WikiLeaks подаде жалба в Европейската комисия срещу Visa и MasterCard

WikiLeaks подаде жалба в Европейската комисия срещу Visa и MasterCard

© ReutersWikiLeaks заедно с исландската компания за информационни технологии DataCell се оплакаха на Европейската комисия този четвъртък, заявявайки, че фирмите за електронни разплащания Visa Europe и MasterCard Inc нарушават антитръстовите закони на Европейския съюз като блокират дарения, съобщи "Ройтерс".


През декември миналата година, двете компании, представляващи най-големите мрежи за кредитни карти в рамките на Европейския съюз, прекъснаха плащанията към сайта, като по този начин предотвратиха набирането на парични средства за уебстраницата.


От исландската DataCell, която е имало договор с WikiLeaks да посредничи при събирането на плащанията от кредитните карти, твърдят, че кредитните гиганти са демонстрирали антиконкурентно поведение и са злоупотребили с доминиращите си позиции на пазара. Австралиецът Джулиaн Асандж, призова ЕК да накара двете компании веднага да позволят плащанията към сметките на WikiLeaks.
Съвместната жалба на уеб страницата и фирмата посредник е представена пред Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия и се позовава на членове 101 и 102 от Договорът за ЕС.


Visa и MasterCard блокираха паричните преводи към WikiLeaks, след като САЩ разкритикуваха организацията заради публикуването на секретни дипломатически грами. От Visa заявиха в края на миналата година, че правят разследване дали бизнесът на уебсайта не е в конфронтация с вътрешните фирмени правила. Интернет хакери, подкрепящи WikiLeaks, отвърнаха на удара, като нападнаха сайтовете на двете компании.


В момента сайтът отново е изправен пред проблеми, тъй като неговият създател Джулиан Асандж обвинен за сексуални нападения от лятото на 2010 г. над две жени в Швеция.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK