Шестима полицаи бяха ранени при безредици в Северна Ирландия

Основно протестантския град Бейликлер, който се намира на 20 км. северно от Белфаст беше арена на безредиците през изминалата нощ.

© Reuters

Основно протестантския град Бейликлер, който се намира на 20 км. северно от Белфаст беше арена на безредиците през изминалата нощ.Най-малко шестима полицаи са ранени при безредици през нощта в Северна Ирландия, предаде "Ройтерс". Безредиците бяха причинени от около стотина протестанти, които нападнаха полицаите, докато те сваляха нелегални постери на пробританска паравоенна организация в навечерието на серия протестантски паради.


Петима от полицаите са пострадали, когато отвлечен вероятно от протестантите автобус се сблъсква с тяхната кола. Полицията използва гумени куршуми и водни оръдия, за да разпръсне хората в основно протестантския град Бейликлер, на 20 км северно от Белфаст.


От над 30 г. в Северна Ирландия спорят протестанти-лоялисти, които искат тя да остане част от Великобритания, и католици-републиканци, които искат тя да се присъедини към обединена Ирландия. В миналото конфронтациите им често прерастваха във въоръжени сблъсъци.


След сключеното през 1998 мирно споразумение за разделение на властта насилието значително намалява, но някои малки въоръжени групи са все още активни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK