Над 100 000 демонстрират в Осло срещу насилието

Над 100 000 демонстрират в Осло срещу насилието

© ReutersИзбори 2022

Поне 100 хиляди души изпълниха тази вечер улиците на норвежката столица, за да засвидетелстват подкрепата си за жертвите на масовия убиец, отнел в петък живота на 76 души.


Данните за числеността на демонстрацията са на полицията. Според репортерите на в."Афтенпостен" става дума за поне 150 000 души.


Мнозинството носи бели или червени рози и национални флагчета, за да изрази и противопоставянето си срещу насилието в страната, дошло този път от 32-годишен норвежец, споделящ националистически и антиислямски възгледи.
Над 100 000 демонстрират в Осло срещу насилието

© Reuters


"Тази вечер улиците са изпълнени с любов", заяви пред хората престолонаследникът принц Хаакон. "На насилието отговорихме с единство. На омразата - с нашите ценности. Днес Норвегия е в траур. Мислите ни са с всички, които загинаха и страдат. С всички, които проявиха героизъм, за да спасят  живот и да гарантират сигурността. С нашите лидери, които преминават през много тежки дни", каза още принц Хаакон.


"След 22 юли никой вече не може да казва, че нашите възгледи, ценности и мнение нямат значение."


Според дежурния в столичната полиция многохилядни демонстрации се провеждат в момента и в други норвежки градове.


Над 100 000 демонстрират в Осло срещу насилието

© Reuters


Премиерът Йенс Столтебнерг също говори пред множеството: "Хората, които виждам днес и топлотата, която усещаме да идва от цялата страна само засилват убедеността ми в нашата кауза. Злото може да убие човек, но никога не може да победи цял един народ."


"Не мисля, че Норвегия вече ще бъде същата след всичко, което се случи", коментира пред "Афтенпостен" англичанинът Лес Макларън.


"Норвегия се промени, но ние решаваме каква да бъде промяната. Всяка крачка, която правим след тази трагедия, оформя бъдещето ни", каза Ескил Петерсен, лидерът на младежката организация на управляващата Работническа партия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK