Япония ще проведе повторни стрес тестове на всичките си ядрени реактори

Централата на електрическата компания TEPCO в Токио.

© Reuters

Централата на електрическата компания TEPCO в Токио.Правителството на Япония планира да проведе стрес тестове на всички ядрени реактори в страната, съобщи министърът на икономиката, търговията и промишлеността Банри Кайеда, цитиран от световните агенции. Властите смятат да организират широкомащабна проверка на ядрените централи и да оценят степента на риск за тях в случай на силно земетресение и цунами като тези, които причиниха аварията в АЕЦ "Фукушима 1".


Безопасността на японските реактори вече бе проверена в седмиците след ядрената катастрофа от 11 март по заповед на премиера Наото Кан. "Нужно е да повишим увереността на жителите в районите в близост до централите, че те са безопасни, затова и ще се проведат новите тестове", заяви Кайеда.


Министърът увери, че ще вземе мерки да няма проблеми с електроснабдяването. Никой от спрените за поддръжка реактори след бедствието от 11 март не е възобновил работа заради обществената тревога за сигурността на инсталациите. Затова от общо 54 ядрени реактора в Япония в момента работят само 19.
Преди катастрофата ядрената енергия даваше близо 30% от общото количество електроенергия на Япония. Заради спада в производството на електроенергия властите наредиха на предприятията и администрациите да намалят с 15 на сто потреблението си на електричество в районите на столицата Токио и на Тохоку (Североизточна Япония).


В противен случай натоварването на мрежата би довело до прекъсвания на електроподаването. Нареждането важи за цялото лято, което е пиков период на потребление на електроенергия заради ползването на климатици.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK