Прохоров стана първият олигарх от 2003г., влязъл в политиката

Прохоров стана първият олигарх от 2003г., влязъл в политиката

© Associated PressРуският милиардер Михаил Прохоров оглави днес партията "Правое дело" с амбицията да надмине компартията като втората по големина политическа сила в Русия.


Собственикът на 17% от "Русал" (най-големият в света производител на алуминий) и на 30% от "Полюс" (най-голямата в Русия добивна компания за злато) е първият силен бизнесмен в страната, излизащ на политическата сцена от близо десетилетие насам.


След арестуването на петролния магнат Михаил Ходорковский и национализацията на бизнес империята му по времето на президента Владимир Путин олигарсите спазваха негласното правило да стоят далеч от политиката.
Сега Прохоров оглавява партия, която подкрепя втори мандат на президента Дмитрий Медведев в момент, когато нито той, нито Путин са обявили официално дали ще се кандидатират на изборите за държавен глава догодина.


По време на речта си пред делегатите, събрали се в Москва в събота, двуметровият собственик на баскетболния отбор "Ню Джърси нетс" остро критикува еднопартийното управление в Русия. "Страната ни се нарича Руска федерация, но като структура това е империя. Само президентската власт работи тук, а подобно управление не може да донесе стабилност, да не говорим за развитие", допълни той с обещание да вкара партията в парламента на изборите по-късно тази година.


Преди началото на форума делегати коментираха, че потенциалът на "Правое дело" е да вземе 15-20% от гласовете. "Трябва да си върнем парламента. В близко бъдеще да станем втората, а след това и първата по големина партия", заяви милиардерът. Партията на Путин "Единна Русия" контролира в момента 315 от 450 места в Държавната Дума.


По думите на Прохоров основаната преди две години "Правое дело" не е опозиционна партия, защото обикновените хора свързват тази дума не с политически партии, а с маргинални структури, изгубили връзка с реалността.


Прохоров изреди някои от принципитие, към които очевидно ще се придържа новата организация. Той се обяви за връщане земята на народа, за използване на доходите от енергийни ресурси за развитие на страната, за спиране на деградацията на промишлеността, населението, образованието, културата, здравеопазването.


Прохоров смята, че кметовете, включително на многомилионните Москва и Санкт Петербург, трябва да се избират, а не да бъдат назначавани, същото да важи и за по-ниски етажи като началниците на местната полиция, данъчна служба, съд и прокуратура. Трябва да се премахне и създаденият по времето на Путин институт на президентските политически представители в отделните райони на Русия, защото това вече е изиграло своята роля, допълни той. Единственото изключение може да се направи за размирния Северен Кавказ.


"Живеем в слаба държава, тук не работят т.нар. социални асансьори. Трябва да прекратим гражданската война, която водим от 1917г. - и до днес се делим на свои и чужди. Родината ни е една, а в гражданската война изгубихме всичко."


"Едва започваме да набираме сили и вече ни критикуват от "Единна Русия". Поемаме това предизвикателство, но ще променим поведението си. Ще се държим като управляваща партия, а не като опозиция", заяви Прохоров. Според него трябва да се промени програмата на "Правое дело". 


"Лозунгът "Капитализъм за всички" не работи, той подхожда само на онези, които обичат риска", каза още най-желаният ерген в Русия, оценяван от сп."Форбс" на 18 млрд. долара лично богатство. Големият му удар бе, че продаде много изгодно дела си в металодобивния гигант "Норилск никел" в последния момент преди да избухне кризата.


Запитан от журналисти, Прохоров отговори, че ако му предложат да влезе в голямата политика и да стане премиер, той няма да откаже, защото "добре разбирам тази работа".


Какво е "Правое дело"


Прохоров стана първият олигарх от 2003г., влязъл в политиката

© Associated Press


Партията е формация, образувана през 2008г. и регистрирана през 2009г. от три партии: Съюзът на десните сили, "Гражданска сила" и Демократическата партия. Те се представят като либерално и пробизнес ориентирани, а неслучайно за извънредния конгрес бе избран Центърът за международна търговия в Москва.


В събота бившите й съпредседатели Леонид Гозман и Георгий Бовт не издигнаха кандидатурите си и така Прохоров остана единствен кандидат за лидер. Третият досегашен съпредседател Борис Титов подаде молба за напускане преди година, но в събота също подкрепи милиардера. От делегатите 107 гласуваха за приемането в партия и избирането на Прохоров за председател и само двама бяха против.


Според приетия нов устав в партията се въвежда тотално единоначалие.


Лидерът е цар, бог и главнокомандващ, той отговаря за ключовите назначения, може да делегира правомощия, лично да изключва от партията, заяви членът на федералния политически съвет Борис Надеждин.


Председателят се избира за 4 години и не повече от 3 поредни мандата. Според досегашните лидери редно е новият ръководител да има пълната власт и свобода да подбере екипа, с който ще работи. Федералният изпълнителен съвет в събота се отказа от значителна част от правомощията си и се превърна в технически орган на партията. Вместо досегашните 33-а членове той вече има 11, един от които е председателят Прохоров.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Captain Barbosa
  Captain Barbosa
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  "Страната ни се нарича Руска федерация, но като структура това е империя. Само президентската власт работи тук, а подобно управление не може да донесе стабилност, да не говорим за развитие"

  Много точно казано - не виждам какво може да се добави.
  Родните русофили да дойдат да четат ... или може би няма смисъл. Всъщност те точно това искат - не да живеят свободнно, а да бъдат поданници на император.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  "Прохоров стана първият олигарх от 2003г., влязъл в политиката"

  Наш Гоце го изпревари!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на west7
  west7
  Рейтинг: 450 Весело

  Ташаци како Сийке, големи червени !

 4. 4 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  Кой ще напише книга за истинската история на руските олигарси? Как за 10 години от хора с по 200 рубли заплати станаха милиардери с постоянно присъствие във 500 на Форбс? Това е най-голямото и скорострелно ограбване на държавно имущество в историята на света. Зашеметяващо ограбване. Единствено като размах и бързина - чудовищно направо.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  При нас е на обратно. Първо парцалеса(политик) , после олигарх . А назначените капиталисти като златевци, черепи, герговци и пр. им дърпат конците. А кой дърпа конците на назначените капиталисти, всички знаем .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на west7
  west7
  Рейтинг: 450 Любопитно

  " престъпни групи възлагат на мъже да служат като ръководители и / или "законни" собственици на фирми, които да управляват"
  Руските олигарси
  http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_oligarchs
  Пост-съветските бизнес олигарси са роднини или близки сътрудници на държавни служители, дори и самите държавни служители, както и престъпни босове, които са постигнали огромно богатство чрез придобиване на държавни активи много евтино (или безплатно) по време на процеса на приватизация , контролирани от Елцин правителство. Специфични обвинения в корупция често са отправени към Анатолий Chubais и Егор Гайдар , двама от "Младите реформаторите", главно отговорно за руската приватизация в началото на 1990. В някои случаи престъпни групи, за да избегнат вниманието, възлагат на мъже да служат като ръководители и / или "законни" собственици на фирми, които да управляват.
  Най-известните олигарси от епохата на Путин включват Роман Абрамович , Олег Дерипаска , Михаил Прохоров , и все още Владимир Потанин и Виталий Малкин .

  Въпреки че по-голямата част от олигарсите не са официално свързани с Комунистическата партия на Съветския съюз , има твърдения, че те са насърчавани от комунистическите апаратчици, със силни връзки на съветските структури на властта и достъп до парични средства на комунистическата партия . В официалните медии, олигарси обикновено са на снимката, като врагове на "комунистически сили". Последният е един стереотип , който описва политическата сила, която иска да възстанови съветския стил на комунизма в Русия.
  От юли 2008 г., в съответствие с финансовите информационна агенция Bloomberg LP , Русия е най-богатите 25 човека са загубили общо 230 милиарда $ .

 7. 7 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Я, на този му се копа уран.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 8. 8 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Ами в Русия всеки се бори за светлото бъдеще.... като Путин и Медведев са на челното място говорейки как трябвало да има гражданско общество, демокрация, борба с корупцията... не е като да не говоря.... сега Прохорв и той ще им приглася....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 9. 9 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Най-богатият човек в Русия и не е еврей? Не може да бъде.

  Yet another blue planet.
 10. 10 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално  Абе говорят си хората какво трябва да се направи - не е като да не говорят....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 11. 11 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#9] от "uran":

  Амчи ти как разбра че не е?

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 12. 12 Профил на west7
  west7
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Разбойник барон (индустриалец)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Robber_baron_(industrialist)
  Разбойника барон е пейоративен термин, използван за мощен 19-ти век САЩ бизнесмен и банкер . Терминът вече може да се отнася за всеки бизнесмен или банкер, който използва съмнителни бизнес практики, да се превърне в мощен и богат.
  Терминът произлиза от средновековни германски господари, които незаконно таксуват с прекомерни такси кораби, преминаващи през река Рейн .

 13. 13 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1323 Весело

  Най-интересното, което казва този шампшал е:
  Ние не сме опозиция на власта, но не сме против Единая Россия (партията на путин)
  Като как да го разбира човек това?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 14. 14 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  "Лидерът е цар, бог и главнокомандващ". Ако случайно дойдат на власт, да не въведат прословутият член 1 на Конституцията? Ако са истинска дясна партия, трябва да изповядват съвсем други ценности.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 15. 15 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1323 Весело

  До коментар [#14] от "domakinq":
  Прохоров и дясна партия?
  По-скоро неговата партия е робовладелска и олигархична. Особено пък ако човек прочете вижданията му за работна седмица и уволнение - 60 часа и веднага

  Единоросите са си нарочели Прохоров за панаирджийска круша за бой. И сега му дадоха и партия! Една от 7-те регистрирани в Раша и единствената, направила това по новия закон от 2008г!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 16. 16 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  До коментар [#15] от "skara":

  Изхождам единствено от името "Правое дело", превеждащо се като "Дясно дело"; иначе мнението ми за него съвпада с Вашето.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 17. 17 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Абрамович си е най-добре... купи си пета лодка за 800 млн. евро с всички екстри... и си пиче задника с млади пичета... пъ тоз дългуч нека да ходи по Сибир да ръси мозък на мужиците...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 18. 18 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Страната ни се нарича Руска федерация, но като структура това е империя."

  И в същото време:

  "Според приетия нов устав в партията се въвежда тотално единоначалие. Лидерът е цар, бог и главнокомандващ".

  Перестроилься Илия...

  gradinko.bg
 19. 19 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Значи някъв руски нефтяник през соца го бяха командировли на обект в България... и станало студено и той се обажда по радиостанцията да каже да додат да сложат печка във фургона и лелката в централата му вика по радиостанцията:

  "Какой кюнец нет? Правой или кривой?"

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  Мултимилиардер в политиката.
  Съмнително !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 672 Весело

  [quote#7:"Реконструктор"]Я, на този му се копа уран..................................................................................................................................................................Коментара ми е предназначен само за теб.
  Досега световната седерастия и местната бг педерастия орева орталъка за рашките.Нямало там демокрация,требело да има реформи и Гей паради плюс повсевместно еб...не в гъза както в щата НЮ Йорк и другите запад(нал)и държави....
  СССР-то и комунизЪма като такива никога,ама никога не са били конкуренти на Запада.И не можеха да бъдат поне докато угасне слънцето....
  Виж,в момента,в който Рашките(пък и разни там китайски инкасатори) тръгнат по *правилния* път(разбирай пътя на пиндосляка и великите хомосексуалисти от кенефното ЕС-ССР),тогава става страшничко....
  Ако мангалите ги бяха оставили 1989 да гният в соц-лайната щеше да е направо великолепно за западните мадърфакъри.Да,ама не.Риваха като драгалевски седераст за право на повсевместно еб...е в гъза и сега им е тежичко.....
  ПС!Питаш ме дали рашките са империя?Били са и си остават такава.И винаги ще си останат империя.Независимо от това какво количество седерасто-педерасти излезат от дупките.И Прохоров няма да промени абсолютно нищо от манталитета,формиран в течение на столетия.....
  Що ли не съм изненадан?????

  Защо сме още член на ЕСССР?
 22. 22 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 672 Весело

  [quote#15:"skara"]Особено пък ако човек прочете вижданията му за работна седмица и уволнение - 60 часа и веднага......
  Написа ли енциклопедията,бе омбре????
  Пак си фанал Путя за опашката и дърпаш в очакване да падне некой золотой червонец.....
  ПС!Коментара ти за Прохоров е 10/10.Макар и той да отрича,че е баш така.Думите са му за право на работниците да работят 60 часа по собствено желание....
  Ама нейсе.И най-добрите Путинолози и русолози(а ти определено си между тях?!) правят грешки....
  Та кога черпиш?????

  Защо сме още член на ЕСССР?
 23. 23 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2994 Весело

  До коментар [#18] от "gradinko":


  "Перестроилься Илия... "

  Едно е империя на Путин, съвсем друго е империя на Прохоров. Единият е император-олигарх, другият олигарх-император.

 24. 24 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "KOBOLD":

  Прочетох биографията в уикипедия.

  Yet another blue planet.
 25. 25 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1323 Любопитно

  До коментар [#22] от "xxxl":
  С такова чудо като теб какво да се спори?
  Ти защо си тук, в този Форум, при простолюдието?
  Я беги бърза на вилата да играеш Тенис

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 26. 26 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 672 Весело

  [quote#25:"skara"]Я беги бърза на вилата да играеш Тенис..................................................................................................
  Ти кажи сега Майбах-а от раз ли пали,или требе да го шибнеш с камшика.....

  Защо сме още член на ЕСССР?
 27. 27 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Северните континентални ледове,
  напредванията и оттеглянията
  определят влажните и сухи периоди.
  Ако това тълкуване е вярно винаги е възможна корелация между измененията и динамиката
  и отлага окончателното изясняване на проблема в бъдеще.
  Едно такова Бъдеще рекунструирано от последователности
  при което корелациите следващи общата хронология на събитията(численост,продължителност,амплитуда)могат задоволително да бъдат обосновани.

 28. 28 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Като разправям, че АЕЦ от такива не трябва да се купува, защото са нестабилни, никой не вярва. Не можеш да създадеш нещо свръх качествено и ново, обезпечено със най-високи стандарти за сигурност, защото нещата са свръх централизирани и политизирани, а това винаги води до пропуски, защото отговорноста е с размити граници.

 29. 29 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Единствената разлика е че ПУТИН е чиста проба КГБ, докато Прохоров е припознат като "капиталист"...

 30. 30 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ново явление в политиката. Олигархията решава, че няма да се занимава с лобизъм ( спонсориране на корупцията по високите етажи на властта), а ще използва изборите законно да взема цялата власт в страната. Няма ли да се намери поне 1 човек, в цяла източна Европа, който да каже, че ще потърси отговорност на олигарсите и ще им икса справка за произхода на първоначалния капитал. Как така всички са били само на заплати през социалзма и изведнъж някой се сдобиват със средства да изкупуват промишелни обекти и да придобиват право на собсвеност въху рудници, мини, нефтени полета и т.н.

 31. 31 Профил на Асенчо
  Асенчо
  Рейтинг: 395 Весело

  Споко седерюги момчето е наш човек

  Казвам се Асен и съм от Сливен но не съм Костовист
 32. 32 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 836 Неутрално

  "Живеем в слаба държава, тук не работят т.нар. социални асансьори.....
  -----------------------------------------
  Миша ,дорогой ,ако не живееше в слаба държава нима щеше да си олигарх днес?
  При силна държава щеше да си безименен собственик на затворнически нар по Сибир. И да молиш за махорка "съквартирантите".

 33. 33 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3217 Весело

  [quote#31:"бай Петко Атанасов"]

  Споко седерюги момчето е наш човек[/quote]

  Има ли някой да се съмнява, че не е ваш човек, иначе казано бесепедераст. То ако всичките нарочени "бизнесмени" не бяха ваши хора, Русия отдавна да е станала норманка държава.

  Какъвто ви беше цоциализЪма, такъв и капитализъм построихте, некадърен.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 34. 34 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3217 Весело

  [quote#30:"power_decided"]Ново явление в политиката. Олигархията решава, че няма да се занимава с лобизъм ( спонсориране на корупцията по високите етажи на властта), а ще използва изборите законно да взема цялата власт в страната. [/quote]

  Не е нова, този подход вече бе пробван в България, например Христо Ковачки. Макар че, много вероятно е човекът на снимката да е новият резервен кон на кагебешката номенклатура управляваща Русия. Тя една майка ги е раждала и Путя, и Прохоров, и Дерипаска и останалата сволоч....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 35. 35 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  Лъжа ( prevarication ) е вид измама под формата на невярна декларация, особено с намерение да се заблудят други.
  Лъжа е пренебрежение към истината, с намерението, че хората ще приемат декларацията като истина.
  А лъжец е човек, който лъже, който преди това е излъгал, или които има тенденция от природата да лъже многократно - дори и когато не е необходимо .
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lie
  Голяма лъжа
  http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Lie
  Голямата лъжа винаги има определена сила на доверие, защото широките маси на една нация винаги лъжат в емоционален характер, отколкото съзнателно или доброволно; и по този начин в примитивна простота на умовете им те по-лесно стават жертва на голяма лъжа от малките лъжи, тъй като самите те често казват малки лъжи, но биха се срамували да прибегнат до големи лъжи. Те никога няма да измислят колосални лъжи, и те не биха повярвали, че другите биха могли да имат наглостта да изкривят истината така позорно.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 36. 36 Профил на kecatco
  kecatco
  Рейтинг: 8 Весело

  Съветската простотия е наи- -голямата простотия наравно със американската в света .Добре че американските евреи се по-умни!

 37. 37 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#35] от "Gouverneur général":

  Има 2 български издания на "Моята борба", като си решил да цитираш какво е казал фюрера за същността на еврейската лъжа. Много архаично звучи цитатът. От немски, през англ., че на български. Ама какво общо има тук ненадминатото изкуство на евреите да лъжат с Прохоров ? Щом skara, който е евреин, плюе Прохоров, значи поне Прохоров от олигарсите им не е евреин. Така поне мисля, четейки коментарите.

  Има ли живот след демокрацията ?
 38. 38 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  До коментар [#37] от "mediator37":
  Всички партии и политици по света лъжат. Цитираното е по какъв начин го правят.Това е връзката.
  В "Моята борба" в оригинал и в превод на различни езици не се споменава, че основна вина за концлагерите и изтезания е на Сталин. Сталин умишлено не подписва Женевската конвенция 1929 г.за военно пленниците, за да може да ги използва като работна сила безплатно т.е. като роби.
  Хитлер се възползва от това и руските военно пленници и евреи ги третира по същия гаден начин.
  Сталин = Хитлер !
  СССР подписва Женевската конвенция чак 1955 г. след смъртта на Сталин. Подписа е от Никита Хрушчов и започва обмен на военни пленници каквото е останало и каквото си поискат.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK