ЕС представи варианти за европейска система срещу финансирането на тероризма

Европейската комисия представи в сряда основните варианти (виж карето) за създаване на Европейска система за проследяване на финансирането на тероризма (СПФТ). Новата европейска система трябва да отговори на две основни изисквания – да подпомогне усилията за ограничаване на достъпа на терористите до финансиране, както и да ограничи количествата лични данни, предавани на САЩ в борбата с тероризма.


Приетото вчера от Еврокомисията съобщение е първият отговор на искането да се изготви правна и техническа рамка за установяването на такава система за проследяване на тероризма в ЕС. Комисията не посочва предпочитание към нито един от вариантите. Те ще бъдат подробно обсъдени със съвета и Европейския парламент, преди да вземе решение, се казва в прессъобщение на ЕК.


"След сключването на споразумението между ЕС и САЩ във връзка с Програмата за проследяване на финансирането на тероризма (ППФТ) Европейският парламент и съветът поискаха от комисията да намери европейско решение за извличане на необходимите данни на европейска територия. Днешното съобщение описва различните алтернативи и се стреми да предизвика дебати за евентуални бъдещи предложения", заяви комисарят, отговарящ за вътрешните работи, Сесилия Малмстрьом.
Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, че целта на представените вчера предложения е преди всичко да сложи край на водещата роля на САЩ в усилията за проследяване на финансирането на тероризма. Мнозина евродепутати отдавна изразяват опасения, че при съществуващата в момента програма прекалено много информация за финансовите транзакции се изпраща за анализ и съхранение в САЩ.


Програмата позволява на американските агенции да получават достъп до европейска банкова информация, съхранявана от мрежата за международни банкови разплащания S.W.I.F.T.


Евродепутати и европейци обаче се опасяват, че по този начин личната информация на много хора е застрашена. Недоволството на евродепутатите избухна през февруари м.г., когато на САЩ бе отказан достъп до информацията.


Достъпът бе възстановен след преговори между ЕК и САЩ и след като САЩ дадоха гаранции, че всички искания за информация ще бъдат преценявани от Европол. Впоследствие пък недоволството на евродепутатите се насочи към Европол, че прекалено лесно предоставяла искания достъп.


Бъдещата европейска система "трябва напълно да зачита основните права и особено да гарантира висока степен на защита на личните данни", заяви вчера Малмстрьом.Вариантите


- създаване на нова служба за финансово разузнаване. Това е най-скъпият, но и най-мащабният вариант. Разходите за създаването на службата са 47 млн. евро, а за поддържане на службата ще отиват по 11 млн. евро на година. Тя ще проследява данни, които са свързани с ЕС или са поискани от други страни, като САЩ например.


- създаване на служба към Европол, която не само да събира информация, но и да прави анализи. Държавите членки ще могат да изпращат свои анализатори, които да подпомагат европейските експерти. Този вариант е по-евтин – разходите за създаването на службата са 40.5 млн. евро, а годишната й издръжка - 9 млн. евро.


- третият вариант е най-евтиният – 33 млн. евро начални разходи и по 7 млн. евро на година за поддържането на системата. При него ще се предоставя услуга само по извличане на данни, като експертите от Европол няма да правят анализи и да съпоставят данните, ако те са поискани от държава членка. Ще го правят само ако искането постъпва от други институции на ЕС, САЩ или трети държави.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK