Дейвид Камерън отговори на въпроси в парламента за скандала с подслушванията

Британският премиер Дейвид Камерън отговаря на въпроси на парламента

© Reuters

Британският премиер Дейвид Камерън отговаря на въпроси на парламентаБританският премиер Дейвид Камерън заяви пред парламента, че съжалява, че е назначил за свой говорител Анди Коулсън, който се оказа замесен в скандала с подслушванията на таблоида на Рупърт Мърдок News of the World.


Камарата на общините специално забави лятната си ваканция, за да може депутатите да зададат въпроси на Камерън. Премиерът отговори на 138 въпроса в продължение на 2 часа.


Британският премиер заяви, че е бил подведен от Анди Коулсън, който е твърдял, че не знае нищо за скандала с подслушванията. Дейвид Камерън обаче отказа да се извини, докато разследването не установи, че Коулсън всъщност е бил наясно за лошите практики в таблоида по времето, когато той е бил редактор там (2003-2007 г.)
"Аз се придържам към старото мнение, че всеки е невинен до доказване на противното. Стане ли ясно обаче, че са ме лъгали, тогава това ще е моментът за дълбоко извинение. Ако това се случи, уверявам ви, няма да се забавя", категоричен бе Камерън пред депутатите.


Премиерът пое пълна отговорност за наемането на бившия журналист от таблоида. "Това беше мое решение. Разбира се, че съжалявам за предизвикания фурор. Ако знаех предварително, нямаше да му предложа работата", заяви Камерън. Той обаче защити работата на Коулсън за правителството и подчерта, че към нея е нямало никакви забележки.


Лидерът на лейбъристите, които са в опозиция, Ед Милибанд, нарече наемането на работа на Анди Коулсън "катастрофална грешна преценка" от страна на Дейвид Камерън.


"Защо той не направи повече от това половинчато извинение и не се извини напълно за довеждането на Коулсън в сърцето на Даунинг стрийт?" попита Милибанд.


По време на дискусията лейбъристите задаваха еднотипни въпроси, на които Камерън отговаряше, че е наредил полицейско разследване на скандала с подслушванията и полицията има пълна свобода на действията.


"Ройтерс" коментира, че скандалът едва ли ще доведе до оставката на британския премиер, но ще му създаде допълнителните проблеми в прилагането на антикризисните мерки, които предвиждат бюджетни съкращения и се посрещат с недоволство от британските профсъюзи.


В същото време рейтингът на одобрение на британския премиер Дейвид Камерън достигна най-ниското си ниво от встъпването му в длъжност, показва проучване на "Ройтерс" и "Ипсос". Петдесет и три процента от анкетираните са недоволни от Камерън, а 38 на сто одобряват действията му.


ХРОНОЛОГИЯ НА ДЕБАТА:


15:55 Британският премиер Дейвид Камерън отговори на 138 въпроса на парламента.


15:31 Лейбъристите попитаха за четвърти път Дейвид Камерън за името на компанията, наета да разследва миналото на Анди Коулсън. Премиерът отново отказа да назове името на фирмата, но подчерта, че отговорността за наемането на Коулсън е изцяло негова, и че ако той е знаел за подслушванията, не би наел бившия редактор на News of the World.


15:26 "Смятам, че съм дал напълно ясни отговори на всички въпроси зададени днес," заяви Камерън. Думите му бяха посрещнати с освиркване от опозицията.


15:09 Лейбъристката Ан Кливд се поинтересува, дали на Даунинг стрий има други съмнителни личности, за които британците трябва да се притесняват. Камерън отговори, че е доволен от работата на Анди Коулсън, ако я сравни с медийните съветници на лейбъристите.


14:45 Дейвид Камерън заяви, че би било наивно да се смята, че лошите практики са дело само до вестниците на Мърдок. Разследването ще обхване и шотландската преса.


14:40 Основните моменти от дебатите в британския парламент досега:


Ако е знаел предварително за подслушванията, Дейвид Камерън не би наел Анди Коулсън за говорител


Анди Коулсън е невинен до доказване на противното


Дейвид Камерън не е знаел дали Нийл Йейтс е съветвал неофициално Анди Коулсън


Срещите с представители на News International от страна на Камерън не са нарушили никакви правила


14:32 Депутатите от опозицията продължават да разпитват Камерън за връзките му с Анди Коулсън. Депутати от консервативната партия заявяват, че парламентът трябва да разглежда и други важни проблеми, като кризата в Еврозоната или сушата в Източна Африка.


14:26  "Не може ли да разберете, че обществото е недволно, г-н Камерън?"


"Разбира се, затова именно нашето правителство разпрореди разследване по случая. Предишните правителства (на лейбъристите - бел.ред.) имаха 13 години, но не направиха нищо", се защити Камерън.


14:22 "Искам да подчертая - по никакъв начин не съм участвал в офертата на Мърдок за BSkyB, нямам нищо общо," посочи британският премиер. "Партията ни е прозрачна"


14:18 "Хората, които са извършвали подслушванията и полицаите, които са взимали подкупи трябва да бъдат обвинени. Това е," каза Камерън.


14:11 "Дадох втори шанс на Анди Коулсън, след като той напусна News of the World. Никой няма никакви забележки към работата му за правителството, това е от значение," се защити британският премиер.


14:07 "Връзките на правителството ми с Рупърт Мърдок са напълно прозрачни, трябва да обърнем внимание на отношението на лейбъристите и медиите по време на изборите," заяви Дейвид Камерън.


14:05 Камерън отвръща на обвиненията на Милибанд, като посочва, че той е бил съветник на бившия премиер Гордън Браун, когото вчера Рупърт Мърдок назова "най-близкият ми политик".
Британският премиер Дейвид Камерън заяви пред парламента, че съжалява, че е назначил за свой говорител Анди Коулсън, който се оказа замесен в скандала с подслушванията на таблоида на Рупърт Мърдок News of the World.


Камарата на общините специално забави лятната си ваканция, за да може депутатите да зададат въпроси на Камерън. Премиерът отговори на 138 въпроса в продължение на 2 часа.


Британският премиер заяви, че е бил подведен от Анди Коулсън, който е твърдял, че не знае нищо за скандала с подслушванията. Дейвид Камерън обаче отказа да се извини, докато разследването не установи, че Коулсън всъщност е бил наясно за лошите практики в таблоида по времето, когато той е бил редактор там (2003-2007 г.)


"Аз се придържам към старото мнение, че всеки е невинен до доказване на противното. Стане ли ясно обаче, че са ме лъгали, тогава това ще е моментът за дълбоко извинение. Ако това се случи, уверявам ви, няма да се забавя", к
14:00 Милибанд попита Камерън дали е обсъждал офертата на Мърдок за закупуване на BSkyB (най-голямата платена телевизионна мрежа във Великобритания - бел.ред.) с представители на News International и секретаря по култура Джереми Хънт. "Камерън преднамерено е искал прикрие Коулсън, той е виновен", твърди лидерът на лейбъристите.


13:55 Ед Милибанд (лидер на лейбъристите - бел.ред) каза, че Камерън трябва да поеме отговорността по същия начин както я пое началникът на лондонската полиция сър Пол Стивънсън (той подаде оставка - бел.ред).


13:53 "Поемам пълна отговорност за наемането на Коулсън и сега първата ми задача е да оправя бъркотията", заяви Камерън.


13:50  Анди Коулсън е знаел за подслушванията, но е излъгал британския премиер, твърди Камерън. "Не трябва да се смята, че Даунинг стрийт (седалището на премиера - бел.ред.) се е опитала да влияе на медиите по някакъв начин."


13:45 "Скандалът разклати доверието на обществото в полицията и медиите", каза Дейвид Камерън.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 418 Неутрално

  брей какви работи му се случват на британския премиер , да им пратим бойко за малко за да им обясни как стават тия работи

 2. 2 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  ББ ще им разкаже приказаката на британските парламентаристи! И на лейбъристи и на консерватори! само да имат наглостта да го привикат! Булагар!!!

 3. 3 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#2] от "kirkor":

  Те ако го привикът, той изобщо няма да отиде, защото са му неприятни.

 4. 4 Профил на helleborn
  helleborn
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "kodimar":

  Да, той ще обясни на опозицията, че не може да я гледа.

 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  До коментар [#3] от "moreto":

  И на другия ден ще е безработен...

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1442 Весело

  В един момент обаче гледката добива познат вид:

  "Разбира се, затова именно нашето правителство разпрореди разследване по случая. Предишните правителства (на лейбъристите - бел.ред.) имаха 13 години, но не направиха нищо", се защити Камерън.
  "Не може ли да разберете, че обществото е недволно, г-н Камерън?"
  "Депутатите от опозицията продължават да разпитват Камерън за връзките му с Анди Коулсън. Депутати от консервативната партия заявяват, че парламентът трябва да разглежда и други важни проблеми, като кризата в Еврозоната или сушата в Източна Африка."

  Ecrasez l’infâme
 7. 7 Профил на helleborn
  helleborn
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "Graf":

  Графе само да отбележа, че въпросните подслушвания - всичките са станали по време на предишното правителство . И то не ги е разкрило . Имаше расзледване , което доведе нещата до никъде. Разкри ги сегашното .
  Така, че писъците на безумно слабият лидер на опозицията РЕд Милибанд са меко казани смешнички . На всичкото отгоре въпросният палячо беше министър в тогавашното
  правителство .

 8. 8 Профил на helleborn
  helleborn
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Шестима станаха членовете на Британския парламент, които получиха осъдителни присъди през изминалата половин година.

  Днес на 9 месеца затвор бе осъден лорд Ханингфийлд (познат и като Пол Уайт), 70 г., заради неправомерно отчитане на почти £14,000 паунда под формата на разходи за нощувки и пътуване.

  Преди месец в затвора за 12 месеца влезе първият чернокож лорд – лорд Тейлър, 58 г. – за неправомерно отчитане на над £11,000 за пътни разходи и нощувки в къща в Оксфорд, в която всъщност никога не е живял.

  Преди това за фалшиви ипотечни плащания от над £31,000 на 16 месеца затвор бе осъден Елиът Морли, 58 г., бивш член на Долната камара на Парламента. Бивш министър на земеделието на лейбъристите .

  В началото на годината осъдителна присъда от 18 месеца получи Дейвид Чейтър, 61 г., бивш член на Долната камара на Парламента, за неправомерни разходи за наем на жилища в размер на над £18,000, които са семейна собственост.

  През март бившият член на Долната камара на Парламента Джим Дивайн, 57 г., пък бе осъден на 16 месеца затвор за използване на фалшиви фактури за разходи за почистване и принтиране.

  На 12 месеца затвор през февруари пък бе осъден и 55-годишният бивш член на Долната камара на Парламента Ерик Илзли заради отчетени повече от £14,000 над реално направените от него разходи.

 9. 9 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  "15:55 Британският премиер Дейвид Камерън отговори на 138 въпроса на парламента."

  Ще доживея ли и друг премиер (не точно британски) да отговори на толкава въпроси на парламента?

  Може би, ако алхимиците открият философския камък...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 10. 10 Профил на RockyCoast
  RockyCoast
  Рейтинг: 521 Весело

  Как Тиквата отговори при скандалите с подслушванията тук: 1.Каза че е нормално да подслушва своите министри 2.Че не иска министрите му да се обичат а да се дебнат и мразят 3.Че те всъщност се обичат и няма проблеми между тях и за доказателство събра Дянков,Танов, и Цветанов на няква митница(само дето не ги накара да се разцелуват)....и на последно място,но не и по важност поиска разследване за да се разбере кой е изнесъл информацията,за да си понесе наказанието...все едно Мърдок да беше поискал да съди тоя дето е изнесъл данните от скандала в Англия....

  .
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK