Нови сблъсъци между католици и протестанти в Северна Ирландия

Нови сблъсъци между католици и протестанти в Северна Ирландия

© ReutersПолицията в Белфаст трябваше да използва гумени куршуми и водно оръдие, след като сблъсъците между католици и протестанти ескалираха, предаде "Ройтерс". Действията на полицията са били насочени към католически младежи, които са започнали безредиците, след като протестантско шествие е преминало през техния квартал.


Спорадичните безредици в Северна Ирландия са породени именно от парадите на пробритански настроените протестанти, които според католиците представляват провокации. Сблъсъкът във вторник е се развил в предимно католическия район Ардойн, през който преминава традиционното шествие на "Оранжевата гвардия". Около 200 души, католици, са започнали да хвърлят бутилки, камъни и петролни бомби.


Парадът е част от празненствата, отбелязващи военната победа на протестантския крал Уилям Орански над католическя крал Джеймс II през XVII век, която установява трайно протестантско надмощие в района. По данни на полицията повечето от останалите шествия в страната, наброяващи около 500, са преминали спокойно, но безредици са възникнали в Лондондери, графствата Нюри и Арма.
Католически и протестантски политици призоваха за спокойствие. "Не бива да позволяваме прогресът, който беше направен досега, да бъде смазан от тези, които искат да ни завлекат обратно към миналото", заяви първият министър на Северна Ирландия Питър Робинсън.


От 1998 година, когато беше подписано мирно споразумение за обединено правителство на лоялисти и националисти, Северна Ирландия запазваше сравнително спокойствие в сравнение с предходните размирни десетилетия. Според представители на полицията обаче напрежението в региона в момента е най-голямо от подписването на споразумението досега.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1092 Весело

  Там не им трябват ислямисти, те си правят панаирите и погромите сами

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 2. 2 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "Действията на полицията са били насочени към католически младежи, които са започнали безредиците, след като протестантско шествие е преминало през техния квартал."

  А сега де-преминаващи със шествие през католически район протестанти не са безредици,безредици са противодействията на местните унижени католици?!Странна формулировка на британската лоялистка полиция в Ълстър...

  Келепир му е майката!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Тея па... Религиозни сблъсъци в 21 век в Европа от европейци! Егати идиотщината! Все си мислех, че тези диващини са запазени за музлитата, но...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 5. 5 Профил на sonyad
  sonyad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Криза е и сблъсъците започнаха отново.Кога то хората са без пари,без работа и с много време за пиене и приказки за миналото се стига до тези последици.Оранжистите минават всяка година по един и същи маршрут през католическите квартали.а там границата е не християни-мюслмани,а католици-протестанти.

 6. 6 Профил на ggogggo
  ggogggo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "VеnRus 2008":

  [quote#4:"VеnRus 2008"]Все си мислех, че тези диващини са запазени за музлитата, но... [/quote]
  чудесен повод да се замислиш над собствените си предразсъдъци...
  така както 200 безделници не могат да представляват 'католиците' така и няколко хиляди джихадисти не могат да предсатвляват 'мюсюлманите'

 7. 7 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#6] от "ggogggo":

  Разликата е, че католиците и протестантите се бият помежду си и рядко се стига до смърт, докато мюзлита всекидневно си се изтрепват. Така че и дума не може да става между хлапашките истории в Ирландия и джихадът на мюзлитата.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 8. 8 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Докъде водят религиите, всички религии без изключение...

  Кирил Кирилов
 9. 9 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 726 Неутрално

  В случая с този страдален остров,и най-вече с неговата северна част,вината е най-вече на пришълците от изток и на техните протестантски идеи.Наистина,папищашите също не са стока,но са агънца в сравнение с лютераните!

  Келепир му е майката!
 10. 10 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#8] от "Кирил Кирилов":

  Колега Кире,много атеистично така бре!Религиите ги има,защото човек има душа.Все едно да обвиняваме душата,че съществува и има собствени потреби...Проблемите на човека идват винаги от там,че се опитва да живее все едно е без душа и се прави,че не вижда потребите на душата си.

  Келепир му е майката!
 11. 11 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Аз съм на мнение , че вярата е нещо което всеки един от нас трябва да носи в сърцето и ума си , всичко останало е отживелица.

 12. 12 Профил на ggogggo
  ggogggo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "VеnRus 2008":

  помисли за съотношението на "тия дето се изтрепват" и общия брой.
  помисли също така за корелацията между "склонност към насислие" и "бедност".

  колкото до "хлапашките истории" - те струваха няколко хиляди живота ( 3 526 според уикипедиа) , което за една малка страна (2001 census: 1 685 267 - пак оттам ) не е малко

 13. 13 Профил на Mr.Dog
  Mr.Dog
  Рейтинг: 793 Гневно

  Този път съм наистина ядосано куче и ще хапя !
  Какви детски игри!??????Не се убиват!?
  За такива приказки майката на най-добрата ми приятелка Roció Abad ще размаже нечия уста!
  Остана на 24 години завинаги!В Omagh през 98!
  С 29 човека още !!!
  Опитала се да защити от бомбената вълна децата които водеше на лятна екскурзия.Четири загинаха с нея!
  На 15 авгус!
  Терористи и бандити нямат религия.

  "O usted se ha muerto,o mi reloj se ha parado"
 14. 14 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Аз доколкото съм запознат, фактически местните съвсем не са религиозни. Като цяло рядко ходят на църква и определенията католик или протестант не са показателни за вярата на човека, а само показват неговата принадлежност към една от страните в борбата. В случая просто разделението по религиозен признак е се е оказало най-удобно.

 15. 15 Профил на Bizareste
  Bizareste
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#7] от "VеnRus 2008":

  Дрънкаш пълни глупости

  http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2010/jun/10/deaths-in-northern-ireland-conflict-data

  http://bizarotrips.com - Live Creative
 16. 16 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#14] от "kumcho___valcho":


  [quote#14:"kumcho___valcho"]определенията католик или протестант не са показателни за вярата на човека, а само показват неговата принадлежност към една от страните в борбата.[/quote]
  А за какво са показателни тогава,и каква е тази борба,друже?Нали е именно религиозна,на верска основа е!Там има местни ирландци-католици,както и внесени от Англия протестанти,които заедно с местните ирландци-протестанти (нещо като нашите помаци-мохамедани) са т.н. "лоялисти",сиреч лоялни са на короната в Лондон,а от този град тръгват всъщност и проблемите за този остров...

  Келепир му е майката!
 17. 17 Профил на Mr.Dog
  Mr.Dog
  Рейтинг: 793 Весело

  Дневник пуснете някоя статия за насъскване!!!!Срещу турци,араби............,че най-рейтинговата ви"елитарна" аудиенсия не може да си докара днес оргазма!

  "O usted se ha muerto,o mi reloj se ha parado"
 18. 18 Профил на direct
  direct
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Удобно и достатъчно достоверно звучи тезата за сблъсъци на религиозна основа, а истината е съвсем друга, едни ирландци продали се на короната и други, които защитават нацията си и искат Северна ирландия да бъде освободена от окупаторите !

  Suum cuique
 19. 19 Профил на direct
  direct
  Рейтинг: 367 Неутрално
 20. 20 Профил на direct
  direct
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#4] от "VеnRus 2008":

  мюзита =чифут=циганин=педал=обида, администраторите мерят ли с един аршин ??? Питам ??

  Suum cuique
 21. 21 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 602 Любопитно

  Разберете всички,които прочетете това! - Великата сила там горе е една и всички войни са за това как да я именуваме...Християните казват Господ,Мюсулманите Аллах (Което на арабски значи Господ) ,други Буда и т.н. и т.н.Та тази Висша сила иска от отделният човек да развие катества като милосърдие,доброта,честност,почтеност...и когато човек ги развие той е щастлив независимо как се казва и къде живее...И тогава "съдбата",т.е. Висшата сила е с теб и постигаш целите си с лекота...Почнеш ли да мамиш,лъжеш ,крадеш,"съдбата " се обръща срещу теб и започват да ти се случват разни неприятности!И всеки си плаща гяволията по един или друг начин,рано или късно...Даже ако възмездието се забави,то е по соленичко нали...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 22. 22 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dante Alighieri":

  Не, борбата е на етническа и на политическа основа. Едните искат Северна Ирландия да е част от Обединеното Кралство, а другите - да е част от Република Ирландия.
  Макар че исторически повечето юнионисти са били протестанти, а националистите - католици, се срещат и противополжите случаи - протестанти националисти (сред тях има дори протестантски лидери) и католици юнионисти

  http://en.wikipedia.org/wiki/Unionist_(Ireland)

 23. 23 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#22] от "kumcho___valcho":

  Така е,срещат се,но са малко.Повечето католици са републиканци по убеждение и искат Ълстър да се върне към майката Ирландия(ЕЙРЕ).А и познавам българи,живеещи там,които коментираха точно свирепото религиозно чувство у католици и протестанти в тази земя,чрез което те доказват и своя етнически произход!Прочее,религия и етнос там са доста свързани понятия за мнозинството народ,макар и в самата ЕЙРЕ вече национализма да е малко поуспокоен от икономическия просперитет в последните 10-15 години,изключая сегашната временна криза в икономиката на републиката...

  Келепир му е майката!
 24. 24 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  ........................след като протестантско шествие е преминало през техния квартал...............

  Ако не греша тази история с шествието-провокация се повтаря от поне 30 години. Чел съм подобна статия при социализма още.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK