И Съветът за сигурност на ООН ще се занимава с климата

Залата на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. Снимката се разпространява под лиценза на <a href="http://creativecommons.org/about/">Creative Commons</a>.

© plusgood

Залата на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.Държавите от Съвета за сигурност на ООН се съгласиха да включат в дейността му проблемите за сигурността, произтичащи от климатичните промени, предадоха "Ройтерс" и Би Би Си.


Решението беше взето след спор на западните държави с Русия и развиващите се страни по въпроса дали промяната в климата представлява въпрос, с който трябва да се занимава Съветът за сигурност.


Според дипломати първоначално Русия блокирала приемането на декларация по темата от 15-членния съвет, но след това се съгласила на променен текст с олекотени формулировки, в който се говори за "евентуални усложнения в сферата на сигурността", предизвикани от климатичните промени.
Спорът се разрази при първото обсъждане на промяната в климата в Съвета за сигурност от четири години, след като американският посланик Сюзан Райс отправи остро предупреждение, че глобалното затопляне се ускорява, което може да има непредсказуеми последствия.


В дебата, иницииран от Германия, която този месец е ротационен председател на съвета, западните представители отбелязаха, че сушата, причинена от климатичните промени, е допринесла за конфликтите в Дарфур и Сомалия. В сряда ООН обяви глад в две области в Южна Сомалия за първи път от три десетилетия.


Райс заяви, че според Вашингтон Съветът за сигурност "носи жизненоважната отговорност да се занимава с ясно различимите усложнения в сигурността, причинени от променящия се климат" и това трябва "да започне още сега". Според нея мълчанието на съвета спрямо държавите, които са застрашени от бедствия, причинени от климатичните промени, е "повече от разочароващо. То е жалко, недалновидно и, казано в прав текст, загърбване на задълженията" на органа".


Жител на Маршаловите острови наблюдава вълните, които събарят кокосови палми на брега. Островната държава е застрашена от изчезване заради повишаващото се ниво на водите на Световния океан, които могат да залеят цялата страна.

© Associated Press

Жител на Маршаловите острови наблюдава вълните, които събарят кокосови палми на брега. Островната държава е застрашена от изчезване заради повишаващото се ниво на водите на Световния океан, които могат да залеят цялата страна.


Руският посланик Александър Панкин обаче заяви,че Москва се отнася скептично към опитите в работата на Съвета за сигурност да се включат отраженията на климатичните промени върху сигурността. Съветът по дефиниция се занимава със заплахи за международния мир и сигурност.


"Вярваме, че от замесването на Съвета за сигурност в едно регулярно разглеждане на темата за промяната в климата няма да има каквато и да е полза, а това само ще доведе до допълнително политизиране на проблема и по-голямо неразбирателство между държавите", заяви той.


Временните членки на съвета Индия и Бразилия също изразиха съмнение, че темата за климатичните промени трябва да бъде включена в дейността на органа на ООН.


Развиващите се държави се обединиха около позицията, че големите играчи на световната сцена се опитват да изземат правомощия от Общото събрание на ООН, в което членуват 193 държави, и агенциите на ООН, които се занимават пряко с климатичните промени.


Президентът на Науру Маркъс Стивън, чиято малка островна държава е застрашена от надигащото се ниво на Световния океан, обаче призова съвета да назначи специален представител на ООН за климата и сигурността. Предложението му обаче не беше прието.


 
Зловещо предупреждение


Шефът на Програмата на ООН за околната среда Аким Щайнер предупреди, че климатичните промени се развиват по-бързо от усилията за тяхното удържане чрез тромави преговори в ООН за емисиите на парникови газове и други мерки. Той подчерта, че промяната в климата може да доведе през следващите години до увеличаване на природните бедствия в "геометрична прогресия". Той цитира прогнози, според които през този век на някои места по света средната годишна температура може да се увеличи с 3 до 4 градуса по Целзий, докато преговарящите страни се опитват да си поставят цел да ограничат затоплянето до 2 градуса. Според тези прогнози до края на века нивото на океана може да се повиши с един метър, което би причинило значителни бедствия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK