Нови сблъсъци между католици и протестанти в Северна Ирландия

Нови сблъсъци между католици и протестанти в Северна Ирландия

© ReutersПолицията в Белфаст трябваше да използва гумени куршуми и водно оръдие, след като сблъсъците между католици и протестанти ескалираха, предаде "Ройтерс". Действията на полицията са били насочени към католически младежи, които са започнали безредиците, след като протестантско шествие е преминало през техния квартал.


Спорадичните безредици в Северна Ирландия са породени именно от парадите на пробритански настроените протестанти, които според католиците представляват провокации. Сблъсъкът във вторник е се развил в предимно католическия район Ардойн, през който преминава традиционното шествие на "Оранжевата гвардия". Около 200 души, католици, са започнали да хвърлят бутилки, камъни и петролни бомби.


Парадът е част от празненствата, отбелязващи военната победа на протестантския крал Уилям Орански над католическя крал Джеймс II през XVII век, която установява трайно протестантско надмощие в района. По данни на полицията повечето от останалите шествия в страната, наброяващи около 500, са преминали спокойно, но безредици са възникнали в Лондондери, графствата Нюри и Арма.
Католически и протестантски политици призоваха за спокойствие. "Не бива да позволяваме прогресът, който беше направен досега, да бъде смазан от тези, които искат да ни завлекат обратно към миналото", заяви първият министър на Северна Ирландия Питър Робинсън.


От 1998 година, когато беше подписано мирно споразумение за обединено правителство на лоялисти и националисти, Северна Ирландия запазваше сравнително спокойствие в сравнение с предходните размирни десетилетия. Според представители на полицията обаче напрежението в региона в момента е най-голямо от подписването на споразумението досега.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK