След 17 години приключи най-големият ремонт в света

Най-тежкият удар по Пентагона е нанесен на 11 септември 2001г. Снимка на възстановяването разкрива мащаба на разрушенията.

© Associated Press

Най-тежкият удар по Пентагона е нанесен на 11 септември 2001г. Снимка на възстановяването разкрива мащаба на разрушенията.Последните заграждения са прибрани, строителните машини са изключени и във всички офиси отново може да се работи. Сложен е край на най-голямата програма за ремонт в света.


Става дума за обновяването на Пентагона, погълнало 4.5 милиарда долара. Огромната сграда, построена само за 17 месеца в началото на Втората световна война, бе ремонтирана 17 години, разказва в."Вашингтон пост".


Обновяването отне толкова време, че първите материали вече показват признаци на износване, а подновената противопожарна инсталация и някои електрически и механични системи трябваше пак да бъдат сменени.
Лий Еви, който надзирава проекта през 5 от въпросните 17 години (включително след атаката от 11 септември 2001г.) обяснява: "На практика разглобихме сградата и я сглобихме отново, докато в нея работеха 20 000 души".


Комплексът е "разсъблечен" чак до бетонните носещи колони и ремонтиран от пода до тавана без да спира да изпълнява функциите си на Министерство на отбраната 24 часа на ден, 365 дни в годината.


Изграден във времената на пишещите машини, Пентагонът трябваше да бъде вкаран в епохата на модерните комуникации и технологии. Ударът от 11 септември пък разкри големи пропуски в сигурността на сградата.


Еви дава още едно от колоритните си описания: "Все едно да разглобите черно-бял телевизор и да сглобите цветен, но без да изгубите нито една от любимите си програми".


Първата копка на огромната сграда е направена на 11 септември 1941г. в блатиста местност край река Потомак във Вашингтон.

© Associated Press

Първата копка на огромната сграда е направена на 11 септември 1941г. в блатиста местност край река Потомак във Вашингтон.


При строежа заради изискванията да се пестят максимално материали, необходими за отбраната и производството на кораби и оръжие, от проекта са премахнати куп неща, включително асансьорите (с изключение на един - за министъра на отбраната). Сградата е само на 5 етажа и не е проблем военните да тичат по стълби и бетонни рампи. Днес след ремонта в Пентагона вече има 70 асансьора.


Заради изискването от 40-те години строителството да е бързо и евтино кабели и тръби не се вграждат в стените, а се монтират отвън, поради което на много места коридорите сякаш бяха от подводница.


В Интегрирания център за извънредни ситуации днес се следят сигналите от 500 камери, монтирани по паркингите, коридорите и входовете. Специален екран показва състоянието на всяка една от хилядите противопожарни аларми в сградата. Датчици следят непрекъснато за евентуална химическа, биологиеска или радиационна атака срещу комплекса.


Дори тесните кухненски боксове и щандът за хот дог в централния двор са заменени с просторни кафенета.


В най-натоварения етап от работата с обновяването са заети над 3500 души. Като цяло за 17-те години на проекта с него са били ангажирани повече от 15 000 работници и специалисти. След като в края на април в офисите се връщат последните преместени служители на Пентагона сега само шепа хора довършват документацията, а прерязването на лентата е планирано за това лято.


Почти 17 месеца по-късно всичко е готово. Десетилетия наред това бе най-голямата административна сграда в света с офис площ, два пъти по-голяма от тази на небостъргача "Емпайър стейт билдинг".

© Associated Press

Почти 17 месеца по-късно всичко е готово. Десетилетия наред това бе най-голямата административна сграда в света с офис площ, два пъти по-голяма от тази на небостъргача "Емпайър стейт билдинг".


Огромната сграда изглежда много по-различно от състоянието й през 1984г., когато поддръжката е поета от Стив Картър, а из града се носят легенди за пълчищата хлебарки и плъхове като пудели в подземието.


Картър очаквал военните да разполагат с модерна техника и с ужас установил, че в службата му няма дори един компютър. Противопожарни системи, разпръскващи вода, има само на няколко места. В сградата, която 11 години след откриването си не е отговаряла на федералните стандарти за сигурност на електрозахранването, се случват средно по 20-30 инцидента с прекъсване на тока всеки ден. Коридорите са влажни и мрачни.


Положението се променя чак през 1990г., когато строителният отдел на Пентагона успява да получи прекия контрол над сградата.


Картър събира "Дъска на ужасите" със закачени на нея ръждясали тръби, антични кабели и откъртени парчета азбест и започва да я разнася по офисите в Конгреса. Когато и това не сработва, той вкарва групи с висши служители в подземието, за да видят с очите си за какво става дума.


Одобрението за ремонта е дадено най-накрая през 1993г., а решението е той да продължи 14 години, за да не се пречи на работата в сградата и да се разпредели тежестта на разходите в повече годишни бюджети.


Обновяването започва с проблеми през октомври 1994г., а реалният напредък идва 3 години по-късно. Тогава проектът е поет от Лий Еви, който организира проекта като военна операция и разделя Пентагона на 5 сектора, ремонтирани един по един.


Пентагонът през 1962г. Паркингите поемат почти 9000 автомобила. Изкуственото езеро в горната част на снимката е оформено от ямата, използвана през 40-те години за изкопаване на строителен материал.Камплексът има 7754 прозореца, над 100 000 мили телефонни кабели, 16 250 осветителни тела, на които всеки ден се сменят средно по 250 крушки.

© Associated Press

Пентагонът през 1962г. Паркингите поемат почти 9000 автомобила. Изкуственото езеро в горната част на снимката е оформено от ямата, използвана през 40-те години за изкопаване на строителен материал.Камплексът има 7754 прозореца, над 100 000 мили телефонни кабели, 16 250 осветителни тела, на които всеки ден се сменят средно по 250 крушки.


Служителите трябвало да се преместят временно и не всички са го правили без съпротива. Понякога се е налагало да им режат кабелите, да къртят с пневматичен чук над главите им и да лепят предупреждения за носещи се във въздуха опасни частици азбест. Впрочем, това с азбеста не е лъжа - от сградата са изнесени почти 70 000 куб. м. от този материал.


Ремонтът понася и един силен удар - атентатът от 11 септември, който унищожава току що завършената първа част от Пентагона. Забилият се самолет на "Америкън еърлайнс" отнема живота на 59 души на борда и на 125 души в сградата. Ако не бяха монтираните устойчиви на експлозии прозорци, подсилената структура и противопожарната система, разрушението щеше да е още по-голямо. Сигурно щяха да са повече и жертвите, ако много от офисите не бяха все още незаети.


Благодарение на проекта "Феникс" година по-късно цялата разруха е премахната и служителите се връщат на работа.


Днес е останало много малко от първоначалния комплекс. В последния момент властите се сещат да запазят малък участък в оригиналния му вид, за да виждат посетителите как е изглеждала сградата в началото.


Всъщност атентатът предизвиква ускоряване на работата. Първоначално е изчислявано, че ремонтът трябва да приключи през 2007г., но през 1999г. е преценено, че датата трябва да се измести до 2014г. След 11 септември Конгресът добавя средства, за да се сложи през 2011г. край на най-продължителният ремонт в света.

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2452 Весело

  Да бяха викнали китайците за по бързо,по евтино и може би по качествено !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Защо просто не са построили нова сграда?

  gradinko.bg
 3. 3 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Баси там е пълно с апартчици седнали на компотите....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 4. 4 Профил на MissingPerson
  MissingPerson
  Рейтинг: 594 Неутрално

  На Пентагона му е голям нагона!

  Caveat lector! "Тоя победен човек да ми вземе кафеварката..."
 5. 5 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Грандиозно изпълнение!

  Yet another blue planet.
 6. 6 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Весело

  Главболгарстрой щяха да го направят за 18 месеца.

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 7. 7 Профил на str2sarcasm()
  str2sarcasm()
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#4] от "С Омалия, в Европа.":

  Голям е, ама не нагона, а пагона.

  Гоце ~ Gotse ~ Goatse
 8. 8 Профил на mail123456
  mail123456
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#6] от "Thermobee":

  Само ако г-н Бойко Борисов ги помоли ... и за цената там ... нещо т'ва он'ва ...

  http://f1.f-e-n.net - Формула 1 каквато трябва да бъде
 9. 9 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "(включително след атаката от 11 септември 2011г.)"

  дневник, големи пророци се извъдихте

 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  Защо пишете, като няма какво да кажете?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Ако в България се бе проточил толкова много години ремонт на каквото и да е, темата за него щеше да е съборила и качила не един и двама министри!

 12. 12 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#2] от "gradinko":
  Щото е федерална администрация и тях парите не ги бъркат, щото не ги изкарват ...

  До коментар [#11] от "гого":
  БГ е бедна страна с малко преиграващ менталитет, това казано в САЩ никои не муъ пука кво правят федералните общо взето щото в ежедневния ни живот малко зависи от тях ... е като зависи им теглише една маина и се заричаш да гласуваш на следващите избори, ама тояв ае докато ти мине ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 13. 13 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Айде пък вие ...сега ...кусури! АЕЦ Белене ще бие този рекорд )

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 14. 14 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2197 Весело

  До коментар [#1] от "EREBUS":

  http://www.youtube.com/watch?v=PNv13fY_3jY

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 15. 15 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 827 Разстроено

  Ей Дневник,

  Как само манипулирате хората. Случайон ли пропуснахте да кажете, че самолетът койото се е забил в Пентагона се стояпява и изчезва?? ЧЕ НЯМА СЛЕДИ ОТ ЦЯЛ ЕДИН САМОЛЕТ?? Че няма следи от крилата (нали се сещате онези дългите неща дето стърчат от летящите автобуси, за да могат същите да летят?) върху сградата.

  Чудно ми е колко пари получава една медия за да не говори за това?

  Тъжно, тъжно...

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 16. 16 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1224 Весело

  До коментар [#15] от "PLAATS":
  За тези неща има много-много тясно специализирани сайтове
  Тук е за широката публика.
  И за знаещи, не за посветени

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 17. 17 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 541 Неутрално

  17 години строяха тази грозотия, която си я сринаха сами.

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 18. 18 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Както се казва: Каквото е построено по времето на Тодор Живков, сега не може да бъде боядисано.

 19. 19 Профил на panagurec
  panagurec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#15] от "PLAATS":

  Официално си е самолет. До доказване на друго и официално изявление си е самолет и толкоз. Темата въобще не е за това, ако не си забелязал.

 20. 20 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#15] от "PLAATS":

  Ти трябва да обсъдиш тези неща с ебтер. Сигурен съм, че ще се яви на линия

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 21. 21 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  и като сложим и самолетите на ал-кайда... трябва нов ремонт )

  Времето е наркотик, много от него убива.
 22. 22 Профил на Теодора
  Теодора
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#5] от "uran":

  Внимавай, тук да дадеш позитивна оценка е особено противопоказно : ))

  http://antiideas.wordpress.com/
 23. 23 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Пентагонът е най-голямата сграда по площ в света.
  А да знаете коя е втората, след Пентагона?!
  Това е дворецът на Чаушеску в центъра на Букурещ.

  The best way out is always through Robert Frost
 24. 24 Профил на Зам. Директор
  Зам. Директор
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#23] от "Realistka":

  Най-голямата е българското МО, защото съдържа МО-1, МО-2 и МО-3, където работи по количество - горе-долу- същия персонал като в ПЕНТАГОНА.

  За дядогенералите и дядополковниците, кажете много поздрави на Аню!

 25. 25 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  [quote#24:"Зам. Директор"]Най-голямата е българското МО, защото съдържа МО-1, МО-2 и МО-3, където работи по количество - горе-долу- същия персонал като в ПЕНТАГОНА. [/quote]

  Нищо чудно!
  Може и така да е. Аз не знам, но вие щом казвате...вярвам, че е така!

  The best way out is always through Robert Frost
 26. 26 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#23] от "Realistka":

  Нещо не стоплям, това комплимент за Чаушеско ли е, или просто така се е получило?

 27. 27 Профил на panagurec
  panagurec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#23] от "Realistka":

  Да, но е точно два пъти по-малък по разгъната площ. Интересното е като ги сравняваме двете, че ремонта на Пентагона струва точно колкото струва Двореца на Чаушеско - $4,5 млрд. Друг интересен факт е, че ремонта на Пентагона продължава 17 години, точно толкова, колкото продължава същинския строеж на Двореца (които е извършен след убийството на Чаушеско, до 89година на практика само е бил подготвен терена, покрито коритото на реката и положени основите)

 28. 28 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Върху тази сграда би било много добре да падне един средно голям метеорит и след това да бъде отпразнувано по целия свят с фоерверки, безплатни концерти и танци.

  In debt we trust
 29. 29 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#23] от "Realistka":

  Капала Черши в Истанбул, не е ли най-мащабната сграда?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 30. 30 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fanetti":

  Балкански комплексари си останахте и това е. Пред мега проектите на САЩ Русия може само да гледа със зяпнала уста.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 31. 31 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#30] от "Пловдивски":

  И какво ме грее Русия или САЩ какви мега проекти имали? Теб какво те вълнува толкова нападателната доктрина на дебелаците в коя сграда ще се помещава?

  In debt we trust
 32. 32 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#30] от "Пловдивски":

  "Пред мега проектите на САЩ Русия може само да гледа със зяпнала уста."


  И СИК-аджиите имат подобни мега проекти и си ги реализират. И без да си имат Пентагон пак си грабят, колят и убиват.

  In debt we trust
 33. 33 Профил на maistora_na_yoda
  maistora_na_yoda
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Мистериозна е тази история с атентатите на 11 септември. Възприемайте го, както искате.

 34. 34 Профил на maistora_na_yoda
  maistora_na_yoda
  Рейтинг: 114 Неутрално

  [quote#30:"Пловдивски"]Пре мега проектите на САЩ Русия може само да гледа със зяпнала уста. [/quote]

  Добри човече, кои са тези "мега проекти"? Би ли ни посочил 2-3 от тях? Ремонтът на сградата ли имаш за "мега проект"?

 35. 35 Профил на maistora_na_yoda
  maistora_na_yoda
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#15] от "PLAATS":

  Процесът се нарича "анихилация на материята". Самолетът се е сблъскал със своя огледален образ от антиматерия и просто е изчезнал в небитието. Зная, какво ще ми кажеш: вероятността това да се случи е 1х10 на 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000... степен. Но както сам разбираш, случило се е . Или поне така твърдят янките.

 36. 36 Профил на Асенчо
  Асенчо
  Рейтинг: 381 Весело

  Американския ремонт най-големият ремонт в света, американското джудже най голямото в света

  Казвам се Асен и съм от Сливен но не съм Костовист
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на maistora_na_yoda
  maistora_na_yoda
  Рейтинг: 114 Весело

  До коментар [#36] от "бай Петко Атанасов":

  Викат им смърфове.

 39. 39 Профил на maistora_na_yoda
  maistora_na_yoda
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Хе-хе, да видите само колко пари ще отидат, ако руснаците решат да ремонтират Кремъл. Свят ще ви се завие, като научите сумата! Разходите по обновяването на Пентагона ще ви се сторят като джобни пари за децата ви.
  Впрочем, непосредствен очевидец съм как в Москва преди около 10-12 години ремонтираха най-голямото кина в Европа. Всичко, което беше в киното (офиси на банки, други офиси, оборудване, мраморни настилки, изобщо всичко, което се намираше в това ОГРОМНО кино) просто се унищожаваше и се изхвърляше в контейнери, които се отнасяха на боклучарника. Оставиха само носещите колони, външните стени и плочите на етажите. Цялата тази работа беше свършена само за 3 месеца. Ако някой на този свят разбира от мега проекти, то това са именно руснаците. Това за "широката руска душа" не е измислица. Ония наистина имат представа за всякакви мащаби.

 40. 40 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#2] от "gradinko":

  Заради традициите. Пентагонът е символ. Хората се ръководят от символи

  Истината е висша ценност
 41. 41 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#15] от "PLAATS":

  И един мармот завива шоколада в станиол...

  Истината е висша ценност
 42. 42 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#2:"gradinko"]Защо просто не са построили нова сграда?[/quote]
  Защото нова сграда би крещяла че САЩ са претърпели поражение.
  Ти защо мислиш правиха няколко войни които им излезнаха колкото да си построят още 10 пентагона и къмто 20 световни търговски центъра?
  В САЩ символизма е номер едно и главното му проявление е логиката която е тотално непонятна на епикурейския българистанец - "Правя го защото мога да си позволя да го направя"

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 43. 43 Профил на maistora_na_yoda
  maistora_na_yoda
  Рейтинг: 114 Неутрално

  [quote#40:"raylight"]Хората се ръководят от символи [/quote]

  Грешно! Хората се ръководят от рефлекси и сигнални системи. Символите са само стимули, които възбуждат тези рефлекси. Безмозъчните зомбита, естествено, са първосигнални същества. На такива безволеви и безкритични създания се крепи цялата мощ на УСА-то.

  Впрочем, дид ю ноу кой е най-високият връх в света? А кой е направил най-големия хамбургер? Или кой спечели в тазгодишното състезание по надяждане с пици? Не приемам Вашия отговор! Янки е, но трябва да знаете името му и в кой щат живее! Иначе не можем да ви приемем в клуба на знаещите! Не казвайте дори на шега, че не знаете колко калории приемате при изяждането на 1 бонбонка "Тик-так".

 44. 44 Профил на maistora_na_yoda
  maistora_na_yoda
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#42] от "Десен":

  Поискал си и ти да кажеш нещо оригинално, ама да знаеш, че не се е получило. Нищо, пробвай пак- ти можеш да си го позволиш.

 45. 45 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#44] от "maistora_na_yoda":

  За някой който не знае дори собствения си никнейм как би трябвало да звучи [N'Kata Del Gormo], не смяташ ли дечко че са ти твърде зелени семките в тиквето че да ми даваш оценки.
  И всъщност все пак прав си - може да си го позволя, да.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 46. 46 Профил на maistora_na_yoda
  maistora_na_yoda
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#45] от "Десен":

  Какво имаш против Майстора на йода, не мога да проумея? И защо, изобщо, си се кръстил Десен? За да не те сбъркаме с педал ли? Прекалено хубаво мислиш за себе си, за да те приемаме на сериозно. Дръж се скромно, тукашната размяна на остроумия не е лъжица за твоята уста!

 47. 47 Профил на maistora_na_yoda
  maistora_na_yoda
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#45] от "Десен":

  Йод ( I )- атомен номер 53 в Менделеевата таблица.

 48. 48 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Беги пливай!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 49. 49 Профил на P.I.M.P.
  P.I.M.P.
  Рейтинг: 968 Весело

  Еваларка, сега секюритито на макс и сме 6.

  There are no hopeless situations; there are only people who have grown hopeless about them.
 50. 50 Профил на bizdelnik
  bizdelnik
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#10] от "Храбър":

  Чудесно казано!

 51. 51 Профил на maistora_na_yoda
  maistora_na_yoda
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Невероятно безвкусна архитектура, нали?

 52. 52 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 587 Неутрално

  "Първата копка на огромната сграда е направена на 11 септември 1941г. в блатиста местност край река Потомак във Вашингтон."

  не знаех това въпреки многото пъти в сградата ...
  благодаря на дневник за информацията .
  Септември 11, 2001г . едва сега го свързвам с 11 септември 1941и все още не мога да проумея какво е накарало атентаторите да изберат тази дата ?!
  всички в америка са склонни да приемат че 911 телефонния номер които всеки звъни при бързанужда (помощ)
  иначе пентагона е интересно проектирана сграда и жалко че скоро няма да стане туристическа атракция атези които карат около нея внимавайте къде шофирата наложили се слуайно да влезете в нея по заблуда не се притеснявайте ще ви ескортират навън

 53. 53 Профил на sheepdog
  sheepdog
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#52] от "kensiko":

  11 е важен окултистки номер

 54. 54 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Хубав пентагон ,чудесно изложение....ама Осамата умря...

 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  До коментар [#45] от "Десен":
  Не са зелени. Червени са!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#10:"Храбър"]Защо пишете, като няма какво да кажете? [/quote]

  Много уместна забележка.

  Ще се опитам аз да кажа нещо: Мегапроекти като Пентагона, преди това Емпайър Стейт Билдинг, моста Голдън Гейт и т.н., показват на какво е способен човешкият род, когато се организира за съвместно усилие в името на обща цел.

  Аз съм живял в Ню Йорк - за мен това е градът, който най-добре въплъщава и символизира модерната епоха. Сега всеки може да построи небостъргач - с компютърно проектиране, почти пълна автоматизация на процесите, с бетонни възли, които пълзят нагоре заедно със сградата.

  Но преди 100 години небостъргачите са били строени на ръка - от бригади храбри мъже, които са си подавали на 200 метра височина нажежени до бяло гигантски нитове, улавяли са ги във въздуха и са ги зачуквали на място, преди да изстинат. И са се гордеели, че всеки ден сградата е пораснала с един етаж!

  Колко от кръчмарските политикани, излели мръсотията от душите си на две ракии по-горе, е способен на това?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 432 Весело

  " най-продължителният ремонт в света"
  Тези не са идвали в БГ!

 58. 58 Профил на miliardpojarnov
  miliardpojarnov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хубава сграда ...става за пандиз...

 59. 59 Профил на maistora_na_yoda
  maistora_na_yoda
  Рейтинг: 114 Неутрално

  [quote#56:"dodge_ram"]Но преди 100 години небостъргачите са били строени на ръка - от бригади храбри мъже, които са си подавали на 200 метра височина нажежени до бяло гигантски нитове, улавяли са ги във въздуха и са ги зачуквали на място, преди да изстинат. И са се гордеели, че всеки ден сградата е пораснала с един етаж! [/quote]

  Ако ставаше дума за руснаците, същото щеше да бъде представено за образец на изостанала технология. Тъжна история са русофобите.

 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#42:"Десен"]логиката която е тотално непонятна на епикурейския българистанец - "Правя го защото мога да си позволя да го направя" [/quote]

  ... докато ние люпим семки, поръчваме шеста малка водка и "остроумничим".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#59:"maistora_na_yoda"]Ако ставаше дума за руснаците, същото щеше да бъде представено за образец на изостанала технология. Тъжна история са русофобите. [/quote]

  Ти си очевидно слабоумен. Говоря за 40-50 етажни сгради, строени преди сто години, какво са могли руснаците тогава?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Виж ти, миролюбивите САЩ, как старателно са се подготвили за Втората световна война, га че ли са знаели ..!

  Има ли живот след демокрацията ?
 63. 63 Профил на maistora_na_yoda
  maistora_na_yoda
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#61] от "dodge_ram":

  Когато руснаците са строили Кремъл, прадедите на твоите любимци са били все още варварски племена.
  И ти си от хората, които цял живот се гордеят, че знаят колко тежи най-голямата ябълка, колко е дълга най-голямата краставица, кой е победителят в миналогодишното надяждане с хамбургери и прочие любопитни факти. И очакваш президентът на УСА-то да те потупа по рамото за това.

  Впрочем, дид ю ноу... Абе, измисли си го сам въпроса и бъди горд със себе си!

 64. 64 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#57] от "ogo":

  Ми, да. Ние ремонтираме цяла държава повече от 20 години, а тези се мъчат с един петоъгълник 17 години. Головодници, на това ли му викат дълъг ремонт - на нашия не му се вижда края.

 65. 65 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Това е всъщност модерния храм на злото с неслучайната форма на пентагон

  malart.blog.bg
 66. 66 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ако беше у нас тоя ремонт, щеше да има работа поне за 100 години.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 67. 67 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#37] от "Fanetti":

  За сградата не знам дали има аплодисменти, но по времето, когато Чаушеску е полагал основите на своя Дворец, в нашия Дворец на културата верните синове на Партията (БКП/БСП) не са спали а са аплодирали - геният на Людмила Живкова...
  Ето едно изречение от тази гениална реч на Людмилка:

  „В цивилизацията на ведите или в епохата на упанишадите, в хармоничната симетрия на Харапа и Мохенджодаро или във величието на египетските пирамиди, в легендарния храм на Соломон или в прочистващия огън от Зороастър, в дворците на Персеполис или в слънчевите пирамиди на маите, в културата от подножието на Килиманджаро или в ритуалните маски от долината на река Конго, в изящното изкуство на древните траки или в красотата на гръцките скулптури, в единството на будистката санхя или математическата космогония на Питагор, в урбанистичното изкуство на древния Рим или в духовния синтез на Византия, в дързновението на Кирил и Методий или в хуманистичния подем на Ренесанса, в героичния епос на Древна Рус или в подвига на Жана д’Арк, в еретичния патос на богомилите или в новата епоха на Реформацията, в устремлението на Парижката комуна или в слънчевата вяра на утопистите, в смелостта на декабристите или в подвига на априлци, в призива на Комунистическия манифест към световния пролетариат или в полета на червените ескадрони, в манифестацията на трудещите се от Чикаго или в червените знамена на Октомврийската революция – векове след векове, десетилетия след десетилетия, години след години знамената на революцията и културата са водили човечеството напред, огънят на победата е посочвал пътя на подвига, светлината на единството е била звездата на героите, красотата и хармонията са били пределът на стремленията"
  .

  The best way out is always through Robert Frost
 68. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#67:"Realistka"]в нашия Дворец на културата верните синове на Партията (БКП/БСП) не са спали а са аплодирали - геният на Людмила Живкова... [/quote]

  ... дето тихомълком я пречукаха съветските другари, но нерушимата българо-съветска дружба ще пребъде във вековете, както се вижда по писанията на русофилската шайка тук и в други теми...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 69. 69 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  А формата на пентагона ми прилича на кремълската петолъчка . Еднакви символи , кво да правиш ....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 70. 70 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#34] от "maistora_na_yoda":

  Мога да кажа само за тези, на които съм бил - Бей Бридж (7.5 км. дължина) и Голдън Гейт Бридж (2.7км. само, но гледката е невероятна) в Сан Франсиско, Сиърс Тауър в Чикаго (също брилянтна гледка), Емпайър Стейт в Ню Йорк (усещане, което трябва да се усети), ако щеш дори и един прост "Венетиан" в Лас Вегас също е забележителен мега проект, който тотално ти обърква мозъка, тъй като в 12ч. през нощта изведнъж получаваш сигнали, че е станало ден. А магистралите, опасващи цялата страна, на които се базира американския прогрес (заради добрата спедиция) също са нещо много внушително, макар да не са чак толкова интересни.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 71. 71 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Весело


  [quote#68:"dodge_ram"]... дето тихомълком я пречукаха съветските другари, но нерушимата българо-съветска дружба ще пребъде във вековете, както се вижда по писанията на русофилската шайка тук и в други теми... [/quote]

  Ходеха такива слухове, ама ...знам ли! Сложни политически конфигурации...
  А може да е било , както казваше един мой близък математик - че си отшла от мозъчна недостатъчност...

  The best way out is always through Robert Frost
 72. 72 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#70] от "Пловдивски":

  Цяла Америка е един мега-проект. Какво ще кажеш за мостовете на Манхатън, за Verrazzano Narrows Bridge с двукилометровия му светъл отвор, за петкилометровия Tappan Zee Bridge над Хъдзън, за лабиринтите от шосета, опасващи Лос Анджелис?

  А искаш ли да знаеш как изглежда пътят Москва-Владивосток във великата Россия - маяк на прогресивното човечество? Чукни в Google думите russian roads и виж какво ще излезе...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 73. 73 Профил на Черната пума
  Черната пума
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Когато акулата ловува, тя не се интересува от психическия дискомфорт на изядените риби.

  [quote#37:"Fanetti"]<в далечината се дочуват аплодисменти на седераси[/quote]

  [quote#65:"malart"]Това е всъщност модерния храм на злото с неслучайната форма на пентагон [/quote]

  Дива и кръвожадна, храни се с комунисти.
 74. 74 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Весело

  Пентагонът е много важна и положителна сграда! Да живей!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 75. 75 Профил на Черната пума
  Черната пума
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#63:"maistora_na_yoda"]Когат руснаците са строили Кремъл, прадедите на твоите любимци са били все още варварски племена[/quote]

  Когато в Египет са строили пирамидите, на мястото на Кремъл са се разхождали диви зверове.

  Дива и кръвожадна, храни се с комунисти.
 76. 76 Профил на Черната пума
  Черната пума
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#54:"Дива селянка"]Хубав пентагон ,чудесно изложение....ама Осамата умря[/quote]

  Ще изядем и децата на Осама. Апетит не ни липсва.

  Дива и кръвожадна, храни се с комунисти.
 77. 77 Профил на Черната пума
  Черната пума
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#36:"бай Петко Атанасов"]Американския ремонт най-големият ремонт в света, американското джудже най голямото в света[/quote]

  Запорожец - най-великата кола! Обичайна гледка около Воронеж - руснак с тениска "Найки" кара Запорожец на 40 години и пие "Кока-кола" шофирайки. От кооперативния в Москва си е купил имитация на Ливайс, които не е прал 2 години.

  Дива и кръвожадна, храни се с комунисти.
 78. 78 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#72] от "dodge_ram":

  Мислих си да спомена инфраструктурата на ЛА, но реших да пропусна, че като ги знам другарите как омаловажават нещата, за едни магистрали и плетеници се сещай как ласкаво ще се изкажат. Живях там за известно време и когато свикнеш с удобството и когато най-накрая се ориентираш за посоките на магистралите и къде се пресичат разбираш колко просто, но гениално е измислено всичко. За съжаление трафика в час пик е убийствен, а ми се е случвало да отивам на кино в 21:00 и пак да вися в задръстване...

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 79. 79 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#78:"Пловдивски"]Мисих си да спомена инфраструктурата на ЛА, но реших да пропусна, че като ги знам другарите как омаловажават нещата, за едни магистрали и плетеници се сещай как ласкаво ще се изкажат. [/quote]

  Честно казано, аз не харесвам градове като Лос Анджелис. Той е гигантски извън всякакви разбираеми човешки мащаби, по тези шосета съм се чувствал като молекула течност в някаква необятна система от помпи и тръби. Което в никакъв случай не ми дава право да омаловажавам постигнатото от американците в инфраструктурата.

  За руснаците не ми се говори - те са ирационални и тотално побъркани. Могат наистина да похарчат всички пари в хазната, за да облепят коридорите на Кремъл със злато и диаманти, както се прехласва един червен другар по-горе, но не се сещат да си оправят шосетата, по които се движат стоки и хора през 11-те им часови пояса. Това е феодализъм в най-чист вид. Древният Рим е бил много по-цивилизован от съвременна Русия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 80. 80 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 752 Весело

  До коментар [#65] от "malart":

  Ооо, много обичам конспирации!! Време беше!
  Впрочем как тая статия прерасна в спорове СССР-САЩ?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 81. 81 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#56] от "dodge_ram":

  Символизира една отминала епоха на грандомания("голема фирма бедно положение" е тая част на САЩ), ние на Западния Бряг сме новата епоха, всичко екологично чисто подредено зелено, високотехнологично и машнни зали в акри, оптика навскъде и тн ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 82. 82 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#78] от "Пловдивски":

  То като се позагубиш няколко пъти в ЛА, се научаваш бързо бързо, кое къде е и колко мили преди това трябва да почнеш да се престрояваш и тн ... много добра школа е щото след това дали Рио, дали Лондон въпбще не ме притеснява да карам там ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 83. 84 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#79] от "dodge_ram":

  LA е отвратителен. Колкото и да се кефя на гъзарията и забавленията, които можеш да намериш на всеки ъгъл, като за живеене е много далеч от истината. И това го осъзнах чак след като прекарахме 2 месеца в Медисън при сестрата на гаджето ми - уреден и спокоен живот от най-висша класа. Е, едни 8 месеца годишно климата не струва, ама идеално място няма...

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 84. 85 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#84] от "Пловдивски":

  Е как може някакво малко провинциално градче да изглежда така, хаха, тия ще ме разбият: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Madisonwisconsin20060813p001.jpg

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 85. 86 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#85] от "clint_eastwood":

  Цялата метро ареа на Медисън (заедно с няколкото събърбъни) е около 350,000 души - колкото Пловдив без близките села. Обаче е доста по-широко, доста по-зелено и данъците са много високи, заради което във всеки квартал има много добре направени паркове с футболни игрища, тенис кортове, огромна и забележителна мрежа от вело алеи и др. "благинки". А заради университета (който е огромен, ако не се лъжа имаше около 70,000 студента) в района има много високо технологични бизнеси, така че средата е неповторима. Когато ги посещаваме почти всеки път ходим да ритаме футбол с професори от университета. Когато 70% от съседите ти по някакъв начин са свързани с голям университет, няма как мястото да не е приятно за живеене, нали се сещаш.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 86. 87 Профил на devdimi
  devdimi
  Рейтинг: 384 Весело

  Т. Живков: "Това, къде ние го пострóихме - вие не мое го боядисате бе! Ха-ха-ха!"

 87. 88 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#83:"kensiko"]До коментар [#56] от "dodge_ram":
  само като допълнение... [/quote]

  Да, допълнението ти е повече от уместно.

  Между другото, ESB е построен за по-малко от две години на едно от най-оживените кръстовища в тогавашен (и сегашен) Манхатън, БЕЗ ДА СЕ ДОПУСНАТ КАКВИТО И ДА БИЛО СМУЩЕНИЯ В ДВИЖЕНИЕТО, задръстване на тротоарите със строителни материали, замърсяване на квартала и пр.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 88. 89 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 543 Весело

  Ха,ха,ха хамериканците. В гъзъ!!!

 89. 90 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#88] от "dodge_ram":
  много по голяма част от живота си съм прекарал
  на Манхатън отколкото в Б-я от която имам само
  повърхностни вече спомени ...
  и може би повода да се "бъркам" в този форум е този
  понякога и аз самия не знам защо но ми помага все пак на българския - мисля.

  Не знам колко сте живяли в НЙ но трафика винаги е бил ужасен особенно по 5-то авеню и Мядисън докато в лос анжелис той е по фриуеите.
  Едно време имаше департмент стор "Алтман" на 34/ 35 и 5ав а другия му вход беше на мядисън 34/35 улица през 1988 фалира
  и на негово място е сега библиотека. Той предизвикаваше половината от задръстването на града. беше от типа на Сакс фифт авеню но малко по ефтин.
  По движението или трафика в НЙ може да се разбере дали е рицесия (криза) или не. ако движението намалява значи страната отива в криза ако почне да се увеличава значи излиза
  това са двата основни показатела за световните кризи.
  Остатъка от света просто следва НЙ с закъснение от поне 3 години.
  Същото важи и за модата!

 90. 91 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Както събщи във вторник CNBC специалният инспектор за възстановяването на Ирак Хенри Уаксман през юли 2009 г., конгресмен е заявил, че:
  В периода от май 2003 до юни 2004 г., Федералният резерв е изпратил В Ирак почти $ 12 млрд. в брой, главно в банкноти от $100 от Съединените щати в Ирак..Сега се оказва, че тези пари са се изгубили някъде. Или по-голямата част от тях.
  На 13-ти т.м. ЛА Таймс, съобщава, че :“ Официални длъжностни лица от Министерството на отбраната все още не могат да кажат какво е станало с $ 6,6 милиарда в брой , изпратени със самолети С130 и са били предназначени за възстановяването на Ирак след началото на войната.
  За първи път, федералните одитори открито, предполагат, че някои или всички парични суми може да са били откраднати, а не става дума просто за счетоводна грешка. Стюарт Боуен, специален инспектор за възстановяването на Ирак, от комисията създадена от Конгреса, заяви, че липсващите $ 6 600 милиона, могат да бъдат "най-голямата кражба на средства в историята на национално равнище."

  http://articles.latimes.com/2011/jun/13/world/la-fg-missing-billions-20110613

  Както се казва „Евалла пичове, аферим!“

  Та, такива ми ти новини за Пентагона...

  Аз знам много малко.
 91. 92 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#35] от "maistora_na_yoda":

  Много сложно, бе Майсторе! По- добре го обясни с Бермудския триъгълник. Нов. На суша .

 92. 93 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#71] от "Realistka":

  Жената просто си отпуши прекалено много чакрите във ваната и се напълни с вода!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 93. 94 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#77] от "Черната пума":

  Сигурно си срещал и Ягуар на 40 години ,нали? В някой склад за скрап? Или в музей?

 94. 95 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#91] от "istorika":

  $6.6 млрд. са капка в морето, което беше завлачено покрай Ирак и Афганистан.

  In debt we trust
 95. 96 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#40] от "raylight":

  Паметника на Съв.армия също е символ.

 96. 97 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#75] от "Черната пума":

  Затова се чете- да се научи нещо ново.Досега не знаех ,че пирамидите са строени от американци.За Египетските става въпрос.

 97. 98 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Абе и нещо пропуснах.Това откриване на Пентагона ,дали е консултирано с Главния ленторезач?Дали са в графика му .?

 98. 99 Профил на 4e6it
  4e6it
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Пример за това, как работи капитала...взривиха си го сами и след това едни поръчки за милиарди,....уникално постижение !

  Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста му.
 99. 100 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 475 Весело  До коментар [#6] от "Thermobee":

  "Главболгарстрой щяха да го направят за 18 месеца."
  О, да, прав си. Такива са били изискванията към конкурса за държавна поръчка, обаче... Щото при тях Ламята (на тяхна почва - Двойната ламя) не е изпускала кокала през последните 200 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK