Прохоров стана първият олигарх от 2003г., влязъл в политиката

Прохоров стана първият олигарх от 2003г., влязъл в политиката

© Associated PressРуският милиардер Михаил Прохоров оглави днес партията "Правое дело" с амбицията да надмине компартията като втората по големина политическа сила в Русия.


Собственикът на 17% от "Русал" (най-големият в света производител на алуминий) и на 30% от "Полюс" (най-голямата в Русия добивна компания за злато) е първият силен бизнесмен в страната, излизащ на политическата сцена от близо десетилетие насам.


След арестуването на петролния магнат Михаил Ходорковский и национализацията на бизнес империята му по времето на президента Владимир Путин олигарсите спазваха негласното правило да стоят далеч от политиката.
Сега Прохоров оглавява партия, която подкрепя втори мандат на президента Дмитрий Медведев в момент, когато нито той, нито Путин са обявили официално дали ще се кандидатират на изборите за държавен глава догодина.


По време на речта си пред делегатите, събрали се в Москва в събота, двуметровият собственик на баскетболния отбор "Ню Джърси нетс" остро критикува еднопартийното управление в Русия. "Страната ни се нарича Руска федерация, но като структура това е империя. Само президентската власт работи тук, а подобно управление не може да донесе стабилност, да не говорим за развитие", допълни той с обещание да вкара партията в парламента на изборите по-късно тази година.


Преди началото на форума делегати коментираха, че потенциалът на "Правое дело" е да вземе 15-20% от гласовете. "Трябва да си върнем парламента. В близко бъдеще да станем втората, а след това и първата по големина партия", заяви милиардерът. Партията на Путин "Единна Русия" контролира в момента 315 от 450 места в Държавната Дума.


По думите на Прохоров основаната преди две години "Правое дело" не е опозиционна партия, защото обикновените хора свързват тази дума не с политически партии, а с маргинални структури, изгубили връзка с реалността.


Прохоров изреди някои от принципитие, към които очевидно ще се придържа новата организация. Той се обяви за връщане земята на народа, за използване на доходите от енергийни ресурси за развитие на страната, за спиране на деградацията на промишлеността, населението, образованието, културата, здравеопазването.


Прохоров смята, че кметовете, включително на многомилионните Москва и Санкт Петербург, трябва да се избират, а не да бъдат назначавани, същото да важи и за по-ниски етажи като началниците на местната полиция, данъчна служба, съд и прокуратура. Трябва да се премахне и създаденият по времето на Путин институт на президентските политически представители в отделните райони на Русия, защото това вече е изиграло своята роля, допълни той. Единственото изключение може да се направи за размирния Северен Кавказ.


"Живеем в слаба държава, тук не работят т.нар. социални асансьори. Трябва да прекратим гражданската война, която водим от 1917г. - и до днес се делим на свои и чужди. Родината ни е една, а в гражданската война изгубихме всичко."


"Едва започваме да набираме сили и вече ни критикуват от "Единна Русия". Поемаме това предизвикателство, но ще променим поведението си. Ще се държим като управляваща партия, а не като опозиция", заяви Прохоров. Според него трябва да се промени програмата на "Правое дело". 


"Лозунгът "Капитализъм за всички" не работи, той подхожда само на онези, които обичат риска", каза още най-желаният ерген в Русия, оценяван от сп."Форбс" на 18 млрд. долара лично богатство. Големият му удар бе, че продаде много изгодно дела си в металодобивния гигант "Норилск никел" в последния момент преди да избухне кризата.


Запитан от журналисти, Прохоров отговори, че ако му предложат да влезе в голямата политика и да стане премиер, той няма да откаже, защото "добре разбирам тази работа".


Какво е "Правое дело"


Прохоров стана първият олигарх от 2003г., влязъл в политиката

© Associated Press


Партията е формация, образувана през 2008г. и регистрирана през 2009г. от три партии: Съюзът на десните сили, "Гражданска сила" и Демократическата партия. Те се представят като либерално и пробизнес ориентирани, а неслучайно за извънредния конгрес бе избран Центърът за международна търговия в Москва.


В събота бившите й съпредседатели Леонид Гозман и Георгий Бовт не издигнаха кандидатурите си и така Прохоров остана единствен кандидат за лидер. Третият досегашен съпредседател Борис Титов подаде молба за напускане преди година, но в събота също подкрепи милиардера. От делегатите 107 гласуваха за приемането в партия и избирането на Прохоров за председател и само двама бяха против.


Според приетия нов устав в партията се въвежда тотално единоначалие.


Лидерът е цар, бог и главнокомандващ, той отговаря за ключовите назначения, може да делегира правомощия, лично да изключва от партията, заяви членът на федералния политически съвет Борис Надеждин.


Председателят се избира за 4 години и не повече от 3 поредни мандата. Според досегашните лидери редно е новият ръководител да има пълната власт и свобода да подбере екипа, с който ще работи. Федералният изпълнителен съвет в събота се отказа от значителна част от правомощията си и се превърна в технически орган на партията. Вместо досегашните 33-а членове той вече има 11, един от които е председателят Прохоров.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK