Норвежкият атентатор се е възхищавал на Япония

Екстремистът Андерш Брейвик

© Reuters

Екстремистът Андерш БрейвикИзбори 2022

Норвежкият убиец Андерш Беринг Брейвик описва Япония като образцова държава, която страни от мултикултурализма, съобщи агенция "Киодо", като се позовава на манифеста от 1500 страници, публикуван часове след двата атентата, извършени от Брейвик в петък.


В манифеста норвежкият екстремист обяснява подбудите си за извършването на атентатите - да спаси Европа от исляма, имиграцията и мултикултурализма.


"Киодо" твърди, че в документа норвежецът хвали Япония затова, че не допуска много мюсюлмански имигранти, макар че в страната няма конкретна забрана за специфични етнически или религиозни групи.
"Киодо" изтъква също изразеното в трудовете на Брейвик желание да се срещне лично с бившия японски премиер Таро Асо, десен консерватор, който в реч през 2005 г. хвали Япония, че има "една нация, една цивилизация, един език, една култура и една раса".


32-годишният десен екстремист Брейвик изразява също и възхищението си от Южна Корея заради ниския дял на чуждестранни граждани в страната.


Имиграцията е чувствителна тема в Япония. Мнозина японци се притесняват, че допускането на повече имигранти ще увеличи престъпността и ще отслаби социалното единство, макар че според специалистите отварянето на страната е от жизненоважно значение, за да може да тя се пребори с демографския спад и застаряването на населението.


Законодатели от големите политически партии досега неведнъж са призовавали за отваряне на вратите, но не са правили почти нищо по въпроса от страх да не разгневят гласоподавателите, отбелязва "Ройтерс".


В момента чужденците в Япония са едва 1.7% от населението на Страната на изгряващото слънце. Най-голямата група са китайците, следвани от етническите корейци.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK