И Съветът за сигурност на ООН ще се занимава с климата

Залата на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. Снимката се разпространява под лиценза на <a href="http://creativecommons.org/about/">Creative Commons</a>.

© plusgood

Залата на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.Държавите от Съвета за сигурност на ООН се съгласиха да включат в дейността му проблемите за сигурността, произтичащи от климатичните промени, предадоха "Ройтерс" и Би Би Си.


Решението беше взето след спор на западните държави с Русия и развиващите се страни по въпроса дали промяната в климата представлява въпрос, с който трябва да се занимава Съветът за сигурност.


Според дипломати първоначално Русия блокирала приемането на декларация по темата от 15-членния съвет, но след това се съгласила на променен текст с олекотени формулировки, в който се говори за "евентуални усложнения в сферата на сигурността", предизвикани от климатичните промени.
Спорът се разрази при първото обсъждане на промяната в климата в Съвета за сигурност от четири години, след като американският посланик Сюзан Райс отправи остро предупреждение, че глобалното затопляне се ускорява, което може да има непредсказуеми последствия.


В дебата, иницииран от Германия, която този месец е ротационен председател на съвета, западните представители отбелязаха, че сушата, причинена от климатичните промени, е допринесла за конфликтите в Дарфур и Сомалия. В сряда ООН обяви глад в две области в Южна Сомалия за първи път от три десетилетия.


Райс заяви, че според Вашингтон Съветът за сигурност "носи жизненоважната отговорност да се занимава с ясно различимите усложнения в сигурността, причинени от променящия се климат" и това трябва "да започне още сега". Според нея мълчанието на съвета спрямо държавите, които са застрашени от бедствия, причинени от климатичните промени, е "повече от разочароващо. То е жалко, недалновидно и, казано в прав текст, загърбване на задълженията" на органа".


Жител на Маршаловите острови наблюдава вълните, които събарят кокосови палми на брега. Островната държава е застрашена от изчезване заради повишаващото се ниво на водите на Световния океан, които могат да залеят цялата страна.

© Associated Press

Жител на Маршаловите острови наблюдава вълните, които събарят кокосови палми на брега. Островната държава е застрашена от изчезване заради повишаващото се ниво на водите на Световния океан, които могат да залеят цялата страна.


Руският посланик Александър Панкин обаче заяви,че Москва се отнася скептично към опитите в работата на Съвета за сигурност да се включат отраженията на климатичните промени върху сигурността. Съветът по дефиниция се занимава със заплахи за международния мир и сигурност.


"Вярваме, че от замесването на Съвета за сигурност в едно регулярно разглеждане на темата за промяната в климата няма да има каквато и да е полза, а това само ще доведе до допълнително политизиране на проблема и по-голямо неразбирателство между държавите", заяви той.


Временните членки на съвета Индия и Бразилия също изразиха съмнение, че темата за климатичните промени трябва да бъде включена в дейността на органа на ООН.


Развиващите се държави се обединиха около позицията, че големите играчи на световната сцена се опитват да изземат правомощия от Общото събрание на ООН, в което членуват 193 държави, и агенциите на ООН, които се занимават пряко с климатичните промени.


Президентът на Науру Маркъс Стивън, чиято малка островна държава е застрашена от надигащото се ниво на Световния океан, обаче призова съвета да назначи специален представител на ООН за климата и сигурността. Предложението му обаче не беше прието.


 
Зловещо предупреждение


Шефът на Програмата на ООН за околната среда Аким Щайнер предупреди, че климатичните промени се развиват по-бързо от усилията за тяхното удържане чрез тромави преговори в ООН за емисиите на парникови газове и други мерки. Той подчерта, че промяната в климата може да доведе през следващите години до увеличаване на природните бедствия в "геометрична прогресия". Той цитира прогнози, според които през този век на някои места по света средната годишна температура може да се увеличи с 3 до 4 градуса по Целзий, докато преговарящите страни се опитват да си поставят цел да ограничат затоплянето до 2 градуса. Според тези прогнози до края на века нивото на океана може да се повиши с един метър, което би причинило значителни бедствия.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Руснаците са яко фенове да ги занимават с глупости.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 2. 2 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Само щраусите, лумпените и зомбитата не искат да прогледнат. Първите са животни, които обичат да си завират главите в пясък, а останалите са 99% от нареклите се Homo sapiens, ама май не са.

  Зловещо предупреждение: "Шефът на Програмата на ООН за околната среда Аким Щайнер предупреди, че промяната в климата може да доведе през следващите години до увеличаване на природните бедствия в "геометрична прогресия".
  "Спорът се разрази при първото обсъждане на промяната в климата в Съвета за сигурност от четири години, след като американският посланик Сюзан Райс отправи остро предупреждение, че глобалното затопляне се ускорява, което може да има непредсказуеми последствия."

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 3. 3 Профил на v3n0m
  v3n0m
  Рейтинг: 541 Весело

  Те от ООН създадоха световен мир, та сега са решили и климата да оправят.

  Без революция сме загубени во веки веков.
 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Всички трябва да се занимават с този мит !


  П.П. Климата се е променял хиляди пъти в историята на планетата Земя !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#4:"EREBUS"]П.П. Климата се е променял хиляди пъти в историята на планетата Земя !! [/quote]
  Да, ама тогава ролята на човека(ανθρωπογενείς, веке сме 7 милиарда) НЕ е бил фактор!
  Смяташ ли, че всичкото гориво, което се гори, за да се подържа сегашното ниво на цивилизация, НЕ ОКАЗВА значение за климата?

  Блажени са набожните, защото не ги е грижа за децата/внуците им! Исус ще дойде на бял кон/магаре и ще ги вземе в облаците, а останалите ще духат супата.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 6. 6 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  ООН и те се включиха в усвояването на милиарди.
  Какво стана с Хаити, Япония, Нова Зенландия или с гладните из Африка.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  Проблема наистина е сериозен.... правилно ООН се занимава с проблема!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#5] от "Omnis Omnibus":
  Не оказва значимо влияние.
  Пренебрежимо малко е.
  Горенето на фосилни горива от човечеството сметнато в мащаб е колкото изгарянето на половинкилограмова парафинова свещ за една година в катедрала с площ три футболни игрища и височина десететажен блок.
  Само можеш да си го сметнеш.
  Ние сме прекалено малки в отношение с огромната Планета.
  А иначе тоя Аким вече не говори за глобално покачване на температурата, а само на "някои места".
  Може да бъде абсолютно сигурен, че "на някои места" температурите сигурно ще се покачат и с много повече от 3-4 градуса.
  И това е съвсем нормално.
  Защото климатът винаги се е променял и ако беше непроменлив, или по-малко променлив хомо сапиенс никога нямаше да се появи на планетата.
  Да, всяка промяна на климата внася степен на несигурност в системата, но едва ли точно Съвета за Сигурност може да помогне нещо в случая.
  Те една най-обикновена война започната от глупост и простотия не могат да предотвратят, сега тръгнали с кримата да се занимават.


 9. 9 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Любопитно

  До коментар [#8] от "k_":
  "Те една най-обикновена война започната от глупост и простотия не могат да предотвратят, сега тръгнали с кримата да се занимават."

  Явно си много лековерен, да вярваш, че една война се почва "от глупост и простотия", и че тия от ООН искат да я предотвратят...

  Че нали те ги приеха тези резолюции!?? Кадафи точно това им каза в очите, още преди 2 годими, че от създаването си, досега(2009г.), 65 войни/конфликти НЕ са могли да предотвратят. Не случайно за това го мразеха...

  http://www.youtube.com/watch?v=vKJcsT9LLWc

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 10. 10 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#8] от "k_":
  "А иначе тоя Аким вече не говори за глобално покачване на температурата, а само на "някои места".
  Може да бъде абсолютно сигурен, че "на някои места" температурите сигурно ще се покачат и с много повече от 3-4 градуса."

  Готов съм да се обзаложа, че и тая година ще бие рекорди, не само на някои места, а като цяло.

  http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata/GLB.Ts+dSST.txt

  И, не става въпрос само за горенето на фосили(това го дадох САМО за пример), а за човешката ДЕЙНОСТ, като цяло.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 11. 11 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#10] от "Omnis Omnibus":
  И кво значи това "като цяло"?
  Ти да не би да си представяш човечеството като една голяма маймуна с голям червен задник?

 12. 12 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#11] от "k_":

  И кво значи това "като цяло"?

  Има и други дейности дето допринасят.

  Запознай се първо с темата- няма сега да ти изнасям лекции във форума. Материали в нета- бол.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 13. 13 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#12] от "Omnis Omnibus":
  Нема как "да изнасяш лекции" не само на мен, но и на който и да е щот си много назад с матряла.
  Матрял има в нета, ама нема достатъчно пипе да ги осмислят
  Който нема пипе - плаща въглеродни кредити да се бори да намали световната температура с 2 градуса по Целзия до 2020г
  Айде, бегай да си платиш вноската да спасиш палнетат и остров Науру, нас ако обичате ни оставвете на мира.

 14. 14 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#13] от "k_":
  "Който нема пипе - плаща въглеродни кредити да се бори да намали световната температура с 2 градуса по Целзия до 2020г"

  То е ясно кой нЯма пипе. Никой не се бори да "намали" световната температура, а се борят да я ЗАДЪРЖАТ на толкова, щото вече е ясно, че ще е дооста НАД 2 градуса!

  Правиш ли сега разликата?


  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 15. 15 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#13] от "k_":

  П.П. Никой не ти говори за кредити, а и аз съм ПРОТИВ тази игра, защото не решава проблема.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 16. 16 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Ами то в момента сключването на общо споразумение за климата зависи главно от САЩ и Китай. И двете страни са представени в Съвета за сигурност - така че дали преговорите ще са в Съвета за сигурност или някъде другаде - щом участват САЩ и Китай, значи има някакъв смисъл.

 17. 17 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#8] от "k_":

  Емисиите в резултат на изгарянето на фосилни горива са милиарди тонове СО2 годишно. Това не е малко, дори и за такова грамадно нещо като земната атмосфера.

  Съдържанието на СО2 във въздуха се измерва непрекъснато от 1958 г. насам в метеорологичната станция Мауна Лоа на Хавайските острови. Това е интересно място, защото е географски отдалечено от големите източници на СО2 и е на голяма надморска височина.

  Измерванията показват, че има сезонни колебания (защото в Северното полукълбо има повече растителност и когато там е лято, количеството на СО2 намалява).

  Все пак средногодишните данни за съдържанието на СО2 във въздуха показват увеличение от 315 ppm (милионни части) в 1958 г. до 370 ppm в 2001 г. (по данни от книгата Le Réchauffement climatique на Robert Kandel).

  Ако това се сравни с количеството на емисиите на СО2 от изгаряните фосилни горива (което също се знае) се вижда, че природата успява да погълне около половината от емисиите, дължащи се на човешка дейност. Другата половина остава в атмосферата.

  Т.е. като се говори за климата, има много спорни неща, но има и безспорни. И две от тях са следните:

  1) Човешката дейност води до увеличение на СО2 в атмосферата.

  2) СО2 в атмосферата по принцип предизвиква парников ефект (този факт е посочен още от шведския химик Сванте Арениус в края на 19 век).

 18. 18 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#13] от "k_":

  "Който нема пипе - плаща въглеродни кредити да се бори да намали световната температура с 2 градуса по Целзия до 2020г"

  Е да, ама освен въглеродни кредити има и квоти за емисии. Наистина, засега повечето от тях са безплатни, но съвсем скоро те ще трябва да се купуват.

  Факт е, че специално ние като българи ще започнем да плащаме в най-скоро време.

  Това е така, защото от началото на 2013 г. (т.е. само след година и половина) квотите за емисии в електроенергетиката стават платени. Чрез цената на електроенергията сумата (по предварителни изчисления около 450 млн. евро годишно) ще се плаща буквално от всички.

  При това положение единственото успокоение ще е, че тази сума ще остава в България и държавата ще трябва да я инвестира в някакви полезни неща (проекти за енергийна инфраструктура, енергийна ефективност, ВЕИ и др.)

 19. 19 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [#8] k_, Човешката дейност не е само фосили, а вредното ни въздействие е по много начини замърсяване обезлесяване, ядрени аварии, я ме кажи защо измира живота в океана и дали не е заради замърсяване. За CO2 я ми кажи как така сме ги увеличили от 180 единици на милион до 390 единици на милион аналогията ти със свещта е некоректна. Замърсяването с химикали се натрупва в океана. Повреди на много места ще доведат до скапване на климата. Определено това че сме малки е мит дори смятам че сме пред нова ера антропоцен.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 20. 20 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [#8] k_,
  Дори да е заради Слънчевото греене ти какво предлагаш ?
  Да си легнем да плюскаме като за последно щото видите ли ние вина нямаме дайте яденье и сранье като за последно, щото ще се мре ! Ами ако така разсъждаваме няма да оцелеем те и динозаврите сигурно така са мислили. Да климатичните промени са факт но аз смятам че може да им се противодейства най-малкото сме длъжни да опитаме. Със сигурност растенията съ ни показали КАК може да се противодейства. А и я ми обясни климата ряско се изменя и то с началото на технологичната революция съвпадение ли е?

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 21. 21 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [#8] k_, Дори да приемем че теорията че човека е причинител е погрешна (което не е вярно), пак има голям политически момент, а именно енергоносителите на монопол на малко хора и държави, целта е да се разбие този монопол с ВЕИ. Просто преразпределение в енергийният сектор.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK