които почти 3 млн украинци. Говори се, че през декември пленените войници от СА са 3.8 млн, от които 1.3 млн украинци. Общи жертвите на СССР през цялата война се пресмятат на около 40 млн (помните ли песента на Булат Окуджава от "Белоруската гара": мы за ценой не постоим!), от които 17 млн украинци.
  Като че ли украинското участие във ВСВ, и в т.нар. "Освободителна война" от 1877-78г. се забравя у нас?

 66. 66 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Конкретно съветската окупация е преди всичко наказание за наивната политика на българския елит в онези времена.

  Yet another blue planet.
 67. 67 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#65] от "shumkar":

  Според последни данни жертвите на СССР са 73 милиона от коите 29 милиона украинци и 15 милиона грузунци.

  Yet another blue planet.
 68. 68 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#36] от "jubal harshaw":

  Вж.Оценката на Шарл де Гол за Тухачевски,с когото са били заедно в плен през Първата св.война,може и да помогне за по-обективни изказавания.

 69. 69 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До Уран [#67]
  Цифрите ми са от тази статия
  http://www.ukrpressbg.com/his-ukr-1945.html
  Не претендирам за абсолютна точност, но добре е да се отдаде внимание, и поклон пред паметта на всички тези млади хора, отделени от семействата им, и загинали в тази страшна война.

 70. 70 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1040 Весело

  [quote#13:"patriotbg123"]Нека не забряваме също че същия този '"цивилизован свят "' роди тези чодовищни идеологии фашизъм и комунизъм,а сега и глобализъм!От запад само фашкии да очакваш! [/quote]
  Патриот123, ама ти наистина можеш да броиш само до три, вече съм убеден.

 71. 71 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#7] от "СДС":

  Генерал (армейски) Д. Павлов е реабилитиран след смъртта на Сталин !!!! Истината е в заповедите, коита дава "бащицата на народит" - не стреляйте по нападащите германци - това е провокация. След подялбата на Полша през 1939 г Сталин нарежда да се РАЗРУШИ ОТБРАНИТЕНАТА ЛИНИЯ "СТАЛИН"!!! Седмици преди настъплението на германците в СССР , същият концентрира на съветско-германската граница близо 15 армии, самолетите му са изнесени на 1-2 км от границата, там са ГСМ -ите им войските не копаят окопи и дотове за отбрана, а чакат заповед да се отворят т.н. ЧЕРВЕНИ ПАКЕТИ. Вместо това заповедтта е да се унищожат без да се отварят. Истината е, че "Червената армия" се готви да се сражава с германците, но не в ОТБРАНА!!!! Прочетете "Ледоразбивачът" на Суворов. В потвърждение на написаното от него е факта, че на Нюрнбергският процес са осъдени на смърт и разстреляни двама немски генерали - Кайтел и Йодл (последният оневинен през 1953 г от германски денацифкационен съд) по искане на сАвеЦката страна, защото не спират да твърдят, че нападенето срещу СССР на 22 юни 194 г е превантивно и единствено възможният полезен ход на Германия срещу ПЛАНИРАНОТО ОТ СТАЛИН НАПАДЕНИЕ седмици по късно. Ако Германия не беше нападнала СССР и съсипала градената с толкова пари и жертви военна машина на Сталин, то месеци по късно Червената армия щеши да си мие краката в Атлантическия океан. Хитлер ги забавя само с 4 години и дава възможност на Англия с подкрепата на САЩ да спрат руснаците по средата на Европа. М резултат на тази война се появява една нова държава - Израел.

 72. 72 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  Ето как бе описан този ден от един човек, с чието приятелство се гордея: "... на днешната дата през 1941 година започва бракоразводното дело след брака по сметка между два фашистки режима: националсоциалиЗМУС на Хитлер и большевиксоциалиЗМ на Сталин."

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 73. 73 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Иначе честит 22 юни, щото ако не беше 22 юни нямаше да има паметник, нямаше да има и среднощно миене и рубладжиите не биха имали възможност да се изявят.

 74. 74 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  АКТУАЛНО.ком;

  "Планът "Барбароса" - лъжата излиза наяве
  22.06.2011
  "Нападението над СССР не е превантивна мярка на Третия Райх, а истинска, добре планирана и дълго подготвяна офанзива.
  " Едно от най-бруталните масови унищожения започва с лъжа. При това не особено находчива: лъжата, че Хитлер бил нападнат от Сталин, така че Германия трябвало да се отбранява. Истини и митове отпреди 70 години.
  Още през 1933 година националсоциалистите в Германия започват да подготвят атаката срещу СССР. Осем години по-късно тя вече е факт - на 22 юни 1941 година или преди 70 години, вермахтът нахлува в Източна Европа, за да започне една от най-бруталните войни на новото време. "Върховното командване на Вермахта съобщава: с цел защита от голямата опасност от Изток, на 22 юни в три часа сутринта Вермахтът се вряза в настъпващите вражески линии. Самолетите на Луфтвафе вече нападат съветския враг."
  Източната офанзива на Хитлер започва с тази лъжа. Нападението над СССР не е превантивна мярка на Третия Райх, а истинска, добре планирана и дълго подготвяна офанзива срещу една напълно неподготвена и неочакваща атаката страна, която в следващите години е подложена на окупация, унищожение и геноцид. Две години по-рано Берлин и Москва сключват споразумение за ненападение, което в нощта на 22 юни продължава да е в сила.
  Легендата за самозащита
  И въпреки това три милиона германски войници настъпват на Изток, въоръжени с най-доброто, което националсоциалистическото правителство е успяло да произведе за военни цели - танкове, самолети, оръжие. Легендата, според която Хитлер просто се противопоставил на плана на Сталин да нахлуе на германска земя, се оказва твърде жилава и оцелява години наред, въпреки че е лишена от всякакво историческо основание:
  "Целта на Източната офанзива е била да се завземе СССР, да се унищожи населението му и на цялата територия да бъдат заселени германци. Такава е мечтата на Хитлер за Райх, простиращ се от Атлантическия океан до Урал", казва историкът Волфрам Вете.
  С други думи избиването на източноевропейските евреи, на военноплениците и на цивилното население, всичко това е било премислено. То не е следствие от военното опиянение от последвалите победи на германците. Тъкмо обратното: това опиянение е налице още преди войната и тя е негов продукт. Въпреки масираната пропаганда, германското население не реагира според очакванията на властите при новината за атаката срещу СССР.
  Задава се световна война
  Страхът от разрастване на военните действия е силно разпространен, макар никой по онова време да не е подозирал, че жертвите от страна на Вермахта ще се измерват с милиони. Наред с германците, в Източната офанзива участват и войски от вече завзетите или съюзнически страни - финландци, италианци, румънци. Задава се истинска световна война. Във Великобритания премиерът Уинстън Чърчил се обръща към гражданите с реч по радиото, в която нарича Хитлер "чудовище на злото, ненаситно в потребността си да граби и убива".
  Балтийските страни, Беларус и Украйна просто са прегазени под веригите на германските танкове. Хитлер и генералите му са убедени в бързата победа, в скоростното достигане до съветската столица и нейното завземане. Но те се лъжат. Няколко месеца след офанзивата германските отряди затъват в московската зима без да са завзели града. Тогава още никой не знае, но от този момент нататък започва краха на Третия райх, дошъл окончателно през 1945 година. Три милиона германски войници не се завръщат от Източния фронт. Историкът Волфрам Вете:
  "Падналите руснаци обаче са десет пъти повече. Около десет милиона са само червеноармейците, над три милиона са руските военнопленници в германски лагери, три милиона руски евреи са системно изтребени, а цивилните граждани, намерили смъртта си, наброяват повече от 6 милиона."
  Премълчаваните истини
  В продължение на години в германското общество темата за масовите убийства на Изток е табу. В спомените доминира ужаса от собствените страдания. Вермахтът е наричан "чист" и "невинен", а цялата отговорност е прехвърлена върху националсоциалистическото ръководство и специалните части като СС. Всичко това започна да се променя много бавно и трудно и то благодарение на смели и критично настроени историци, които подхващат тази тема, започват да се организират тематични изложби, които по радикален начин конфронтират съзнанието на германския гражданин с мрачната истина.
  Днес, 70 години след Източния поход на Вермахта, известен под името операция "Барбароса", темата присъства в множество текстове, коментари и публицистични статии и отдавна вече не е табу. На някои места в Германия се организират редовно възпоменания за жертвите, причинени от германското нападение над СССР. Най-голямото последно възпоменание бе организирано в Берлин. Берлинската филхармония изпълни "Ленинградската симфония" на Дмитрий Шостакович.
  Източник: Дойче веле
  Редактор: Десислава Ушатова

 75. 75 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "В крайна сметка те успяват да намерят начин да противостоят на най-добрата армия в света "
  -----------------------------------
  Остава да уточним какъв е "начинът".
  Нарича се "заградотряд".

  Това са подразделения стоящи зад гърба на военните части с насочено към тях оръжие. Всеки, който реши да отстъпва, се разстрелва на място.

  Не казвам добро или лошо е това.
  Всеки сам да прецени.
  Но когато се отчита огромният брой жертви на червената армия, в баланса не трябва да се пропускат избитите от "заградотрядите".

 76. 76 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  СТАЛИН ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА НА СССР

  /Откъс от речта на Й.В.Сталин на предизборното събрание на избирателите от Сталиновата избирателна колегия в Москва на 9 февруари 1946г./

  Другари!

  От времето на последните избори за Върховен съвет изминаха осем години. Това беше период богат със събития от решаващ характер. Първите четири години изминаха в напрегната работа на съветските хора за осъществяване третата петилетка. Вторите четири години обхващат събитията на войната с германските и японските агресори – събитията на втората световна война. Без съмнение войната е главният момент от изтеклия период.
  Би било неправилно да се мисли, че втората световна война е възникнала случайно или в резултат от грешките на едни или други държавни дейци, макар че грешки безусловно имаше. В действителност войната възникна като неизбежен резултат от развитието на световните икономически и политически сили върху базата на съвременния монополистически капитализъм. Марксистите неведнъж са изтъквали, че капиталистическата система на световното стопанство крие в себе си елементи на обща криза и военни сблъсквания, че поради това развитието на световния капитализъм в наше време става не във вид на плавно и равномерно придвижване напред, а чрез кризи и военни катастрофи. Работата е там, че неравномерността в развитието на капиталистическите страни довежда обикновено с течение на времето до рязко нарушаване на равновесието вътре в световната система на капитализма, при което оная група от капиталистическите страни, която смята, че е по-малко осигурена със суровини и пазари за пласмент, обикновено прави опити да измени положението и да преразпредели „сферите на влияние" в своя полза чрез употреба на въоръжена сила. В резултат на това капиталистическият свят се разделя на два враждебни лагера и между тях възниква война.
  Може би военните катастрофи щяха да бъдат избягнати, ако имаше възможност за периодическо преразпределяне – чрез приемане на съгласувани и мирни решения – суровините и пазарите между страните според тяхната икономическа тежест. Но това е невъзможно да се осъществи при сегашните капиталистически условия на развитие на световното стопанство.
  Така че в резултат от първата криза на капиталистическата система на световното стопанство възникна първата световна война, а в резултат на втората криза възникна втората световна война.
  Това, разбира се, не значи, че втората световна война е копие на първата. Напротив, втората световна война съществено се отличава от първата по своя характер. Трябва да се има предвид, че главните фашистки държави – Германия, Япония, Италия, – преди да нападнат съюзните страни, премахнаха в собствените си страни последните останки от буржоазнодемократическите свободи, установиха жесток терористичен режим, потъпкаха принципа на суверенитета и свободното развитие на малките страни, обявиха политиката на заграбване на чужди земи за своя собствена политика и заявиха на всеослушание, че се стремят към световно господство и разпространяване на фашисткия режим по целия свят, при което със завладяването на Чехословакия и централните области на Китай държавите от оста показаха, че са готови да осъществят своята заплаха за поробване на всички свободолюбиви народи. Поради това втората световна война против държавите от оста, за разлика от първата световна война, доби още от самото си начало характер на антифашистка, освободителна война, една от задачите на която беше и възстановяването на демократическите свободи. Влизането на Съветския съюз във войната против държавите от оста можеше само да усили – и действително усили – антифашисткия и освободителен характер на втората световна война.
  Именно на тази почва се образува антифашистката коалиция от Съветския съюз, Съединените американски щати, Великобритания и другите свободолюбиви държави, която изигра след това решаваща роля за разгромяване въоръжените сили на държавите от оста.
  Така стои работата с въпроса за произхода и характера на втората световна война.
  Сега, изглежда, всички признават, че войната наистина не беше и не можеше да бъде случайност в живота на народите, че тя на дело се превърна във война на народите за тяхното съществуване, че именно затова тя не можеше да бъде бързотечна, светкавична.
  Що се отнася до нашата страна, тази война беше за нея най-жестоката и най-тежка от всички войни, които някога са преживени в историята на нашата родина.
  Но войната беше не само проклятие. Тя беше заедно с това велика школа на изпитание и проверка на всички сили на народа. Войната разголи всички факти и събития в тила и на фронта, тя безжалостно разкъса всички завеси и покривала, които скриваха истинското лице на държавите, правителствата, партиите, и ги изложи на сцената без маска, без подправки, с всичките им недостатъци и достойнства. Войната произведе нещо като изпит за нашия съветски строй, за нашата държава, за нашето правителство, за нашата комунистическа партия и направи равносметка на тяхната работа, като че ли казвайки ни: ето ги вашите хора и организации, техните дела и дни – разгледайте ги внимателно и им дайте заслуженото.
  В това е една от положителните страни на войната.
  За нас, за избирателите, това обстоятелство има голямо значение, защото то ни помага бързо и обективно да оценим дейността на партията и нейните хора и да направим правилни изводи. В друго време би трябвало да се изучават речите и докладите на представителите на партията, да се анализират те, да се сравняват думите с делата, да се прави равносметка и така нататък. Това изисква сложна и трудна работа, при което няма гаранция, че не ще бъдат допуснати грешки. Друго е сега, когато войната е свършена, когато тя сама провери работата на нашите организации и ръководители й и направи равносметка. Сега за нас е много по-лесно да се ориентираме и да дойдем до правилни изводи.
  И тъй, какви са резултатите от войната?
  Има един главен резултат, върху основата на който възникнаха всички други резултати. Този резултат се състои в това, че към края на войната враговете претърпяха поражение, а ние заедно с нашите съюзници излязохме победители. Ние завършихме войната с пълна победа над враговете – това е главният резултат от войната. Но това е твърде общ резултат и ние не можем да поставим тук точка. Разбира се, да се разбият враговете в една война като втората световна война, каквато не е имало още в историята на човечеството, това значи да се постигне световноисторическа победа. Всичко това е вярно. Но това все пак е общ резултат и ние не можем да се задоволяваме само с това. За да се разбере великото историческо значение на нашата победа, необходимо е да се вникне по-конкретно в тази работа.
  И тъй, как трябва да се разбира нашата победа над враговете, какво може да означава тази победа от гледна точка на състоянието и развитието на вътрешните сили на нашата страна?
  Нашата победа означава преди всичко, че победи нашият съветски обществен строй, че съветският обществен строй издържа с успех изпит в огъня на войната и доказа пълната си жизнеспособност.
  Както е известно, в чуждия печат неведнъж се изказваха твърдения, че съветският обществен строй е „рискован експеримент", обречен на пропадане, че съветският строй е „картонена къщичка", че той няма корени в живота и е натрапен на народа от органите на ЧК, че е достатъчен малък тласък отвън, за да се разпилее в прах тази „картонена къщичка".
  Сега ние можем да кажем, че войната събори като безпочвени всички тия твърдения на чуждия печат. Войната показа, че съветският обществен строй е истински народен строй, израснал от недрата на народа и ползващ се с неговата мощна подкрепа, че съветският обществен строй е напълно жизнеспособна и устойчива форма на организация на обществото.
  Нещо повече. Сега вече става дума не за това, дали е жизнеспособен или не съветският обществен строй, защото след нагледните уроци на войната никой от скептиците не се решава вече да изказва съмнения относно жизнеспособността на съветския обществен строй. Сега става дума за това, че съветският обществен строй се оказа по-жизнеспособен и устойчив от несъветския обществен строй, че съветският обществен строй е по-добра форма за организация на обществото, от който и да е несъветски обществен строй.
  Нашата победа означава, второ, че победи нашият съветски държавен строй, че нашата многонационална съветска държава издържа всички изпитания на войната и доказа своята жизнеспособност.
  Както е известно, видни дейци па чуждия печат неведнъж са се изказвали в смисъл че съветската многонационална държава представлява „изкуствено и нежизнеспособно построение", че в случай на някакви усложнения разпадането на Съветския съюз е неизбежно, че Съветския съюз го чака съдбата на Австро-Унгария.
  Сега ние можем да кажем, че войната опроверга тези твърдения на чуждия печат като лишени от всякакво основание. Войната показа, че съветският многонационален държавен строй издържа с успех изпитанието, още повече закрепна по време на войната и се оказа напълно жизнеспособен държавен строй. Тези господа не са разбрали, че аналогията с Австро-Унгария е несъстоятелна, защото нашата многонационална държава израсна не на буржоазна основа, която стимулира чувствата на национално недоверие и национална вражда, а на съветска основа, която, напротив, култивира чувствата на дружба и братско сътрудничество между народите на нашата държава.
  Впрочем, след уроците от войната тези господа не се решават вече да се изказват отрицателно за жизнеспособността на съветския държавен строй. Сега вече става дума не за жизнеспособността на съветския държавен строй, защото неговата жизнеспособност не подлежи на съмнение. Сега става дума за това, че съветският държавен строй се оказа образец на многонационална държава, че съветският държавен строй е такава система на държавна организация, в която националният въпрос и проблемът за сътрудничество между нациите са разрешени по-добре, отколкото в която и да е друга многонационална държава.
  Нашата победа означава, трето, че победиха съветските въоръжени сили, победи нашата Червена армия, че Червената армия издържа геройски всички несгоди на войната, напълно разби армиите на нашите врагове и излезе победителка от войната.
  Сега всички, както приятелите, така и враговете, признават, че Червената армия се оказа на висотата на своите велики задачи. Но не беше така преди шест години, в периода преди войната. Както е известно, видни дейци на чуждата преса и мнозина признати авторитети на военното дело в чужбина неведнъж заявяваха, че състоянието на Червената армия внушава големи съмнения, че Червената армия е зле въоръжена и няма истински команден състав, че нейното морално състояние е под всяка критика, че тя може би ще бъде годна за отбрана, но за настъпление е негодна, че в случай на удар от страна на германските войски Червената армия ще се разпадне като „колос на глинени крака". Такива изказвания се правеха не само в Германия, но и във Франция, Англия и Америка.
  Сега ние можем да кажем, че войната опроверга всички тия изказвания като безпочвени и смешни. Войната показа, че Червената армия не е „колос на глинени крака", а първокласна армия на нашето време, която има напълно съвременно въоръжение, най-опитен команден състав и високи морално-бойни качества. Не трябва да се забравя, че Червената армия е именно онази армия, която напълно разби германската армия, всяваща до вчера ужас сред армиите на европейските държави.
  Трябва да се отбележи, че „критиците" на Червената армия стават все по-малко и по-малко. Нещо повече, в задграничния печат все по-често и по-често се появяват статии, в които се отбелязват високите качества на Червената армия, майсторството на нейните бойци и командири, безупречността на нейната стратегия и тактика. И това е понятно. След блестящите победи на Червената армия при Москва и Сталинград, при Курск и Белгород, при Киев и Кировград, при Минск и Бобруйск, при Ленинград и Талин, при Яш и Лвов, на Висла и Неман, на Дунав и Одер, при Виена и Берлин – след всичко това не може да не се признае, че Червената армия е първокласна армия, от която би могло да се научи много нещо..
  Така разбираме ние конкретно победата на нашата страна над враговете.
  Такива са в основни черти резултатите от войната.
  Би било погрешно да се мисли, че такава историческа победа може да се постигне без предварителна подготовка на цялата страна за активна отбрана. Не по-малко погрешно би било да се предполага, че такава подготовка може да се проведе в къс срок, в течение на някакви три-четири години. Още по-погрешно би било да се твърди, че ние постигнахме победата само благодарение на храбростта на нашите войски. Разбира се, без храброст не може да се постигне победа. Но само храбростта е недостатъчна, за да бъде надвит врагът, който има многобройна армия, първокласно въоръжение, добре обучени офицерски кадри и нелошо организирано снабдяване. За да се посрещне ударът на такъв враг, да му се даде отпор, а след това да му се нанесе пълно поражение, за това беше необходимо, освен безпримерната храброст на нашите войски, да имаме напълно съвременно въоръжение, и при това в достатъчно количество, и добре организирано снабдяване – също в достатъчни размери. Но за това бяха необходими, и при това достатъчно количество, такива елементарни неща като: метал – за производство на въоръжение, снаряжение, машини и инсталации за предприятията; гориво – за поддържане работата в предприятията и транспорта; памук – за производство на облекло; жито – за снабдяване на войската.
  Може ли да се твърди, че преди влизането си във втората световна война нашата страна вече разполагаше с минимално-необходимите материални възможности за основно задоволяване на тези нужди? Аз мисля, че може да се твърди. За подготовката на това грандиозно дело беше нужно осъществяването на три петгодишни плана за развитието на нашето народно стопанство. Именно тези три петилетки ни помогнаха да създадем тези материални възможности. Във всеки случай положението на нашата страна в това отношение преди втората световна война, в 1940 год., беше няколко пъти по-добро, отколкото преди първата световна война, в 1913 година.
  С какви материални възможности разполагаше нашата страна преди втората световна война?
  За да ви помогна да се ориентирате по този въпрос, ще трябва да ви дам кратък отчет за дейността на комунистическата партия в областта на подготовката на нашата страна за активна отбрана.
  Ако се вземат данните за 1940 год. – навечерието на втората световна война – и се сравнят с данните за 1913 год. – навечерието на първата световна война, – ще получим такава картина.
  През 1913 година в нашата страна са произведени 4 милиона и 220 хиляди тона чугун, 4 милиона и 230 хиляди тона стомана, 29 милиона тона каменни въглища, 9 милиона тона петрол, 21 милиона и 600 хиляди тона зърнени храни за пазара, 740 хиляди тона суров памук.
  Такива бяха материалните възможности, с които нашата страна влезе в първата световна война.
  Това беше икономическата база на стара Русия, която можеше да бъде използвана за воденето на войната.
  Що се отнася до 1940 година, в течение на тази година в нашата страна са произведени: 15 милиона тона чугун, т.е. почти 4 пъти повече отколкото през 1913 година; 18 милиона и 300 хиляди тона стомана, т.е. 4 и половина пъти повече отколкото през 1913 година; 166 милиона тона каменни въглища, т.е. 5 и половина пъти повече отколкото през 1913 година; 31 милиона тона петрол, т.е. З и половина пъти повече отколкото през 1913 година; 38 милиона и 300 хиляди тона зърнени храни за пазара, т.е. със 17 милиона тона повече отколкото през 1913 година; 2 милиона и 700 хиляди тона суров памук, т.е. 3 и половина пъти повече отколкото през 1913 година.
  Такива бяха материалните възможности, с които нашата страна влезе във втората световна война.
  Тази беше икономическата база на Съветския съюз, която можеше да се използва за воденето на войната.
  Разликата, както виждате, е колосална.
  Такова необикновено увеличаване на производството не може да се смята за просто и обикновено развитие на страната от изостаналост към прогрес. Това беше скок, с помощта на който нашата родина се превърна от изостанала в напреднала, от аграрна – в индустриална страна.
  Това историческо преобразуване беше извършено за три петилетки, като се започне от 1928 година – от първата година на първата петилетка. До това време ние трябваше да се занимаваме с възстановяването на разрушената промишленост и с лекуване на раните, получени в резултат на първата световна война и гражданската война. Ако при това се вземе под внимание обстоятелството, че първата петилетка беше изпълнена за 4 години, а осъществяването на третата петилетка беше прекъснато от войната през четвъртата година на нейното изпълнение, излиза, че за превръщане на нашата страна от аграрна в индустриална са били необходими всичко около 13 години.
  Не може да не се признае, че тринадесетгодишният срок е невероятно къс срок за осъществяването на такова грандиозно дело.
  С това всъщност се и обяснява, че публикуването на тези цифри предизвика на времето в чуждия печат буря от разногласия. Приятелите решиха, че е станало „чудо". Недоброжелателите пък обявиха, че петилетките са „болшевишка пропаганда" и „фокуси на ЧК". Но тъй като чудеса в света не стават, а ЧК не е тъй силна, за да отмени законите на общественото развитие, то „общественото мнение" в чужбина трябваше да се примири с фактите.
  С помощта на каква политика комунистическата партия успя да осигури тези материални възможности за страната в такъв къс срок?
  Преди всичко с помощта на съветската политика за индустриализация на страната.
  Съветският метод на индустриализация на страната коренно се отличава от капиталистическия метод на индустриализация. В капиталистическите страни индустриализацията обикновено започва с леката промишленост. Тъй като в леката промишленост са необходими по-малки вложения и капиталът се обръща по-бързо, при което получаването на печалба е по-лесна работа отколкото в тежката промишленост, то леката промишленост става там първият обект на индустриализацията. Едва след изтичане на дълъг период, през който леката промишленост натрупва печалби и ги съсредоточава в банките, чак след това иде ред на тежката промишленост и започва постепенното преливане на натрупванията в тежката индустрия, за да се създадат условия за нейното развитие. Но това е дълъг процес, който изисква голям срок – няколко десетилетия, – в течение на който трябва да се изчаква развиването на леката промишленост и да се влачи жалко съществуване без тежка промишленост. Ясно е, че комунистическата партия не можеше да тръгне по този път. Партията знаеше, че войната приближава, че отбраняването на страната без тежка индустрия е невъзможно, че трябва по-скоро да се заемем с развиване на тежката индустрия, че да закъснеем в тази работа – значи да се провалим. Партията помнеше думите на Ленин, че без тежка индустрия е невъзможно да се отстои независимостта на страната, че без нея съветският строй може да загине. Затова комунистическата партия в нашата страна отхвърли „обикновения" път на индустриализацията и започна индустриализирането на страната с развиването на тежката индустрия. Това беше твърде трудно, но преодолимо. Голяма помощ в тази работа ни оказа национализацията на промишлеността и на банките, която даде възможност бързо да се наберат и прелеят средства в тежката индустрия.
  Не може да има съмнения, че без това би било невъзможно да успеем да превърнем нашата страна в индустриална страна за такъв кратък срок.
  Второ, с помощта на политиката на колективизация на селското стопанство.
  За да се свърши с нашата изостаналост в областта на селското стопанство и да се дадат на страната повече зърнени храни за пазара, повече памук и т.н., необходимо беше да се премине от дребното селско стопанство към едрото стопанство, защото само едрото стопанство има възможност да приложи новата техника, да използва всички агрономически постижения и да даде повече стокова продукция. Но има два вида едро стопанство – капиталистическо и колективно. Комунистическата партия не можеше да тръгне по капиталистическия път на развитие на селското стопанство не само по силата на принципиални съображения, но и защото той предполага твърде дълъг път на развитие и изисква предварително разоряване на селяните и превръщането им в ратаи. Затова комунистическата партия тръгна по пътя на колективизацията на селското стопанство, по пътя на уедряването на селското стопанство чрез обединяване селските стопанства в колхози. Методът на колективизацията се оказа прогресивен във висша степен, не само защото не изискваше разоряването на селяните, но и особено затова, защото той даде възможност в течение на няколко години да се покрие цялата страна с едри колективни стопанства, които имат възможност да приложат новата техника, да използват всички агрономически постижения и да дадат на страната повече стокова продукция.
  Няма съмнение, че без политиката на колективизацията ние не бихме успели да ликвидираме в такъв къс срок с вековната изостаналост на нашето селско стопанство.
  Не може да се каже, че политиката на партията не срещаше противодействие. Не само назадничавите хора, които винаги странят от всичко ново, но и мнозина видни членове на партията систематично теглеха партията назад и се стараеха по всякакъв начин да я смъкнат на „обикновения" капиталистически път на развитие. Всички анти-партийни машинации на троцкистите и десните, цялата тяхна „работа" по саботиране мероприятията на нашето правителство преследваха една цел: да се провали политиката на партията и да се спъне индустриализирането и колективизирането. Но партията не се поддаваше нито на заплахите на едните, нито на воплите на другите и уверено вървеше напред, въпреки всичко. Заслугата на партията се състои в това, че тя не се приспособяваше към назадничавите, не се боеше да върви срещу течението и през цялото време си запазваше позицията на ръководна сила. Не може да има съмнение, че без такава твърдост и издържливост комунистическата партия не би успяла да отстои политиката на индустриализация на страната и на колективизация на селското стопанство.
  Съумя ли комунистическата партия правилно да използва създадените по такъв начин материални възможности, за да развие военното производство и да снабдява Червената армия с необходимото въоръжение?
  Аз мисля, че тя съумя да направи това и съумя при това с най-голям успех.
  Ако не се смята първата година на войната, когато евакуирането на промишлеността на изток спъна работата по разгъването на военното производство, през останалите три години на войната партията съумя да постигне такива успехи, които й дадоха възможност не само да снабдява фронта с артилерия, картечници, пушки, самолети, танкове, бойни припаси в достатъчно количество, но и да натрупва резерви. Известно е при това, че нашето въоръжение по качество не само не отстъпваше на германското, но общо взето дори го превъзхождаше.
  Известно е, че нашата танкова промишленост през последните три години на войната произвеждаше всяка година средно повече от 30 хиляди танка, самоходни оръдия и бронирани машини.
  Известно е освен това, че нашата авиационна промишленост произвеждаше за същия период всяка година около 40 хиляди самолета.
  Известно е също така, че нашата артилерийска промишленост произвеждаше за същия период всяка година около 120 хиляди оръдия от всички калибри, около 450 хиляди леки и тежки картечници, над три милиона пушки и около два милиона автомата.
  Известно е, най-сетне, че нашата минохвъргачна промишленост произвеждаше през периода 1942–1944 г. всяка година средно около 100 хиляди минохвъргачки.
  Ясно е, че едновременно с това се произвеждаше съответното количество артилерийски снаряди, разни видове мини, авиационни бомби, пушечни и картечни патрони.
  Известно е например, че само през 1944 година бяха произведени повече от 240 милиона снаряда, бомби и мини и 7 милиарда и 400 милиона патрона.
  Такава е в общи черти картината на снабдяването на Червената армия с въоръжение и бойни припаси.
  Както виждате, тя не прилича на картината, каквато представляваше снабдяването на нашата армия през периода на първата световна война, когато фронтът изпитваше хроническа липса на артилерия и снаряди, когато армията воюваше без танкове и авиация, когато на трима войници се даваше една пушка. Що се отнася до снабдяването на Червената армия с продоволствие и облекло, на всички е известно, че фронтът не само не изпитваше в това отношение каквато и да било липса, но разполагаше дори и с необходимите резерви.
  Така стои въпросът за работата на комунистическата партия на нашата страна в периода преди започването на войната и през време на самата война."

 77. 77 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Аз предлагам да обявим жертвите на 500 млн., от които 300 млн. украинци и по 50 млн. от всяка балтийска република.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 78. 78 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Цитат: "Това е денят, сварил цялата система абсолютно неподготвена - от обикновените войници и техните непосредствени командири до генералите, Върховния главнокомандващ Сталин и целия народ."
  Изключително некачествен материал, в който не е взета предвид позицията на най-меродавния изследовател на комунизма и на злото СССР Бунич. Той отдавна обясни абсолютно убедително причината за нападението на Германия (в трилогията "Операция Буря". Това е струпването на ГРАНИЦАТА НА КОЛОСАЛНИ ВОЙСКИ И БОЙНА ТЕХНИКА ОТ СТРАНА НА СТАЛИН И ПОДГОТОВКАТА МУ ЗА НАШЕСТВИЕ В ГЕРМАНИЯ.

 79. 79 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 571 Неутрално

  А га деляха с Германия Полша ни риваха...

 80. 80 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Извинявам се за крайно нелепия емотикон по-горе, той се появява автоматично, не съм го пускал аз.

 81. 81 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 638 Неутрално

  22 юни 1941 е паметна дата само и единствено за руснаците, защото тогава за тях започва войната със съюзника им Хитлер. За всички останали европейски народи войната започва септември 1939, когато Съветския съюз и нацистка Германия нападат Полша. Разбира се, 22 юни е паметен ден и за българските комунисти. На тази дата те разбират, че са "антифашисти" и обявяват терористична война на собствената си държава.

 82. 82 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Имам чувството, че статията е писана по материали на Руското посолство!
  Едностранчиво, но затова пък пълно с оригинална болшевишка пропаганда!
  Такъв беше светът преди 30 години!

 83. 83 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Крайно възмутен съм от този материал! Той ми изглежда руски, но не на сериозните изследователи на проблематиката, а на някакви бетонни глави, напомпани с комунизъм и великоруски шовинизъм!
  Липсва автор! Къде е авторът? Кой е авторът? Ало, Дневник, кой е написал това произведение? Да не е паднало от небето? Или това са изрезки от същите руски вестници, които онзи ден се гневиха на "В крак с времето"?
  Да обсъждаш 22 юни и дори да не споменеш Бунич, това е все едно да обсъждаш християнската религия и да игнорираш Библията или да не знаеш, че я има!
  Кръгла двойка на този материал!

 84. 84 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Ето друг цитат, който издава истинското положение, описано от Бунич!
  "За първите 18 дни от началото на германската Операция "Барбароса" загиват почти 690 хиляди съветски военни и са ранени над 170 хиляди. Това означава, че в този период средно всеки ден са убивани по над 44 хиляди съветски войници и командири. Почти всички самолети и бронирана техника на Червената армия в пояс с дълбочина до 300 км от границата са унищожени още преди да помръднат."
  КАКВО ПРАВЯТ ТИЯ ЧУДОВИЩНИ ВОЙСКИ И БОЙНА ТЕХНИКА ТАМ, БЕ, А? ПАЗЯТ СЕ ОТ ТОЗИ, С КОГОТО ИМАТ ПАКТ?
  ИСТИНАТА Е, ЧЕ СТАЛИН СЕ Е ГОТВЕЛ ДА НАПАДНЕ И С ОГРОМНО ПРЕВЪЗХОДСТВО ДА ПОМЕТЕ ГЕРМАНИЯ ЗА ДНИ!

 85. 85 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  И така, ИСТИНАТА Е, ЧЕ СТАЛИН СЕ Е ГОТВЕЛ ДА НАПАДНЕ И С ОГРОМНО ПРЕВЪЗХОДСТВО ДА ПОМЕТЕ ГЕРМАНИЯ ЗА ДНИ И ДА УСТАНОВИ ТАМ, А ПОСЛЕ И В ЦЕЛИЯ СВЯТ КОМУНИЗЪМ!
  И това го обяснява перфектно, убедително, с данни, които са точни и ги има от службите, където е работел, Бунич!
  А защо сталинските войски са пометени по този начин? Това се обяснява в статията, само че след дъжд - качулка: "Заради кампанията на Сталин за налагане на едноличната му власт и откровената му параноя Червената армия е в незавидно състояние."
  ИСТИНАТА Е, ЧЕ СЛЕД НАПАДЕНИЕТО НА ГЕРМАНИЯ СЪВЕТСКИТЕ ВОЙСКИ СЕ РАЗПАДАТ ЗА ЧАСОВЕ - И ТОВА ЗА ВОИНИТЕ Е ОГРОМНО ОБЛЕКЧЕНИЕ, ЗАЩОТО ТЕРОРЪТ НА СТАЛИН Е МНОГО ПО-УЖАСЕН ОТ ТОВА, КОЕТО МОЖЕ ДА ИМ НАПРАВИ ГЕРМАНСКАТА АРМИЯ!

 86. 86 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Наистина съм много разочарован и ядосан на тази статия!

  ТОВА Е ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ИЗКРИВЯВАНЕ НА ИСТОРИЯТА!

 87. 87 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#29] от "k":

  От друга страна всичко, което Хитлер прави е описано и пропагандирано от самия него много преди да вземе властта.
  ..................
  И не само от него.
  Италианецат Малапарте издава 1931г една книга:
  "Тахника на преврата", в която описва Ленин, Троцки , Сталин и Хитлер, съответно техните тактики.
  Също първият президент на ФРГ - Теотод Хойз, написва една книга за Хитлер и опсаността от него 1932г. Съответно една година по-късно е изгорена на кладата.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 88. 88 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Прочетете Бунич и ще видите! Описал е всичко до най-голумите подробности, с точни факти, които са достоверни, защото той ги е имал като специалист в специалните служби! Хитлер е виждал, че всеки момент ще бъде унищожен, пометен в готвената операция "Буря". И взема решение за нападение, изглеждащо решение на луд, но всъщност то се оказва абсолютно правилното. РУСКИТЕ ВЕЛИКОШОВИНИСТИ И ДО ТОЗИ МОМЕНТ НЕ ИСКАТ ДА ПРИЗНАЯТ, ЧЕ СА ИСТИНСКИТЕ АГРЕСОРИ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА! И въпреки че Бунич е руснак и произведението му е известно и в Русия и по света, владеещите руските медии очевидно не му дават думата!
  А Дневник защо са преписвали от тях (мое предположение), това е загадка - или е "правилно действие" на някой редактор.

 89. 89 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 492 Любопитно

  промитите мозъци добре помнят пакта Рибентроп-Молотов от 1939 г. и думкат тъпана за нападението над Полша, но хич не им отърва да си спомнят какво става с Австрия и Чехословакия, Мюнхенското съглашение от 1938 г., както и "защитата" на Полша.
  за незнаещите:
  на 29/30 септември 1938 г. Франция, Великобритания и Италия се договарят в Мюнхен (!) и подаряват на Германия Судетската област без да питат Чехословакия.
  на 12 март 1938 г. Германия анексира Австрия. Британският министър-председател Чембърлейн се ограничава само с мрънкане по вестниците и протестни ноти.
  а след нападението над Полша започва т.нар. Phoney War (англ., глупашка война), der Sitzkrieg (нем., седяща война, гавра върху блицкриг), dziwna wojna (пол., чудна война), drôle de guerre (фр., война на шега).

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 90. 90 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#66] от "uran":

  "Конкретно съветската окупация е преди всичко наказание за наивната политика на българския елит в онези времена."

  Глупости. Съветската окупация и съветизацията на България, както и на Румъния, Унгария, Полша, Чехословакия и Източна Германия, е резултат от възродения от Сталин руски империализъм. Българският елит е правел възможното да оцелее между две агресивни тоталитарни сили - нацистка Германия и комунистическа Русия, и се е справял добре до 1944. Доказателство за това е, че България възвръща територии (като запазва Южна Добруджа и след войната), не участва реално във войната, не е окупирана от германците и не търпи глада и страданията, които търпят всички европейци по онова време. Доказателство за предвидливостта на българския политик и специално на цар Борис Трети е и това, че не е окупирана от Съветския съюз още през 1940, когато Хитлер и Сталин все още са съюзници, така както се случи на Балтийските страни, ако бяхме подписали Соболевия пакт.

 91. 91 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#84] от "Красимир Кабакчиев":

  Г-н Кабакчиев,моля да не си играете с чувствата и мислите на може би мильон хора!Нека си знаят историята такава,както с години наред им е сервирала социалистическата идеология.
  Повечето затен и звездите от небето да им свалиш-те си знаят своето...
  Ние успяхме ли да ги убедим за истините за Османското присъствие?
  Сиктир,да пътуват,бе кардешим!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 92. 92 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1445 Любопитно

  До коментар [#71] от "Вели":

  Учудващо разбирателство постига червената армия и вермахта по време на Варшавското възстание ( 01.08.- 02.10.1944г).
  "Получена е известна подкрепа под формата на въздушни доставки (британските Кралски въздушни сили и Полските въздушни сили извършват 223 полета и губят 34 самолета), но ефектът от тях е много ограничен и предимно психологически, тъй като повечето американски доставки се правят от бази в Италия. За кратко (13 – 17 септември) руснаците правят известни доставки с парашути, но основната им дейност е да се противопоставят на правото на приземяване на всички други съюзнически самолети и дори да свалят няколко, носещи доставки от Италия.

  Американската подкепа също е ограничена. След като Сталин се противопоставя на подкрепата за въстанието, на 25 август Чърчил изпраща телеграма на Рузвелт, като предлага, въпреки това, да се изпратят самолети и да се „види какво ще стане“. На следващия ден Рузвелт отговаря: Не считам, че е полезно за дългосрочната обща война, да се присъединя към вас в предлаганото послание към Чичо Джо. "
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%B0%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%B2%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5

  nemo malus felix, minime corruptor.
 93. 93 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Добавка към горното. Разбира се, пръв тезата за подготовката на Сталин за нападение над Германия развива Виктор Суворов. Но Бунич я доразвива - с много точните данни, които има, и с прецизен анализ. И самият Суворов по-късно признава, че той знае много по-малко от Бунич и призовава хората да четат Бунич. Вж. откъс от английската Уикипедия:
  "A theory suggested by Viktor Suvorov claims that Stalin had made aggressive preparations beginning in the late 1930s and was preparing to invade Germany in summer 1941. Thus, he believes Hitler only managed to forestall Stalin and the German invasion was in essence a pre-emptive strike, precisely as Hitler claimed himself. This theory was supported by Igor Bunich, Joachim Hoffmann, Mikhail Meltyukhov (see Stalin's Missed Chance) and Edvard Radzinsky (see Stalin: The First In-Depth Biography Based on Explosive New Documents from Russia's Secret Archives). Other historians and especially Gabriel Gorodetsky and David Glantz reject this thesis.[52] General Fedor von Boch's diary states that the Abwehr fully expected a Soviet attack against German forces in Poland no later than 1942."

 94. 94 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#89] от "Швейк":

  От кого е подписано Мюнхенското споразумение? От трима социалисти - Хитлер, Мусолини и Даладие, и един наивен консерватор. Въобще Втората световна война си е социалистическо произведение. Докато двамата социалисти Хитлер и Сталин си поделят Полша, френските социалисти отказват да предотвратят войната: "Няма да умираме за Данциг".

 95. 95 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Обърнах се и към руската Уикипедия да видя там какво пише по въпроса. Има статия за Бунич, в която се споменава за трилогията му "Операция Гроза и за това, че тя е посветена на подготовката на Сталин над Германия. Но този епохален труд - с коренно ново разбиране за историята е представен с половин изречение:
  "книги из серии «Операция Гроза» посвящены доказательству подготовки И. В. Сталиным нападения на Германию в 1941 году."
  И изобщо няма отделна статия за книгата! Това са те руснаците!

 96. 96 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1445 Любопитно

  На 22.06.41 започва войната между СССР и 3-ят Райх.
  Завърша с победа на Съюзниците. Над 50 държави участват в победата. На 24.06.1812г. Наполеон навлиза в Русия с армия от 600 00 души и многобройни съюзници. Русия се справя сама, без помощи отвън. Интересно, че ВСВ се героизира, а по-голям повод за това биха имали по отношение на 1812г., когато напълно самостоятелно отблъсват един от най-големите стратегически гении на човечеството, който за разлика от немците влиза в Москва , но чака твърде дълго за мирни преговори.
  Влиза в Москва без влакови композиции, самолети, танкове..., само с мисъл и физически усилия.
  Хем Париж е много по-далече от Москва, от Берлин!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 97. 97 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  "Земята на Ботев и Левски, отново е робска земя!"

  Крайно време е да скъсаме с митовете от миналото - митове, които ни държаха роби последните 70 години. Малко хора сме, не е ли време да тръгнем по свой път, който няма нищо общо с войните на разни... други народи. Вторачени в миналото, не виждаме, че изобщо нямаме бъдеще.
  Нашата учителка - историята на Българите учи, че докато атовете се ритат..., магаретата трябва да си гледат магариците, това е изводът, другите изводи да си правят фашистите или комунистите, ние не сме нито фашисти, нито някога сме били комунисти.
  22 юни е черна дата и за България, каква ирония...

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 98. 98 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1876 Неутрално


  До коментар [#2] от "the_sceptic":

  "Втората световна война е започната от СССР и Германия като съюзници...."

  ....на 01.09.1939г с разделянето на Полша! Трагедията за СССР от първите месеци и години след 22.06.1941 е изцяло на съвестта на Сталин, който няколко години преди това, воден от своята параноя, унищожава най- добрите висши военачалници на Червената армия. След това започва война срещу малка Финландия, в която услужливо показва на Хитлер нивото на готовност на Червената армия да води военни действия. Според мен това, че Сталин до последно не е вярвал, че Хитлер ще нападне СССР, е мит! Той просто не е имал полезен ход, или по-скоро време за полезен ход, защото Хитлер е нападнал в момент на преструктуриране на Червената армия от такава с отбранителни функции в нападателна. Старите структури вече не функционират, новите още не са изградени и , най-важното-апробирани. Новоизлюпените военачалници почти нямат никакъв военен опит. Новата военна техника току-що започва да постъпва в Червената армия, но все още не е усвоена, малко е и не е на стратегически позиции. Така Сталин предоставя на Хитлер ред преимущества за нанасяне на първия удар.

 99. 99 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#68] от "benkovski11":

  Не знам дали знаеш, но Първата световна война е свършила малко преди Тухачевски да стане камандир на красноармейската кавалерия

  Аз коментирам кариерата му на висш офицер в красната армия, не като дребен офицер на батюшката-царь.

  Която кариера се изразява в загуба на всяка негова акция срещу редовна чужда армия и жестоки и кървави погроми над руското население там, където минава РККА да установява всю власть саветам.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 100. 100 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  В Уикипедията на английски има статия за Бунич, явно писана от руснак, на недобър английски:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Igor_Bunich
  Въпреки че в нея се посочва тезата на Бунич, същевременно се прави опит тя да се омаловажи, като се преминава на това, че, видите ли, Бунич, изобщо не се бил опитвал да изчиства образа на Адолх Хитлер!??
  Уикипедия посочва, че статията още е мъник. Но защо толкова фундаментално важни въпроси за историята остават почти извън вниманието на енциклоредията? Друг интересен факт е, че в германската уикипедия няма и дума за "Операция Гроза". Бунич присъства само споменат, като автор на друго произведение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK